Μηταράκης στον ΘΕΜΑ 104,6:Η προσπάθεια της Τουρκίας για κλιμάκωση απέτυχε - «Ήταν οργανωμένο σχέδιο»

Μηταράκης στον ΘΕΜΑ 104,6:Η προσπάθεια της Τουρκίας για κλιμάκωση απέτυχε - «Ήταν οργανωμένο σχέδιο»

Μίλησε για μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά

mitarakis
Στο δρόμο της έντασης συνεχίζει να βαδίζει η Τουρκία με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ  να ανακοινώνει χθες ότι το πλωτό γεωτρύπανο  «Γιαβούζ»  πρόκειται σύντομα να επιστρέψει «στις προγραμματισμένες του εργασίες, στην ανατολική Μεσόγειο». 

Την ίδια ώρα, έξι λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν το τελευταίο διήμερο στα ελληνικά χωρικά ύδατα με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, μίλησε για ένα οργανωμένο σχέδιο, υπερτονίζοντας ότι «δεν θέλω να πιστεύω ότι  πρόκειται για αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα, είπε: 

«Χθες είχαμε ένα ασυνήθιστο περιστατικό όπου έγιναν-  σχεδόν συγχρόνως - έξι προσπάθειες σε συναπτά γεωγραφικά σημεία. Αυτό δείχνει ένα οργανωμένο σχέδιο. Το ελληνικό λιμενικό  αντέδρασε αμέσως και πρόλαβε το περιστατικό και η Τουρκία περισυνέλεξε τους μετανάστες. Θέλω να πιστεύω ότι  πρόκειται για αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας, αλλά ενόψει και της επίσκεψης των ευρωπαίων αξιωματούχων την Τρίτη, πιθανόν να είνα μια ''νευρική'' κίνηση της διαπραγμάτευσης.  Το μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την ΕΕ».

«H προσπάθεια της Τουρκίας, τα έξι περιστατικά στη Λέσβο, ώστε βάρκες με μετανάστες να μπουν στα χωρικά ύδατα, δεν πέτυχε, επιστράφησαν όλοι πίσω. Η Τουρκία τους περισυνέλεξε και τους γύρισε στις τουρκικές ακτές».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εξέφρασε την ελπίδα να πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό», σημειώνοντας πως, ήδη, ενημερώθηκαν οι Βρυξέλλες και ότι την προσεχή Δευτέρα θα αποσταλεί επιστολή στην ΕΕ.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό γενικότερα, και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, σχολίασε: «Έχουμε ανακτήσει  τον έλεγχο του μεταναστευτικού, η πίεση που βιώνουμε στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα είναι περιορισμένη» και υπογράμμισε:  «το πρώτο τρίμηνο του 2021 έφτασαν στα ελληνικά νησιά 798 μετανάστες ενώ ο αριθμός την αντίστοιχη περίοδο του 2020 ήταν 7.328».
Κλείσιμο



Ενδεικτική της ατμόσφαιρας καχυποψίας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η παραίνεση της Αθήνας προς την Αγκυρα να ελαττώσει την ένταση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σχεδιαζόμενη για τις 14 Απριλίου επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία και η συνάντηση με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τραγωδία στην Ερέτρια: Απαντήσεις στα «γιατί» και δικαίωση για τους ανθρώπους τους ζητούν οι συγγενείς των τριών θυμάτων

Με το «Γιαβούζ» στην ανατολική Μεσόγειο πάει στην Πενταμερή ο Ερντογάν

Αστυπάλαια: Από covid free... στο «βαθύ κόκκινο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης