Τσίπρας: Οι προειδοποιήσεις για την Τουρκία και η τριπλή «ανησυχία»

Τσίπρας: Οι προειδοποιήσεις για την Τουρκία και η τριπλή «ανησυχία»

Τη γενικευμένη ανησυχία του διαπίστωσε -τουλάχιστον τρεις φορές- χθες από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για «δραματική» αναβάθμιση «του ρόλου και της θέσης της γειτονικής χώρας στα διεθνή δρώμενα», κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου προς το Μέγαρο Μαξίμου

Tsipras
Ανήσυχος σε όλους τους τόνους εμφανίζεται στους συνομιλητές του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την επαύριον της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, ιδίως στο πεδίο της τουρκικής προκλητικότητας.

Τη γενικευμένη ανησυχία του διαπίστωσε -τουλάχιστον τρεις φορές- χθες από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για «δραματική» αναβάθμιση «του ρόλου και της θέσης της γειτονικής χώρας στα διεθνή δρώμενα», κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου προς το Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως τόσο η τριμερής συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όσο και το τετ α τετ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχουν καταστήσει μοιραία την Άγκυρα πρωταγωνιστή της Συνόδου, ενδυναμώνοντας τον περιφερειακό της βηματισμό.

Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε απευθύνει σειρά προειδοποιήσεων μπροστά στο ενδεχόμενο η Τουρκία να «επιστρέψει» δυναμικά στο δυτικό στερέωμα μετά την αμφίσημη στάση της στο Ουκρανικό, ενημερώνοντας σχετικά το τελευταίο διάστημα ξένους αξιωματούχους, αλλά και εκπροσώπους κρατών -μελών της Συμμαχίας. Αρχικά, στη συνάντησή του με την Φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μαρίν στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας της είχε διαμηνύσει ότι τυχόν ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ με τρόπο που να βλάπτει τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα «δεν θα γίνει αποδεκτή». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη διάρκεια της συνάντησης «γνωριμίας» που είχε με τον νέο Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνη, στον οποίο ο κ. Τσίπρας, ξεκαθάρισε, κατά πληροφορίες, ότι «σε περίπτωση που προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία, υπάρξουν υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικής κυβέρνησης της χώρας, θα είναι αρνητική».

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε «εκφράζει την ανησυχία του για τις δηλώσεις του νυν αλλά και του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ για παζάρι Τουρκίας- ΗΠΑ με στόχο τα F16», σύμφωνα με κομματικές πηγές, υπογραμμίζοντας ακόμη την ανάγκη οι ΗΠΑ να καταδικάσουν ευθέως τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο και να παγώσουν την πώληση των F16 στη γείτονα, αφού δεν μπορεί οι ΗΠΑ να δίνουν αεροσκάφη στην Τουρκία, προκειμένου να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, όπως τόνισε.

Κλείσιμο
Αγγελιοφόρος του ίδιου μηνύματος υπήρξε και ο Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής, Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος είχε μεταφέρει με τη σειρά του στον Σουηδό Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα θα ανάψει «πράσινο φως» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μόνο εάν δεν πραγματοποιηθεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, μήνυμα που, κατά πληροφορίες, είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Σουηδική αντιπροσωπεία.

Το βαθύ προβληματισμό του, ωστόσο, απέναντι στις πραγματικές επιδιώξεις της Τουρκίας είχε εκφράσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και από το βήμα της Βουλής κατά τις παραμονές της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Με αφορμή την κύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ στις 12 Μαΐου, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει τότε, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη πως «δεν αποδέχεστε την πρότασή μου να πάτε στις ΗΠΑ κρατώντας ως διαπραγματευτικό χαρτί την αναθεώρηση αυτής της συμφωνίας, τουλάχιστον δεσμευτείτε εδώ ότι θα θέσετε στον Αμερικανό πρόεδρο το θέμα του μη εξοπλισμού της Τουρκίας. Δεν θα βάλετε το ζήτημα της F16; Ή μου λέτε ότι εγώ θα έπρεπε να πω μην μου αναβαθμίσετε τα F16 και μην δώσετε F35 στη Τουρκία;», επικαλούμενος χθες από το ίδιο βήμα τις δηλώσεις της Βοηθού Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ ότι η χώρα της «στηρίζει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 του στόλου της Τουρκίας», με το επιχείρημα ότι «η ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας συμβάλλει σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Υπό αυτό το πρίσμα, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι ο προειδοποιητικός τόνος του κ. Τσίπρα όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις, όπως και ότι απουσίαζαν οι κατάλληλες ελληνικές κινήσεις, ικανές να δημιουργήσουν πολιτικά αναχώματα απέναντι στην τουρκική εξωτερική πολιτική τις προηγούμενες ημέρες, «ξορκίζοντας» την ίδια ώρα κάθε υπόνοια δικαίωσης, καθώς πρόκειται για «αρνητική εξέλιξη για τη χώρα», όπως παρατηρούν πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, γιατί η Τουρκία, χωρίς φυσικά να συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αναβαθμίζει δραματικά τον ρόλο και τη θέση της στα διεθνή δρώμενα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στιγμή που κλιμακώνει τη ρητορική τής έντασης και τις δημόσια εκφρασμένες αναθεωρητικές της βλέψεις στο Αιγαίο», υπογράμμισε χθες, μιλώντας στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαπολύοντας ταυτόχρονα δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για το εμπορικό σήμα «Τουρκικό Αιγαίο».

«Μέσα σε αυτό το κλίμα παράνομων διεκδικήσεων η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας, αλλά καταφέρνει να επιβάλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη λογική ενός τουρκικού Αιγαίου», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς το ως «εντελώς απαράδεκτο από κάθε άποψη». Κοινοβουλευτικές διαδικασίες έχουν ήδη κινηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εμπορικό «Turkaegean», με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζει χθες πως «αυτή είναι η λογική αυτών όλων που μας κάνουν τα λιοντάρια και τους εθνικόφρονες, αλλά στην πράξη είναι δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη και θέλουν να τη ρίξουν στους άλλους».

Επιπλέον, ο ίδιος εγκάλεσε την κυβέρνηση για «πλήρη υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου», ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «έστω και τώρα, στο και πέντε, να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που συνεχίζεται τούτες τις ώρες στη Μαδρίτη». «Να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα ζητά και απαιτεί στήριξη και δέσμευση των συμμάχων απέναντι στις προκλήσεις και τα επεκτατικά σχέδια του κ. Ερντογάν. Ότι η χώρα μας θα βρεθεί αποφασιστικά απέναντι και θα αξιοποιήσει όλα τα διεθνή της όπλα, ώστε οι ΗΠΑ να μην εκσυγχρονίσουν και πουλήσουν F16 στην Τουρκία. Ότι δεν είμαστε δεδομένοι», όπως σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερντογάν χωρίς «κωλοτούμπα»

Στον αντίποδα, για την αξιωματική αντιπολίτευση η πιθανότητα «ολικής μεταφοράς» του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αναθεωρητική του ρητορική δεν μπορεί να αποκλειστεί μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τον κ. Τσίπρα να παρατηρεί πως «ο Ερντογάν ήταν πάντα ο Ερντογάν», στη διάρκεια της τελευταίας του συνέντευξης στη Euractiv.

Υπό το φόβο δυσμενών εξελίξεων στο μέλλον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει πως «μια τέτοια
στάση πολιτική αποφασιστικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, μέσα κι έξω από τη συμμαχία, θα την κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θετικά, όχι με κομματικά, αλλά με εθνικά κριτήρια», επιρρίπτοντας σε διαφορετική περίπτωση «ακέραια την ευθύνη» στον Πρωθυπουργό.

Στο εσωτερικό πεδίο, η Κουμουνδούρου παρακολουθεί με έκπληξη την πληθώρα αιτημάτων αναφορικά με τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, ενώ οι προτάσεις και τα ονόματα που κατατίθενται έχουν έντονο άρωμα… κοινωνίας. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, η αξιωματική αντιπολίτευση θα εντείνει καθημερινά την πίεση προς την κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε και από τη χθεσινή παρέμβαση της Τομεάρχη Εργασίας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Η τελευταία χαρακτήρισε ως «διπλό κυβερνητικό εμπαιγμό» το γεγονός ότι η κυβέρνηση «στερεί τα αναδρομικά από τους χαμηλοσυνταξιούχους», καταλογίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου «ταφόπλακα» στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για την καταβολή αναδρομικών που αφορούσαν μνημονιακές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, που είχαν γίνει το 2012».

«Πρώτος εμπαιγμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη η απόδοση των αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις. Πρόκειται για επιλογή που φέρει ατόφια, την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σήμερα οι «χαμένοι» της απόφασης του ΣΤΕ είναι οι 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι – πρώην αγρότες, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, τους οποίους απέκλεισε η κυβέρνηση από τα αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020. Δεύτερος εμπαιγμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που καθησύχαζε τους συνταξιούχους ότι θα βρεθεί λύση για τα αναδρομικά τους και τους απέτρεπε από τη δικαστική προσφυγή με δημόσιες δηλώσεις υπουργών» περιέγραψε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, καταλήγοντας πως «το αποτέλεσμα είναι, μετά την απόφαση του ΣΤΕ, ότι μόλις 350.000 συνταξιούχοι που είχαν υποβάλλει έγκαιρα σχετικές αγωγές στο χρονικό όριο της 31ης Ιουλίου 2020, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, έχουν πλέον το δικαίωμα διεκδίκησης των αναδρομικών τους, τα οποία και θα λάβουν σε απροσδιόριστο χρόνο επιβαρυνόμενοι με μεγάλα έξοδα».

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα η εισαγγελική αγόρευση στη δίκη για τη δολοφονία της Ζέμπερη – Πιθανή η έκδοση απόφασης

Καιρός: Μπουρίνι από το μεσημέρι στα βορειοδυτικά και η θερμοκρασία στα ύψη

Η Γουινόνα Ράιντερ σε μια κατάθεση ψυχής: Ο χωρισμός με τον Ντεπ, η ψυχοθεραπεία, η κλοπή και η λύτρωση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης