Σε τροχιά διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ - Έφυγε ο Κούλογλου, θέμα ηγεσίας από Φίλη, αποδόμηση Κασσελάκη από Μπαλτά

Σε τροχιά διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ - Έφυγε ο Κούλογλου, θέμα ηγεσίας από Φίλη, αποδόμηση Κασσελάκη από Μπαλτά

Έντονα προβληματισμένος και ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα, λένε οι συνεργάτες του - Ομολογία διάσπασης από την «Αυγή» και «ώρα αποφάσεων» από Βίτσα

kasselakis_koylogloy_filis_arthro
«Η διάσπαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Και είναι βαθιά και σκληρή. Το ότι δεν λαμβάνει οργανωτική μορφή οφείλεται, πρώτον, στο ότι κανείς δεν φεύγει έτσι από το κόμμα του, μόνο και μόνο επειδή κάποιος άλλος του δείχνει την έξοδο ή προσπαθεί να τον εμποδίσει να μιλάει, και δεύτερον, στο ότι δεν υπάρχει ενέργεια και δυνάμεις να απελευθερωθούν στην κοινωνία».

Η δημοσιογραφική παρατήρηση ανήκει στον πρώην διευθυντή της κομματικής εφημερίδας «Αυγή», Άγγελο Τσέκερη και αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου τα δύο «στρατόπεδα», οι «νεοπροεδρικοί» από τη μία και η εσωκομματική αντιπολίτευση από την άλλη, επιδίδονται από τα χαράματα σε έναν ανηλεή πόλεμο χαρακωμάτων, με παράπλευρες απώλειες χιλιάδες ακόμη ψηφοφόρους και μαζί τους τη διαχρονική εικόνα μιας ήπιας ελληνικής Αριστεράς.

Η καλή μέρα, άλλωστε, από το πρωί φάνηκε, όταν ιστορικά στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Φίλης και ο Δημήτρης Βίτσας, επανέφεραν τη συζήτηση στην εσωκομματική δίνη, θέτοντας θέμα ηγεσίας και προαναγγέλλοντας τα όσα θα επακολουθήσουν.

Προβληματισμένος ο Κόκκαλης, διαψεύδει για νέο κόμμα

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που θέλουν τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κόκκαλη, να ιδρύει πολιτικό φορέα μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πηγές από το περιβάλλον του ανέφεραν πως «το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πορεία της Αριστεράς, η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Κλείσιμο
Ωστόσο, πρόδηλος είναι τις τελευταίες μέρες ο προβληματισμός του κ. Κόκκαλη απέναντι στη νέα ηγεσία του κόμματος, όπως διαφάνηκε και από ανάρτησή του αναφορικά με τη διαγραφή του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους, Στέφανου Τζουμάκα.

Παρεμβαίνοντας στα κοινωνικά δίκτυα την περασμένη Παρασκευή, σχολίασε λιτά: «Στέφανε λυπάμαι». Προσέθεσε μετά τα σχόλια, δε, ότι πρόκειται για δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1988.



Θέμα λειτουργίας από τον Φίλη

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Νίκος Φίλης έθεσε θέμα ηγεσίας για τον νέο πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, σηκώνοντας τους τόνους απέναντι στα όσα δημοσιεύτηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αναφορικά με τις πεποιθήσεις του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. «Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησε περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7% απ' ό,τι λένε οι έρευνες» είπε αρχικά ο Νίκος Φίλης.

«Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε» πρόσθεσε με νόημα ο Νίκος Φίλης, παρατηρώντας ότι σε άλλες περιπτώσεις, όπως στον Ανδρουλάκη, στον Τσίπρα ή στον Μητσοτάκη, με την εκλογή νέου αρχηγού, «αμέσως υπήρχε μια ανάταση. Εδώ δεν υπάρχει αυτό, υπάρχει μια ψυχρή αποδοκιμασία από την κοινωνία».

Όσον αφορά την αποκάλυψη της ΕΦ.ΣΥΝ. για τα άρθρα του Στέφανου Κασσελάκη στα οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μειώσεις μισθών, ο κ. Φίλης παραδέχθηκε ότι «δεν γνωρίζαμε, αλλά είχαμε πολλά πράγματα υποψιαστεί», παραπέμποντας στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ. Ειδικά, δε, για το περιεχόμενο των άρθρων αυτών, ο Νίκος Φίλης είπε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, ότι αυτά δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι.

Θυμίζει σε στιλ τον Τραμπ, επέμεινε ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι «με όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης, που δεν σβήνονται με το ελαφρυντικό της νεότητας, δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα αριστερό κόμμα, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Τίθεται ζήτημα τι εκπροσωπεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αν θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα, μεταλλάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που λέει είναι έξω από το πρόγραμμα του κόμματος. Σε ό,τι με αφορά, θα θέσω θέμα για όσα λέει. Εμείς λέμε ότι υπάρχει θέμα δημοκρατικής τάξης για όσα λέει» πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης.

Αφού, δε, σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κέρδισε χωρίς να πει τι πιστεύει, τώρα ακούει ο κόσμος και πέφτει από τα σύννεφα», διευκρίνισε ότι «δεν θα θέσουμε ευθέως θέμα ηγεσίας, αλλά θα θέσουμε θέμα λειτουργίας, έχει μια νομιμοποίηση (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) από τις εκλογές που έγιναν, έχουν αλλάξει οι όροι, θα κάνουμε συνέδριο και θα δούμε τι θα κάνουμε».

Όπως τόνισε, «είμαστε στο κόμμα από την ίδρυσή του και δίνουμε μάχη για να μην μεταλλαχθεί, να μην γίνει κόμμα κεντροδεξιό, ο κ. Κασσελάκης εκπροσωπεί κεντροδεξιά πολιτική. Το εναγώνιο δίλημμα είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ του 2012 και δεν ανακόπτει αυτή την πορεία ο κ. Κασσελάκης».

Στα λεγόμενα του πρώην υπουργού απάντησε στα κοινωνικά δίκτυα ο Παύλος Πολάκης, ενώ η εσωστρέφεια είχε επιστρέψει δριμύτερη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ !!

Η αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Συριζα-ΠΣ που συμμετείχαν 150.000 ανθρωποι και εξέλεξαν πρόεδρο το Στέφανο Κασσελακη

Η «Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει»
(από τη λειτουργία της Κυριακής του Παραλύτου η ρήση)

Σταματα να δηλητηριάζεις ,λόγω της στενοχωριας και της πολιτικης σου αγκυλωσης ,τον τηλεοπτικό αέρα και το ΣΥΡΙΖΑ με θεωριες συνωμοσιας για «άγνωστους οικονομικους παραγοντες που επέβαλλαν νέα ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ».

anartisi_polaki2


Βίτσας: «Είναι ώρα αποφάσεων»

Από νωρίς το πρωί, ως μία από τις χειρότερες στιγμές, «ίσως τη χειρότερη» του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε, το 2000, χαρακτήρισε ο Δημήτρης Βίτσας όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι ώρα αποφάσεων και συλλογικών και ατομικών» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο μια να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση», μολονότι παρατήρησε ότι «διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου ή συνεδρίασης κομματικού οργάνου δεν έχουν συμβεί».

Το «αντίο» Κούλογλου

Ακόμη και αν Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας συνιστούν τους «συνήθεις υπόπτους» στο μέτωπο της εσωκομματικής κριτικής, την ατμόσφαιρα βάρυνε απότομα με το «καλημέρα» η επιστολή αποχώρησης του ευρωβουλευτή, Στέλιου Κούλογλου, διαπιστώνοντας έλλειψη σοβαρότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη».

«Γι' αυτό, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι επικριτές σας, ως δογματικοί με «αριστερόμετρο», προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο θέλουν ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, πράσινο αλλά και αριστερό. Όταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο.. καλαματιανό» κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

Νέο κόμμα «βλέπουν» στην Κουμουνδούρου

Ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις της, η Κουμουνδούρου ζήτησε την έδρα του κ. Κούλογλου, ενώ πηγές της είδαν πίσω από την τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα την προαναγγελία νέου κόμματος, περιγράφοντας την κλιμάκωση των ημερών ως «σχέδιο δημιουργίας» του. Όπως τόνισαν, μάλιστα, ο Δημήτρης Βίτσας προτείνει, ως όνομα του νέου κόμματος, το «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά», «δείχνοντας» την εσωκομματική αντιπολίτευση να έχει λάβει τις αποφάσεις της.

«Σαμποτάζ» διακρίνει ο Ρήγας

Την ίδια ώρα, πίσω από τις κινήσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Πάνος Ρήγας διάβασε την απόπειρά της να «σαμποτάρει» τη νέα ηγεσία, ζητώντας από όλες τις πτέρυγες νηφαλιότητα. «Αν έχω μια διαφωνία, ή κάνω στην άκρη ή προσπαθώ να διορθώσω το λάθος που έχει γίνει. Εδώ δεν μιλάμε περί διόρθωσης, εδώ μιλάμε με έναν τρόπο, ο οποίος ουσιαστικά τον βασικό άξονα που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ή μια δημοκρατική παράταξη, με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά τη σαμποτάρεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Μάλιστα, «αν είχε εκλεγεί οποιοδήποτε άλλος η οποιαδήποτε άλλη, θα ήταν ανεκτό;» διερωτήθηκε, ενώ σχολίασε για τον Στέφανο Τζουμάκα πως «ο ίδιος από μόνος του δεν μπορεί να βρίσκεται σε ένα χώρο που νομίζει και πιστεύει ότι είναι έτσι».

«Κόκκινη κάρτα» από Μπαλτά

Στις αμέτρητες βολές προστέθηκε και η ανάλυση του ακαδημαϊκού και πρώην υπουργού, Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος συμπεραίνει πως «οι αντιλήψεις του κ. Κασσελάκη όπως και η όλη πολιτική του συγκρότηση δεν του επιτρέπουν να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά και αντίστροφα: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη», διαβλέποντας παράλληλα προσπάθεια πολιτικής ακύρωσης του Αλέξη Τσίπρα.

Από πλευράς του, «το αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης (σ.σ. για τον Στέφανο Κασσελάκη) είναι σεβαστό από όλους, είναι η απόφαση των μελών αρέσει, δεν αρέσει αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι λευκή επιταγή. Θα πρέπει να παρουσιαστεί άμεσα το πολιτικό σχέδιο γαι τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας» διαμήνυσε σήμερα ο Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης παρατήρησε πως «ο νέος πρόεδρος είναι πρόεδρος ενός δημοκρατικού, αριστερού κόμματος και όχι… αυτοκράτορας».

Σε επαγρύπνηση οι «νεοπροεδρικοί»

Με την κατάσταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θυμίζει… σχίσμα, «αυτό που αμφισβητείται εδώ και 25 ημέρες δεν είναι η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Αμφισβητείται η ίδια η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση. Αυτό ακριβώς είναι που αμφισβητείται από ορισμένους κύκλους -αν μπορώ να το πω έτσι- και από όσους έχουν συνηθίσει τους εαυτούς τους σε ρόλο ιδιοκτήτη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του, και αυτή η βάση -ούτε μήνας δεν έχει περάσει- έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία» απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δώρα Αυγέρη, με φόντο τις σημερινές δηλώσεις του πρώην Υπουργού, Νίκου Φίλη.

Μετά την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου, «απαίτηση των ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και του ίδιου του προέδρου, του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ο κ. Κούλογλου να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα με το οποίο εξελέγη δύο φορές» τόνισε, ενώ για την επικείμενη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, είπε: «Αυτός ο οποίος προσβάλλεται από όσα έχουν ειπωθεί, και κυρίως από όσα τελευταία είπε ο κ. Τζουμάκας, είναι ο ίδιος ο κόσμος μας».

Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις κορυφαίων στελεχών που τάσσονται στην εσωκομματική αντιπολίτευση, παρατήρησε ότι «η υπονόμευση δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό που είναι καινούργιο είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η υπονόμευση», καταλήγοντας πως «τέρμα οι ιδιοκτησίες και οι ιδιοκτήτες».

Σκηνικό χάους

Παράλληλα, ενήμερος για όλα όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα φέρεται ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τηλεφώνησε χθες στον Γιάννη Ραγκούση, μόλις πληροφορήθηκε την καταγγελία του για διασπορά ψευδών ειδήσεων εναντίον του.

Παρότι τα όσα ακούστηκαν σήμερα, εκπέμπουν σε όλους τους τόνους εικόνα διάλυσης, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κράτησε αποστάσεις μέχρι αυτήν την ώρα από το σκηνικό... ρινγκ στα ενδότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς επίκειται η επιστροφή του από την Αμερική και η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Κώστας Σαμαράς: Ο Έλληνας «Πεταλούδας» εργάζεται πλέον ως δημοσιογράφος-φωτορεπόρτερ

Ερντογάν: Κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σεξουαλική παρενόχληση 16χρονης σε συρμό του ΗΣΑΠ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης