Γιώργος Οικονόμου: H Eλλάδα χρειάζεται ξανά το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι

Γιώργος Οικονόμου: H Eλλάδα χρειάζεται ξανά το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι

Ο υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων θεωρεί πως ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό του κόμματός του θα ανοίξει τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ ως ψυχίατρος κάνει τη δική του «διάγνωση»: «Ν.Δ.: αλαζονεία, ΣΥΡΙΖΑ: αυταπάτες, ΠΑΣΟΚ: ωριμότητα και φρεσκάδα»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
oikonomoy-xr
Με την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει και ότι τα Τρίκαλα, ο τόπος του, θα αποκτήσουν ξανά κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στις προσεχείς κάλπες κινείται ο κ. Γιώργος Οικονόμου στην προεκλογική εκστρατεία. Ο κ. Οικονόμου, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. επιμένει ότι «το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», διότι «η Ελλάδα χρειάζεται ξανά το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι» για τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Πιστεύει ότι το «τοξικό δικομματικό πάρτυ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ» οδεύει προς το… φινάλε του και ότι οι πολίτες που τους δοκίμασαν -ειδικά μετά τα Τέμπη- θέλουν ένα κράτος που «παράγει ευημερία και αξιοκρατία, όχι ελλείμματα και ρουσφέτια». Με τη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» περιγράφει τις προϋποθέσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή των εκλογών και αναπτύσσει τα τρία βήματα: ισχυρό διψήφιο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ, προγραμματική σύγκλιση και μετά τα πρόσωπα που θα την εκφράζουν.

«Με δύο κόμματα, με τρία κόμματα, όσο ευρύτερη η συνεργασία τόσο το καλύτερο για τη χώρα», υπογραμμίζει επαναλαμβάνοντας τη θέση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη για ένα «κατηγορηματικό όχι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα που απέτυχαν». Ο κ. Οικονόμου, που διετέλεσε μία ημέρα βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ το 2012, επισημαίνει τα κίνητρα της επιστροφής του στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ ως ψυχίατρος κάνει τη δική του «διάγνωση» για την παρουσία των τριών κομμάτων στο πολιτικό σκηνικό, λίγες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση: «Ν.Δ.: αλαζονεία, ΣΥΡΙΖΑ: αυταπάτες, ΠΑΣΟΚ: ωριμότητα και φρεσκάδα».
 
- Εχετε διατελέσει βουλευτής για μία ημέρα το 2012, αφού στις επαναληπτικές το ΠΑΣΟΚ δεν συγκέντρωσε στα Τρίκαλα το αναγκαίο ποσοστό. Πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες και ότι το κόμμα σας επιστρέφει με άλλη δυναμική; Πάντως στα γκάλοπ δεν φαίνεται ότι εξασφαλίζετε ισχυρό διψήφιο ποσοστό πανελλαδικά…

Κλείσιμο
Είναι πραγματικά μυθιστορηματική η ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Η γέννηση, η άνοδος, η κυριαρχία, η πτώση, ο ανηλεής πόλεμος των αντιπάλων και η προσπάθειά τους να ιδιοποιηθούν την κληρονομιά του. Κι εκεί που όλοι το θεωρούσαν τελειωμένο, η αναγέννηση. Πιστεύω πως το βράδυ των εκλογών ο ελληνικός λαός θα επιβεβαιώσει με την ψήφο του αυτό που καταδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις πολλούς μήνες τώρα: σε σχέση με τις εκλογές του 2019 το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, ενώ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν. Εμείς θα έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, εκείνοι θα μετράνε απώλειες και θα προσποιούνται ότι δεν τις βλέπουν. Εμείς θα σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, εκείνοι θα μιλάνε για νικητές και ηττημένους. Το τοξικό δικομματικό πάρτυ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει.

- Ποιο ήταν το βασικό κίνητρο για την εκ νέου συμμετοχή σας στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ;

Ενα πολιτικό και ένα βαθιά προσωπικό κίνητρο. Το πολιτικό είναι ότι τα Τρίκαλα και όλη η Ελλάδα χρειάζονται ξανά το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι, τους δοκιμάσαμε όλους και ξέρουμε πλέον - και για να γίνει αυτό κανείς δεν μπορεί να λείψει από την προσπάθεια. Από την άλλη, η ψυχιατρική μου ειδικότητα ορίζει τον αλτρουισμό ως την πιο ώριμη ψυχική άμυνα. Με τη συμμετοχή στα κοινά ανοίγεται ένας τέτοιος δρόμος προσφοράς, όπως καταλαβαίνετε, που πάντα αισθανόμουν ότι είναι αναπόσπαστο τμήμα τού ποιος είμαι. Συν του ότι δεν πρόλαβα καθόλου να βοηθήσω τον τόπο μου ως βουλευτής το 2012. Νιώθω ότι έχω ένα καθήκον που θέλω να εκπληρώσω.

- Ποιες είναι, κατά την άποψή σας, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει το ΠΑΣΟΚ να προωθήσει την επόμενη μέρα;

Πολλά πρέπει να γίνουν, αλλά όλα ξεκινάνε από ένα πράγμα: από το αν θα πιάσουμε ξανά το νήμα των μεγάλων θεσμικών αλλαγών από εκεί που το αφήσαμε ως χώρα το 2011-2012. Να αποκτήσουμε κράτος που παράγει ευημερία και αξιοκρατία, όχι ελλείμματα και ρουσφέτια. Ενα παράδειγμα: μετά την τραγωδία στα Τέμπη, μια υπόθεση που από τη μετάταξη του σταθμάρχη μέχρι τις διοικήσεις της ΕΡΓΟΣΕ μυρίζει παντού ρουσφέτι, προτείναμε ξανά ανοικτούς διαγωνισμούς για κάθε θέση ευθύνης στο Δημόσιο και σε φορείς. Οι ηγεσίες Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ότι δεν άκουσαν. Δεν είναι τυχαίο.

- Θεωρείτε ότι παρά το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», υπάρχουν οι προϋποθέσεις συνεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση η οποία θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής; Και, αν ναι, με το πρώτο κόμμα;

Φυσικά και υπάρχει, εκτός και αν κάποιοι σκέφτονται το καλό της χώρας μόνο αν έχουν πρωθυπουργική καρέκλα. Η βασικότερη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να πάρει το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που θέλει πραγματικά να γίνει προσπάθεια κυβέρνησης συνεργασίας, ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Με δύο κόμματα, με τρία κόμματα, όσο ευρύτερη η συνεργασία τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

- Δηλαδή συμφωνείτε ότι ακόμη και αν το πρώτο κόμμα προηγηθεί με ένα ισχυρό ποσοστό (χωρίς όμως αυτοδυναμία), το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επιμείνει στους όρους του; Ακόμη και στις πιθανές δεύτερες εκλογές;

Σύντομα το ερώτημα που κάποιοι θα κληθούν να απαντήσουν είναι ένα: τι έχει μεγαλύτερη σημασία, το καλό της χώρας ή η πρωθυπουργική καρέκλα; Το Εγώ ή η Ελλάδα; Εμείς αυτό που λέμε είναι πολύ απλό, είναι μια συμφωνία τιμής με τους πολίτες και μας δεσμεύει όλους, όσες εκλογές κι αν θέλουν να προκαλέσουν άλλοι: ζητάμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Αν δεν το πάρουμε, θα μείνουμε στην αντιπολίτευση. Αν το πάρουμε, θα κάνουμε τα πάντα για κυβέρνηση συνεργασίας. Πρώτα προγραμματική σύγκλιση, μετά τα πρόσωπα που θα την εκφράσουν. Κατηγορηματικό όχι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα που απέτυχαν.


Ειδήσεις σήμερα:

Πιερρακάκης στον Δανίκα: «Μία τετραετία ακόμα, να καθαρίσουμε όλο το χαρτοβασίλειο του Δημοσίου»

Μajestic Athens: Πωλείται το ακριβότερο ακίνητο της Αθήνας έναντι 55 εκατ. ευρώ

Στέψη Καρόλου: Viral στο διαδίκτυο η φωτογραφία με τη μεταμφιεσμένη «Μέγκαν Μαρκλ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης