Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και τα θετικά μηνύματα για τουρισμό και οικονομία

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και τα θετικά μηνύματα για τουρισμό και οικονομία

Eκτιμά ότι παρότι οι περσινές τουριστικές επιδόσεις λόγω της πανδημίας έφτασαν το 25% του 2019, ο στόχος φέτος είναι να ξεπεράσουν το 50%

mitsotakis
Θετικά μηνύματα για τις επιδόσεις της φετινής τουριστικής περιόδου, που άνοιξε επισήμως τις «πύλες», της λίγα 24ωρα πριν, συγκεντρώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα παραβρεθεί σήμερα το βράδυ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των 14 Αεροδρομίων διαχείρισης Fraport Greece, εκτιμά ότι παρότι οι περσινές τουριστικές επιδόσεις λόγω της πανδημίας έφτασαν το 25% του 2019, ο στόχος φέτος είναι να ξεπεράσουν το 50%. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος για το φετινό «αποτύπωμα» του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, βασίζοντας την εκτίμηση στην προετοιμασία και την καμπάνια της χώρας όλο το τελευταίο διάστημα.

«Κλειδί» για το ασφαλές άνοιγμα καταρχάς του τουρισμού είναι για την κυβέρνηση η σαφήνεια των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την υποδοχή των τουριστών, η πρόταση προς την Ευρώπη που γίνεται πράξη για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις και οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην χώρα μας με το κορυφαίο εγχείρημα του εμβολιασμού, τα self tests και την γενικότερη επιχείρηση αναχαίτισης της πανδημίας. «Δεν πρόκειται να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, καθώς θα καλοσωρίζουμε ανθρώπους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο,το καλοκαίρι του 2021 είναι πολύ διαφορετικό από το καλοκαίρι του 2020», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν το γερμανικό φόρουμ Hessischer Kreis και η Boston Consulting Group.

Αναφερόμενος κατά την ίδια διαδικτυακή συζήτηση σε χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες η εμβολιαστική διαδικασία έχει προχωρήσει σημαντικά τόνισε ότι καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον για διακοπές φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα και σημείωσε ότι «έχουμε περισσότερες προγραμματισμένες απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ παρά ποτέ, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι οι πολίτες των ΗΠΑ θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα».

Ενθαρρυντικά είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα μηνύματα και από τη Γερμανία ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην «στροφή» του Ηνωμένου Βασιλείου προς την χώρα μας το επόμενο διάστημα και στο ενδιαφέρον από Πολωνία, Σερβία, Ρουμανία και άλλες χώρες.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης διαπιστώνει επίσης έντονο τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε κάθε χώρα που επισκέπτεται, τονίζει ότι οι στόχοι είναι ποιοτικοί και όχι ποσοτικοί και θεωρεί δεδομένη τη συνθήκη της ετοιμότητας για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού – τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τον κόσμο που συμβάλλουν στην επιχείρηση επανεκκίνησής του.

«Η επιτυχία μας φέτος θα είναι να πείσουμε όλο και περισσότερους ταξιδιώτες από το εξωτερικό ότι στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτοι, αλλά και απολύτως ασφαλείς από υγειονομικής απόψεως», εξηγεί ο κ. Θεοχάρης αναλύοντας τη στρατηγική που ακολουθείται από τον περασμένο δύσκολο χρόνο λόγω της επέλασης της πανδημίας: «Το ταξίδι πρέπει να απελευθερωθεί ξανά. Το έχουμε ανάγκη όλοι, είναι ένα μέρος της ζωής μας, το οποίο έχουμε στερηθεί τον τελευταίο χρόνο. Προέχει, όμως, η ασφάλεια. Είμαι αισιόδοξος ότι το 2021 ο ελληνικός τουρισμός θα έχει καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι».

Απόδειξη της εμπιστοσύνης που έχει πλέον κερδίσει η Ελλάδα από την παγκόσμια κοινότητα θεωρείται επίσης το ότι βραβεύτηκε από το WTTC για τη διαχείριση του Covid-19 σε σχέση με την τουριστική δραστηριότητα κατά την περσινή -εξαιρετικά δύσκολη- σεζόν. Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν εν τω μεταξύ ότι η «διαδρομή» και το σύστημα που ακολουθείται έχει αρχή, μέση και τέλος, είναι επαγγελματικό, ώριμο και ισορροπημένο μεταξύ ανοίγματος και ασφάλειας.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η κυβέρνηση αποφεύγει, στην παρούσα φάση, να κάνει ακριβείς προβλέψεις για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με το 2019 – μια χρονιά ιδιαίτερα «δυνατή» για τον ελληνικό τουρισμό και έξω από την συνθήκη που επέβαλε η πανδημία με την εμφάνισή της λίγους μήνες αργότερα. Αυτό που διαφαίνεται ωστόσο από την περιγραφή της κυβερνητικής στρατηγικής είναι ότι στοχεύει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου – δηλαδή, τη διατήρηση του νήματος τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους υπηρετούν στις ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής 

Βάνα Μπάρμπα: Γενική κατακραυγή εναντίον της για «ξέπλυμα» του Πέτρου Φιλιππίδη 

Survivor: Οι τέσσερις υποψήφιοι προς αποχώρηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης