Καϊλή: «Η Δημοκρατική Παράταξη είναι μεγάλη και έχει μέλλον»

Καϊλή: «Η Δημοκρατική Παράταξη είναι μεγάλη και έχει μέλλον»

Πρέπει να φτιάξουμε ένα ΚΙΝΑΛ με όραμα για το μέλλον χωρίς να σκαλίζουμε όσα ακόμη μας χωρίζουν

p32
«Τελικά υπάρχει μέλλον στην δημοκρατική παράταξη εντός των υπαρχόντων σχημάτων ή πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας» Με αυτό το ιντριγκαδόρικο ερώτημα του Γιώργου Τράπαλη, ιδρυτικού μέλους της Π3, ξεκίνησε ο διάλογος ενός πάνελ το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το μωσαϊκό του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Οι σύμφωνες αλλά και αντίρροπες απόψεις των ομιλητών κράτησαν το ενδιαφέρον των παρισταμένων – είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά – σε υψηλό επίπεδο, ενώ δεν έλειψαν και οι πολιτισμένες κόντρες μεταξύ τους, στην συζήτηση που συντόνισαν οι Ελένη Γκρήγκοβιτς και ο Νότης Ανανιάδης. Άλλωστε στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, όλα επιτρέπονται…

Συνοψίζοντας παραθέτουμε τις δηλώσεις του καθενός συνομιλητή αλλά και του Δημάρχου Πειραιά που παρενέβη στην εκδήλωση.

Δατσέρης: «Η Δημοκρατική Παράταξη κινδυνεύει να μείνει παρατηρητής των εξελίξεων. Να υπο-αντιπροσωπεύεται από κόμματα αναντίστοιχα των ιστορικών προηγουμένων (Κόμμα Φιλελευθέρων , Ένωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ )τόσο ως προς το μέγεθος , αλλά και ως προς το ειδικό βάρος. Επιτρέπει σε αντιπάλους ψευδεπίγραφες επικοινωνιακές πρακτικές. Οφείλει να διεκδικήσει ένα ποσοστό άνω του 13% ώστε να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος θα μπορεί να επιβάλλει την ατζέντα του. Η Δημοκρατική πρέπει να εκπέμπει κυβερνησιμότητα. Ο αρχηγός που θα εκλεγεί θα ήθελα να πει πως το κόμμα μου έχει τα στελέχη και την εμπειρία να αποτελέσει πρωτεύουσα κυβερνητική δύναμη»

Καϊλή: «Η Δημοκρατική Παράταξη είναι μεγάλη και έχει μέλλον, αν και το κόμμα μας έφτασε σε χαμηλές πτήσεις. Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις στις νέες προκλήσεις της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και να αυτοπροσδιοριζόμαστε με συγκεκριμένες καθαρές πολιτικές θέσεις, χωρίς να ετεροπροσδιοριζόμαστε μετρώντας αποστάσεις από αριστερά και δεξιά.»

Καψής: «Ο μόνος χώρος που μπορεί και πρέπει να εκπροσωπηθεί από το ΚΙΝΑΛ είναι αυτός που ονομάζαμε παλιά εκσυγχρονιστικός χώρος. Ο χώρος που θα εκφράσει τους πολίτες που είναι στην κεντροαριστερά και ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αλλά πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος αυτός που ψήφισε και Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές, πρέπει να γυρίσει και αυτό θα γίνει μόνο με ρεαλιστική στρατηγική. Πρέπει να είναι πυλώνας σταθερότητας και να φτιάξουμε μια θετική ατζέντα και όχι απλά να τον αντιπολιτευόμαστε γιατί «είναι δεξιός. Αποτέλεσε παράσημο η συμμετοχή στην διακυβέρνηση του 2012 που έσωσε την χώρα εκείνη την περίοδο»

Μαλέλης: «Η Προοδευτική παράταξη έχει στρατηγικούς αντίπαλους. Την Νέα Δημοκρατία η πολιτικής της οποίας απέχει πλήρως από κάθε έννοια μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Το ΚΙΝΑΛ οφείλει να πάρει θαρραλέες θέσεις και να αρχίσει διάλογο με Όμορες δυνάμεις. Μέσω διαλόγου θα αλλάξουμε και εμείς αλλά και το έτερο κόμμα της κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πολιτική οφείλεις να πάρεις Ρίσκα για να πετύχεις. Αλλά όχι να πουλάς την ψυχή σου όπως κάναμε πριν κάποια χρόνια. Για ένα δημοκράτη πολίτη δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις απέναντι στην αριστερά και στην δεξιά. Ο αντίπαλος της δημοκρατικής παράταξης ήταν, είναι και θα είναι η Δεξιά.»

Μεϊμάρογλου: «Ο λαϊκισμός που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα της χώρας, υπάρχει οριζόντια στα κόμματα. Όπως συντήρηση δεν είναι μόνο η δεξιά έτσι και ο λαϊκισμός δεν υπάρχει μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε να είμαστε προοδευτικοί και αντιλαϊκιστές. Πρέπει να φτιάξουμε ένα ΚΙΝΑΛ με όραμα για το μέλλον χωρίς να σκαλίζουμε όσα ακόμη μας χωρίζουν.»

Χριστοδουλάκης: «Η χώρα έχει ανάγκη μια πολιτική δύναμη γνήσια σοσιαλδημοκρατική, υπεύθυνη, συνεπή, με σύγχρονες θέσεις, έτοιμη για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται. Που διατηρεί αδιάρρηκτες τις ρίζες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, αλλά απαντάει και στις ανάγκες του σήμερα. Στις αγωνίες των νέων, στις σύγχρονες προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της κλιματικής κρίσης, της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της κρίσης εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Βάζει ως στοίχημα την επένδυση στο πλούσιο πνευματικό κεφάλαιο των νέων του brain drain. Που μπορεί να τους εγγυηθεί αξιοκρατία και ευκαιρίες. Έτσι μπορεί να αποκτήσει ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα πάει τη χώρα μπροστά.»

Μώραλης : «Για μία ακόμη φορά η Π3 κάνει μια εξαιρετική εκδήλωση στην πόλη μας, τον Πειραιά ο οποίος αποτελεί εδώ και καιρό κέντρο εξελίξεων. Ανήκω στην Κεντροαριστερά, είμαι αρκετά πιο κοντά, ως άνθρωπος σε ότι δήλωσε ο κ. Καψής, το ΠΑΣΟΚ έδειξε υπευθυνότητα συμμετέχοντας στην συγκυβέρνηση του 2012-2015 και πρέπει να είναι πάντα εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος. Ο χώρος πρέπει να διασωθεί. Το ΚΙΝΑΛ πιστεύω πως δεν έχει φτιάξει ατζέντα με νέες θέσεις και μάλιστα σε συζήτηση της προέδρου με αυτοδιοικητικούς, στην οποία συμμετείχα, δεν έγινα σοφότερος»


Ειδήσεις σήμερα

Αστυνομικοί στην Κοζάνη πήγαν για έλεγχο και ο εστιάτορας απαίτησε να δει το... πιστοποιητικό εμβολιασμού

Netflix: 15 σειρές που θα δούμε τον Οκτώβριο

Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Απομακρύνεται ο πατέρας της από τη διαχείριση της περιουσίας της μετά από δικαστική απόφαση - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης