Κατρίνης: Καθυστερημένη η επιβολή προστίμων για την αισχροκέρδεια

Κατρίνης: Καθυστερημένη η επιβολή προστίμων για την αισχροκέρδεια

Σε δηλώσεις του επέμεινε στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ λέγοντας πως σε τρεις χώρες που εφαρμόστηκε το μέτρο οδήγησε σε μείωση μέχρι και 16 μονάδες του πληθωρισμού τροφίμων

katrinis
Στην αύξηση των τιμών που επιβαρύνουν τους πολίτες αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην άνοδο των τιμολογίων στις τηλεπικοινωνίες, τις προμήθειες τραπεζών και στα ενοίκια.

«Η κορωνίδα της ακρίβειας είναι στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, όπου τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε σωρευτικό πληθωρισμό της τάξης του 30%. Σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης η χώρα μας είναι 30% έως 50% ακριβότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κάποια προϊόντα φτάνει και το 360%» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Αντ1.

Παράλληλα σχολιάζοντας την επιβολή προστίμων από το υπουργείο Ανάπτυξης μίλησε για «καθυστερημένη επιβολή προστίμων» αλλά και για «απουσία ελέγχων από την αγορά στην περίοδο έξαρσης της ακρίβειας.

» Εμείς φωνάζουμε εδώ και δύο χρόνια για την απουσία ελέγχων στην αγορά, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η αισχροκέρδεια. Ελάχιστα ήταν -μέχρι πρότινος- τα πρόστιμα στην αγορά τροφίμων, όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις, ενώ όλο το καλοκαίρι δεν επιβλήθηκε ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα!

Κλείσιμο
» Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφορούν είδη για τα οποία ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επισημάνει τις πολύ υψηλές τιμές πώλησης στους καταναλωτές πριν από 1 χρόνο (σχολικά είδη) και 6 μήνες (απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής). Άρα, η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και 1 χρόνο-τουλάχιστον-με το πλέον επίσημο τρόπο ότι κάποια προϊόντα πωλούνται πανάκριβα και δεν έκανε απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν διαρκώς εις βάρος των πολιτών».

Ο κ Κατρίνης επέμεινε στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ λέγοντας πως «σε τρεις χώρες που εφαρμόστηκε το μέτρο -Πορτογαλία, Ισπανία και Πολωνία- η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση μέχρι και 16 μονάδες του πληθωρισμού τροφίμων. Ένα μέτρο που προτάθηκε από την ΕΕ, πέτυχε και ανανεώθηκε στις χώρες που εφαρμόστηκε και το προτείνει το ΠΑΣΟΚ από τον Ιανουάριο του 2022. Τη συγκεκριμένη πρόταση, που θα ανακουφίσει τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, δεν την ενστερνίζεται μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ινστιτούτο έρευνας λιανεμπορίου καταναλωτικών αγαθών, όπως και ο Σύνδεσμος βιομηχανιών τροφίμων, αλλά και οι καταναλωτές (μελέτη ΙΝΕ-ΓΣΕΕ)».



Ειδήσεις σήμερα:

Νέα συνάντηση Τσίπρα με Νάσο Ηλιόπουλο για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος ο αστυνομικός που κατηγορείται για τον θάνατο του 17χρονου

Απείλησε ότι θα βιάσει τη γυναίκα του αδελφού του και εκείνος τον ξυλοκόπησε στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης