«Πάμε σε πόλεμο, αλλά δεν κιοτεύουμε!»

«Πάμε σε πόλεμο, αλλά δεν κιοτεύουμε!»

«Ρώτησε κανείς τον 78χρονο που κάθεται στην ουρά, αν του αρέσουν οι γιατροί του ΙΚΑ;» είπε ο υπουργός Υγείας

«Πάμε σε πόλεμο, αλλά δεν κιοτεύουμε!»
Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας. Η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν. Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια συνεχίζεται επί των άρθρων του και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχθηκε πως «πάμε σε πόλεμο, αλλά δεν κιοτεύουμε», ενώ κατέκρινε την κοινοβουλευτική διαδικασία, που θέλει να ακούγονται οι φορείς - επαγγελματίες της υγείας και όχι «αυτός που είναι 78 ετών και κάθεται στην ουρά του ΙΚΑ για να εξεταστεί… Τον ρώτησε κανείς αν του αρέσουν οι γιατροί του ΙΚΑ;». «Ακούμε τους επαγγελματίες της υγείας και όχι τους πολίτες, γιατί έτσι είναι η διαδικασία. Είναι η Βουλή των συντεχνιών και εμείς θα το αλλάξουμε» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος παρομοίασε τη διαδικασία με την οποία προμηθεύονταν υλικά και μηχανήματα τα νοσοκομεία ως «πάρτι, που, όποιος έβλεπε φως, έμπαινε» και προσέθεσε ότι 80 περιπτώσεις με υπέρογκες προμήθειες βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, παραδέχθηκε πως συνειδητοποίησε το «πάρτι» με τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, όταν συνέκρινε τις τιμές των προϊόντων με αυτές που τα προμηθεύονταν τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του ν/σ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δέχθηκε συντονισμένα πυρά από την αντιπολίτευση, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Από τη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να αποσύρει το ν/σ και υποστήριξε ότι «δεν είναι η συντεχνία των γιατρών που μάχεται τις απόψεις του υπουργού Υγείας αλλά η συντεχνία των υπουργών που βάζει τη μια κοινωνική ομάδα να μαλώνει απέναντι στην άλλη».
Κλείσιμο

Η Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε ότι ο κ. Λοβέρδος δεν θα τα βγάλει πέρα με τα όσα προωθεί ενώ άφησε αιχμές και κατά των γιατρών κάνοντας λόγο για μια συνδικαλιστική ηγεσία ενός κλάδου που «παλεύει για τα συντεχνιακά και για τους καλούς μισθούς ενός μέρους των γιατρών». «Βαδίζουν με τα ίδια όπλα που βαδίζετε και εσείς» είπε απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις αλλαγές και στο σύστημα υγείας ακολουθώντας τις εντολές της τρόικας και διαλύει ό,τι έχει απομείνει στις παροχές πρόνοιας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, ζήτησε να κλειστούν στη φυλακή εκείνοι που επέτρεψαν να αγοράζονται από τα κρατικά νοσοκομεία, κατά 100% ακριβότερα, οι μαγνητικοί τομογράφοι -«όλοι από τη Ζίμενς»- από ό,τι στα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα.

Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε, επίσης, ότι τα μεγαλύτερα «πάρτι» διαφθοράς και συναλλαγής έγιναν στον χώρο της Υγείας και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Κι ενώ επισήμανε ότι γίνεται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με το συγκεκριμένο νομοθέτημα, διευκρίνισε πως το κόμμα του το καταψηφίζει, διότι «δεν κινείται αποτελεσματικά στη σωστή κατεύθυνση». Για το θέμα των προμηθειών ζήτησε από τον κ. Λοβέρδο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας και να παραδειγματιστεί από τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Μπεντενιώτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αναγκαίο και αναπότρεπτο», καθώς «το ΕΣΥ είναι σε κρίση και οι χρήστες του το εγκαταλείπουν». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επισκόπησε την πορεία του ΕΣΥ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, και εξήρε τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, «ειδικά για το λαό της υπαίθρου, με την αξιοποίηση των κέντρων υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει προεκλογική δέσμευση να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Έχει την ηθική ευθύνη για να εξασφαλίσει την σιγουριά στη ζωή και την αξιοπρέπεια, στα γηρατειά και συνταξιούχους. Θέλουμε κοινωνικό κράτος, αυτό εγγυούμαστε και γι’ αυτό ψηφίζουμε το νομοσχέδιο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης