Τσαβούσογλου: «Δεν θα αρπάξουν τα δικαιώματά μας, αυτοί που δημιουργούν αστάθεια στην Αν. Μεσόγειο»

Τσαβούσογλου: «Δεν θα αρπάξουν τα δικαιώματά μας, αυτοί που δημιουργούν αστάθεια στην Αν. Μεσόγειο»

«Οι κινήσεις πού αποσκοπούν στο να μας αποκλείσουν ή και γίνονται εναντίον μας, δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας» τονίζει προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

tsavousoglou
Αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, περιελάβανε η ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην 7ην Σύνοδο Πρέσβεων στην Άγκυρα, με την οποία επανέλαβε τις πάγιες και θέσεις για τις αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτοί οι οποίοι δημιουργούν αστάθεια στην περιοχή είναι αυτοί που νομίζουν πως μπορούν να αρπάξουν τα δικαιώματα των Τούρκων. Κανείς να μην προσδοκεί πώς η Τουρκία που ως χώρα έχει τις πιο μεγάλες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, θα φυλακιστεί στις ακτές της και θα αλλάξει γνώμη για τα δικαιώματα που έχει στους πόρους. Οι κινήσεις πού αποσκοπούν στο να μας αποκλείσουν ή και γίνονται εναντίον μας, δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας» δήλωσε προκλητικά, παραβλέποντας προκλητικά τα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και το γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμών στην Αν. Μεσόγειο.

Φορώντας παράλληλα με το προσωπείο του «ειρηνοποιού», ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επικαλέστηκε την παροιμία: «Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμη και τη στάχτη του γείτονα», προτείνοντας διάλογο χωρίς όρους, ακόμη και… συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο. Δήλωσε συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου: «Ο πρόεδρός μας στο μήνυμά του στον τελευταίο σεισμό της Σμύρνης συνοπτικά το αποκάλυψε. Επιθυμούμε να ρυθμίσουμε τα θέματα με την Ελλάδα, μέσω διαλόγου. Δεν κλείνουμε την πόρτα στον άνευ όρων διάλογο και στην διπλωματία. Ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούσε να προσελκύσει την εύνοια μεγάλων χώρων γράφοντας σε εφημερίδες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία, εμείς γράψαμε ένα άρθρο σε μία ελληνική εφημερίδα και απευθυνθήκαμε απευθείας στον ελληνικό λαό. Είπαμε αν θέλετε να ζήσουμε με ένταση και κλιμάκωση ή να συνεργαστούμε με διπλωματία και διάλογο. Η επιλογή ανήκει στην Ελλάδα. Τους προσφέρουμε επίσης όλες τις λογικές διπλωματικές πρωτοβουλίες. Οι απτές προτάσεις για τις διερευνητικές συνομιλίες, την κατανομή των εσόδων και την περιφερειακή διάσκεψη προήλθαν από εμάς. Ο πρόεδρός μας προσωπικά πρότεινε την διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου για να συζητηθούν αυτά τα θέματα όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με όλες τις παράκτιες χώρες. Εμείς ως Τουρκία προτείνουμε σε όλους τους παίκτες της εύθραυστης περιοχής μας να εργαστούμε με διπλωματία για το δίκαιο τη γαλήνη και τη συνεργασία».

Ειδήσεις σήμερα: 

Τι μπορούμε και τι όχι να αγοράζουμε από σήμερα στα σούπερ μάρκετ

Απτόητος ο Τραμπ μετά την εκλογική ήττα: «Θα κερδίσουμε», λέει - «Είναι ντροπιαστικό» απαντά ο Μπάιντεν

Μισέλ Ουελμπέκ: Ο «προφήτης» της τρομοκρατικής επέλασης του Ισλάμ στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης