Χρυσοχοΐδης στη Βουλή: Ο νόμος για τις πορείες εξασφαλίζει τη Δημοκρατία, αλλά όχι τα επεισόδια και τη βία

Χρυσοχοΐδης στη Βουλή: Ο νόμος για τις πορείες εξασφαλίζει τη Δημοκρατία, αλλά όχι τα επεισόδια και τη βία

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες συναθροίσεις - Στις 112 από τις 119 συγκεντρώσεις που έγιναν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, διακόπηκε η κυκλοφορία ανεξαρτήτως του αριθμού των συγκεντρωμένων

xrysoxoidis3
Την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, της δημοκρατικής νομιμότητας και της κοινωνικής ισορροπίας επιφέρει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις προωθούμενες διατάξεις ξεκαθάρισε πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί. Το λέω με αποφασιστικότητα. Δεν είναι δήλωση αυταρχισμού. Είναι πράξη ευθύνης. Ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί υπακούει στην κοινή λογική. Καταργεί αναχρονισμούς που ονομάστηκαν δικαιώματα. Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την άσκηση των δικαιωμάτων σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν και παράλληλα εξασφαλίζει και στους υπόλοιπους την μη ταλαιπωρία. Εξασφαλίζει την διαμαρτυρία αλλά όχι τα επεισόδια και την βία. Η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η δημοκρατία στις συγκεντρώσεις».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρέθεσε και ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία προκειμένου να δείξει ότι το αρρύθμιστο πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι οδηγεί σε καταχρηστικές συμπεριφορές.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις συγκεντρώσεις

«Από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2020 έγιναν 119 υπαίθριες συγκεντρώσεις. Περίπου 2 την ημέρα. Το 87% των συγκεντρώσεων, σχεδόν οι 9 στις 10 είχαν λιγότερους από 500 συμμετέχοντες. Οι μισές, 5 στις 10 είχαν λιγότερα από 50 άτομα. Σχεδόν σε όλες, 112 στις 119 έκλεισε το οδόστρωμα, διεκόπη η κυκλοφορία. Είναι κανείς ευχαριστημένος με αυτή την κατάσταση;» είπε ο υπουργός για να εξηγήσει ότι η μη ρύθμιση της άσκησης του δικαιώματος για τις διαδηλώσεις τελικά υπονόμευσε την ισχύ του δικαιώματος.

«Για λόγους συνταγματικής τάξης, δημοκρατικής νομιμότητας και αρχής έρχεται η ρύθμιση. Η άρνηση ρύθμισης είναι φυγομαχία» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δικαίωμα συνέρχεσθαι χωρίς περιορισμούς δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει: «Η καταχρηστικότητα τείνει να ταυτίσει την δημόσια διαμαρτυρία με την ταλαιπωρία και την βία. Με την σημερινή κατάσταση κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. 'Οσο καθυστερούμε ροκανίζεται το δικαίωμα και ενισχύονται αντιδημοκρατικές φωνές».

Κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην ψάχνει συνωμοσίες»

Ο κ. Χρυσοχοϊδης απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση φέρνει τώρα το σχέδιο νόμου για να προλάβει ενδεχόμενες διαμαρτυρίες τον ερχόμενο χειμώνα λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας εξηγώντας «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που είχε ανακοινώσει από την αρχή του έτους ο πρωθυπουργός προέβλεπε την ψήφιση του νομοσχεδίου τον περασμένο Μάρτιο. Δεν προλάβαμε καθώς εμφανίστηκε ο κορωνοϊός. Μην ψάχνετε συνωμοσίες».

Κλείσιμο
Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι θα υπάρξει και εξορθολογισμός των επιχειρησιακών σχεδίων της αστυνομίας ώστε να μην λαμβάνονται υπερβολικά μέτρα ασφάλειας ακόμα και σε μικρού όγκου διαδηλώσεις.

«Φίλε Γιάννη, σκέψου καλά ποιοι έβλαψαν την Ελλάδα» είπε στον Ραγκούση

Τέλος ο υπουργός απάντησε στις προσωπικές επιθέσεις που εξαπέλυσε νωρίτερα εναντίον του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

«Μου είπε ο φίλος Γιάννης Ραγκούσης ότι τάχα κάθομαι με ανθρώπους που έβλαψαν την Ελλάδα. Φίλε Γιάννη εσύ σκέψου με ποιους κάθεσαι. Σκέψου καλά ποιοι έβλαψαν την Ελλάδα. Φίλε Γιάννη το κόμμα του οποίου κρατάς τη σημαία εξέθρεψε την πόλωση και τον διχασμό. Αυτή την σημαία κρατά και σήμερα ο αρχηγός του. Την λέω καταστροφική αυτή την σημαία ακύρωσε ένα κεκτημένο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Το κεκτημένο του να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι αλλά όχι εχθροί. Εγώ παραμένω αμετακίνητος σε αυτό το κεκτημένο και είναι η πυξίδα μου. Χαίρομαι που συνεισφέρω για να να επανέλθει η πυξίδα αυτή. Να μεταρρυθμίζουμε χωρίς να καταστρέφουμε. Χαίρομαι που η Ελλάδα αναπνέει σήμερα έξω από τον καταστροφικό διχασμό και την πόλωση».

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Καλογρίτσα: Ένας κυπριακός «αριθμός» εμπλέκει ευθέως White House και White Porscha

Μπαλάφας (ΘΕΜΑ 104,6): Ό,τι είναι για τα δικαστήρια να πάει στα δικαστήρια

«Ανάχωμα» Τσίπρα για τον Παππά, σκληρό πρέσινγκ από την κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης