LIVE

Κορωνοϊός

Λαβρόφ: Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως τα 12 μίλια

lavrov-milia-arthro

Σε συνέντευξή του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια - Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή του στην Αθήνα - Αλλάζει πλευρό η «ρωσική αρκούδα»;

Όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τονίζει με σαφήνεια, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας ρητή αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, επισημαίνει πως αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική αξία, είναι ιερός τόπος για τους Ορθοδόξους πιστούς της χώρας του και όλου του κόσμου και προσθέτει ότι για τους Ρώσους έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία. Παράλληλα, παραπέμπει στις δηλώσεις που έχουν κάνει οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το καθεστώς του ναού και εκτιμά ότι είναι σημαντική για την αξιολόγηση της κατάστασης του Ναού, η δραστηριότητα της ομάδας παρατηρητών-εμπειρογνωμόνων του Κέντρου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).

Επίσης, εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια και καθιστά σαφές πως έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στηλιτεύοντας την απόφαση αυτή, στέλνει το μήνυμα ότι οιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες εμποδίζουν τη διαμόρφωση της εποικοδομητικής ατμόσφαιρας και δημιουργούν πρόσθετες επιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική διευθέτηση αυτού του παλιού προβλήματος.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για την αρωγή στον επαναπατρισμό των Ρώσων πολιτών κατά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Λαβρόφ στο Έτος Ιστορίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας το οποίο σχεδιάζεται να διεξαχθεί το 2021, που συμπίπτει με τους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και υπογραμμίζει ότι θα αποτελέσει άλλη μια απόδειξη της στενής σύνδεσης των ιστορικών διαδρομών του ρωσικού και του ελληνικού λαού.

Εμβαθύνοντας στις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προτάσσει πως οι δύο χώρες έχουν μπροστά στενή από κοινού δουλειά για την αποκατάσταση, τουλάχιστον, του προ κρίσης κορωνοϊού όγκου εμπορίου και γνωστοποιεί πως κατά τις επαφές του στην Ελλάδα προσβλέπει στην εις βάθος συζήτηση αυτού του θέματος.

Ερωτηθείς σχετικά με την εμπλοκή της Τουρκίας στις διενέξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και τη Λιβύη, αναφέρει ότι Ρωσία και Τουρκία εργάζονται για τη διευθέτηση των συγκρούσεων σε όλες αυτές τις εστίες έντασης, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι οι θέσεις των δύο χωρών για την επίλυση ορισμένων περιφερειακών αντιπαραθέσεων μπορεί, για αντικειμενικούς λόγους, να διαφέρουν σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ η προσέγγιση της Ρωσίας και της Τουρκίας έχει η καθεμία δικές της αποχρώσεις.

IMG-20181002-WA0000Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή σας στην Αθήνα, 4 χρόνια μετά την τελευταία; Εκτιμάτε ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί ευκαιρία για την περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων και σε ποιους τομείς;

Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθώ ξανά την Ελλάδα. Η προηγούμενη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα το 2016 συνέπεσε με την υλοποίηση του άνευ προηγουμένου κλίμακας κοινού σχεδίου – του αφιερωματικού Έτους Ρωσίας – Ελλάδας, κεντρικό γεγονός του οποίου αποτέλεσε η επίσκεψη στη χώρα σας του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Έκτοτε η διοργάνωση των κοινών θεματικών Ετών έχει γίνει μια καλή παράδοση. Το 2017-2018 διοργανώθηκε με επιτυχία το Έτος Τουρισμού, το 2019-2020 – το κοινό Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Το 2021 σχεδιάζεται να διεξαχθεί το Έτος Ιστορίας, που συμπίπτει, και είναι συμβολικό αυτό, με τους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι επικείμενες εκδηλώσεις θα αποτελέσουν άλλη μια απόδειξη της στενής σύνδεσης των ιστορικών διαδρομών του ρωσικού και του ελληνικού λαού. Είναι ευχάριστο ότι στη χώρα σας θυμούνται το ρόλο που έπαιξε η Ρωσία στην ανάκτηση από την Ελλάδα της ανεξαρτησίας της και στη θεμελίωση της κρατικής υπόστασής της, τιμούν τη μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Ιωάννη Καποδίστρια. Με τη σειρά τους, οι εξέχοντες Ρώσοι ποιητές, όπως ο Αλεξάντρ Πούσκιν, ο Βίλχελμ Κιουχελμπέχερ, ο Κοντράτι Ριλέιεβ, ο Βασίλι Καπνίστ, ο Φιόντορ Γκλίνκα και άλλοι είχαν εξυμνήσει πολλές φορές τον γεμάτο αυταπάρνησης αγώνα του φιλελεύθερου ελληνικού λαού.

Μια νέα πρόκληση, τόσο για τις οικονομίες των χωρών μας όσο και για τη διμερή εμπορική και επενδυτική συνεργασία μας, αποτέλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 2020 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μειώθηκε κατά 16,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Έχουμε μπροστά μας στενή από κοινού δουλειά για την αποκατάσταση, τουλάχιστον, του προ κρίσης όγκου εμπορίου. Προσβλέπω στην εις βάθος συζήτηση αυτού του θέματος κατά τις επαφές με τους Έλληνες συναδέλφους.

Οι λαοί των χωρών μας έχουν επανειλημμένως σπεύσει να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Αυτό συνέβη και φέτος τις μέρες του COVID. Είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες φίλους για την αρωγή στον επαναπατρισμό των Ρώσων πολιτών. Η συνεργασία μας ήταν υποδειγματική, και, επιπλέον, η πρώτη ελληνική πτήση επαναπατρισμού ήταν άνευ πληρωμής για τους Ρώσους – ένα ξεχωριστό ευχαριστώ για αυτό. Από τον Μάρτιο με 7 πτήσεις επαναπατρίστηκαν συνολικά πάνω από 700 συμπολίτες μας.


Ποια είναι η θέση της Ρωσίας, με εκπεφρασμένη την άποψή της ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, όπως έχει καταγγελθεί από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο τον τελευταίο χρόνο, από την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης και την αποστολή τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών σκαφών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;

Η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια. Την ίδια στιγμή, σε ορισμένες περιπτώσεις οι χώρες για κάποιους λόγους καθορίζουν τα χωρικά ύδατα μικρότερου εύρους. Και όταν προκύπτει το ζήτημα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ των όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της διευθέτησης οιονδήποτε διαφορών αποκλειστικά μέσω του πολιτικού διαλόγου, της εκπόνησης των μέτρων εμπιστοσύνης, της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.


Ποιος είναι ο αντίκτυπος στη ρωσική κοινωνία από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί; Αποτελεί προσβολή για τον Χριστιανικό κόσμο, και δη για τον Ορθόδοξο;

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική αξία, είναι ιερός τόπος για τους Ορθόδοξους πιστούς της χώρας μας και όλου του κόσμου. Είναι γνωστό ότι για τους Ρώσους, οι οποίοι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Τουρκία, η Αγία Σοφία έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία. Πολλοί από αυτούς έρχονται στην Κωνσταντινούπολη ακριβώς για να απολαύσουν την τέχνη των καλλιτεχνών και των αρχιτεκτόνων, την ομορφιά της εσωτερικής διακόσμησης που διατηρήθηκε, των μωσαϊκών και των τοιχογραφιών.

Τακτικά εκφράζουμε τη θέση μας για αυτό το ζήτημα στους Τούρκους εταίρους, ακόμα και στο ανώτατο και υψηλό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν κάνει μια σειρά από δηλώσεις για το καθεστώς του Ναού.

Αναμένουμε ότι η τουρκική πλευρά, όπως μας διαβεβαίωνε επανειλημμένως, θα καθοδηγείται από τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, θα δώσει την πρέπουσα προσοχή στα αισθήματα των Ορθόδοξων πιστών και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την εφαρμογή όλων των κανόνων και των όρων σε σχέση με το καθεστώς του μνημείου, θα εξασφαλίσει την πλήρη διατήρησή του και την προσβασιμότητα για τους τουρίστες και τους προσκυνητές.

Θεωρούμε σημαντική για την αξιολόγηση της κατάστασης του Ναού την δραστηριότητα της ομάδας παρατηρητών-εμπειρογνωμόνων του Κέντρου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS). Ευελπιστούμε ότι σε συνέχεια της επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε στις 5-9 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν τάχιστα τα συμπεράσματα της επιτροπής, μεταξύ άλλων και η έκθεση εμπειρογνωμόνων για την ποιότητα των εργασιών αναστήλωσης, που πραγματοποιούνται από την τουρκική πλευρά, καθώς και οι προτάσεις για την εξασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης των εκπροσώπων όλων τον θρησκευμάτων στην Αγία Σοφία.


Πώς βλέπετε την εμπλοκή της Τουρκίας στις διενέξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και τη Λιβύη;

Η Ρωσία και η Τουρκία εργάζονται για την διευθέτηση των συγκρούσεων σε όλες τις εστίες έντασης που αναφέρατε. Την ίδια στιγμή, δεν κρύβουμε, ότι οι θέσεις μας για την επίλυση ορισμένων περιφερειακών αντιπαραθέσεων μπορεί, για αντικειμενικούς λόγους, να διαφέρουν σημαντικά.

Η ομαλοποίηση της κατάστασης στη Συρία αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα μιας καθαρά πραγματιστικής και ουσιώδους συνεργασίας Ρώσων και Τούρκων διπλωματών, στρατιωτικών και ειδικών υπηρεσιών, που βασίζεται στον αμοιβαίο υπολογισμό των συμφερόντων. Χάρη στις συνεννοήσεις μας, που επιτεύχθηκαν τόσο στο διμερές, όσο και στο τριμερές (με τη συμμετοχή του Ιράν) πλαίσιο, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τον πλέον βιώσιμο σήμερα μηχανισμό διαλόγου – αυτόν της Αστάνα. Η ενεργός συνεργασία των δυο χωρών μας ήταν αυτή που επέτρεψε να αποφασιστεί η παύση εχθροπραξιών στη Συρία, να καθοριστούν οι ζώνες αποκλιμάκωσης, καθώς και να συσταθεί η Συνταγματική Επιτροπή. Στις προβληματικές περιοχές της Συρίας, όπως το Ιντλίμπ και η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, πραγματοποιούνται κοινές ρώσο-τουρκικές περιπολίες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση εκεί της τάξης και της ασφάλειας. Η κοινή δουλειά για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών ομάδων δημιουργεί προϋποθέσεις για τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας και της επιστροφής των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.

Τώρα οι Ρώσοι και οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες συμβάλλουν στην ειρήνευση των αντιμαχόμενων πλευρών και στη Λιβύη. Με από κοινού προσπάθειες καταφέραμε την κατάπαυση του πυρός και την επαναλειτουργία του βασικού κλάδου της οικονομίας της χώρας – της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την προσέγγιση των διαπραγματευτικών θέσεων των αντιμαχόμενων μερών με στόχο την έναρξη των πολιτικών μεταρρυθμίσεων με βάση τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ η προσέγγιση της Ρωσίας και της Τουρκίας έχει η καθεμία δικές της αποχρώσεις. Δεν κρύβουμε ότι δεν υποστηρίζουμε τη θέση ότι δήθεν είναι δυνατή και επιτρεπτή η στρατιωτική λύση αυτού του προβλήματος. Θεωρώντας και τους δυο λαούς, όσο τον αρμενικό, τόσο και τον αζέρικο, ως φίλους και αδελφικούς λαούς, δεν μπορούμε να συμμεριζόμαστε τέτοιες επιδιώξεις. Οι Πρόεδροι της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας ως επικεφαλής-συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της αποκλειστικά πολιτικής διευθέτησης. Η «τρόικα» των συμπροέδρων είναι αυτή που αποτελεί το κοινώς αναγνωρισμένο πλαίσιο διαμεσολάβησης με στόχο την εξεύρεση διεξόδου από αυτήν την παλιά σύγκρουση.

Στις 10 Οκτωβρίου μετά από τις 11 ώρες συνομιλιών οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας με συμμετοχή των εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Γαλλίας πέτυχαν τη συμφωνία επί της Κοινής Δήλωσης, που προβλέπει την κατάπαυση του πυρός, καθώς και την επανέναρξη της πλέον ουσιώδους διαπραγματευτικής διαδικασίας. Προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους εταίρους να ασκήσουν την επιρροή τους προς την υποστήριξη αυτής της γραμμής. Είχα σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών για το Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου.

Καλούμε όλους τους εξωτερικούς «παίκτες» να κάνουν το παν, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση του στρατιωτικού σεναρίου, να κατευναστούν τα συναισθήματα των πλευρών, να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με στόχο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Τι σημαίνει η κίνηση της Τουρκίας να επεκτείνει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των Βαρωσίων; Δυσκολεύει την επίλυση του Κυπριακού;

Για σχόλια σχετικά με το στόχο και τη σημασία της απόφασης για το άνοιγμα της παραλίας στην περιοχή των Βαρωσίων, πρέπει να απευθυνθεί κανείς σ’ εκείνους που έλαβαν αυτήν την απόφαση.

Αναμφίβολα, αυτό το βήμα προκάλεσε τη σοβαρή ανησυχία μας, επειδή, πρώτον, είναι σε αντίθεση με μια σειρά Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: 414 (1977), 482 (1980), 550 (1984), 789 (1992) και 2483 (2019), και δεύτερον, οιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες εμποδίζουν τη διαμόρφωση της εποικοδομητικής ατμόσφαιρας και δημιουργούν πρόσθετες επιπλοκές στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική διευθέτηση αυτού του παλιού προβλήματος.

Όπως είναι γνωστό, στις 9 Οκτωβρίου υπό την προεδρία μας πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου ανακοινώθηκε η Δήλωση του Προέδρου του ΣΑ του ΟΗΕ. Η Ρωσική Ομοσπονδία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου παραμένει προσηλωμένη στις παραμέτρους επίλυσης, όπως αυτές είναι εγκεκριμένες από τα Ηνωμένα Έθνη, και είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή τους. Προσβλέπουμε στο ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στο βορρά της Κύπρου και την ομαλοποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί τα μέρη θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα ασχοληθούν με την αναζήτηση των αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Κατά την άποψή μας, αυτό θα βοηθήσει τη σταθεροποίηση της κατάστασης, την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.


Ειδήσεις σήμερα: 

Βρετανός σκότωσε με 11 μαχαιριές την Ισπανίδα σύζυγό του αφού έκαναν σεξ στην πολυτελή βίλα τους

Ανησυχία για την πορεία του Oruc Reis - «Κόκκινη γραμμή» ο 28ος μεσημβρινός

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφεση για τις χαμηλές ποινές ζητούν οι συνήγοροι των Αιγύπτιων ψαράδων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Τζίμης

Σκύλος με δύο αφεντικά πεθαίνει της πείνας.

ZZ

Δηλαδή η Ελλάδα που έχει πολλά ΕΕ –ΝΑΤΟ είναι μάγκας και δεν τίναξε τα πέταλα ακόμη ?

Κε Λαβροφ...

Πολυ σωστο αυτο που λες, αλλα αυτα αφορουν ηγετες. Ο Μητσοτακης δεν εχει το σθενος να υποστηριξει το εθνικο δικαιωμα των 12νμ, δικαιολογωντας την δειλια του λεγοντας, οτι οι τουρκοι θα το θεωρησουν αιτια πολεμου. Ειναι τοσο υποτελης και αβουλος, που δεν μπορει να καταλαβει, οτι ενας ηγετης, ΠΟΤΕ δεν κυβερνα μια χωρα με αυτο το σκεπτικο! Ειναι υποτιμητικο, ταπεινωτικο και ακρως επικινδυνο! Αν δεν υποστηριξει το δικαιωμα των 12 νμ, τωρα που η χωρα δεχεται επιθεση, ποτε θα το κανει?? Υ.Γ Κε Λαβροφ, ασχετα με τα λαθη του Μητσοτακη, εχετε και εσεις κανει φοβερα λαθη με την Τουρκια! Του δωσατε οπλα, ενω ξερατε, οτι θα τα χρησιμοποιησει εναντιον της Ελλαδας! Βοηθατε εξοπλιστικα τον Νεοθωμανο Ερντογαν, ενω ξερετε πολυ καλα τι ρολο παιζει η Τουρκια και τι εγκληματα εχει διαπραξει κατα των Ελληνων. Αλλωστε, εσεις εισασταν που βοηθησατε στην ανεξαρτησια της Ελλαδας και πολεμησατε στο Ναυαρινο μαζι με τους συμμαχους. Αν θυμαστε, αυτο το κανατε, γιατι θελατε να σταματησετε τις σφαγες των Ελληνων απο τους τουρκους και γι αυτο υποχρεωσατε την Υψιλη Πυλη να υπογραψει στη συνθηκη της Αδριανουπολης, την ανεξαρτησια της Ελλαδας. Μετα απο αυτα που εχετε κανει υπερ της Ελλαδας, ειναι μεγαλο λαθος να εξοπλιζετε τωρα την ΝΕΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ! Ειναι ανεπιτρεπτο Ορθοδοξοι Χριστιανοι να δινουν οπλα σε Μωαμεθανους, για να τα χρησιμοποιησουν εναντιον Ορθοδοξων Χριστιανων!! Εχετε την ηθικη υποχρεωση να επανορθωσετε.

ZZ

Ξέρεις κάτι νεοέλληνα πατριώτη καλά όλα που είπες μέχρι ενός σημείου ,από εκεί και πέρα τα έχεις θαλασσώσει. Καταρχάς όπως κάνουμε εμείς προφασιζόμενη τα συμφέροντα μας εκεί που νομίζουμε ότι εξυπηρετούνται καλλίτερα το ίδιο κάνει και η Ρωσσία . Άρα το να ζητάς από την Ρωσσία κάποια επανόρθωση είναι αστείο ,μάλιστα από την στιγμή που εμείς εκτελούμε κατά γράμμα εντολές άλλων σε βάρος της Ρωσσίας και σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων ,θυμηθείτε τι είπαν οι Γερμανοί που μας διατάζουν ,θυμηθείτε τι είπαν για τα Τουρκικά υποβρύχια όταν τους ζητήσαμε να παγώσουν την παράδοση τους ,(εμείς είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας ,ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ οι φίλοι μας Γερμανοί), Άρα δεν έχουμε δικαίωμα απαίτησης από την Ρωσσία .

@ ΖΖ

Πρωτα απ ολα, δεν με ενδιαφερει τι κανει η Γερμανια! Αυτο πρεπει να ενδιαφερει τον Μητσοτακη! Δευτερον, δεν απαιτησα τιποτα απο τη Ρωσια! Μιλησα για ηθικη υποχρεωση! Τριτον, το σχολιο που εγραψα, το εγραψα ως Ορθοδοξος Ελληνας πολιτης και οχι με βαση τι κανουν οι πολιτικοι. Οι πολιτικοι κανουν σοβαρα λαθη! Τεταρτον, οι Ρωσοι επι τουρκοκρατιας, υποστηριξαν τους απλους Ελληνες πολιτες και οχι τους πολιτικους. Πολεμησαν για την Ορθοδοξια και για να σταματησουν τη λεηλασια των τουρκων, οι οποιοι εκαναν φοβερες σφαγες, για να εκδικηθουν τους Ελληνες που επαναστατησαν. Τα λεω αυτα, γιατι με τους Ρωσους εχουμε μεγαλη ιστορια, που δεν ξεχνιεται..

Μας υποχρέωσες !!!

Κούλη , σε έχει στη μπούκα και ο Μπαιντεν και ο Τράμπ , συνεργάζεσαι με Κίνα και Ρωσία τωρα ; Θέλεις να μας πάρουν και το άλλο μισο αιγαίο απο αυτό που θα χαρίσεις καθ υπόδειξην και οδηγίες Μέρκελ και βρωμογερμανών ;

Ο ΛΑΒΡΟΦ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ Ο ΚΟΥΛΗΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΑΚΆΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ!!!!! ΡΕ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΝΑΣ ΜΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΣ;;;;;; ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣΜΟΥ _ΣΕΣΜΟΥ;;;;;

Άγγελος

Κάποιος να τους μαζέψει! Οι Τούρκοι φτιάχνουν τουαλέτες στην Αγιά Σοφιά. Τον κίνδυνο για τη δομή του κτιρίου της Αγίας Σοφίας επισείει η πρόσφατη ανάθεση για κατασκευή τουαλετών μέσα στην Αγία Σοφία, διαγωνισμός που προκαλεί τις αντιδράσεις των επιστημόνων. Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή τουαλετών στην Αγία Σοφία, παρόλο που ο διάσημος Τούρκος καθηγητής Ιστορίας, Ιλμπέρ Ορταϊλί, είχε προειδοποιήσει πριν από δύο χρόνια για τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια κίνηση για το κτίριο, καθώς κάτω από την Αγία Σοφία δεν μπορούν να δημιουργηθούν κανάλια αποχέτευσης.

Ενας

χεστ.....κανε οι ρωσοι για την αγιασοφια

Τζίμης

Προσέξτε μην σας σπάσει κανένα πλευρό. Καλά το πάνε κατά Sun Tzhu σπείρε διχόνοια στους εχθρούς σου. Από παντού προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Ο μόνος σύμμαχος της Ελλάδας ήταν και είναι οι ΗΠΑ. Οι Ρώσοι το μόνο που θέλουν είναι να διαλύσουν χωρίς τα όπλα την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Προσέξτε πολύ!!!

Χ.Π.

Πολύ μεγάλος σύμμαχος οι ΗΠΑ..!!!!!! χαχαχαχα!!! Μας έχουν πνίξει στην συμμαχία... !! Όσο για το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα μα κανένα λόγο ύπαρξης και ειδικά για εμάς είναι εχθρικό.. Φαντάσου να τα γυρίσει ο Ερτογάν και να γυρίσει στις αγκάλες του ΝΑΤΟ ζητώντας βέβαια το κάτι τίς του για αυτό, από την Ελλάδα φυσικά...!!! Τότε θα σας δώ τί θα κάνει το νάτο και η ...μεγάλη σύμμαχος ΗΠΑ... Αυτό το σενάριο να φοβάσθε αμερικανόδουλα και γερμανόδουλα υποτακτικά σκουλίκια... Για μένα μόνο η Ελλάδα μετράει..!!!

ZZ

Καλά κάνουν οι Ρώσσοι που θέλουν να διαλύσουν το ΝΑΤΟ αφού το ΝΑΤΟ δεν τηρεί τα προσυμφωνηθέντα που συμφωνήθηκαν επί προδότη Γκορμπατσόφ ,άμα δεν ξέρεις ανέτρεξε στην εποχή της περεστρόικας να δεις τι υποσχέθηκε η Δύση στην τότε ΕΣΣΔ και μετέπειτα Ρωσσία με τον τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπεικερ .

ερντογαν

αντε ντε αν σας βασταει καντε το!

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΚΑΛΑΧΑΝ

Ειναι μαλλον αποφασισμενο απο ΗΠΑ και Ρωσια, μολις δεν θα εχουν λογους να χρησιμοποιουν την Τουρκια για δικα τους συμφεροντα να βαλουν την Ελλαδα να καταφερει στην Τουρκια το χτυπημα που θα την γονατισει και θα την επαναφερει στην ταξη. Αυτα τα εχουμε ξαναδει. Ειναι νομος των ισχυρων. Οι φιλοδοξιες των τουρκων εχουν αγγιξει τα ορια.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΡΑΚΤΗ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ , ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ , ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΑΣ . ΕΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΜΥΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ .

Andreas

Με τέτοιες τρολιες νομίζετε ότι θα κουκουλωσετε το εθνικό έγκλημα της γερμανοδουλης ΝΔ που ακρωτηριαζει την εθνική κυριαρχία τοσο ξεδιάντροπα? Τοσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το σύνολο της Αριστεράς ανέκαθεν προασπιζε σθεναρά τα δίκαια του ελληνικου λαου. Η εθνική αντίσταση ηταν κατεξοχην κινημα της Αριστεράς την ώρα που η ελληνική δεξιά υπηρετούσε τον κατακτητή. Αλλου οι ηλιθιότητες

Λαβροφ

Λαβροφ: Μπορει ο Ερντογαν να μας ξεβρακωνει συνεχεια αλλα ειναι καλος πελατης και αξιοπιστος εταιρος. Και εσεις αφου βλεπετε οτι το ΝΑΤΟ ειναι νεκρο και σας φτυνει και το ιδιο και η Ε.Ε. με τη Γερμανια να ειναι τακιμια με την Τουρκια... μηπως θα θελατε και εσεις να αγορασετε S400 ? . Εμεις εμποροι ειμαστε οπως και οι αλλοι, που ειναι και συμμαχοι σας και κολληταρια σας (Γερμανια, Ισπανια , Ιταλια κτλ) που πουλανε στους Τουρκους οπλα να σας βομβαρδισουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης