LIVE

Κορωνοϊός

Ξεκίνησε να «στήνεται» με ταχύτατους ρυθμούς η νέα μοίρα Rafale της Ελληνικής Αεροπορίας

RAFALE_2

Στην Γαλλία οκτώ έμπειροι ιπτάμενοι αξιωματικοί για να εκπαιδευτούν - Από τις τάξεις τους θα επιλεγεί και ο επικεφαλής αξιωματικός της μοίρας - Η Π.Α. θα χρειαστεί συνολικά τουλάχιστον 36 εξειδικευμένους πιλότους

Στην προετοιμασία της ένταξης των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληρώσουν τα ονόματα των πρώτων τεσσάρων Ελλήνων «ιπτάμενων» αξιωματικών που θα σταλούν στη Γαλλία για να λάβουν τη σχετική εκπαίδευση.

Από αυτούς, οι δύο θα πρέπει να είναι εν ενεργεία πιλότοι στα μαχητικά Μιράζ και οι άλλοι δύο στα F-16. Ηδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα έχει μοιραστεί στις Πτέρυγες Μάχης της Π.Α. το σχετικό διαβαθμισμένο έγγραφο με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι που θα εκφράσουν την επιθυμία να επιλεγούν για να περάσουν την εξάμηνη εκπαίδευση που απαιτείται ώστε να εξοικειωθούν και να μάθουν το καινούριο αεροσκάφος.

RAFALE_GR_2Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο τα τέσσερα πρώτα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει να:
έχουν τουλάχιστον 800 ώρες πτήσεις σε μαχητικά αεροσκάφη
•είναι έμπειροι εκπαιδευτές τουλάχιστον κατηγορίας «Β»
•έχουν χαρακτηριστεί ως Mission Commander (Αρχηγός Αποστολής)
•είναι απόφοιτοι της 72ης έως και της 77ης σειράς της Σχολής Ικάρων.

Στις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι οι πιλότοι που θα σταλούν στη Γαλλία να φέρουν τον βαθμό είτε του σμηναγού είτε του επισμηναγού, δεδομένου ότι από τις τάξεις τους αναμένεται να επιλεγεί και ο επικεφαλής αξιωματικός που εν συνεχεία θα αναλάβει να στήσει και ταυτόχρονα να διοικήσει την πρώτη Μοίρα των Rafale στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τη σχετική προκήρυξη, κανένας από τους εκπαιδευτές που θα σταλούν στη Γαλλία δεν θα έχει δικαίωμα να αποχωρήσει από την Π.Α. πριν από την παρέλευση τουλάχιστον 5 ετών από την ημερομηνία επιστροφής του στην Ελλάδα.

RAFALE_GR_


Να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις αρχές Μαρτίου η χώρα μας πρόκειται να στείλει στη Γαλλία ακόμη 4 εκπαιδευτές της Π.Α. (σύνολο 8) προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός που έχει συμφωνηθεί να λάβει από πρώτο χέρι και από Γάλλους πιλότους και ειδικούς τη γνώση για τον χειρισμό και τις πτητικές ικανότητες των Rafale. Οι συγκεκριμένοι αναμένεται να αποτελέσουν τη μαγιά, έτσι ώστε με την επιστροφή τους, η οποία θα γίνει ταυτόχρονα με την ένταξη των πρώτων Rafale στην Π.Α., να συγκροτήσουν τον πυρήνα που θα εκπαιδεύσει και τους υπόλοιπους στη χρήση του αεροσκάφους.

RAFALE_GR_3
O Α/ΓΕΑ Γεώργιος Μπλιούμης.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Π.Α. θα χρειαστεί τουλάχιστον 36 εξειδικευμένους πιλότους (έναν προς δύο) προκειμένου να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η διαθεσιμότητα των 18 Rafale που πρόκειται να αποκτήσει η Ελλάδα εντός της επόμενης διετίας.

Εξάμηνη παραμονή

Οι 4 + 4 Ελληνες πιλότοι θα σταλούν για εκπαίδευση αρχικά στη γαλλική αεροπορική βάση «Κονσταντάν Ροζανόφ Μον-ντε-Μαρσάν» λίγα χιλιόμετρα βόρεια της ομώνυμης πόλης στις ακτές του Ατλαντικού. Εκεί βρίσκεται η έδρα του στρατιωτικού οργανισμού δοκιμών και πειραματισμών της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου και οι Ελληνες αξιωματικοί πρόκειται να εκπαιδευτούν πάνω στις βασικές λειτουργίες του Rafale. Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα την εν λόγω βάση είχε επισκεφθεί και ο Α/ΓΕΑ Γεώργιος Μπλιούμης, ο οποίος συμμετείχε και ο ίδιος ως πλήρωμα σε σχηματισμό δύο Rafale, τα οποία εκτέλεσαν σενάρια εναέριας μάχης, χαμηλής πλεύσης και προσβολής στόχων εδάφους και επιφάνειας. Εν συνεχεία και με την παρέλευση τριών περίπου μηνών, οι Ελληνες πιλότοι θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις της Dassault Aviation όπου βρίσκεται και το flight simulator του Rafale.

080_HL_MBERTRAND_1241884
H Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί.Επίσκεψη Παρλί

Η αποστολή των Ελλήνων εκπαιδευτών στη Γαλλία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα και εφόσον προηγουμένως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι η σύμβαση, εκτός από τη Βουλή (έγινε ήδη) να τύχει της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να πέσουν και οι τελικές υπογραφές από το ΚΥΣΕΑ. Επί της ουσίας πρόκειται για μία τυπική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, μια και οι πληροφορίες θέλουν να φτάνει στην Αθήνα, μεταξύ 23 και 25 Ιανουαρίου, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί.

Πρόκειται για μία επίσκεψη που κατά κάποιο τρόπο θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να σταλούν και μηνύματα προς την Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της στη ΝΑ Μεσόγειο. Να σημειώσουμε άλλωστε ότι σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η παρουσία τεσσάρων γαλλικών Rafale στις αρχές του επόμενου μήνα στη χώρα μας, τα οποία κατά την παραμονή τους πρόκειται και σε συνεργασία με ελληνικά Mirage να πραγματοποιήσουν πληθώρα εναέριων αποστολών κρούσης και αντιμετώπισης εναέριων απειλών στο Αιγαίο.

RAFALE_GR_4


Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας πρόκειται να προμηθευτεί 18 αεροσκάφη Rafale εκ των οποίων έξι καινούρια και δώδεκα μεταχειρισμένα από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες υποστήριξης.

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα METEOR, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (MICA, SCALP, EXOCET). Tα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας 6 μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα. Το τελευταίο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2023.


Ειδήσεις σήμερα

Survivor: Η επίθεση της Ελίζαμπεθ Ελέτσι στην Κάτια Ταραμπανκό

Επίθεση στο μετρό: Στον εισαγγελέα οι δύο ανήλικοι δράστες - Δείτε φωτογραφίες

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Στα λευκά η χώρα με τσουχτερό κρύο - Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα προβλήματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Αποψη του κοσμου

Μπράβο! Είχαμε μείνει πίσω σε σχέση με άλλα κράτη. Απέναντι στην Τουρκία πρέπει να ειμαστε ισχυροι με εξυπνα νεα οπλα. Απαιτειται συνεργασια με τους Φιλους Ισραηλινους και τους Γαλλους, τα ΗΑΕ, τους Αιγυπτιους, τους Σαουδάραβες, τους ινδους.

Ioannis

Εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως φαίνεται σκανδαλώδης η συμφωνία για τα Rafale διότι με κόστος €1,92 δις, σημαίνει ότι αγοράζουμε κάθε αεροσκάφος σε κόστος πάνω από €100εκ! Αν προσθέσουμε ότι τα 12 από τα 18 είναι μεταχειρισμένα, σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο ακριβά από ότι σαν καινούργια! Αν αναλογιστούμε ότι κάθε F35 έχει κατέλθει στα €80εκ έκαστο, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της διαφοράς και του πιθανού σκανδάλου. Γιατί να αγοράζουμε τότε μεταχειρισμένα Rafale με κόστος ανά τεμάχιο άνω των 💯 εκ?? Τα όπλα είναι άλλος προϋπολογισμός, €400εκ.

που τα βρήκες αυτά τα νούμερα που λές;

νούμερο, έ νουμερο.

Ο άμεσος Εχθρός

Βρίσκεται ήδη εντός των Πυλών της Χώρας και εκκολάπτεται από τον ανθελληνικό Νεοταξισμό με την ανεκτικότητα και παθητικότητα των υποταγμένων Ελληνικών κυβερνήσεων!!! Η έξαρση του Εθνικισμού των Αλβανών δεύτερης γενιάς με Ελληνική υπηκοότητα και αντίστοιχα των Πομάκων μουσουλμάνων στη Θράκη καθώς και η εισβολή χιλιάδων λαθρομεταναστών φανατικών μουσουλμάνων δημιουργούν ένα σημαντικό προγεφύρωμα εχθρικών ατάκτων ανταρτών ισοδύναμο με 5η Φάλαγγα στα μετόπισθεν η οποία με κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά για εμάς την εξέλιξη μίας μελλοντικής πολεμικής σύρραξης με τη γείτονα προκλητική Τουρκία και τις ομόθρησκες και παραδοσιακά εχθρικές στην Ελλάδα Χώρες συμμάχους της, Αλβανία και Σκόπια!!! Τα «φίδια» στο κόρφο μας μεγαλώνουν με τις ανόητες κινήσεις αλληλεγγύης και αδελφικότητας των ανίκανων Ελληνικών κυβερνήσεων υπέρ των ορκισμένων ανθελληνικών εχθρών μας οι οποίες τους υποστηρίζουν οικονομικά και στρατιωτικά στέλνοντας μέχρι και Ελληνικά μαχητικά να φυλάσουν τον Εθνικό εναέριο χώρο τους ή το στρατιωτικό Μηχανικό για να συμβάλει στα έργα υποδομής πολεμικών ναυστάθμων τους!!! Η Εθνική Άμυνα της Χώρας οφείλει να θωρακίζεται και να προετοιμάζεται αλλά στρέφοντας το βλέμμα της «φάρο» σε ακτίνα 360° μοιρών γιατί ο εχθρός δεν εντοπίζεται μόνο εξωτερικά και εξ ανατολάς!!! Τα φαινόμενα προκλητικότητας τα τελευταία χρόνια Αλβανών Εθνικιστών εφέδρων μέσα στους κόλπους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η εξόφθαλμη υποστήριξη από μουσουλμάνους βουλευτές στη Θράκη της Μητέρας πατρίδας Τουρκίας και η ανάπτυξη θυλάκων δικτύου μουσουλμάνων κατασκόπων υπέρ της καθώς και οι αναταραχές που δημιουργούν συχνά ομάδες θερμόαιμων μουσουλμάνων λαθρομεταναστών εντός και εκτός των αφύλαχτων δομών είναι τρανταχτά παραδείγματα δημιουργίας εχθρικού κλίματος και πρόκλησης με μεθοδικά χτυπήματα σύγχυσης και πανικού στο πληθυσμό σε δεύτερο μέτωπο εσωτερικά των συνόρων, δύσκολα διαχειρίσιμων όταν απειληθεί η Χώρα!!! Αυτός ο εχθρός είναι πολλάκις πιο επικίνδυνος εκείνου του τακτικού!!! Το δεύτερο είναι δυνατόν να αναχαιτίσουν μοίρες Rafale 5ης γενιάς αλλά ο άτακτος αόρατος θέλει Ηγέτες και balls πατριωτικής γενιάς για να αντιμετωπιστεί!!!

AΛΗΘΕΙΕΣ

Αν συμβει καμμια στραβη και εχουμε καμμια πολεμικη εμπλοκη εστω 2-3 ημερων,τοτε καποιοι ψευτοπροοδευτικοι κουλτουριαρηδες, που αμα εξω απο το σπιτι τους σκασει το λαστιχο ενος διερχομενου αυτοκινητου, απο τον κροτο και μονο που θα κανει, θα κρυφτουν κατω απο το κρεββατι τους,να τους δω σε περιπτωση κλεισιματος σουπερ μαρκετ και τραπεζων,επειδη θα επικρατησει πανικος στον κοσμο,τι θα κανουν,και πως θα αντιδρασουν,αρα ας σεβονται τουλαχιστον την προσπαθεια που γινεται,με τα πενιχρα οικονομικα μεσα που διαθετουμε σαν χωρα,για την ενισχυση της ασφαλειας μας,και ας μην ειναι τοσο αρνητικοι.

Manos

Κράτος ΝΔ όλα για το σόου. Σε λίγο θα δημοσιοποιήσουν και τα ονόματα των πιλότων έτσι για να τους έχουν από κοντά οι γείτονες. Σοβαρότητα μηδέν.

τι λέ ρε "σοβαρέ"

του τσιρκο μεντράνο (κουμουνδουρου)

kwstas

ΟΥ Α Ο.... Θα έχει και μαϊμού πτητικα;;;

@@

Ναι και επειδή έστειλε μια τυπική απαντητική επιστολή, αμέσως τα βρήκανε και θα του πουλήσει και όπλα. Η είσαι χαμένος, η είσαι πληρωμένος.....

το μπαζούκας με τη σιγουριά του.

Γιατί ρε βλήμα, ο Μακρόν είσαι και ξέρεις τι θα κάνει ή απαγορεύεται επειδή έτσι σου αρέσει να τα βρουν Γαλλία με Τουρκία. Μετά από την κατάρριψη του Ρωσικού απο τους Τούρκους περίμενε κανείς πως θα γίνουν σύμμαχοι;

ΔΕΗ

ο πόλεμος είναι πολύ κοντά

Λαρισα 110 ΠΜ

Με το καλο παιδια!!

Συριζοειδής Απόφυση

Χάρη σε εμάς έγινε η σημαντική αυτή αγορά....να μας ευλογάτε που καταφέραμε να ξεκουμπιστούμε! Διαφορετικά εξοπλιστική βίδα δεν θα βλέπατε...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης