Βουλή: Ενστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη - «Ρελάνς» από ΝΔ με τις απολύσεις σε «Κόκκινο» και «902»

Βουλή: Ενστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη - «Ρελάνς» από ΝΔ με τις απολύσεις σε «Κόκκινο» και «902»

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, που θα ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, προκειμένου κάθε κόμμα να πάρει καθαρή στάση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις

xatzidakis_ergasiaka
Με σύγκρουση σε υψηλούς τόνους μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης και ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ξεκίνησε η συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία, που θα ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, προκειμένου κάθε κόμμα να πάρει καθαρή στάση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει το σχέδιο νόμου είναι και το γεγονός ότι έχουν εγγραφεί ως ομιλητές 219 βουλευτές.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Παφίλης και Πάνος Σκουρλέτης, αντίστοιχα, κατέθεσαν ένσταση, αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα των προωθούμενων διατάξεων, ενώ ο κ. Γιώργος Μουλκιώτης (Κίνημα Αλλαγής) ζήτησε την απόσυρση όλων των διατάξεων που δεν σχετίζονται με διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Μαραβέγιας, υπερασπίστηκε τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ασκώντας παράλληλα κριτική για την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Γιατί ένα φιλεργατικό κόμμα -στα χαρτιά- αρνείται την επέκταση της προστασίας από απολύσεις; Μήπως γιατί, αν η προστασία είχε θεσπιστεί νωρίτερα, δεν θα μπορούσε να κάνει απολύσεις στο «Κόκκινο»; Απολύσεις εργαζομένων που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να τους επιβάλλει μειώσεις μισθών 20% και αυτοί αντέδρασαν; Απολύσεις που στη συνέχεια κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές» είπε αρχικά, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να προσθέσει προς το ΚΚΕ: «Τα ίδια είχαμε και με τους απολυμένους του «902» από το ΚΚΕ. Τι έλεγαν οι απολυμένοι του 902; Ότι στο σταθμό απαγορευόταν πάντα ο συνδικαλισμός. Οι ίδιοι κατήγγειλαν το ΚΚΕ για εργασιακό γκέτο καθώς προσπαθούσε να τους απομονώσει και από την κλαδική σύμβαση. Το δήθεν φιλεργατικό ΚΚΕ είχε απολύσει και το 2013 μαζικά εργαζόμενους του Ριζοσπάστη. Τα ίδια αυτά εργατοπατερικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, κατηγορούν σήμερα τη ΝΔ για κατάπτυστη αντεργατική πολιτική».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απάντησε στην κριτική για τις απολύσεις στο «Κόκκινο», λέγοντας πως «το κόμμα που έχει χρεωθεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων δεν μπορεί να κάνει τον τιμητή». Αναφορικά με το νομοσχέδιο, είπε ότι αποτελεί «έκτρωμα» και «αντιδραστική μεταρρύθμιση που πλήττει τον κόσμο της εργασίας».

Η ίδια υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «απόλυτα απομονωμένη από την κοινωνία», ενώ πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις γράφηκαν «καθ' υπαγόρευση του ΣΕΒ». «Οι διατάξεις κρύβουν το μένος σας να καταργήσετε τα κεκτημένα της μεταπολίτευσης. Το νομοσχέδιο είναι όχημα νεοφιλελεύθερης ακραίας πολιτικής για να μετατραπεί η χώρα σε ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας» είπε απευθυνόμενη στην πλειοψηφία, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης είπε: «Μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση, με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι γκρεμίζει το παλιό και παρωχημένο καθεστώς και δημιουργεί θαυμάσια κατάσταση για ανάπτυξη. Αυταπάτη. Οι πολίτες βλέπουν και βιώνουν σήμερα μεγάλη αναταραχή χωρίς θαυμάσια κατάσταση. Το νομοθέτημα είναι καταστροφικό για τον κόσμο της εργασίας και την ανάπτυξη».

Από το ΚΚΕ ο κ. Χρήστος Κατσώτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πλήττει την ταξική πάλη» και κατηγορεί τους συνδικαλιστές ως «προνομιούχους». «Μονιμοποιείτε τον κατώτατο μισθό και καταργείτε τις απεργίες. Θωρακίζετε την δικτατορία του κεφαλαίου και ποινικοποιείτε τους αγώνες. Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί έστω και τώρα» σημείωσε.

Η κυρία Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση υποστήριξε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δίνουν το τελειωτικό χτύπημα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα «αχρείαστα», όπως είπε, λοκντάουν.

Κλείσιμο
Κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε και η αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Μαρία Απατζίδου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι πλήττονται οι νέοι εργαζόμενοι και καταργείται η κυριακάτικη αργία. Κάλεσε, δε, τους βουλευτές της ΝΔ να «μην συνεργήσουν στο έγκλημα, να σώσουν τους εαυτούς τους και να καταψηφίσουν».

Κ. Χατζηδάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Τόση υποκρισία, ψέμα και fake news δεν έχω ξαναδεί



Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση.

Ο υπουργός υπενθύμισε τις διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις ατομικές συμβάσεις για να προσθέσει: «Για όνομα του Θεού. Δεν ξέρω σε ποιον Θεό πιστεύετε αλλά χρειάζεται και μια στοιχειώδης αυτοσυγκράτηση. Ξιφουλκεί σήμερα εναντίον του εαυτού του ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόση υποκρισία και ψέμα, τόσα fake news όσα σε αυτό το νομοσχέδιο δεν έχω ξαναδεί».

Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης για τις συνδικαλιστικές διατάξεις είπε: «εως σήμερα οι συνδικαλιστές είχαν μεγαλύτερη ασυλία από τις εγκύους. Σας ενοχλεί που τους φέρνουμε στο επίπεδο προστασίας με τις εγκύους; Εως σήμερα δεν διώκονταν για βιαιοπραγία και για σεξουαλική παρενόχληση. Θέλετε συνδικαλιστική ασυλία για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης;» και πρόσθεσε «Θα πάμε με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα εδώ. Αν είστε αδιάβαστοι και γκαφατζήδες να κοιτάξετε τους εαυτούς σας και μετά να κάνετε μαθήματα».

Απαντώντας επίσης για τις διατάξεις που αφορούν τις απεργίες υπογράμμισε προς τα αριστερά έδρανα πως «νόμος δεν είναι μόνο το δίκαιο του εργάτη. Νόμος είναι και ο ανάπηρος που θέλει να πάρει το Μετρό. Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες. Εμείς με την κοινωνία. Εσείς με την καθυστέρηση εμείς με την Ευρώπη. Εσείς με την αντίδραση και εμείς με την πρόοδο».

Σε άλλο σημείο ο υπουργός είπε «τόσο καιρό κατηγορούσατε τον κ. Βρούτση ότι έχει καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις, έχει σφαγιάσει τους εργαζομένους και έχει καταστρέψει τη χώρα . Αν είχατε δίκιο τότε τι επαναλαμβάνετε τα ίδια; Αν πηγαίνατε στο παγκόσμιο τουρνουά ψέματος θα παίρνατε το πρωτάθλημα με ρεκόρ».

Νωρίτερα, κατά την συζήτηση για των ενστάσεων για την συνταγματική ορθότητα των προωθούμενων διατάξεων, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου εστίασε στα άρθρα για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις ρυθμίσεις για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ειδικότερα, είπε ότι η επέκταση του θεσμού διευθέτησης και στις ατομικές συμβάσεις στην ουσία υπονομεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το κράτος επιχειρεί «ωμή παρέμβαση στην διαδικασία ίδρυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων» ενώ πρόσθεσε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την λήψη απεργιακών αποφάσεων «δεν εχει εχέγγυα μυστικότητας».

Ο κ. Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να υπηρετήσει το κεφάλαιο που δεν διστάζει να κουρελιάσει το δικό σας Σύνταγμα. Το λέμε αυτό για τους εργαζόμενους για να καταλάβουν ότι ακόμα και οι όποιες θετικές ρυθμίσεις του Συντάγματος πετιούνται στα σκουπίδια για να υπηρετηθούν άλλες στοχεύσεις».

Απαντώντας ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μπούγας σημείωσε: «τείνει να γίνει κοινοβουλευτικό έθιμο η επιβολή ενστάσεων συνταγματικότητας. Κανένα κόμμα δεν μπόρεσε με επάρκεια να υπερασπιστεί τις ενστάσεις. Αλλωστε η επιστημονική επιτροπή της Βουλής σε έκθεση 59 σελίδων δεν κάνει νύξη για την συνταγματικότητα των διατάξεων. Οσο για την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκτιμώ ότι οι παρατηρήσεις έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα και όχι επιστημονικό» και εξήγησε «Υπάρχει μια Συνταγματική Αρχή. Η τυπική ισοδυναμία των συνταγματικών διατάξεων. Κανένα Συνταγματικό αγαθό δεν έχει προβάδισμα έναντι άλλου συνταγματικού αγαθού. Προστατεύεται η απεργία αλλά προστατεύετε και η εργασία. Πρέπει να έχουμε υπόψη την αρμονική ανάπτυξη των συνταγματικών δικαιωμάτων».

«Είστε υποχρεωμένοι να λάβατε καθαρή στάση. Δεν σας κρίνει ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός αλλά η πολίτες και η κοινωνία» είπε τέλος απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Κλ. Γρηγοριάδης είπε πως « οι διατάξεις του νομοσχέδιου καταστρατηγούν ευθέως το Σύνταγμα της χώρας». Για νομοσχέδιο Φραγκεστάιν μίλησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χύτας.

«Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Το Σύνταγμα είναι αστικό και κατοχυρώνει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Με τις ατομικές συμβάσεις υπονομεύετε τις συλλογικές» είπε ο κ. Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης (Κίνημα Αλλαγής) σημείωσε πως « διαλύεται ο νόμος του 1983 της πρώτης κυβέρνησης της πραγματικής αλλαγής. Επιφέρεται καίριο πλήγμα στο δικαίωμα της εργασίας. Ο εργοδότης μπορεί να του αφαιρέσει την εργασία για οποιοδήποτε αυθαίρετο λόγο».

«Οι διατάξεις είναι κατάφορα αντισυνταγματικές. Δεν μπορείτε να προσεγγίζετε το σύνταγμα με βάση την συγκυριακή πλειοψηφία» είπε ο κ. Π. Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης «η αύξηση κατώτατου μισθού δεν έγινε με αυθαίρετο τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά βάσει του νόμου της ΝΔ που εγώ είχα εισηγηθεί. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από την ψήφισή του και είχε υποστηρίξει ότι θα τον καταργήσει. Ως κυβέρνηση όμως τον εφάρμοσε και σήμερα πανηγυρίζει γι αυτό»




Ειδήσεις σήμερα:
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Τετάρτη - Νέα 24ωρη απεργία των ναυτεργατών

Καμένα Βούρλα: 24χρονος βίασε 11χρονη μέσα σε ασανσέρ

Το πρώτο μήνυμα του Έρικσεν: «Δεν τα παρατάω»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης