Αγία Σοφία: Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη μετατροπή της σε τζαμί

agia-sofia-metatroph-tzamh-tourkia-kostadinoupoli-ellada-ounesko-klhronomia--arthrou

Γερμανικά, γαλλικά αλλά και αραβόφωνα μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ - Γίνεται αναφορά και στην παρέμβαση της UNESCO, με την οποία ζητείται η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο

Tον γύρο του Διαδικτύου κάνει η είδηση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας απεφάνθη ότι η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη θα μετατραπεί σε τζαμί.

Για την γερμανική εφημερίδα «Franfkurter Allgemeine Zeitung», το Ανώτατο Δικαστήριο στην Τουρκία ανακάλεσε το καθεστώς του διάσημου κτηρίου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ανοίγοντας το δρόμο για την μετατροπή της πρώην εκκλησίας σε τζαμί.

Για την γερμανική εφημερίδα «Bild»: «Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί!»

«Διαμαρτυρία της UNESCO: Η παγκόσμια κληρονομιά στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να παραμείνει μουσείο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο γερμανικό περιοδικό «Focus» αναφέρονται τα εξής:  «Το σχέδιο του Ερντογάν φαίνεται να λειτουργεί. Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί».

Το αυστριακό δίκτυο «Nachricten.at» γράφει, με τη σειρά του, τα εξής: «Δικαστήριο στην Τουρκία επιτρέπει στην την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς να μετατραπεί σε τζαμί».

Την απόφαση για την Αγία Σοφία σχολιάζει και η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». «Δικαστήριο της Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Το δικαστήριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934 που είχε μετατρέψει το κτίριο σε μουσείο», αναφέρεται συγκεκριμένα. 

Η είδηση απασχολεί και το αραβόφωνο δίκτυο «Aljazeera »:

«H Τουρκία ανακαλεί το καθεστώς του μουσείου της Αγιάς Σοφιάς. Η τουρκική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί», σημειώνεται.


Ειδήσεις σήμερα:

Αγιά Σοφιά: Το διάταγμα του Ερντογάν που μετατρέπει τον ναό σε τζαμί

Αγιά Σοφιά: Γιατί ο Σουλτάνος τη θέλει τζαμί

Δείτε βίντεο: Κόσμος συγκεντρώνεται έξω από την Αγία Σοφία μετά την απόφαση να γίνει τζαμί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Ιόνιος πολιτης

Τι να σχολιάσει κανείς όταν οι βάρβαροι καταταστρεφουν ότι οι πολιτισμένοι άνθρωποι όλων των εποχών δημιουργούν. Οι αμόρφωτοι, οι κομπλεξικοί οι ανιστόρητοι, οι φανατικοί καταστρέφουν. Τι έχει μείνει από την Αγία Σοφία από τις καταστροφές των σταυροφορων της δύσης και του παπα; και των ανατολιτων μογγολων τoυρκων; ότι προσπάθησε η ουνεσκο να σώσει κινδυνεύει τώρα να καταστραφεί από τον φίλο των Γερμανών, Αμερικανων και Ρώσων υποκριτων. Ο λαληστατος πάπας που θέλει να έχει λόγο ακόμα και σε ότι σκεφτόμαστε και λέμε σαν άνθρωποι άραγε τι σκέφτεται; γιατί δεν λέει τίποτα; άραγε γιατί; την απάντηση την δίνουν οι μάρτυρες στην Κύπρο, στην Σερβία στο Άγιο Όρος στην Κροατία που οι σφαγεις τους ήταν οι παπικοι και μάλιστα κάποιους από αυτούς τους έκαμε ο πάπας αγίους... Υποκρισία, υποκρισία ουαι υμείς υποκριται.

Judy

Στις 12 Απριλίου του 1204 οι σταυροφόροι και οι σύμμαχοι τους Βενετοί επιτέθηκαν εναντίον της Βασιλεύουσας την οποία υπεράσπιζε ο αυτοκράτορας Αλέξιος Ε΄ο Μουρτζουφλός. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μετά από σκληρή μάχη, οι πολιορκητές πέτυχαν την κατάληψη τεσσάρων πύργων του θαλάσσιου τείχους, την παραβίαση τριών πυλών και την είσοδο ικανής δύναμης στην πόλη. Η λεηλασία της Αγιάς Σοφιάς Βεβηλώθηκαν επίσης οι αυτοκρατορικοί τάφοι στον ναό των Αγίων Αποστόλων. Οι χρυσές λειψανοθήκες αρπάχτηκαν και τα λείψανα των αυτοκρατόρων σκορπίστηκαν. Οι εισβολείς δεν σεβάστηκαν ούτε τον ναό της Αγίας Σοφίας. Εισήλθαν σ’ αυτόν έφιπποι, σφάζοντας όσους ικέτες είχαν αναζητήσει εκεί καταφύγιο. Στη συνέχεια κατέστρεψαν με μανία τα πάντα και τη μετέτρεψαν σε στάβλο. Κάθισαν επίσης μια γυμνή πόρνη στον πατριαρχικό θρόνο για να τραγουδήσει. Ούτε ο Τίμιος Σταυρός δεν γλύτωσε από τη σταυροφορική μανία. Το ιερό κειμήλιο τεμαχίστηκε προκειμένου να διαμοιραστεί στους αρχηγούς των εισβολέων. Τις τραγικές εκείνες ώρες της καταστροφής πολλοί καθολικοί ιερείς προσπαθούσαν να διασώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα λείψανα αγίων και ιερά κειμήλια, προκειμένου να τα μεταφέρουν στις χώρες τους. Τα επόμενα χρόνια έφθασαν σε περιοχές της Γαλλίας η κάρα του Αγίου Στεφάνου, λείψανα του Αγίου Θωμά, τμήμα του κρανίου του Αγίου Μάρκου, το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού, η ζώνη της Παρθένου, ο βραχίονας και η κάρα του Ιωάννη του Βαπτιστή κ.α. Παράλληλα οι Βενετοί μετέφεραν πολλά καλλιτεχνήματα της Πόλης, προκειμένου να στολίσουν τη δική τους πόλη και αρκετά την κοσμούν ακόμη και σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος ωστόσο είχε ήδη καταστραφεί από τους άξεστους σταυροφόρους. Πέρα από τους θρησκευτικούς θησαυρούς καταστράφηκαν και πολλά αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα τα οποία είχαν μεταφερθεί στη Βασιλεύουσα τα χρόνια μετά την ίδρυσή της. Η πολιτιστική καταστροφή που συντελέστηκε εκείνες τις ημέρες είναι αδύνατο να υπολογιστεί. Το σίγουρο πάντως είναι πως η «Βασιλίδα των πόλεων» δεν συνήλθε ποτέ από το πλήγμα.

Judy

Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τους Τούρκους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Παράλληλα γίνονταν προσπάθειες για τη διάσωση των ψηφιδωτών του ναού από την UNESCO.Η πρωτοφανής και προκλητική απόφαση αγνόησε πλήρως τις διεθνείς αντιδράσεις που προήλθαν σε ανώτερο επίπεδο από πολιτικές και θρησκευτικές αρχές (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ κλπ). Στο πλαίσιο ενός επικίνδυνου νεοοθωμανισμού που προωθεί, ο Ερντογάν απαξιώνει ακόμη και αυτή την UNESCO και τις προειδοποιήσεις της, αφού ανήκει ήδη, από το 1985, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΔΕΙΞΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΣΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΗ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ.ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ ΒΕΒΗΛΩΝΟΥΝ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.ΚΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝΕ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝΕ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΒΕΒΗΛΩΣΟΥΝ??? ΝΕΟ ΔΗΛΑΔΗ 1453??? ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΤΙΠΟΤΑ?? ΓΙΑΤΙ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ??ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ??Η ΔΥΣΗ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ.ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΙΩΠΑ???

Τακης

Βεβαια πρεπει να σχολιαστει οτι θα παραμεινει οπως ειναι και θα ειναι ανοιχτα στους επισκεπτες. Διοτι μεχρι εκει τον παιρνει τον Σουλτανο , αλλιως δεν υπαρχει λογος να την επισκεφτουν τουριστες εφοσον μετατραπει σε τζαμι. Συν του οτι η UNESCO δεν θα δεχοταν κατι τετοιο αφου και η Τουρκια ειναι δεσμευμενη να μην πειραξει τιποτα στην Αγια Σοφια.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Το πατρικό του Κεμάλ όμως μήπως να το κάναμε μουσείο της Ποντιακής Γενοκτονίας;

Dr.

Πολύ καλή ιδέα!

τι να κανεις ρε ραγια;

κλαψε προς το παρον

Ελλην

Αυτη ειναι η πραγματικη τουρκια ο ερντογκαν εριξε το προσωπειο του δικαιωματα στην τουρκια εχουν μονο οι ιλαμιστες και οι τουρκοι. Ακομα και οι κουρδοι που δεν αντεδρασαν στη μετατροπη ενος χριστιανικου ναου σε τζαμι θα βιωσουν συντομα το κυνηγι και τα βασανηστηρια που εζησαν αρμενιοι, ποντιοι, σμυρνιοι κωνσταντινουπολιτες κλπ. Ελληνες. Ιεροσυλια συμβολικη αλλα και ουσιαστικη αφου οι χριστιανοι δεν μπορουν να προσευχονται στις εκκλησιες των προγονων τους, ουτε να τις θαυμαζουν σαν μουσεια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης