Μητσοτάκης: Οι θάλασσές μας διπλασιάζονται - Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων

Μητσοτάκης: Οι θάλασσές μας διπλασιάζονται - Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων

Διπλασιάζουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, δήλωσε για την αύξηση στα 12 νμ από τους Οθωνούς μέχρι το Ταίναρο - Ειδική αναφορά στη συνεργασία της Ελλάδας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

mitsotakis
«Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

«Διπλασιάζουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση Δωδεκανήσων το 1947 η ελληνική επικράτεια μεγεθύνεται κατά 10%, όχι με απόσπαση εδαφών ή ισοβαρώς άλλων χωρών. Με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους Κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Είχε προηγηθεί πρώτο βήμα με ΠΔ για κλειστούς κόλπους και ο προσδιορισμός ΑΟΖ. Σήμερα στην αυγή του 2021 κάνουμε το 2ο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Την επέκταση χωρικών μας υδάτων την είχα αναγγείλει από τον Αύγουστο. Τέσσερις  μήνες μετά οι θάλασσές μας εκεί διπλασιάζονται. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο και η χώρα μας μπορεί να διευρύνει και σε άλλες περιοχές και στην Κρήτη και αλλού αλλά σε χρόνο και τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε», ανέφερε.

Ομιλία Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις συμμαχίες και τη συνεργασία της Ελλάδας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός αυτό είναι ένα «καθαρό μήνυμα που στέλνει η πατρίδα μας σε όσους με λεονταρισμούς προσπαθούν να μας στερήσουν όσα δικαιούμαστε με βάση τους κανόνες διεθνούς δικαίου».

«Η εξέλιξη δεν ήρθε τυχαία», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι «από την αμήχανη διαχείριση και τα παλιά σύνδρομα προχωρήσαμε σε δυναμική πολιτική. Λιγότερα λόγια περισσότερη δράση. Πριν φτάσουμε στον διπλασιασμό των υδάτων είχαμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία, Αίγυπτο για διευθέτηση ΑΟΖ. Κλείσαμε ζητήματα που χρόνιζαν επί δεκαετίες και ανοίξαμε νέο κεφάλαιο σε διμερείς σχέσεις και πολυμερείς συμφωνίες. Η συμφωνίες μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις όμως ψηφίστηκαν γρήγορα από τη Βουλή. Η συμφωνία με Αίγυπτο αναρτήθηκε σε χάρτες ΟΗΕ σύντομα και με Ιταλία. Πρόκειται για δύο κρίκους ειρήνης και σταθερότητας σε μια περιοχή που ορισμένοι επιχειρούν να ανατρέψουν. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλβανίας δήλωσες ρητά ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Αθήνας προσθέτοντας ακόμα ένα επιχείρημα ότι τα νερά Αιγαίου μπορούν ενώνουν και όχι να χωρίζουν. Πέρυσι τέτοιες ημέρες με πρόεδρο Αναστασιάδη με πρωθυπουργό Ισραήλ υπογράφαμε αγωγό Ιστ Μεντ. Έχουμε αναβαθμισμένη σχέση με σημαντικούς παίκτες Ανατολικής Μεσογείου. Η εξωτερική μας πολιτική ξεδιπλώνεται έμπρακτα σε πολλά επίπεδα.

Σχεδόν 40 χρόνια από την κύρωση της σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλα 27 από την ψήφιση της από την Ελληνική Βουλή η επέκταση χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κυβερνήσεων. Όμως σήμερα αυτή η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Μετατρέπεται σε τρέχουσα πραγματικότητα. Οι συνθήκες για το 2020 δεν ήταν διαφορετικές από τα προηγούμενα χρόνια. Διαφορετική ήταν η στάση μας στις προκλήσεις. Το νέο δόγμα συνδυάστηκε με αξιοπιστία μας στην ΕΕ. Ο Εβρος και Αιγαίο κατοχυρώθηκαν στην ΕΕ ως ανατολικά όρια της ηπείρους μας».

«Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ»

Αναφερόμενος στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Η συνεργασία μας με απερχόμενη κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα και με την νέα κυβέρνηση η σύμπλευση θα γίνει αποδοτικότερη. Γνωρίζω προσωπικά Μπάιντεν. Είναι έμπειρος πολιτκός που γνωρίζει τις ευαισθησίες της περιοχής. Κινείται με σύνεση και με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα είμαι σίγουρος ότι οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ. Τα αποτελέσματα σήμερα χτίστηκαν από τις προσπάθειες του χθες. Με ενιαία πολιτική που ασκείται στους στίβους πολιτικής και διπλωματίας».

«Ήταν η επίπονη και επίμονη εργασία ηγεσίας και στελεχών ΥΠΕΞ που διαμόρφωσε τη δέσμη πρωτοβουλιών. Όμως η δράση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη. Γι αυτό η καλύτερη αναγνώριση των ΕΔ δεν είναι άλλη από την έμπρακτη στήριξή τους. Η συμφωνία για Rafale ψηφίστηκε ευτυχώς με μεγάλη πλειοψηφία και υλοποιείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Ταυτόχρονα εξελίσσεται η αναβάθμιση F16. Ενέργειες για απόκτηση νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, Drones, φρεγάτες ΜΕΚΟ αλλά και απόκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Μια μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρουμε ως χώρα εντός του πρώτου εξαμήνου 2021 και προχωράμε σε ενίσχυση Στρατού Ξηράς. Μεγάλο πρόγραμμα 105 προγραμμάτων ύψους 11 δισ (;).

Διπλωματία και άμυνα συμπλέουν σε μια ενιαία κοίτη. Ενιαία είναι και η εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο πρωθυπουργός με τον ΥΠΕΞ. Το λέω γιατί άκουσα κάποιες αναφορές για δήθεν διαφοροποιήσεις. Δεν έχουν ίχνος αλήθειας και είναι παράξενο να ακούγονται από αυτούς που είχαν αναθέσει την εθνική ευθύνη από την μια στον Καμμένο και από την άλλη στον Κοτζιά.

Κρατώ ότι διαμορφώνεται η συνθήκη για διακομματική σύμπλευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις η σύμπλευση αυτή είναι θετική για το εθνικό συμφέρον.

Η κυβέρνηση εισηγείται νομοσχέδιο που ενισχύει εθνική υπόσταση αλλά έχει και διεθνή διάσταση».

«Η Τουρκία να εγκαταλείψει την ρητορική των προκλήσεων»

«Η εμβέλεια της επέκτασης υδάτων ξεπερνούν τα τοπικά δεδομένα. Κατοχυρώνει ένα τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας στο ρευστό περιβάλλον Ανατολικής Μεσογείου. Για την Ελλάδα η άσκηση εθνικού δικαιώματος είναι και άσκηση διεθνούς κυριαρχίας. Η επέκταση υδάτων προς Δυσμάς στέλνει μήνυμα και προς Ανατολάς. Η βία δεν παράγει δίκαιο. Το δίκαιο παράγει ειρήνη. Συνεπώς στο ίδιο πνεύμα και ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε μεγάλη διαφορά με Τουρκία. Αρκεί η ηγεσία της γείτωνας να εγκαταλείψει τη ρητορική προκλήσεων.

Το 2020 δεν ήταν γόνιμο για ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από το 1974 καμία κυβέρνηση δεν διαχειρίστηκε τόσες πολλές και ταυτόχρονες προκλήσεις γειτόνων σε συνθήκες πανδημίας. Η δική μας θέση καθαρή εξ αρχής. Σταματούν οι προκλήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις χωρίς η Αθήνα να ξεχνά την προηγούμενη δράση και τη διπλή γλώσσα της Τουρκίας.

Προσερχόμαστε στις συζητήσεις με μηδενική αφέλεια. Οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες μη δεσμευτικές συζητήσεις. Στόχος της δικής μας κυβέρνησης να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν. Περισσότερο όταν από το ξεκίνημα πρόσφατης κρίσης η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ διαλόγου με 2 συνθήκες: τέλος οι προκλήσεις εντός ΑΟΖ και να ξαναπιάσουμε νήμα συζητήσεων από το σημείο που διεκόπησαν το 2016. Οι 2 αυτές συνθήκες πληρούνται. Υπάρχει και το δεδομένο των ρητών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της επιβολής κυρώσεων αν η Τουρκία δεν τηρεί τους όρους διαλόγου.

Υπάρχει και η έκθεση Μπορέλ υπάρχει και η ανάλογη αποφασιστική στάση ΗΠΑ με συνέπειες όχι μόνο διπλωματικές αλλά και οικονομικές γεωστρατηγικές. Πρόθυμα θα συζητήσουμε στο φως διεθνούς δικαίου για το ζήτημα που μας απασχολεί τον καθορισμό ΑΟΖ.

Πρώτο εγώ έχω πει στην αίθουσα και Ευρώπη ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο να επανέλθουν οι γείτονες στον δρόμο διαλόγου. Πως αν επιβληθούν οι κυρώσεις θα βλάψουν τουρκικό λαό που θέλει να συνυπάρξει με τον ελληνικό.

Διακηρύσσω ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας.

Ούτε να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε έχω πει να συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα παραπέμψουμε το θέμα μας στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση.

Εχει αποδειχθεί ότι η εμπρηστική ρητορική δεν παράγει αποτελεσματική πολιτική και θα καλούσα ορισμένα ΜΜΕ να δείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα. Ας μην γίνονται εύκολα μεγάφωνα γειτονικών δηλώσεων. Την ώρα που στην  θάλασσα επεκτείνεται η επικράτεια στο χρόνο επεκτείνεται και η δράση κατά της πανδημίας». 

Σύντομα θα ανοίξει πλατφόρμα εμβολιασμού για άνω των 80

«Παρουσίασα τα τελευταία στοιχεία για εκστρατεία εμβολίων. Παρουσίασα και πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμών. Παραμένουν τοπικοί περιορισμοί όπου υπάρχουν εξάρσεις. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο. Έχουμε ξεπεράσει 90 χιλ εμβολιασθέντες. Κλείνει πρώτο κύκλος εμβολιασμού υγειονομικών και άνω 85 και σύντομα θα ανοίξει πλατφόρμα για άνω 80 και όλα αυτά γίνονται χωρίς ταλαιπωρία. Σήμερα αυξάνουν σημεία εμβολιασμών. Από τον Φεβρουάριο και έως μέσα Μαρτίου 4 νεά μεγάλα κέντρα που θα έχουν την δυνατότητα εξυπηρέτησης 20 χιλ συμπολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όμως η παραγωγική δυνατότητα εμβολίων δεν είναι σταθερή. Ο ρυθμός εμβολιασμών θα ακολουθεί τον ρυθμό προμήθειας και παραγωγής. Χθες ξεκίνησε έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ακόμα μια ελληνική καινοτομία. Όπως ξέρετε έθεσα το ζήτημα ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πρότυπου πιστοποιητικού. Πρόκειται για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων θέτει ο Covid στην μετακίνηση πολιτών. Θα έχω την ευκαιρία να το θέσω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα έχω ευκαιρία να εισηγηθώ: άμεση έγκριση εμβολίων που είναι στο τελικό στάδιο αδειοδότησης με πρώτο της AstraZeneca και να πιέσουμε τη Pfizer να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα σχετικά με παραδόσεις εμβολίων. Και τα 2 θα σημαίνουν περισσότερα εμβόλια. Θα παρακολουθούμε σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν».

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Κλείσιμο
Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο αναφορικά με τα της πανδημίας λέγοντας: «Η επιθυμία σας να συναντήσετε την πεθερά σας να είναι τόσο έντονη που θα καταφέρετε να ξεπεράσετε τις αναστολές σας για το εμβόλιο. Το αίτημα για χορήγηση ελληνικού πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν πρέπει να ταυτίζεται με έννοια υγειονομικού διαβατηρίου. Σήμερα ισχύουν περιορισμοί. Κάθε κράτος θέτει περιορισμούς. Από την στιγμή που θα έχουμε σημαντικό αριθμό εμβολιασμένων η προσκόμιση ενός τέτοιου πιστοποιητικού θα διευκολύνει τις μετακινήσεις. Μπορεί να ισχύουν άλλου είδους περιορισμοί για όσους δεν εμβολιαστούν να είστε σίγουροι και αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Την πρότασή μας στηρίζουν παγκόσμια φόρα».

Όσον αφορά τα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε: «Ορισμένες παρατηρήσεις χρήζουν σύντομης απάντησης. Θα ήθελα η ημέρα σήμερα να είναι ημέρα γιορτής. Για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα μεγαλώνει. Ασκεί το δικαίωμά της για επέκταση στο Ιόνιο και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να δώσουμε σημασία σε αυτό το συμβάν και να περιορίσουμε τους τόνους κριτικής για να μην μειώσουμε την σημασία αυτής της απόφασης. Αν αυτή η απόφαση ήταν τόσο αυτονόητη γεννάται το ερωτηματικό γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Μου δίνετε εντύπωση ότι είστε κυνηγημένος από το φάντασμα ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας. Αναφερθήκατε στο 2018. Να φρεσκάρω την μνήμη σας. Ο κ. Κοτζιάς λίγο πριν αποχωρήσει από το ΥΠΕΞ εισηγήθηκε μέσω ΠΔ την επέκταση χωρικών υδάτων ισχυριζόμενος ότι έκανε και σημαντική προετοιμασία αν και αυτό δεν το διαπιστώσαμε. Όντως το 2018 μέσα στην ΝΔ υπήρχαν απόψεις αν η κίνηση αυτή σε εκείνη την συγκυρία θα ήταν ωφέλιμη. Εγώ τότε δεν είχα τοποθετηθεί. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ. Κοτζια. Ο ίδιος στο βιβλίο του γράφει επί λέξει «μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω. Πιθανόν τον φόβισαν οι συνεργάτες του που του είπαν ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους». Λέει αλήθεια; Τα γεγονότα μάλλον επιβεβαιώνουν τον κ. Κοτζιά. Είχατε το περιθώριο, το χρονικό να υλοποιήσετε αυτό που εμείς κάνουμε σήμερα.

»Γιατί δεν το κάνατε κ. Τσίπρα; Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ότι φοβηθήκατε πιθανές αντιδράσεις; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία να το πράξει. Μας ασκήσατε κριτική για έλλειψη στρατηγικής και κατεύθυνσης και αποτελεσμάτων».

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θα ήθελα και πάλι να κάνω μια σύντομη επισκόπηση του τι έχει πετύχει η εξωτερική πολιτική αυτό το διάστημα και να τα βάλουμε αν θέλετε σε ζυγαριά: Δύο συμφωνίες ΑΟΖ πλήρη με Ιταλία, μερική με Αίγυπτο. Για πρώτη φορά η χώρα απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει τέτοιες συμφωνίες. Εμείς το κάναμε όχι εσείς.

»Μια επί της αρχής συμφωνία με Αλβανία για διευθέτηση της εκκρεμότητας που υπάρχει από το 2009-10 για υπογραφή ΑΟΖ αφού όμως η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Έχουμε συμφωνήσει σε συνυποσχετικό για προσφυγή επίλυσης. Αποδεικνύουμε ότι και στις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μπορούμε να προσφύγουμε σε δικαιοδοτικό όργανο. Ενισχύσαμε όλο το πλέγμα συμμαχιών με Ισραήλ, Αίγυπτο. Τα κάνατε και εσείς και εμείς τα ενισχύουμε με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ.

»Με ΗΠΑ, είπατε κάτι που είναι εντελώς εσφαλμένο. Ότι μετά την επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον δεν είδατε έμπρακτο αποτέλεσμα. Αλήθεια; Έχουμε διαφορές ύφους και κοσμοθεωρίας με τον απερχόμενο πρόεδρο όμως οι δηλώσεις Πομπέο ουδέποτε υπήρξαν τόσο υποστηρικτικές προς την χώρα μας και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Έγινε με επίπονες προσπάθειες των δικών μας διπλωματικών αρχών και κατέληξαν σε κυρώσεις κατά Τουρκίας».

«Αυτά είναι απτά αποτελέσματα», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αναφερθήκατε στην συμμαχία με την Γαλλία και ζήτημα φρεγατών και διαπραγμάτευσης ενίσχυσης Ναυτικού. Εσείς όχι αμυντική συμφωνία με την Γαλλία δεν μας φέρατε. Ούτε ανταλλακτικά για τα Μιράζ δεν μας φέρατε. Δεν καταλαβαίνω, θα έπρεπε αυτή τη στιγμή για την πιο σημαντική αγορά που θα κάνουμε να μην πορευτούμε με ανταγωνιστικές προσφορές από την στιγμή που θέλουμε νέα πλοία. Δεν θα έπρεπε να δούμε την καλύτερη προσφορά. Αν είχατε επιφυλάξεις γιατί τα ψηφίσατε. Καλά κάνατε και τα ψηφίσατε γιατί πολύ γρήγορα ενισχύσαμε την ΠΑ».

Στην συνέχεια είπε: «Τώρα το τι κάνατε εσείς τα χρόνια που ήσασταν στην κυβέρνηση έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό για το αν ενισχύθηκαν οι ΕΔ και η εξωτερική μας πολιτική. Δεν μπορώ να μην κλείσω την τοποθέτησή μου αφήνοντας αναπάντητη μια φράση που είπατε προσπαθώντας να κάνετε παραλληλισμό για τα επεισόδια στοπ Καπιτώλιο με επεισόδια που έγιναν έξω από την Ελληνική Βουλή κατά την ψήφιση Πρεσπών. Είχαμε πει ότι συμφωνούμε αλλά αν ψηφιστεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε».

Είπατε ότι η ομοιότητα στο Καπιτώλιο είχε να κάνει με εκείνες τις αντιδράσεις που είχε και γραφικά στοιχεία. Αλήθεια; Εμένα κάτι άλλο μου θύμισε. Η ελληνική κοινωνία βλέποντας τις σκηνές Καπιτωλίου θυμήθηκε το 2011 όταν η πάνω και κάτω πλατεία επιδόθηκε σε επικίνδυνο λαϊκισμό με βιτριόλι και κρεμάλα και εσάς ως νέος καβαλάρης του νέου αντισυστημικού μετώπου. Εσείς καβαλήσατε το κύμα αυτό όχι μόνο λαϊκισμού τοξικού λόγου της περίπου κανονικοποίησης βίας και κατασυκοφάντισης αντιπάλων. Η πάνω και κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και ανέλαβαν την εξουσία γι αυτό και κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο χωρίς καμία δυσκολία».

Στην τριτολογία του, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε: «Το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένο. Στείλατε ποτέ Προεδρικό Διάταγμα στο ΣτΕ για το θέμα αυτό; Εσείς είπατε κάτι άλλο, ότι δεν είχαμε χρόνο, ήταν προεκλογική περίοδος, διαφωνούσε η αντιπολίτευση. Για μια τέτοια σημαντική εθνική πρωτοβουλία έπρεπε να υπάρχει συναίνεση της αντιπολίτευσης, αυτό δεν είπατε; Έχω δύο ερωτήματα: το πρώτο είναι, αφού θεωρούσατε ότι είναι τόσο σημαντικό, γιατί δεν επικοινωνούσατε απευθείας μαζί μου για να ζητήσετε την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Δεν το κάνατε ποτέ. Το πιο ενδιαφέρον είναι, γιατί αυτή την συναίνεση δεν την επιδίωξατε για τη Συμφωνία των Πρεσπών;».

Ειδήσεις σήμερα

15 στελέχη, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόροι της Αριστεράς… συνιστούν «σεβασμό στα δικαιώματα» Κουφοντίνα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: «Αυλαία» με πάνω από 725.000 αιτήσεις για 1,5 δισ. ευρώ

ΑΣΕΠ: Κλείνουν οι αιτήσεις για 54 προσλήψεις στην υπηρεσία ασύλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης