ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η Προοδευτική Συμμαχία στις αλλαγές, ανήσυχη για τη διεύρυνση

ΣΥΡΙΖΑ: Θετική η Προοδευτική Συμμαχία στις αλλαγές, ανήσυχη για τη διεύρυνση

επιλογή Τζανακόπουλου αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη στιγμή για τη συνοχή και την ενότητα του κόμματος

syrazaaass
Βήμα - βήμα προωθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τις αλλαγές στο οργανόγραμμα του κόμματός του, περνώντας χωρίς ιδιαίτερες τριβές το χθεσινό σκόπελο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε στους πολιτικούς του συμμάχους, προερχόμενους από τη διεύρυνση του κόμματος προς το Κέντρο και τη Σοσιαλδημοκρατία τις οριστικές του αποφάσεις αναφορικά με την αλλαγή γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αναβολή του 3ου Συνεδρίου του κόμματος, σε μια πολιτική διαδικασία που διεξήχθη «σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα», καθώς τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας αποδέχθηκαν ομόφωνα την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα «να αναβληθεί το συνέδριο, μέχρις ότου το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες».

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, το ίδιο θετικά αποδέχτηκαν τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας και την πρόταση του προέδρου «για ανασχηματισμό και αναδιάταξη δυνάμεων με στόχο τη καλύτερη δυνατή συσπείρωση και παρουσία του κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή», χωρίς, ωστόσο, να έχουν συζητηθεί μέχρι και χθες ζητήματα και βαθμοί εκπροσώπησης της Προοδευτικής Συμμαχίας στην νέα κατανομή τομέων ευθύνης που επεξεργάζεται προσωπικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τελευταίος προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του χθες ως προς το ανακάτεμα της εσωκομματικής τράπουλας, επιλέγοντας να επιτεθεί κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο τα «απογοητευτικά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου και της μεγάλης ύφεσης που ήδη πλήττει την ελληνική οικονομία».

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να εντείνει την αντιπολιτευτική του δράση, να παρουσιάσει το συνολικό πολιτικό του σχέδιο «για την αντιμετώπιση της τριπλής κρίσης που έχει χτυπήσει τη χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Για το σκοπό αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πυκνώσει την πολιτική του παρουσία το επόμενο διάστημα, διοργανώνοντας διαδικτυακά «Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση της εμπειρίας της αριστερής διακυβέρνησης», ενώ κάθε 15 ημέρες θα συνέρχεται και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο εξής, με τον κ. Τσίπρα να επιχειρεί να διατηρήσει συχνή την επαφή του με μια ευρύτερη ομάδα συνομιλητών, πέρα από την κομματική ιεραρχία.

Παρότι τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας συναίνεσαν στην εισήγηση Τσίπρα για αλλαγή Γραμματέα και ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου, η υφέρπουσα ανησυχία τους πυροδοτείται από το ιδεολογικό πλαίσιο των όποιων αλλαγών. Στέλεχος που μετέχει των διαδικασιών παρατηρούσε πως «χρειάζονται αλλαγές, για να πάρουμε μπροστά, αλλά αν η αλλαγή γίνεται στο όνομα ισορροπιών, είναι χαμένη υπόθεση», ενώ γενικό ερωτηματικό παραμένει αν ο νέος Γραμματέας οικοδομήσει τον προσωπικό του μηχανισμό, όπως είθισται με όσους έχουν διατελέσει Γραμματείς της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, «αν δεν καταδικαστούν κάποια φαινόμενα, όπως τα…ψαροντούφεκα, όποια αλλαγή και να γίνει, θα πέσει στο κενό», συμπέρανε ιστορικό στέλεχος.

Η σύναξη των «προεδρικών»

Με μια ελαφρά γεύση απογοήτευσης, τη συνολική εικόνα του «ανασχηματισμού Τσίπρα» αναμένουν οι «προεδρικοί», εμφανώς αιφνιδιασμένοι από τις γέφυρες που είχε στήσει αθόρυβα ο κ. Τζανακόπουλος με όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Αποτιμώντας τα τελευταία γεγονότα, σε σύναξη που πραγματοποίησαν προχθές (μετά και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας), οι «πραιτωριανοί» του Αλέξη Τσίπρα αποδέχθηκαν τον «εξισορροπητικό ρόλο» Τζανακόπουλου σε αυτή τη φάση, συνηγορώντας, ωστόσο, πως οι νέες εσωκομματικές ισορροπίες στο 3ο Συνέδριο θα αναδυθούν από τον Τομέα Οργανωτικού του κόμματος και ιδιαίτερα τον Γραμματέα Οργανωτικού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη ανασυγκρότησης του μηχανισμού. Με δεδομένο τον κομβικό, αυτό ρόλο, οι τελικές αποφάσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με νευραλγικές θέσεις στον κομματικό μηχανισμό δεν αποκλείεται να βαραίνουν στο εξής τις όποιες κινήσεις, της πολυπληθέστερης αριθμητικά τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ρίσκα

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή Τζανακόπουλου αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη στιγμή για τη συνοχή και την ενότητα του κόμματος, καθώς η παράδοση της επιλογής των Γραμματέων επί των ημερών του (Κορωνάκης, Βίτσας, Ρήγας, Σκουρλέτης) δεν έφερε την πλάστιγγα να γέρνει μέχρι τέλους προς την πλευρά του. Παράλληλα, η ανάγκη σύνθεσης των απόψεων με τη συνδρομή και του νέου Γραμματέα «δεν μπορεί να περιμένει» μονολογούν εμπειρότατα στελέχη, δείχνοντας το «παρών» στις συμφωνίες για τις ΑΟΖ , και ενώ «είναι σε φάση αναζήτησης ταυτότητας ο ΣΥΡΙΖΑ». «Αν δεν δράσουν Πρόεδρος και Γραμματέας από κοινού, θα εκδηλώνεται σε όλα τα ζητήματα αυτή η αμφισημία» καταλήγουν.


Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλισσα Λετίθια: Η κοινή θνητή σώζει την τιμή του παλατιού της Ισπανίας

Νέα «βόμβα» στην Μπαρτσελόνα: Κατηγορούμενος για διαφθορά ο Γιοσέπ Μαρία Μπαρτομέου

ΗΠΑ: Επτά αστυνομικοί αποπέμφθηκαν για τον θάνατο του Ντάνιελ Προυντ στο Ρότσεστερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης