Ζητείται έξοδος, χωρίς συναίνεση

Ζητείται έξοδος, χωρίς συναίνεση

Το Μαξίμου θεωρεί ότι έθεσε τους αρχηγούς προ των  ευθυνών για ό,τι συμβεί

Ζητείται έξοδος, χωρίς συναίνεση
Αν και το πρωθυπουργικό  επιτελείο δεν περίμενε κάτι άλλο από τις συναντήσεις του Γιώργου  Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν κρύβει τώρα το σκεπτικισμό του  για τα αποτελέσματα των επαφών αυτών. Κανείς από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν μπορεί να πει ότι βελτιώθηκε η διαπραγματευτική θέση της χώρας  έναντι της ΕΕ, ούτε ότι θα έχουν  αυτές οι συναντήσεις κάποια επίπτωση στο εσωτερικό πολιτικό κλίμα.

Στην πραγματικότητα υπήρξε απλώς μία τυπική εξέλιξη, όπου η κυβέρνηση θεώρησε ότι  όφειλε – αν και θα μπορούσε να μην  το κάνει, αφού δεν ακολούθησε πάντα  την ίδια τακτική πριν από κρίσιμες συνόδους κορυφής – να ενημερώσει την αντιπολίτευση και να θέσει  τα κόμματα προ των ευθυνών  τους για να καταγραφούν οι θέσεις τους σε μία καθοριστική καμπή.

Έμπειροι παρατηρητές, αλλά και παράγοντες του κυβερνώντος  κόμματος εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία  των συναντήσεων έχει νόημα μόνο εάν εντάσσεται σε μία συνολική προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να πιέσει την αντιπολίτευση  να συναινέσει είτε σε επιμέρους μέτρα, είτε σε μία πιο σκληρή πολιτική, που θα επιβληθεί από τυχόν  συμφωνία στις Βρυξέλλες για την  αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας, είτε ακόμη και για κυβερνητική  συνεργασία, εάν η σημερινή κυβέρνηση  δεν μπορεί ή δεν θέλει να εφαρμόσει  ένα νέο σκληρό πρόγραμμα.

Υπό αυτό το πρίσμα όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση του  κ. Παπανδρέου, ώστε να διαμορφώσουν πιο  ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού. Ορισμένοι σημειώνουν με νόημα ότι οι συναντήσεις αυτές, όπως και όλες οι τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού δραματοποιούν  το πολιτικό κλίμα, κάτι, που είναι  αναγκαίο για να προσφύγει η χώρα σε εκλογές, ώστε να υπάρξει νομιμοποίηση της όποιας κυβέρνησης για την πολιτική, που θα ακολουθηθεί μετά από τυχόν επώδυνες εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως μία ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
 
Υπουργικό συμβούλιο   

Κλείσιμο

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης, ενώ νωρίτερα, θα συνεδριάσει, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα:

Σχέδιο Νόμου: Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της  πολιτικής δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης
Σχέδιο Νόμου: Αντικατάσταση  του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας) – Προπτωχευτική  Διαδικασία Εξυγίανσης και λοιπές διατάξεις, Μ. Χρυσοχοΐδης
Σχέδιο Νόμου για  τη Σύσταση Ενιαίας Ανεξάρτητης  Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Μ. Χρυσοχοΐδης
Σχέδιο Νόμου για  την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου  με τις προβλέψεις των Οδηγιών 2009/72 και 2009/73 («3η Ενεργειακή Δέσμη»), Τ. Μπιρμπίλη
Σχέδιο Νόμου: Ρύθμιση  της αγοράς παιγνίων, Γ. Παπακωνσταντίνου
2011 – Εθνικό Επιχειρησιακό  Σχέδιο για τη Στήριξη της  Εργασίας, Λ. Κατσέλη
Σχέδιο Νόμου: Δημόσιες συμβάσεις προμηθειών έργων και  υπηρεσιών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας (εναρμόνιση με την Οδηγία 2009/81/ΕΚ) – Ρύθμιση  θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ε. Βενιζέλος.

Ταξίδι σε Βρυξέλλες  και Παρίσι

Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου στις 6.00 μ.μ., θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy.
Αύριο, Πέμπτη 10 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στις 5.00 μ.μ., στο Παρίσι, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης