LIVE

Κορωνοϊός

Σε δίκη Άκης-Μαντέλης, προανακριτική για Αλογοσκούφη-Μαρκογιαννάκη

Akis-Mandelis on trial. Alogoskoufis-Markogiannakis to be investigated

Κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ την πρόταση για Προανακριτική

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ που υπογράφεται από 108 βουλευτές, για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες τεσσάρων πρώην υπουργών για την υπόθεση της Siemens.

Παράλληλα, οι βουλευτές προτείνουν να αξιολογηθούν τα στοιχεία και οι κατηγορίες από το Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπει ο νέος νόμος περί "ποινικής ευθύνης υπουργών", αλλά και να αποφανθεί για τυχόν παραγραφή των αδικημάτων ή αν θα παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο ή στην Τακτική Δικαιοσύνη.

Οι τέσσερεις πρώην υπουργοί που κατηγορούνται είναι οι Αναστάσιος Μαντέλης και Άκης Τσοχατζόπουλος από το ΠΑΣΟΚ για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και οι Γιώργος Αλογοσκούφης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης από τη ΝΔ για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, παραπέμπονται στην Προανακριτική Επιτροπή οι κκ Αλογοσκούφης και Μαρκογιαννάκης, ο πρώτος ως εποπτεύων υπουργός του ΟΤΕ και ο δεύτερος για την υπόθεση των C4I ενώ, για τους κκ Τσοχατζόπουλο (για τα εξοπλιστικά προγράμματα ΠΑΤΡΙΟΤ) και Μαντέλη (για προεκλογική χορηγία 200.000 μάρκων) εκφράζεται η άποψη ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος πρέπει να δικαστούν από την τακτική Δικαιοσύνη.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ προτείνει να αποσταλεί στη Δικαιοσύνη όλο το πορισματικό υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, ώστε να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για πράξεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, και για τα άλλα οκτώ πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονταν στο πόρισμα της, καθώς, όπως σημειώνεται, η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει, λόγω παρόδου αποσβεστικής προθεσμίας.

Ειδικότερα:

Για τον κ. Μαντέλη (πρόεδρος του ΟΤΕ 1985-1988, γενικός γραμματέας του υπουργείου Βιομηχανίας 1993-1997 και υπουργός Μεταφορών 1997-2000): κατηγορείται με το σκεπτικό ότι ενέκρινε τις «προγραμματικές συμφωνίες 8002» που του υπέβαλε ο ΟΤΕ χωρίς να ελέγξει τις τιμές της αγοράς διακινδυνεύοντας το δημόσιο συμφέρον.

«Ο προληπτικός έλεγχος της Προγραμματικής Συμφωνίας 8002 αποτελούσε υποχρεωτική ενέργεια για τον τότε αρμόδιο υπουργό Αν. Μαντέλη ... Η παράλειψη εποπτείας του τότε υπουργού μπορεί να συνδεθεί με τη διαδικασία με την οποία εμβάσθηκαν σε λογαριασμό του 250.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα εφετών ... Είναι προφανές τα εμβάσματα στον λογαριασμό του αποτελούν παράνομα χρήματα που προέρχονται από τα "μαύρα ταμεία" της Ζίμενς», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Για τον κ. Αλογοσκούφη (υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 2004-2008): αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι επί υπουργίας του «η Προγραμματική Συμφωνία και οι άλλες συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου συνεχίστηκαν κανονικά χωρίς κανένα έλεγχο των τιμών και των ρητρών στον ΟΤΕ με υπερτιμήματα περίπου 65%».

«Επί υπουργίας του το ελληνικό δημόσιο υπέστη τη μεγαλύτερη οικονομική απώλεια αφού δύο φορές δεν διεκδίκησε, όπως όφειλε, τα υπερτιμήματα και δεν απαίτησε από τη Ζίμενς τις νόμιμες αποζημιώσεις που αποκαλύφθηκαν από το σκάνδαλο ... Η συνολική περιουσιακή ζημιά στην οποία συνέβαλε η μη τήρηση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης από τον τότε υπουργό ανέρχεται κατά προσέγγιση στα 286.154.918 ευρώ», τονίζεται στην πρόταση.

Για τον κ. Μαρκογιαννάκη (υφυπουργός Δημόσιας Τάξης 2004-2006 και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα θέματα Δημόσιας Τάξης 2009 ), σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Παρά τις αρνητικές τεχνικές εκθέσεις μετά και από δοκιμές του συστήματος C4I, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα, επέστρεψε εγγυητικές επιστολές ύψους 11.158.065,14 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το σύστημα ήταν ακατάλληλο για τη συμβατική προβλεπόμενη χρήση ... Ως υφυπουργός και υπουργός δεν διαχειρίστηκε σωστά και με επιμέλεια τη δημόσια περιουσία, η οποία του ήταν εμπιστευμένη, καθ΄ όσον οι εταιρίες SAIC και SIEMENS ωφελήθηκαν οικονομικά από τη συμπεριφορά του ... Δεδομένου ότι το σύστημα C4I ουδέποτε παραλήφθηκε, η περιουσιακή ζημία του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστο στα 254.999.999 ευρώ, δηλαδή το συνολικό τίμημα της σχετικής σύμβασης».

Για τον κ. Τσοχατζόπουλο δίνεται, μεταξύ άλλων, έμφαση στην κατάθεση του R. Σίκατζεκ Siekaczel στον εισαγγελέα του Μονάχου και στους ανακριτές Ζαγοριανό και Αθανασίου, στους οποίους ανέφερε ότι «παρέδωσε 10 εκ ευρώ στους κκ Gebauer και Ψαρρό, που ήταν στελέχη της Ζίμενς Ελλάς ως προμήθεια για τη σύμβαση των πυραύλων "Πάτριοτ". Τονίζεται επίσης ότι «το ίδιο αναφέρει στην απολογία του και άλλο στέλεχος της Ζίμενς, ο Rainer Niedl, ο οποίος δηλώνει τα εξής: Εκείνη την εποχή έτρεχε ένα έργο με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν επρόκειτο για επίσημο προϊόν της Ζίμενς, όμως η τοπική εταιρεία ήθελε παρόλα αυτά να παρει το έργο και ο Siekaczel το υποστήριζε. Για το κλείσιμο της σύμβασης ο στρατός ήθελε "φακελάκι"».

«Πιθανολογείται διάπραξη παθητικής δωροδοκίας περί το έτος 1998 από τον τότε υπουργό διότι δεν είναι γνωστό αν το "φακελάκι", όπως αναφέρεται στην παραπάνω κατάθεση, αφορά πολιτικό πρόσωπο ή αξιωματούχο», καταλήγει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Μανώλης

 Η κοροϊδία του σπάταλου και διεφθαρμένου πολιτικού κόσμου της χώρας μας, για άλλη μια φορά σε όλο της το μεγαλείο…. Αλήθεια..!!! τώρα πια ποιους δουλεύουν οι τριακόσιοι άνεργοι της Ελληνικής βουλής; Υπάρχουν άλλοι εκτός από τους εαυτούς τους;

πατ

 εάν πάει ένας από αυτούς φυλακή ,,,εγώ θα βάλω σκουλαρίκι στη μύτη μου και θα φωτογραφηθώ στο πρώτο θέμα,,,,,

bds

αν θυμαμαι καλα εγινε αυτοφορο η μη πληρωμη του ΦΠΑ και δεν διαγραφεται ποτε. Μηπως οι παμπλοθτοι φωστηρες και σωτηρες της φτωχιας ελλαδας μπορουν να το κανουν και για τους βολευταδες? Διαρκεσ αυτοφορο ΤΩΡΑ και οι παρανομιες βουλευτων και υπουργων. Θελουν, ομως?. Μη μας δειχνουν οτι θα τιμωρουν τις παρανομιες μονο για τους πληβειους. Εδω φινονται επιτροπεσ για να τα πληρωνονται τα εξτρα οι συμμετεχοντεσ και μετα μιλανε για παραγραφεντα αδικηματα. Λες και δεν τα ξερανε απο πριν. Αναρωτιεμαι αν δεν ειναι οι επιτροπες. για ποα δοθλεια πληρωνονται οι 300? για να πανε στα πρωιναδικα μαιντανοι? Ο Θεος να βαλει το χερι του. Απο αλλου δεν περιμενουμε.

sarandos

 Παιδια, μην κουραζεστε να γραφετε πολλα. Ολα ειναι πασιγνωστα. Απλα, τωρα πλεον , πρεπει ν'αγωνιστουμε ,να ξεβρωμισει αυτος ο δυσμοιρος τοπος ,απ'ολη αυτη την πολιτικη αληταρια δεκαετιων. Αυτα.

Μάνος Αφελής

"Πιθανολογείται....πιθανολογείται... πιθανολογείται...."Να ανοιχθούν άμεσα οι τραπεζικοί λογαριασμοί εντός και εκτός Ελλάδος των παραπάνω κυρίων , των συγγενών τους α΄ βαθμού, των πιθανών offshore τους και των στενών πρώην συμβούλων τους.Και τα αδίκηματα με τα οποια παραπέμπονται δεν θα έπρεπε να είναι παθητική δωροδοκία .... κλπ.Όταν βιώνουμε "απώλεια τμήματος Εθνικής κυριαρχίας..." και αναφερόμαστε και σε πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας θα έπρεπε να παραπέμπονται για εσχάτη προδοσία και όχι μόνο αυτοί.

Διονύσιος Βούτος

@Φρίξος Φ. | 08/07/2011 19:39 Εδώ δεν υπάρχουν βραχιολάκια , διότι εδώ λειτουργεί η κομπίνα και η αντεκδίκηση ... Έφυγες κύριε Μαρκογιαννάκη και πήγες σε άλλο κόμμα , στο κόμμα του εχθρού μου ..?? Θα σου ρίξω εγώ ένα τσουβάλι λάσπη τώρα που έχω την δύναμη και άντε να καθαρίσεις μετά , που τόλμησες να μου σηκώσεις μπαϊράκι εμένα .... Γιατί κύριε Μπαρκογιαννάκη παρέλαβες το C4I και δεν τίναξες την Ολυμπιάδα στον αέρα ..?? Άλλοι πήρανε τις μίζες βέβαια , αλλά εσύ θα την πληρώσεις γιατί επέτρεψες να γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες .. Γιατί έπρεπε και τα λεφτά να έχουμε δαπανήσει και Ολυμπιάδα να μην γίνει .... Η Ξεφτίλα κύριοι έχει και όρια και αν νομίζουν οι κυβερνώντες και οι αντιπολιτευόμενοι πως τώρα εμείς μασήσαμε με την δικαιοσύνη που απέδωσαν , είναι στην κοσμάρα τους και βαθιά νυχτωμένοι ... Και αργήσατε κύριοι και όλοι έχουν καταλάβει πως το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι το ξεπάστρεμα των πολιτικών σας αντιπάλων και όχι να αποδοθεί δικαιοσύνη .... Και εντωμεταξύ η Ζήμενς άρχοντας , δεν την αγνίζει κανείς ....

Φρίξος Φ.

 Δεν είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ, κύριοι, εάν θα τιμωρηθούν ή θα αθωωθούν. Αυτό είναι αποκλειστικά θέμα της Δικαιοσύνης. Του Τρος Καν του βάλανε χειροπέδες οι Αμερικανοί Δικαστές και τον κρατάνε εκεί ακόμα. Εδώ δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, καθότι μάλιστα τα αδικήματα έχουν παραγραφεί από τη βραδιά που ο Κωστάκης έκλεισε νύχτα τη Βουλή καλύπτοντας όλους τους παρανομήσαντες. ΤΕΛΟΣ, κύριοι. Η λύση είναι μία . Να αλλάξει το σύνταγμά μας "και να γραφεί νέο σύμφωνα με το "λόγο και τη θέληση και του ελληνικού λαού". ΄Ολα τα υπόλοιπα είναι λόγια, τα οποία volant .-

ΑΝΔΡΕΑΣ

 Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι οτι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μας ρίξει στάχτη στά μάτια. Αλλά πάνε αυτά. Ο Ελληνικός λαός άρχισε να ξυπνά επι τέλους. Οτι έφαγαν καλά καλά το ξέρουμε και οτι κόρακας κοράκου μάτι δέν βγάζει επίσης το ξέρουμε και γιαυτό ας μή ψάχνουν για δικαιολογίες.Το ξέρουμε οτι δέν πρόκειτε να δυκαστεί κανείς.Υπομονή, κοντεύει η ώρα να ξεκουμπιστούν ΟΛΟΙ.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

ΤΑΔΕ ΕΦΗ Φ.Π. ΤΟ ΠΑΛΑΙ : C 4 I . { Command , Control, Communication , Computers and Idelligence } .Την άνοιξη του έτους 2003, συνήφθη σύμβαση μεταξύ της αμερικανικής εταιρίας S.A.I.C. { Science Applications International Corporation} ως κύριο εντολοδόχο – ανάδοχο και το ελληνικό κράτος , κατόπιν διεθνούς προκήρυξης διαγωνισμού. Η αξία της σύμβασης ανερχόταν στο ποσό των {255} εκατ. ευρώ. Η Siemens ήταν υπεργολάβος της SAIC που συνεργαζόταν με την Ολυμπιακή Επιτροπή διοργάνωσης για την υποστήριξη από το σύστημα C4I . Κατά τον κ. Μ. Χριστοφοράκο συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δια του τέως αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου κ. Κ. Γείτονα και του αποβιώσαντος βιαίως Γιάννη Βαρθολομαίου αντιστοίχως ταμίων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., για διψήφιο νούμερο καταβολής μίζας εκατέρωθεν ισοπόσως . Για την εκτέλεση των πληρωμών χρησιμοποίησαν την εταιρία FAIRWAYS L.T.D. του κ. Αλ. Λέτσα , του οποίου η οικογένεια έχει στενές σχέσεις με τη διοίκηση της SIEMENS. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει πραγματοποιηθεί η τελική παραλαβή του εργου C4I ! Κατά την ταπεινή μου άποψη πάντως με το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση να υπογράφει τη σύμβαση, γιατί να δώσει {50%} προμήθεια στη Ν.Δ.? Εκτός κι’αν μας δουλεύουν και όλες οι αποφάσεις για συμβάσεις κ.λ.π. λαμβάνονται από κοινού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.! Είναι δηλαδή πιθανό και η οπερέτα Βατοπέδι να σκηνοθετήθηκε από κοινού !... Το γεγονός πάντως είναι ότι ούτε αυτά τα χρήματα μπήκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ όπως και αυτά του κ. Θ. Τσουκάτου, που προσπάθησαν να τον σπιλώσουν ότι δήθεν τα υπεξήρεσε . Είναι απορίας άξιον γιατί μετά την παραδοχή των ταμίων του ΠΑΣΟΚ ότι αυτά τα κατέθεσεν ο κ. Τσουκάτος στο κόμμα , αλλά δεν έχει γίνει η σχετική εγγραφή και οι πάντες αδιαφορούν. Ακόμα και ο αρμόδιος εισαγγελέας . Αυτό αποδεικνύει την ύπαρξη διπλών βιβλίων εσόδων , αλλά οι αρμόδιες αρχές ουδέν έπραξαν. Τελικώς δηλαδή δεν θα μάθουμε σε ποίων τις τσέπες πήγαν αυτά τα χρήματα ? Ενα επίσης σημαντικό στοιχείο για την αποκάλυψη της αλήθειας , είναι να μας πληροφορήσουν οι αρμόδιοι , ποίος αντιπροσωπεύει τη S.A.I.C. στην Ελλάδα , καθώς και ποία η σχέση του με την Οικογένεια Παπανδρέου, γιατί αυτός είναι σημαντικός παράγων για την αποκάλυψη των ενόχων. Κι’αυτό διότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η εν λόγω εταιρία !... 19-8-2009 Φ.Π.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης