Με το «Γιαβούζ» στην ανατολική Μεσόγειο πάει στην Πενταμερή ο Ερντογάν

Με το «Γιαβούζ» στην ανατολική Μεσόγειο πάει στην Πενταμερή ο Ερντογάν

Διαδοχικές προκλήσεις με παρενοχλήσεις σκαφών του Λιμενικού στη Λέσβο - Η τουρκική «παγίδα» στην Κύπρο

yavuz
Με το “Γιαβούζ” στην Ανατολική Μεσόγειο πάει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Πενταμερή του Απριλίου, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται εάν θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στην τουρκική ή στην κυπριακή ΑΟΖ. Η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, πάντως, έχει ως στόχο να βάλει το νερό στο αυλάκι, δηλαδή να δρομολογήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό τη λύση του Κυπριακού.
Αν και η τουρκική θέση για δύο κράτη, που σκοπό έχει να τελικά να επιτύχει μία συνομοσπονδιακή λύση, δεν αφήνει περιθώρια για γεφύρωση του χάσματος, η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και η Βρετανία κάνουν ό,τι μπορούν για να «ρυμουλκήσουν» τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο πλαίσιο που έχει προδιαγράψει η Άγκυρα.

Η εφημερίδα Μιλιέτ έγραψε ότι η Άγκυρα θέλει να οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο, ώστε να έχει το πρόσχημα να προχωρήσει στον αληθινό στόχο της που δεν είναι άλλος από την αναγνώριση της ύπαρξης ξεχωριστού τουρκικού κράτους στην Κύπρο. Έτσι, εμφανίζεται αποφασισμένη να τορπιλίσει την άτυπη Πενταμερή.

Η παγίδα

Αυτό, ωστόσο, το δημοσίευμα μοιάζει περισσότερο με διπλωματική παγίδα για τους Ελληνοκύπριους: υποχωρείστε στις τουρκικές απαιτήσεις για να αποφύγετε τα χειρότερα! Αυτή, εξάλλου ήταν παραδοσιακή η αγαπημένη τακτική της τουρκικής διπλωματίας.
Εκτός, όμως, από το Κυπριακό, που επανέρχεται στο προσκήνιο και λίγο πριν ο Νίκος Δένδιας πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Άγκυρα, όπως επίσης συνηθίζουν, οι Τούρκοι φρόντισαν να στείλουν το έμπρακτο μήνυμά τους αυτή τη φορά από τη Λέσβο με το γνωστό επεισόδιο.

Πού θα κινηθεί το «Γιαβούζ»

Και βέβαια, μένει να φανεί που θα τρυπήσει το “Γιαβούζ”, την έξοδο του οποίου στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε επαναλάβει το σχέδιό του για τη μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακή υπερδύναμη, μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ανάμεσα σε αυτά είναι η αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής ατομικής ενέργειας στο Ακούγιου.

Κλείσιμο
Ας επανέλθουμε, όμως, στη Λέσβο. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής κατεγράφησαν έξι συνολικά περιστατικά απόπειρας εισόδου λέμβων με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τρία ανατολικά της Λέσβου, δύο βόρεια και ένα στο νότιο τμήμα. Στις λέμβους επέβαιναν περίπου 300 μετανάστες.

Ο Ερντογάν για ακόμα μία φορά υπενθύμισε με πράξεις ότι η αδρή χρηματοδότηση που λαμβάνει για το μεταναστευτικό από τις Βρυξέλλες δεν τον εμποδίζει να εργαλοποιεί τους μετανάστες, κλείνοντας και ανοίγοντας την στρόφιγγα, ανάλογα με τις κατά καιρούς σκοπιμότητές του.
Τα παραπάνω επεισόδια έλαβαν χώρα αμέσως μερικές ημέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής και μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν επισκεφτούν την Άγκυρα οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν. Την ερχόμενη εβδομάδα, λοιπόν, η ηγεσία της ΕΕ θα συζητήσει στην Άγκυρα με την τουρκική ηγεσία όλο το φάσμα της ευρωτουρκικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού.

Η πενταμερής της Γενεύης

Η Λευκωσία αναμένει από τις επαφές του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ξεκαθαρίσει και το θέμα της συμμετοχής της ΕΕ στην Πενταμερή της Γενεύης. Η συμπεριφορά της Άγκυρας, πάντως, συνιστά έμμεσο χαστούκι στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος με κείμενό του στο μπλογκ του ισχυρίζεται ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει βελτιωθεί.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ είχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, η συζήτηση έγινε ενόψει των επισκέψεων του Ευρωπαίου αξιωματούχου την ερχόμενη εβδομάδα στη Λιβύη και στην Τουρκία, καθώς και της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λιβύη την Τρίτη 6 Απριλίου.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η Τουρκία να στέλνει μετανάστες στην Ελλάδα. Ο Νότης Μηταράκης ενημέρωσε από την πλευρά του τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την αρμόδια Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον. Πριν τις συνομιλίες τους είχε ήδη στείλει  βίντεο με τις τουρκικές προκλήσεις στις Βρυξέλλες, ενώ τη Δευτέρα θα σταλεί και επίσημη επιστολή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης