Φίλης και Μπακογιάννη υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε υπερήλικες και ειδικές ομάδες

Φίλης και Μπακογιάννη υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε υπερήλικες και ειδικές ομάδες

 «Η τρίτη δόση για την ηλικία πάνω των 50 είναι απολύτως υποχρεωτική» ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

ntorafilis
Πλήρης σύμπλευση καταγράφηκε μεταξύ των πρώην Υπουργών της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ντόρας Μπακογιάννη και Νίκου Φίλη αντίστοιχα, αναφορικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, καθώς σε κοινή συνέντευξή τους σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αμφότεροι κάλεσαν αφενός τους πολίτες να εμβολιαστούν και αφετέρου να προσέλθουν για την αναμνηστική, τρίτη δόση του εμβολίου, όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Όπως τόνισαν στην διάρκεια της συζήτησης τους τα δύο κορυφαία στελέχη, ακόμη και έναν άνθρωπο να πείσουν με τις παρεμβάσεις τους θα υπάρχει όφελος, κάνοντας πολλαπλές εκκλήσεις -ακόμη και μέσω παραδειγμάτων από τον περίγυρο τους- να εμβολιαστούν οι πολίτες κάθε ηλικίας, οι εγκυμονούσες, οι ασθενείς με αυτοάνοσο, οι ηλικιωμένοι και άλλες κατηγορίες, για τις οποίες οι επιστήμονες έχουν βεβαιώσει πως δεν υπάρχει το παραμικρό δεδομένο που να δημιουργεί σκεπτικισμό και ανησυχία για το εμβόλιο.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cflzcjca8uuh-st)


Μπακογιάννη: «Η τρίτη δόση για την ηλικία πάνω των 50 είναι απολύτως υποχρεωτική»

«Θέλω, λοιπόν, να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, διότι η τρίτη δόση για την ηλικία πάνω των 50 είναι απολύτως υποχρεωτική» εκτίμησε από πλευράς της η πρώην Υπουργός της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. «Εγώ δεν είχα καμία κάλυψη μετά τη δεύτερη δόση στο εξάμηνο, προσωπικά σας λέω, καμία και μετά την τρίτη δόση έχω υψηλότατη κάλυψη» τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Η τρίτη δόση είναι υποχρεωτική. Το λέω εγώ, ναι. Και αν δεν πιστεύει αυτός ο οποίος με ακούει, είναι υποχρεωτική. Γιατί είναι υποχρεωτική; Γιατί στους έξι μήνες χάνεις την προστασία» κατέληξε η πρώην Υπουργός.

Φίλης: Να υποχρεώσουμε τους υπερήλικες και ειδικές ομάδες ηλικίας να εμβολιαστούν

Κλείσιμο
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους «υπερήλικες» και σε «ειδικές ομάδες ηλικίας» τάχθηκε ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο διάλογος με τον Γιώργο Παπαδάκη

Φίλης: Λέμε για τους ηλικιωμένους κάποιας ηλικίας. Έχω τα στοιχεία εδώ μπροστά μου, με τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού 18 ετών και άνω και 80 και άνω. Εκεί που έχει κερδηθεί η μάχη, που έχουμε μηδενικό αριθμό νεκρών, σε όλη την Ευρώπη στις χώρες που έχω μπροστά μου, είναι εκεί όπου συμβαδίζουν οι δύο δείκτες. Ο μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων στον πληθυσμό και ο εξίσου και μεγαλύτερος αριθμός στους υπερήλικες, 80 και άνω. Πόσο δύσκολο είναι να πείσουμε έναν υπερήλικα και αν δεν μπορούμε να τον πείσουμε, να τον υποχρεώσουμε – προσέχω τις λέξεις μου- να κάνει εμβόλιο;

Παπαδάκης: Να τον υποχρεώσουμε, λέτε;

Φίλης: Βεβαίως, τον υπερήλικα. Μεγάλη συζήτηση χρειάζεται. Δεν λέω γενική υποχρεωτικότητα. Αλίμονο. Αλλά σε ειδικές κατηγορίες ηλικίας που έχουν μεγάλα προβλήματα υγείας οι άνθρωποι.

Παπαδάκης: Τον γιατρό να τον υποχρεώσουμε;

Φίλης: Ο γιατρός οπωσδήποτε έχει υποχρεωθεί να γίνει και το πως έγινε είναι μια μεγάλη συζήτηση.

Απαντώντας και για την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε:

Φίλης: Οι επιστήμονες έχουν τα επιχειρήματα για να πείσουν τον πολίτη να κάνει το εμβόλιο, ότι είναι ασφαλές, ότι είναι αναγκαίο.

Παπαδάκης: Εμπιστεύεστε αυτήν την Επιτροπή που έχουμε τώρα;

Φίλης: Σε μεγάλο βαθμό, βεβαίως. Σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως ένας κύριος ο οποίος μας έλεγε ότι αν έχουμε περισσότερους μαθητές μέσα σε μια τάξη, είναι πιο ασφαλές από το να έχουμε λιγότερους. Ε, αυτόν δεν τον εμπιστεύομαι τον κύριο. Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων έχει δώσει την μάχη.

«Κοινή αγωνία»

Παράλληλα, ομοφωνία καταγράφηκε και ως προς την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ ο κ. Φίλης έθεσε το θέμα των συγχωνεύσεων στα σχολεία. «Καταλαβαίνω τον φόβο και τον σέβομαι, αλλά εμείς πρέπει να προειδοποιήσουμε τους συμπολίτες μας ότι αυτός ο φόβος μπορεί να τους στερήσει την ζωή» τόνισε από πλευράς της κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας πως «η αγωνία μας, με τον κ. Φίλη, να εμβολιαστεί ο κόσμος είναι κοινή. Έτσι βγαίνουμε σήμερα μαζί να πούμε σε όλους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον εμβολιασμό».

ntora_emvolia


Μάλιστα, η κ. Μπακογιάννη θέλησε να χαλαρώσει λίγο την ατμόσφαιρα, σχολιάζοντας πως «κι εγώ όταν βλέπω κατσαρίδα, φωνάζω “Ισίδωρε”», θέλοντας, ωστόσο, να καταδείξει την ανάγκη να υπερβούν οι πολίτες τους όποιους φόβους τους.

Το χρονικό της σύμπλευσης

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην Υπουργός είχε απευθύνει προ ημερών ανοιχτό κάλεσμα για την ενίσχυση των εμβολιασμών, αναφέροντας σχετικά πως «είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση η οποία θα μας βοηθήσει να πείσουμε τον κόσμο. Τα προσπαθούμε όλα. Στο θέμα αυτό δεν μας χωρίζει τίποτα. Αρκεί να καταφέρουμε να πείσουμε. Γιατί ο στόχος μας είναι κοινός. Πρέπει να εμβολιαστούμε». Άμεσα ανταποκρίθηκε στην πρόταση ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης, ο οποίος δημοσίευσε άρθρο του πριν λίγες μέρες υπέρ της αναγκαιότητας της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τίτλο «Πανστρατιά για την 3η δόση του εμβολίου».

«Αυτό που σήμερα μοιάζει δύσκολο, μπορεί να γίνει εφικτό, αν ενωθούν οι πολίτες σε ένα κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας. Σε έναν αγώνα για τη ζωή και την απόκρουση-εξάλειψη της πανδημίας» ανέφερε στο άρθρο του ο κ. Φίλης, περιγράφοντας ακόμη ως «καθήκον της κοινωνικής Αριστεράς» το ότι «αυτό το πνεύμα συλλογικής κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης θα έπρεπε με κάθε μέσο να διεγείρουν οι υπεύθυνες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Είναι εξαιρετικά επείγον. Να κηρύξουμε πανστρατιά για την 3η δόση. Είναι καθήκον της κοινωνικής Αριστεράς και όλου του προοδευτικού κόσμου να το πράξουν».

«Γαλλική συνταγή»

Εκτός από τον συμβολισμό της κοινής εμφάνισης των δύο πολιτικών στελεχών, αυτή έρχεται λίγες ώρες μόλις από την απόφαση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν χθες να καταστήσει υποχρεωτική την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου από τον Δεκέμβριο, για όσους πολίτες είναι άνω των 65 ετών. Μόνο κάνοντας το εμβόλιο θα μπορεί η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να διατηρήσει το υγειονομικό της πάσο, εξήγησε ο Γάλλος Πρόεδρος, τη στιγμή μάλιστα που το υγειονομικό πάσο είναι εντελώς απαραίτητο για να εξυπηρετηθεί κάποιος στην καθημερινότητά του στη Γαλλία.

Ειδήσεις σήμερα

Χαμός από το βίντεο που δείχνει τον Salt Bae να ταΐζει «χρυσή μπριζόλα» κομμουνιστή υπουργό του Βιετνάμ

Με email και sms καλεί ο ιατρικός σύλλογός ιδιώτες γιατρούς στη Θεσσαλονίκη να στηρίξουν το σύστημα υγείας

Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση σε όλους, τόνισε η Παπαευαγγέλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης