Πλακιωτάκης για Τουρκία (ΘΕΜΑ 104,6): Όχι υποδείξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα από χώρες που τα παραβιάζουν

Πλακιωτάκης για Τουρκία (ΘΕΜΑ 104,6): Όχι υποδείξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα από χώρες που τα παραβιάζουν

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να δοθεί τέλος στις προπαγανδιστικές προσπάθειες σπίλωσης της ελληνικής τιτάνιας προσπάθειας όσον αφορά στο μεταναστευτικό»

plakiotakis
Για το μεταναστευτικό και τις τελευταίες εξελίξεις μίλησε ο  υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης στον ΘΕΜΑ 104,6 υπερτονίζοντας, μεταξύ άλλων,  ότι «η Ελλάδα, δεν δέχεται υποδείξεις περί ανθρωπισμού και περί της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων από χώρες που τα παραβιάζουν, καταστρατηγώντας διεθνείς συμβάσεις για εσωτερική κατανάλωση και έπειτα ζητούν βοήθεια από την Ευρώπη για να διαχειριστούν τα μεταναστευτικά κύματα που οι ίδιες συνέβαλαν να δημιουργηθούν», δείχνοντας τη γείτονα.

Οπως ο ίδιος ανέφερε, σχολιάζοντας τη χθεσινή επικαιρότητα,  «το πρόβλημα με το μεταναστευτικό είναι καθημερινό, χθες είχε μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή της Μυτιλήνης. Από την άλλη, είχαμε τη ψύχραιμη αντίδραση των στελεχών του λιμενικού σώματος, όπου με αποφασιστικότητα αντιμετώπισαν την προσπάθεια παραβίασης για μία ακόμη φορά των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «με αφορμή ανυπόστατες καταγγελίες έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία επικαιροποίησης του εσωτερικού μηχανισμού, προκειμένου να διερευνάται πλήρως κάθε περιστατικό και να δοθεί τέλος στις προπαγανδιστικές προσπάθειες σπίλωσης της ελληνικής τιτάνιας προσπάθειας» και προσέθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να αποτύχει η προσπάθεια χειραγώγησης της διεθνούς κοινής γνώμης, που εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα και ομάδες συμφερόντων».

Η Τουρκία συνεχίζει να βαδίζει το δρόμο της έντασης, με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ  να ανακοινώνει χθες ότι το πλωτό γεωτρύπανο  «Γιαβούζ»  πρόκειται σύντομα να επιστρέψει «στις προγραμματισμένες του εργασίες, στην ανατολική Μεσόγειο». 

Την ίδια ώρα, έξι λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν το τελευταίο διήμερο στα ελληνικά χωρικά ύδατα με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών. 

Η Τουρκία «εργαλοιοποιεί» το μεταναστευτικό και  εκβιάζει την Ευρώπη 

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είπε, ακόμη: «Επιμένουμε στις αιτιάσεις μας ότι στην ουσία η Τουρκία εκβιάζει την Ευρώπη προκειμένου να προωθήσει τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις και από την άλλη, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό χρησιμοποιώντας απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τα συμφέροντά της.

Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στα ζητήματα της ελληνικής ακτοφυλακής με αποτέλεσμα να μη συμμορφώνεται απέναντι στις υποχρεώσεις με βάση την κοινή δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας. Βάση της κοινής δήλωσης η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ανταποκρίνεται στα αιτήματα της ελληνικής ακτοφυλακής.

Όλα μας τα στελέχη αντιδρούν με τρόπο επιχειρησιακό που βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου με πολύ μεγάλη ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή. Τον τελευταίο χρόνο, το Λ.Σ. έχει διαχειριστεί πάνω από 800 τέτοια περιστατικά και δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής.

Οι Ευρωπαίοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε., ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Από πλευράς των Ευρωπαίων, χρειάζεται μία πιο αποφασιστική στάση όσον αφορά την καταδίκη ψευδών ειδήσεων, κατηγοριών εναντίον της Ελλάδας σε θέματα διαχείρισης μεταναστευτικού.

Η Τουρκία είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας. Εμείς αντιδρούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορα 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα 600 εκ. ευρώ ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λ.Σ.Την επόμενη προγραμματική περίοδο έχουμε ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για περαιτέρω ενίσχυση του λιμενικού σώματος».

Ειδήσεις σήμερα: 

Τραγωδία στην Ερέτρια: Απαντήσεις στα «γιατί» και δικαίωση για τους ανθρώπους τους ζητούν οι συγγενείς των τριών θυμάτων

Με το «Γιαβούζ» στην ανατολική Μεσόγειο πάει στην Πενταμερή ο Ερντογάν

Αστυπάλαια: Από covid free... στο «βαθύ κόκκινο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης