ΣΥΡΙΖΑ - Μπαλτάς: Οι αντιλήψεις και η πολιτική συγκρότηση του Κασσελάκη δεν του επιτρέπουν να είναι πρόεδρος του κόμματος

ΣΥΡΙΖΑ - Μπαλτάς: Οι αντιλήψεις και η πολιτική συγκρότηση του Κασσελάκη δεν του επιτρέπουν να είναι πρόεδρος του κόμματος

Ο πρώην υπουργός αφήνει υπαινιγμούς για την έγκριση της υποψηφιότητας του κ. Κασσελάκη και τις πρώτες του ενέργειες ως ηγέτης του κόμματος - Η σιωπή του Τσίπρα συνέβαλε στην πολιτική ακύρωσή του, γράφει

aristeidis-mpaltas
Στην αποδόμηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη από την στιγμή της κατάθεσης της υποψηφιότητάς του μέχρι σήμερα προχωρά ο ακαδημαϊκός και πρώην Υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς. Ο κ. Μπαλτάς αφήνει υπαινιγμούς για την έγκριση της υποψηφιότητας του κ. Κασσελάκη, την προεκλογική του εκστρατεία, τις πρώτες του ενέργειες ως ηγέτης του κόμματος και παρατηρεί για τον Αλέξη Τσίπρα πως η σιωπή του συνέβαλε στην πολιτική ακύρωσή του.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέδειξε ότι είναι κόμμα εντυπωσιακά γενναιόδωρο: το Διαρκές Συνέδριό του νομιμοποίησε την υποψηφιότητα Κασσελάκη μολονότι αυτή δεν είχε συγκεντρώσει αρχικά τις απαιτούμενες 30 υπογραφές μελών της ΚΕ και δέχθηκε να συμπληρωθούν αυτές επί τόπου». Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέδειξε ότι είναι κόμμα εντυπωσιακά ευγενές. Κατ’ αρχάς γιατί κανένας δεν έθεσε ευθέως στον κ. Κασσελάκη το εύλογο ερώτημα: αφού λες ότι παρακολούθησες εκ του σύνεγγυς την προεκλογική εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα, γοητεύτηκες και θέλησες να βοηθήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι κάπως ακραία υπερφίαλο να μη ζητήσεις την καθ’ όλα ευπρόσδεκτη ουσιαστική αξιοποίησή σου, αλλά να θελήσεις να αναλάβεις εδώ και τώρα τίποτε λιγότερο από την Προεδρία του κόμματος;» διερωτάται.

«Η ίδια ευγένεια απέτρεψε τους άλλους υποψηφίους από το να ζητήσουν από τον κ. Κασσελάκη να διευκρινίσει το μάλλον αυθαίρετο μείγμα των συνθηματολογικά διατυπωμένων θέσεων του, με κάποιες από αυτές εκτός τόπου και χρόνου (π.χ. μισθοφορικός στρατός)» συνεχίζει ο πρώην Υπουργός και ζητά να πληροφορηθεί «τι ακριβώς σημαίνει η απειλή του κ. Κασσελάκη ότι θα αποκλειστούν οι διαφωνούντες από το ευρωψηφοδέλτιο και η ανοιχτή πρόσκλησή του να εγγραφούν στον i-Syriza όσοι και όσες θα ήθελαν να το στελεχώσουν;»

«Τι εννοεί ο κ. Κασσελάκης όταν επανέρχεται στον χαρακτηρισμό «πατριωτική» κάθε φορά που αναφέρεται στην Αριστερά; Ότι υπήρξε ποτέ περίοδος όπου η Αριστερά στην Ελλάδα δεν υπήρξε «πατριωτική»;» αναφέρει ακόμη ο Αριστείδης Μπαλτάς, για να παρατηρήσει επιπλέον πως «η πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη ομονοούσε κατ’ ουσίαν με εκείνη της ΝΔ».

Επιπρόσθετα, όπως ισχυρίζεται, «ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να πραγματοποιήσει ακριβώς αυτό, δηλαδή να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε απλό αντίγραφο (copy) του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ», τη στιγμή που ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «επιδιώκει να προσελκύσει ‘βοηθούς’ μέσα ή έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσω αυστηρά ιδιωτικών συνομιλιών χωρίς να αναφέρεται σε όργανα ή να σέβεται συλλογικές δεσμεύσεις», όπως επισημαίνει.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΕΒ, «ο τόπος όπου ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να ξεδιπλώσει τις θέσεις του (ίσως όχι τυχαία) ήταν, όπως ήδη ανέφερα, η ομιλία του στον ΣΕΒ. Οι θέσεις αυτές, που αφορούσαν κυρίως την οικονομία την οποία δήλωσε ότι γνωρίζει άριστα δεν ήταν καινοτόμες. Αντίθετα, είναι πασίγνωστες γιατί αποτελούν κάτι σαν πεμπτουσία του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού management» σημειώνει, για να προσθέσει πως «η κεντρική ιδέα αφορά τη ‘συνεργασία’ εργοδοτών και εργαζομένων με τρόπους κατά τους οποίους ο «εργαζόμενος θα ευθυγραμμίζεται πιο στενά με την επιτυχία της επιχείρησης [δηλαδή την αύξηση των κερδών της] και θα καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια [θα εντείνει αυτοβούλως τη δική του εκμετάλλευση] με σκοπό το συνολικό όφελος». Δηλαδή στόχος είναι να αναφωνήσουν οι ευτυχείς εργαζόμενοι «σε αγαπώ, ω Εταιρεία», δηλαδή κάτι ανάλογο του «I love Big Brother» που κλείνει το 1984 του Όργουελ».

Ως προς την προσωπική ζωή του κ. Κασσελάκη, «η αμερικανόπνευστη έμφαση ενός πολιτικού ηγέτη σε θέματα που αφορούν την προσωπική ζωή και την πυρηνική οικογένεια –πρακτική που είχε ήδη εισαγάγει ο κ. Μητσοτάκης– συνιστά επικοινωνιακό μηχανισμό που επιδιώκει να καλλιεργήσει τη συναισθηματική ταύτιση εις βάρος της πολιτικής κρίσης» υποστηρίζει ο κ. Μπαλτάς, ασκώντας κριτική στον κ. Κασσελάκη «ακόμη και αν βγάζει τα παπούτσια του για να μπει σε πλημμυρισμένο σπίτι. Με τη συνοδεία, βέβαια, της κάμεράς του και χωρίς να γνωρίζουμε αν ο κάμεραμαν έβγαλε τα δικά του…»

Συνεπώς, «οι αντιλήψεις του κ. Κασσελάκη όπως και η όλη πολιτική του συγκρότηση δεν του επιτρέπουν να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά και αντίστροφα: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη» τονίζει ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνει για τον πρώην Πρόεδρο του κόμματος ότι «η σεβαστική επανάληψη του ονόματός του Αλέξη Τσίπρα μέχρι κορεσμού συνιστούσε μορφή τελετουργίας που μετέτρεπε τον ίδιο σε αγιοποιημένο εικόνισμα ενόσω οι πρόμαχοι της ήττας αναλάμβαναν τον ρόλο του πρωθιερέα». «Με αποτέλεσμα να ακυρώνουν τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικά. Η σιωπή του απέναντι στη βορβορώδη (αλλά μολαταύτα αγιοποιημένη) κατάχρηση του ονόματός του κατά την προεκλογική περίοδο το καταδεικνύει με σαφήνεια», καταλήγει ο κ. Μπαλτάς.

Ειδήσεις σήμερα:

Το ημερολόγιο των πληρωμών για συντάξεις και επιδόματα - Όλες οι καταβολές ανά Ταμείο


Η σπάνια αναφορά της Άννας Βίσση στην περίοδο που η Σοφία Καρβέλα μπήκε σε κέντρο αποτοξίνωσης


Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ χτύπησαν «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης