Lockdown - Κορωνοϊός: Από Covid Free στο «βαθύ κόκκινο» η Αστυπάλαια

Lockdown - Κορωνοϊός: Από Covid Free στο «βαθύ κόκκινο» η Αστυπάλαια

Κρούσματα κορωνοϊού: Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 30 με 35 στους 1.500 μόνιμους κατοίκους

astipalaia
Την ίδια ημέρα που ο δήμαρχος του νησιού δήλωνε ότι η Αστυπάλαια παραμένει Covid free, ο κορωνοϊός... εισέβαλε στα σπίτια των κατοίκων με αποτέλεσμα χθες να ανακοινωθεί από τον Νίκο Χαρδαλιά ότι η “Πεταλούδα του Αιγαίου” μπαίνει σε βαθύ κόκκινο.

Οι σχετικές δηλώσεις είχαν γίνει προ δυο εβδομάδων, τότε που πράγματι το νησί είχε καταφέρει να κρατηθεί Covid Free και μάλιστα από το ξεκίνημα της πανδημίας.

Εκτενές ρεπορτάζ στο Spiegel Online εξήρε τις ομορφιές του ενώ αφιέρωνε αρκετές αράδες στο γεγονός ότι η μικροσκοπική Αστυπάλαια είχε καταφέρει να ξορκίσει τον εφιάλτη του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα συνέβαλε ώστε οι κάτοικοι να μην έρθουν ποτέ σε επαφή με τον αόρατο εχθρό και οι τουρίστες που την επέλεγαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αν μη τι άλλο θα ένοιωθαν ασφάλεια.

“Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στα μάτια εκατομμυρίων επίδοξων παραθεριστών που ανησυχούν μην κολλήσουν κορωνοϊό στον τόπο των διακοπών τους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντάκτης του Spiegel.

Όμως οι αισιόδοξες προβλέψεις διαψεύστηκαν μονομιάς, αμέσως μετά την επιβεβαίωση μιας φήμης, ότι στο νησί εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού. Και να ήταν μόνο ένα; Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 30 με 35 στους 1.500 μόνιμους κατοίκους γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας και την ένταξη της Αστυπάλαιας στο βαθύ κόκκινο.

Στο ερώτημα, πως έφτασε ο κορωνοϊός στο νησί, οι κάτοικοι παραδέχονται ότι τελευταία τα πράγματα είχαν χαλαρώσει πολύ. Μάλιστα αρκετοί ήταν εκείνοι που πηγαινοέρχονταν στην Αθήνα. Μεταξύ των κρουσμάτων φέρεται να είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία ταξίδεψε στην πρωτεύουσα για να εγχειριστεί κι όταν επέστρεψε, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στην Αστυπάλαια βρέθηκαν αρχικά έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, στην ίδια οικογένεια, καθώς ένας νεαρός και η μητέρα του επιστρέφοντας στην Αστυπάλαια από την Αθήνα όπου είχαν μεταβεί για ιατρικούς λόγους βρέθηκαν θετικοί στον ιό, με τη διασπορά να εστιάζεται στην ίδια οικογένεια και δύο φιλικά πρόσωπα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το Sky Rodos  o νεαρός άνδρας μάλιστα επιστρέφοντας από την πρωτεύουσα προ εβδομάδος έκανε το τεστ κορωνοϊού, το οποίο όμως βγήκε αρνητικό, αφού ο ιός δεν είχε εκδηλωθεί ακόμα και τα πρώτα συμπτώματα παρουσιάσθηκαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση και τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον covid-19 τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών.

Στο μεταξύ το πρόγραμμα του εμβολιασμού ξεκίνησε την Πέμπτη και ο πρώτος που εμβολιάστηκε είναι ένας 92χρονος κάτοικος. Οι εμβολιασμοί συνεχίστηκαν και χθες και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Βάσει του προγραμματισμού θα εμβολιαστούν 90 άτομα ενώ στη λίστα βρίσκονται συνολικά 330 άτομα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ελεύθερες διαδημοτικές οι μετακινήσεις από σήμερα – Έτοιμο να σηκώσει ρολά το λιανεμπόριο

Με το «Γιαβούζ» στην ανατολική Μεσόγειο πάει στην Πενταμερή ο Ερντογάν

Καιρός: Ανοιξιάτικος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης