Χριστοδουλίδης: Δεν αποδεχόμαστε να συζητήσουμε λύση του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών

Χριστοδουλίδης: Δεν αποδεχόμαστε να συζητήσουμε λύση του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ότι λαμβάνει τα μέτρα του για την μη αναγνώριση των Κατεχομένων

nikos_hristodoylidis_ypoyrgos_esoterikon
Θετικό βήμα χαρακτήρισε τον διάλογο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε ότι η Λευκωσία θεωρεί πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος μπορεί να βοηθήσει την κυπριακή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι το ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ε.Ε. είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. 

Στο ερώτημα σχετικά με το εάν «μπορεί η Λευκωσία να επαναπροβάλλει στην διεθνή κοινότητα το αίτημα για καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο βόρειο τμήμα της, με την Τουρκία, όπως είχατε στηρίξει και ως Υπουργός Εξωτερικών στο παρελθόν;», ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισημαίνει πως η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Τουρκία και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, με βάση το διεθνές δίκαιο και την σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλλασας, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία έχει καλέσει την Τουρκία για μια τέτοια διαπραγμάτευση, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση.

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvyyvb3vxw1d)


Ενώ ο εταίρος του Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτα να αποκαλείται ως «κυπριακό κράτος» το ψευδοκράτος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει στον ΑΝΤ1 ότι λαμβάνει τα μέτρα του για την μη αναγνώριση των Κατεχομένων.

«Ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχω υποχρέωση να ανησυχώ καθημερινά να μη γίνονται αρνητικές εξελίξεις. Μπορώ να σας πω ότι λαμβάνουμε αρκετά προληπτικά μέτρα, πολλές προληπτικές κινήσεις, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, με τη βοήθεια της Γαλλίας, για να μην οδηγηθούμε σε μία τέτοια κατάσταση», σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή τα γεγονότα στην Πύλα.

Στο ερώτημα για την μεγαλύτερη ανησυχία του σχετικά με την στάση της Τουρκίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απαντά «βλέπουμε μία τάση της Τουρκίας να επιχειρεί να εμφανίσει μία πρόοδο στα ελληνοτουρκικά και καμιά πρόοδο στο κυπριακό η οποία οφείλεται στην αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων και στο γεγονός ότι δεν αποδεχόμαστε να συζητήσουμε λύση του κυπριακού στη βάση των δύο κρατών που κάτι που ποτέ δεν θα αποδεχτούμε».



Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Χρηματοδοτεί κτίρια έτοιμα για... όλες τις «έξυπνες» εφαρμογές του μέλλοντος

Άρειος Πάγος: Δεν αποζημιώνεται η κλοπή Ι.Χ. αν γίνει σε σημείο χωρίς ασφάλεια

Έλον Μασκ: Mήνυση από τη μητέρα των τριών παιδιών του: «Δεν έχω δει ούτε μια φωτογραφία τους» λέει η Grimes

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε 
LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης