Αγία Σοφία: Η αντιπολίτευση καταδικάζει τη μετατροπή της σε τζαμί – Ζητούν να ενεργοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα

Αγία Σοφία: Η αντιπολίτευση καταδικάζει τη μετατροπή της σε τζαμί – Ζητούν να ενεργοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα

Την ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γιώργος Κατρούγκαλος  και το ΚΙΝΑΛ – Η απόφαση «αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται απ' τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή» λέει το ΚΚΕ

agia_sofia_naos
Την καταδίκη τους στην απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δια του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και το ΚΙΝΑΛ ζητούν να υπάρξει άμεση κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

«Η Αγία Σοφία, πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για εμάς τους Έλληνες και το συμβολισμό της για τους απανταχού Χριστιανούς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας.

«Οποιαδήποτε απόφαση αλλοίωσης του χαρακτήρα της μέσω μετατροπής της σε τζαμί αποτελεί ευθεία πρόκληση, είναι απαράδεκτη και δεν ταιριάζει σε χώρα που σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Θα υπονομεύσει το διαθρησκευτικό διάλογο χριστιανών και μουσουλμάνων και θα ενισχύσει τις απαράδεκτες θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών», σημειώνει. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναδείξει τις σχετικές ευθύνες της Τουρκίας για αυτό το οικουμενικής αξίας μνημείο, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα».

«Ανάλογα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και τώρα, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα και καλώντας την γείτονα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO και ως χώρα που σέβεται την ιστορία», καταλήγει ο τέως υπουργός Εξωτερικών.


ΚΙΝΑΛ: Να επιβληθούν κυρώσεις μέχρι την αναθεώρηση της απόφασης

Την αποφασιστική αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας ώστε η Αγία Σοφία να μην μετατραπεί σε τζαμί ζητά το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για προσβολή «για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα».

Μάλιστα το ΚΙΝΑΛ ζητά από τον ΟΗΕ, την Ουνέσκο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση «να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, μέχρι την αναθεώρηση της».

Αναλυτικά το ΚΙΝΑΛ αναφέρει:


Η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε Ισλαμικό τέμενος (ακυρώνοντας σχετικό διάταγμα του 1934) θα πρέπει εδώ και τώρα να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα. Η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει Μουσείο. Εάν μετατραπεί σε τζαμί, η Τουρκία, θα έχει προβεί σε μια προκλητική και ανιστόρητη ενέργεια. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Ισλαμικό τέμενος θα αποτελέσει προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα. Όχι μόνο για τους Χριστιανούς κάθε δόγματος. Περιφρονεί την πολιτιστική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Η Αγία Σοφία είναι επίσημα «μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» της Ουνέσκο για το οποίο η Τουρκία έχει νομικές και άλλες δεσμεύσεις για την προστασία της ταυτότητας και ιστορικότητας του.

Άμεσα η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά, ώστε η Αγία Σοφία να μη μετατραπεί σε τζαμί .

Ο ΟΗΕ και η Ουνέσκο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, μέχρι την αναθεώρηση της .


ΚΚΕ: Στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας από την κυβέρνηση Ερντογάν μιλά το ΚΚΕ. «Η απόφαση μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μεθοδεύτηκε απ' την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας» επισημαίνει.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «απ' αυτή την άποψη, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζουν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται απ' τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή».

Ειδήσεις σήμερα:

ΝΔ για Ραλλία Χρηστίδου: Αθωώνει εκείνους που στη Marfin δολοφόνησαν εν ψυχρώ τρεις ανθρώπους

Αναζητείται ο «κόκκινος» αστυνομικός: Κατηγορείται ότι εμπόδισε τη σύλληψη κουκουλοφόρου

«Έπεσαν» το Viber κι άλλες εφαρμογές στις συσκευές της Apple
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης