LIVE

Κορωνοϊός

Ελληνοτουρκικά - Πόλεμος νεύρων με το Oruc Reis: Μπήκε στην περιοχή ερευνών

oruc-reis53453

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από  πολεμικά πλοία - Μετά τις 20:00 απόψε αναμένεται να βρεθεί σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο - Άγνωστο αν οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν σεισμικές έρευνες - Την παρέμβαση της ΕΕ ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Μισέλ - Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η τρίτη κρίση που προκαλεί ο Ταγίπ Ερντογάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε διάστημα τριών μηνών είναι και η πιο επικίνδυνη. Παρά τη συμφωνία με την Ελλάδα για έναρξη διερευνητικών επαφών με σκοπό τον προσδιορισμό των σημείων σύγκλισης και την παραπομπή των διαφορών σε Διεθνές Δικαστήριο, ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να έχει επιλέξει τον δρόμο της διεκδίκησης επί του πεδίου.

Κι ενώ η ελληνική κοινή γνώμη θεωρούσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βαίνουν προς αποκλιμάκωση, ο Ερντογάν επέλεξε να ξαναβγάλει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας στέλνοντάς το για έρευνες στο Καστελόριζο, ακριβώς έξω από τη ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει ένα διπλό μήνυμα: Οτι δεν θα αποδεχθεί για την Ελλάδα κανενός είδους επήρεια του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες πλην των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του νησιού και ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την επέκταση της ελληνικής χωρικής θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

Όπως όλα δείχνουν το Oruc Reis έχει κλείσει τον πομπό από τον οποίο φαίνεται το στίγμα του. Δείτε την τελευταία θέση του σκάφους, σύμφωνα με το Marinetraffic

oruc_now


Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ο Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να βγάζει την γλώσσα και να προκαλεί ανοικτά τους Ευρωπαίους: Σήμερα, την ημέρα που το Oruc Reis βγήκε για σεισμικές έρευνες στο Καστελλόριζο συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, αύριο και μεθαύριο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα για να ωθήσει σε επανεκκίνηση των διερευνητικών και την Πέμπτη συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλία να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους. Στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας μίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τον οποίο ενημέρωσε για την νέα παράνομη τουρκική Navtex με την οποία η Άγκυρα προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου. Ο πρωθυπουργός εξήγησε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η προαναγγελία σεισμικών εργασιών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε μια ακτίνα 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και του επισήμανε ότι θα θέσει το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ώρες, για να σχεδιαστεί ο τρόπος αντιμετώπισης της τουρκικής πρόκλησης που μπορεί να οδηγήσει την ελληνοτουρκική κρίση σε σοβαρή στρατικοποίηση με άγνωστες συνέπειες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε μια ακτίνα 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, όπου οι εργασίες των Τούρκων θα είναι ορατές από το νησί ακόμη και σχεδόν διά γυμνού οφθαλμού.

Πότε θα φτάσει το Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου

Το  Oruc Reis έφτασε περίπου στις πέντε το απόγευμα  στο βορειοανατολικότερο άκρο της περιοχής ερευνών που μονομερώς και αυθαίρετα όρισαν οι Τούρκοι με Navtex από τον παράκτιο σταθμό της Αττάλειας.

xartis_oruc_2


Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 3-4 ώρες για να φτάσουν το Oruc Reis με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han αλλά και ο στολίσκος των τουρκικών πολεμικών πλοίων που κινούνται μαζί τους στο κοντινότερο σημείο της περιοχής ερευνών -περίπου 6,5 ναυτικά μίλια- από το Καστελόριζο και μόλις 20 μίλια από τη Ρόδο.

Στο Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει κινητοποίηση. Ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν αποπλεύσει από τους ναυστάθμους και κινούνται προς την περιοχή που οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το Oruc Reis θα απλώσει καλώδια -κάνοντας την λεγόμενη διαδικασία της παρέασης- από το βράδυ της Δευτέρας κιόλας, ή αν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει άλλα σχέδια και πότε θα επιχειρήσει να τα ενεργοποίησει.

Από τον Ιούλιο είναι η τρίτη φορά που ο ελληνικός στόλος αποπλέει με κατεύθυνση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την περιοχή του Καστελόριζου. Η πρώτη κινητοποίηση έγινε στις 24 Ιουλίου, όταν το σύνολο του στόλου πήρε θέσεις στο Αιγαίο αλλά ο Ερντογάν δεν υλοποίησε τις απειλές του για έναρξη ερευνητικών εργασιών από το Oruc Reis. Τα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου και τα πληρώματά τους -περίπου 3.000 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες- ξαναβγήκαν από τους ναυστάθμους στις 10 Αυγούστου και παρέμειναν εν πλω για 35 ολόκληρες ημέρες.

Η τρίτη κρίση σε διάστημα τριών μηνών, αυτή που πυροδότησε ο Ταγίπ Ερντογάν με την απόφασή του να ξαναβγάλει το Oruc Reis για σεισμικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο, ξαναβγάζει από τα ξημερώματα τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με τα σημερινά δεδομένα, είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αυτή η αποστολή των ελληνικών πληρωμάτων. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις του Ερντογάν σε μια θαλάσσια περιοχή που η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες ούτε και είναι εύκολο να προεξοφληθεί αν η δραστηριότητα του Oruc Reis συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου ή θα παραταθεί και πέραν της ημερομηνίας αυτής...

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι «Collapsologists» προετοιμάζονται για το τέλος του βιομηχανικού πολιτισμού

Καταφθάνει μέτωπο ισχυρών καταιγίδων: Πότε θα πλήξει την Αθήνα - Δείτε βίντεο, χάρτες του meteo


Ελβετία: Πάνω από 4.000 κρούσματα το Σαββατοκύριακο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (190)

Βάστα Κυριάκο, βάστα Μερκελ

Η Ελλάδα δε μπορεί να κάνει πόλεμο, είσαστε έτοιμοι όλοι εσείς να αντέξετε με κλειστά ΑΤΜ; Γιατί εκτός από την επιστράτευση, κλειδώνουν τα ΑΤΜ την ίδια στιγμή. Πως θα βγάζουν τη σύνταξη μετά ο κοσμάκης; Οι Τούρκοι είναι φτωχοί τρώνε και πέτρες. Εσείς θα φάτε πέτρες; Κυριάκο καλα το πας, κάνε μια δίκαιη μοιρασια του Αιγαίου και μην ακούς κάτι αστείους Μακεδονομάχους Τουρκοφαγους

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Α ρε Κούλη προδοτη, δεν αφήνεις εμάς τους ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ να καθαρίσουμε όπως ”καθαρίσαμε" το '74 με την Κύπρο και κάνουν σήμερα τα μπανάκια οι Τούρκοι στην Αμμόχωστο!!!

revolver

οι σφαλιαρες που τρωμε καθε τοσο απο τον Ερντογαν μας κοκκινισαν το σβερκο. Μας δερνει χωρις ελεος. Ο Μητσοτακης ως συνηθως τρα λα λα. Ετοιμος για υποχωρησεις χωρις τελος, μας εχει για ξοδεμα. Αν δεν ηταν ο Μακρον δεν θα κοιμομασταν τα βραδυα στα νησια.

Δυστυχώς

Δυστυχώς όλο το καλοκαίρι η κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει για όσα γίνονται στο Αιγαίο. Τηλέφωνα, συνομιλίες, διπλωματικές προσεγγίσεις, και η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορα. Κάποιες φορές η μόνη λύση, είναι και η χειρότερη. Η βύθιση είναι μονόδρομος. Ούτε πολεμοχαρής είμαι, ούτε δεξιός, ούτε αριστερός. Είμαι Έλληνας, κι αυτό που γίνεται είναι τουλάχιστον ντροπή.

Είσαι φασίστας

Και πρέπει να πας στη φυλακή.Το λένε όλα τα κανάλια κι όλες οι εφημερίδες.

Λ... ΘΣΝΚ

μία και μόνη ανακοίνωση προς ΟΗΕ... και ΕΕ..... αν μπει μέσα στα δικά μας υδατα..... θα το βουλιάξουμε..... η ευθυνη δική τους....

Απλή ερμηνεία

Όσο ο Τραμπ είναι ακόμα στην εξουσία, ο Ερντογάν θα προσπαθεί να δημιουργήσει όσο πιο πολλά τετελεσμένα μπορεί αυτήν την περίοδο σε Λιβύη, Συρία, Ιρακ, Αζερμπαϊτσάν, Κυπρο, Αιγαίο και όσο έχει ακόμα εξουσιοδότηση από τους φίλους του Τραμπ και Πούτιν να δρα όπως θέλει... Το χρονικό όριο αυτών των δράσεων θα έρθει μόνο στην περίπτωση που ο Τραμπ χάσει τις εκλογές, γι αυτό ο Ερντογάν βιάζεται τώρα, ό,τι προλάβει για αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο ήττας του Τραμπ.

Αλέξη , Κυριάκο το ίδιο συνδικάτο

Υπάλληλοι της Μερκελ όλοι τους. Η Τουρκία είναι σημαντική για τη Γερμανία και θα δώσει την Ελλάδα η Γερμανία για να ταϊστεί το α τουρκικό θεριό

Δημοκρατης

Δωσε το μισο Αιγαίο Κυριακο να τελειώνουμε αφού έτσι θα γίνει κάποτε όπως με την Μακεδονικά .

Αμερικανός

Τι έγινε πουλήθηκε η Μακεδονία;

Θόδωρας

ΒΥΘΙΣΗ Η ΥΠΟΤΑΓΗ

Ψαρας_

Το νόμισμα έχει πάντα 2 όψεις..... από την μια, ναι, να κάνεις τον μλκα διότι πόλεμος ισοδυναμεί με απώλεια ανθρωπινής ζωής, καταστροφές, παγκόσμια πολίτικη και το κυριότερο απ'όλα....δεν γνωρίζεις εάν θα βγεις νικητής είτε ηττημένος. Πάλι από την άλλην δεν μπορείς μια χωρά που σε απειλεί/προκαλεί συνεχώς, (από την σύσταση μας, του νεοτέρου Ελληνικού κράτος έως και σήμερα.)να αφήνεις αναπάντητες της προκλήσεις του..... Τώρα όσων αφορά στην παγκόσμια πολίτικη σκηνή, η άποψη μου είναι ότι είμαστε σχεδόν μόνη.... Οι Ρώσου έχουν διαλέξει το στρατόπεδο τους. Η Ε.Ε. είναι μια διχασμένη ένωση που εάν συνηχήσει αυτήν της πολιτικής της απόλυτης πλειοψηφίας ειδάλλως δεν βγαίνει απόφαση, θα κατάρρευσή ως χάρτινος πύργος (Ήδη όσοι νόμιζαν ότι το U.K. μπορούσε να συνυπάρξει με DΕ. και FR. έπειτα από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο διαψευστήκαν.) ΟΙ Αγγλοι ως συνήθως....τους γνωρίζεται. Όσων αφορά USA, δείχνει κάποια στοιχεία οτι έρχεται πιο κοντά με της Ελληνικές θέσεις.......ΟΜΩΣ εάν εφαπτόταν δεν θα έβγαζε κανένα σεισμογραφικό ο Τούρκος. Για Ισραήλ και Αίγυπτο no comment... Κατά την άποψη μου ως Ελλάδα έχουμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ διαπραγματευτικό χαρτί, και αυτό είναι ο εμπορικός ναυτικός μας στόλος (ανεξαρτήτους σημαίας). Όταν ελέγχεις το 25% της παγκόσμιας μεταφοράς δια θαλάσσης, δεν το αφήνεις αναξιοποίητο.......έρχεσαι, με ή χωρίς συνεννοήσεις με τους πλοιοκτήτες και τραβάς το φρένο σε όλα τα καράβια. Σκέψεις μου...να με συγχωρείται για το μακροσκελή ποστ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης