LIVE

Κορωνοϊός

Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο Ερντογάν το τραβάει στα άκρα με το Oruc Reis

1oruc-reis-xartis-arthro

Το Καστελόριζο στοχοποιεί η Άγκυρα - Δεν πάει Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ, στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία: Σταματήστε τα παιχνίδια - Με κλειστό το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού το Όρουτς Ρέις

Αντί για ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών επαφών, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στην Ελλάδα το Oruc Reis, δημιουργώντας την Τρίτη και πιο επικίνδυνη κρίση από τον Ιούλιο που δημιουργεί κινδύνους ακόμη και για στρατιωτική αντιπαράθεση.

Το πρωί της Δευτέρας το Oruc Reis με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας συνοδεία περίπου πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων. Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο παράκτιος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε παράνομη Navtex - για την οποία η Αθήνα εξέδωσε αντί-Navtex προαναγγέλλοντας σεισμικές εργασίες σε μια περιοχή τα βορειοδυτικά όρια της οποία απέχουν 20 μίλια από την Ρόδο και μόλις 6,5 μίλια από το Καστελόριζο!

Με κλειστό το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού το Όρουτς Ρέις
tourkiko_ploio


Περίπου στις 07:30 το πρωί της Τρίτης, το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν βρίσκονται 42 ναυτικά μίλια μέσα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και απείχε περίπου 50 νμ από το δυτικό άκρο της περιοχής που έχουν ορίσει οι Τούρκοι μονομερώς για ερευνητικές εργασίες. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και πλέον το πλήρωμα του τουρκικού ερευνητικού εκπέμπει κανονικά την θέση του πλοίου που το βράδυ της Δευτέρας είχε προσπαθήσει να κρύψει σταματώντας την λειτουργία του πομπού.

Δείτε την κλιμάκωση από την Τουρκία:
-Με πράσινο χρώμα, είναι η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία τον Σεπτέμβριο
-Με κόκκινο χρώμα, η νέα περιοχή πιο κοντά στο Καστελόριζο
navtexes


Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε ετοιμότητα τον στόλο και ήδη αριθμός πολεμικών πλοίων βρίσκονται εν πλω, με ρότα την περιοχή του νησιωτικού συγκροτήματος της Μεγίστης που έχει στοχοποιήσει ο Ερντογάν. Η επιλογή των ακρότατων σημείων της περιοχής όπου προαναγγέλλονται σεισμικές εργασίες από το Oruc Reis μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί: 6,5 μίλια νότια από το Καστελόριζο, η Άγκυρα στέλνει το μήνυμα ότι αναγνωρίζει χωρικά ύδατα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου και τίποτε άλλο. Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τίποτα πέραν της ζώνης της χωρικής θάλασσας των 6 ναυτικών μιλίων, ούτε και κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης την οποία επιχειρεί να εμφανίσει ότι ανήκει σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πώς αντέδρασε το Βερολίνο

Για σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας είχε προγραμματίσει επίσκεψη σε Λευκωσία και Αθήνα ενώ την Τετάρτη επρόκειτο να ταξιδέψει στην Άγκυρα. Μετά την έξοδο του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες σε μια θαλάσσια ζώνη εφαπτόμενη στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανέβαλε την μετάβασή του στην Τουρκία, θέλοντας να δείξει την δυσαρέσκειά του απέναντι στην Άγκυρα. Παραλλήλως από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «εάν πραγματοποιηθούν νέες έρευνες, αυτό θα ήταν ένα πολύ λυπηρό και, κατά την άποψή μας, παράλογο βήμα. Κάτι τέτοιο θα θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργούσε υπέρ των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας».

Ουδείς μπορεί να θεωρήσει ότι η τοποθέτηση αυτή της γερμανικής καγκελαρίας, δύο ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, είναι ένα ισχυρό σήμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει την επιθετικότητα. Το Βερολίνο, για άλλη μια φορά, μοιάζει σαν να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο συνεχίζοντας στην γραμμή του κατευνασμού της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν λειτουργεί σαν να έχει ξεσαλώσει, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμη συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής κάποιων κυρώσεων οικονομικής φύσης σε πρόσωπα που συμμετέχουν στις τουρκικές ερευνητικές εργασίες. «Δεν προσφέρουν κάτι οι κυρώσεις, ακόμη κι αν επιβληθούν από την ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης. Είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση» επισημαίνει στο protothema.gr έμπειρος διπλωματικός παράγοντας.
oruc_reis1_-870x4181

Τι θα κάνει το Oruc Reis

«Το πρώτο κρίσιμο τεστ θα έρθει όταν διαπιστώσουμε αν το πλήρωμα του Oruc Reis θα ζεύξει τα καλώδια, κάνοντας την λεγόμενη διαδικασία της παρέασης, για να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες. Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι σε ποια περιοχή θα κινηθεί κι αν θα επιλέξει να πλεύσει μέχρι το όριο της περιοχής που ορίζεται από την παράνομη τουρκική Navtex, σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο» εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας.

Απόστρατος αξιωματικός εξηγεί ότι με την έξοδο του Oruc Reis και του τουρκικού στόλου στο Καστελόριζο, ο Ερντογάν θέλει να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. «Φαίνεται ότι δεν είναι ευχαριστημένος απ’ την μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων. Δεν αρκείται στις διερευνητικές επαφές με ατζέντα συζητήσεων μόνο την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, θέλει να πει στην Μέρκελ ότι πρέπει να πιέσει την Ελλάδα για να εμπλουτιστεί η συζήτηση» εκτιμά.

Τι θα γίνει με τις διερευνητικές

Κυβερνητικό στέλεχος κάνει λόγο για παιχνίδι προκλήσεων από τουρκικής πλευράς στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να «τσιμπήσει». Ο συνομιλητής μας υποστηρίζει ότι η έξοδος του Oruc Reis συνοδεια πολεμικών πλοίων για έρευνες αποτυπώνει μια ασυνέπεια του Ταγίπ Ερντογάν προς την Άνγκελα Μέρκελ, μόλις λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να γίνει με τις διερευνητικές επαφές σε περίπτωση που προσχηματικά η τουρκική πλευρά προτείνει ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου 61ου γύρου στην Κωνσταντινούπολη, όπως έχει ανακοινωθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου, η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι «τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» εξηγεί ο συνομιλητής μας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνουν ούτε καν άτυπες συνομιλίες υπό καθεστώς εκβιασμών.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Στις 19:00 απόψε το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. Μετά το τέλος των συζητήσεων θα ακολουθήσει δήλωση του πρωθυπουργού για τις τουρκικές προκλήσεις και την στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Παραλλήλως με τις συζητήσεις που ανακοινώνται, όπως το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός έχει και μια σειρά άλλων συνεννοήσεων με ξένους ηγέτες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στην περιοχή της παράνομης NAVTEX πλέει το Oruc Reis - Δείτε χάρτη

Βίντεο-σοκ: Επιτραπέζια θερμάστρα εκρήγνυται και σκοτώνει 19χρονο κορίτσι

Διεκόπη η δοκιμή του εμβολίου της Johnson & Johnson λόγω «ανεξήγητης ασθένειας»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (46)

Μιχάλης

Όσοι από την πολιτική ηγεσία αισθάνονται ότι ζορίζονται με τον Ερντογάν και τους πέφτει βαριά η ευθύνη, μπορούν να απαλάξουν τους εαυτούς τους από το άγος και να πάνε σπίτι τους. Αυτό απευθύνεται τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως στη ΝΔ γιατί είναι κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τι αντιμετωπίζει, δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές ούτε επιτρέπεται να κρυβόμαστε πίσω από θεσμούς όταν υπάρχει ευθεία απειλή εναντίον μας. Το ΥΠΕΞ κάνει τη δουλειά του αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα μόνο του, η κυβέρνηση καλά θα κάνει να μην κρύβεται πίσω από τα παντελόνια του Δένδια.

Απλα

Γιατι θέλει,γιατί μπορεί,γιατί έχει κράτος,γιατί τον στηρίζουν και τον εχουν ανάγκη ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-Ε.Ε,γιατί εμμέσως πλην σαφώς έχει την άδεια των πραγματικών ιδιοκτητών της χώρας (δανειστές) που τούς ανήκουν τα πάντα για τουλάχιστον 100 χρόνια!Βαριέμαι να γράψω άλλα και σαν καλός Έλληνας περιμένω να βραδιάσει για να δω αυτά που πραγματικά μας ενδιαφέρουν:Big brother,GNTM,Bachelor,My style rocks κλπ σκουπίδια των βοθροκάναλων,αφού βέβαια πρώτα φάω το σανό που μου δινουν βλέποντας ειδήσεις!!!

Γιατί το τραβάει άραγε ο Ερντι;

Μήπως για τον απλούστατο λόγο ότι έχει δίκιο; Τόσο δύσκολο είναι να περάσει αυτό από το μυαλό των βλακοεθνικισταρσδων που σχολιάζουν στο ΠΘ;

Σένιδος Μιχαήλ

Έχει δίκιο σε τι; Σε ένα δίκαιο της θάλασσας το οποίο δεν υπέγραψε ποτέ και δεν αναγνωρίζει; Κι εγώ δεν αναγνωρίζω τα συμβόλαια του σπιτιού σου και θα έρθω να κατσικωθώ στην αυλή σου. Έχω κι εγώ δίκιο όπως λες. Τι; Όχι;

ΑΡΙΣΤΟΣ

Κουλη αγόρι μου, πώς τους πετσόκοψες ετσι?εκεινη η δήλωση ότι η απειλή κυρώσεων είναι καλύτερη απο τις κυρώσεις τους έκανε σκόνη

Κώστας

Αν ήθελε πόλεμο ο Ταγίπ, είχε την αφορμή να τον ξεκινήσει, την εμβόλιση της φρεγάτας του από την ελληνική. Άρα ξεκάθαρα δεν θέλει πόλεμο είτε γιατί δεν αντέχει οικονομικά είτε γιατί φοβάται.. Τι πιο ξεκάθαρο από αυτό?

με λιγα λογια

Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο Ερντογάν το τραβάει στα άκρα με το Oruc Reis---> ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΝΑΝ ΚΟΥΛΗ.....

βαθιές αναλύσεις

γιατί η εθνοσωτήρια λίγο περίεργη συμφωνία ΑΟΖ με την Αϊγυπτο αφήνει αυτό το κομμάτι ορφανό και οι Τούρκοι χώνονται να το φάνε. Στο κάτω κάτω γι αυτό δεν το αφήσαμε ορφανό; Ας κοροϊδευτούμε τώρα λίγο ακόμα

άριστες κινήσεις

Από τον Μητσοτάκη και το ΥΠΕΞ. Σε λίγο θα καταφέρουμε να στρέψουμε και τη Γερμανία απέναντι στην Τουρκία. Διπλωματικά το πράγμα έχει ξεφύγει παιδιά, έχουμε βάλει πολλά γκολ. Μην μπερδεύεστε από τα τρολ και την τουρκική προπαγάνδα που παίρνει το μανδύα συριζαύγουλων. Και όταν θα έρθει η ώρα της σύρραξης εκεί θα τα πούμε.

Βπ

Δηλαδή φιλαράκι προπαγάνδα είναι ότι το τουρκικό πλοίο αυτή την ώρα πλαιει στην ελληνική υφαλοκριπιδα?

Αγύριγο κεφάλι

Η Ελλάδα είναι ΚΡΑΤΟΣ!______Και η (κάθε) Κυβέρνηση έχει ΕΥΘΥΝΗ απέναντι στους Πολίτες της!_________Το ΚΡΑΤΟΣ λοιπόν και η Κυβέρνηση ΔΕΝ μπορούν στις Διεθνείς Σχέσεις τους να συμπεριφέρονται όπως οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ στους ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ στον Άγιο Παντελεήμονα ΠΡΟ Δολοφονίας Φύσσα, όπου ΕΠΟΥΛΑΓΑΝ άγριο Νταηλίκι τότε σε ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ!__________Η Ελλάδα σαν Κράτος ΔΕΝ μπορεί να κάνει ΝΤΑΗΛΙΚΙΑ στην Τουρκία όπως ΘΕΛΟΥΝ οι εδώ μέσα ΦΑΣΙΣΤΕΣ που είναι ανεύθυνοι και νούμερα, διότι η Ελλάδα έχει ΕΥΘΥΝΗ στο ΤΙ κάνει και στο ΤΙ δεν κάνει έναντι του ΛΑΟΥ της!..

Αγύριγο κεφάλι

Ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες του ΠΘ. Δεν πήρα τα χάπια μου σήμερα και δεν αισθάνομαι καλά. Θα επανέλθω μετά τη λήψη αυτών και σας υπόσχομαι να είμαι πιο νηφάλιος.

6 ν.μ.

ακριβώς εκεί το πάει... γιατί ξέρει οτι τον παίρνει... αλλα μην ανησυχείτε, τον Φεβρουάριο-Μάρτιο έχει σύνοδο κορυφής και είναι ΣΙ ΓΟΥ ΡΟ ότι ΘΑ αποφασισθούν ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ κυρώσεις άμα ξανακάνει ο Ερντυ τον καομπόυ στο Αιγαίο... ΣΙ ΓΟΥ ΡΟ σας ΛΕΩ!!!! το είπε και ο Άδωνης!!!!!!

Τρόλ

Μάλλον θα εννοείς , τον κύριο " Αδωνις " ... Αυτός που αμείβεται πάνω απο ένα χρόνο ως Υπουργός της Ανάπτυξης !!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης