Κρίση στο Αιγαίο: Ελληνική πίεση σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ να «μαζέψουν» τον Ερντογάν

Κρίση στο Αιγαίο: Ελληνική πίεση σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ να «μαζέψουν» τον Ερντογάν

Διπλωματικός πυρετός στο προσκήνιο και το παρασκήνιο- Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Γενς Στόλτενμέργκ και τον Σαρλ Μισέλ - Ξεκάθαρο μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία να σταματήσει τα σχεδια για έρευνες του Oruc Reis και να αποφύγει μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο

mitsotakis-pompeo34
Για ακόμα μία φορά, μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων, το Βερολίνο πρωταγωνιστεί σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υιοθετώντας τον ρόλο του «ανεξάρτητου μεσολαβητή».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με την Αθήνα όσο και με την Άγκυρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «η Γερμανία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία». Επέκρινε, όμως, τη νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το πρωί για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου. «Αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα», καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», ενώ «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Παρ’ ότι επισήμως, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση εάν η καγκελάριος Μέρκελ σκοπεύει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται μία τηλεφωνική επαφή. Ούτως ή άλλως αυτές τις ημέρες ήταν προγραμματισμένο η Άνγκελα Μέρκελ να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, με θέμα την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσει η Τουρκία τέτοια σχέδια

Όπως ήταν φυσικό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε θέση στη διαμάχη, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας. Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Μπαράζ επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη


Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός φέρεται ότι τόνισε στον επικεφαλής της Συμμαχίας ότι η Τουρκία υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Επισήμανε επίσης ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την σειρά του και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες», ενώ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο θα συζητηθεί το ζήτημα της Τουρκίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Κρίση στο Αιγαίο: Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σταματήσει την ένταση

Βερολίνο για Oruc Reis: Οι μονομερείς ενέργειες στέλνουν λάθος μήνυμα

Η Τουρκία συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων: Εξέδωσε και άλλη NAVTEX σε απάντηση της ελληνικής αντί-NAVTEX
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης