ΕΥΠ: Το παρασκήνιο ενός πολιτικού θρίλερ - Ολοταχώς προς Εξεταστική και πόλωση

ΕΥΠ: Το παρασκήνιο ενός πολιτικού θρίλερ - Ολοταχώς προς Εξεταστική και πόλωση

Κυβερνητικές πηγές διασαφηνίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε εικόνα για τους επιχειρησιακούς χειρισμούς που έκανε η ΕΥΠ - Η εσωτερική «κάθαρση» της κυβέρνησης μέσα σε 40 λεπτά χθες

androulakis_ypoklopes_XR
Υπό άλλες προϋποθέσεις, η χθεσινή ημέρα θα ήταν η τελευταία πριν τις διακοπές για την κυβέρνηση. Αντ’ αυτού, φαίνεται πως είναι η αφετηρία για μια μακρά περίοδο πολιτικής πόλωσης με επίκεντρο τις παρακολουθήσεις ή αλλιώς «επισυνδέσεις», όπως έγιναν ευρύτερα γνωστές, με αναφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Μέσα σε 40 λεπτά, χθες το μεσημέρι, η κυβέρνηση δρομολόγησε μια διαδικασία εσωτερικής «κάθαρσης». Αρχικά, έπεσε σαν βόμβα στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση της παραίτησης του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του στενότερου και πιο έμπιστου συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν το νούμερο 2 του από τη μέρα που έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΝΔ, ενώ είναι στο πλευρό του από το 2004 και τις μέρες του γραφείου της οδού Χαλκοκονδύλη. Αμέσως μετά και ενώ όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν, ακολούθησε η καρατόμηση ουσιαστικά του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος είχε αποτελέσει επιλογή του Μαξίμου. Φαίνεται, όμως, ότι προέβη σε σοβαρά σφάλματα που εξέθεσαν την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί η παραίτησή του, όπως και του ζητήθηκε.

Διαφορετικές περιπτώσεις

Οι περιπτώσεις Δημητριάδη και Κοντολέων, πάντως, είναι διαφορετικές. Από την κυβέρνηση, ο «μουντζούρης» αφήνεται στον πρώην πλέον διοικητή της ΕΥΠ, με τις πληροφορίες να λένε ότι δρομολόγησε μεν μια νόμιμη «επισύνδεση» στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου ως τα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δεν ενημέρωσε, όμως, κεντρικά, ως όφειλε, για τους χειρισμούς του. Και αυτό γιατί η ΕΥΠ υπάγεται οργανικά στο γραφείο του πρωθυπουργού, με άμεσο προϊστάμενο τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα του γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Τα σενάρια στην «πιάτσα» γι’ αυτή την επισύνδεση οργιάζουν, εμπλέκοντας και ξένες μυστικές υπηρεσίες, στις οποίες ακούγεται πως «χτύπησαν» καμπανάκια για δραστηριότητα και επαφές του κ. Ανδρουλάκη. Τέτοιες πληροφορίες, πάντως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ως αυτή την ώρα, αλλά σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές διασαφηνίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε εικόνα για τους επιχειρησιακούς χειρισμούς που έκανε η ΕΥΠ. Ο κ. Κοντολέων, δε, παρέλειψε να ενημερώσει σχετικά την περασμένη Παρασκευή την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Όταν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, κατέστη σαφές τι είχε γίνει, ήταν σαφές ότι ο κ. Κοντολέων θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του.

Κλείσιμο
Όσο για τον κ. Δημητριάδη, ο ίδιος επέλεξε να αποχωρήσει αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της υπόθεσης, σε μια προσπάθεια να ορθώσει και τείχος προστασίας για τον πρωθυπουργό, εν μέσω ενός κλίματος πολιτικής τοξικότητας. Οι δύο άνδρες, προφανώς, συντόνισαν τις ενέργειές τους, κάτι που αποτυπώνεται και στη διαδοχή του κ. Δημητριάδη από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκο, «έμπιστο» άνθρωπο του κ. Μητσοτάκη και στενό συνεργάτη του κ. Δημητριάδη. Σε συνομιλητές του, πάντως, ο κ. Δημητριάδης διευκρινίζει ότι ουδεμία σχέση έχει με την ουσία της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, ενώ, παράλληλα, δρομολογεί και αγωγές σε αγωγές και ΜΜΕ (Εφημερίδα των Συντακτών, Reporters United κ.ο.κ.) που τον συνέδεσαν με το παράτυπο λογισμικό Predator. Εμφανίζεται, δε, αποφασισμένος να φτάσει το εν λόγω σκέλος της υπόθεσης ως το τέλος.

Κρίση

Όπως επισημαίνουν, πάντως, πολιτικοί παρατηρητές, πρόκειται για μια σοβαρή πολιτική κρίση για την κυβέρνηση, καθώς η ο κ. Δημητριάδης ήταν στον πυρήνα των αποφάσεων, ενώ ο ίδιος ήταν ίσως ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού. Και μπορεί άλλες κρίσεις που εκλήθη να διαχειριστεί η κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν να ήταν φαινομενικά πιο δύσκολες, αυτή η πολιτική αναταραχή, όμως, διαταράσσει τις εσωτερικές ισορροπίες. Ο πρωθυπουργός έμεινε χθες ως αργά το απόγευμα στο γραφείο του, συζητώντας με τους συνεργάτες του και επεξεργαζόμενος τις επιλογές του, στις οποίες δεν εντάσσονται επ’ ουδενί οι εκλογές, τις οποίες ο ίδιος έχει αποκλείσει διαρρηδην. Μένει να φανεί, αν θα εμμείνει και στη διάψευση των σεναρίων ανασχηματισμού, όπως είχε πει στο Προεδρικό Μέγαρο προ δύο εβδομάδων. Παράλληλα, μένει να φανεί αν τις επόμενες μέρες ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να τοποθετηθεί και ο ίδιος για όσα έγιναν.

Ένταση και Εξεταστική

Επί του πολιτικού προκειμένου, πάντως, είναι σαφές ότι πλέον υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Το βαρομετρικό χαμηλό αποτυπώθηκε με ευκρίνεια χθες, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν σήκωσε το τηλέφωνο στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος τον κάλεσε για να τον ενημερώσει για την υπόθεσή του. Πλέον, η θεσμική ενημέρωση θα γίνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όταν ανοίξει ξανά η Βουλή, με την κυβέρνηση να καλεί τον κ. Ανδρουλάκη να παραστεί ο ίδιος. Παράλληλα, εκεί αναμένεται να βρεθεί, όταν αναλάβει επισήμως καθήκοντα, και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Η πολιτική συνέχεια, βεβαίως, θα είναι μια Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση, κάτι που ζήτησε από χθες με δήλωση του ο Νίκος Ανδρουλάκης και στο οποίο ήταν θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον κατατεθεί σχετικό αίτημα, και η ΝΔ θα το ψηφίσει, όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολιζόταν, άλλωστε, στο ίδιο αίτημα, ενώ με βάση το νέο Σύνταγμα που ψηφίστηκε, η αντιπολίτευση δύναται να προκαλεί τη σύσταση Εξεταστικής με πλειοψηφία 2/5 (120 ψήφοι) στη Βουλή, άρα δεν θα χρειαζόταν καν η σύμπλευση του κυβερνώντος κόμματος.

Ειδήσεις σήμερα:

ΡΑΕ: Ελέγχονται τρεις μεγάλοι προμηθευτές για παραπλανητικές διαφημίσεις

Gov.gr Wallet: Διαθέσιμο για όλους τους πολίτες - Πώς «φορτώνουμε» τις ψηφιακές ταυτότητες και διπλώματα

Περιστέρι: Η 17χρονη είχε καταθέσει υπέρ του Πακιστανού για αιματηρό επεισόδιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης