«Ανάχωμα» Τσίπρα για τον Παππά, σκληρό πρέσινγκ από την κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα

«Ανάχωμα» Τσίπρα για τον Παππά, σκληρό πρέσινγκ από την κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους βουλευτές να σηκώσουν συλλογικά το βάρος των αποκαλύψεων - «Σιωπή» προς ώρας από κορυφαία στελέχη του κόμματος - Τι υποστήριξε ο Νίκος Παππάς - Μητσοτάκης: Υπάρχουν αποκαλύψεις πρωτοφανείς που πρέπει να απαντηθούν

TSIPRAS-PAPPAS-ARTHROU
Στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας έχουν τοποθετηθεί πλέον οι αποκαλύψεις αναφορικά με την υπόθεση Καλογρίτσα- Παππά, προκαλώντας χθες τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα, για να ακολουθήσει λίγες ώρες αργότερα η πρώτη καταγεγραμμένη αντίδραση από πλευράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, πετώντας την μπάλα στη εξέδρα.

Με τις τεκτονικές πλάκες μεταξύ των δυο κομμάτων να κινούνται σε ρυθμούς...Παππά, ερωτηθείς σχετικά -στη διάρκεια συνέντευξής του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στο τιμόνι της χώρας-, «υπάρχουν αποκαλύψεις πρωτοφανείς που πρέπει να απαντηθούν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως «μονόδρομο» την αποπομπή του κ. Παππά, μολονότι «αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δε δίστασε να σχολιάσει ακόμη πως «υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο τέως πρωθυπουργός δεν δίνει απαντήσεις για τον στενό συνεργάτη του. Αυτό δυσκολεύομαι να το κατανοήσω. Ο κ. Τσίπρας οφείλει απαντήσεις και στους υποστηρικτές του» σχολίασε ο ίδιος, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση προς την Κουμουνδούρου στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, με τους «αγνώστους Χ» στην εξίσωση Καλογρίτσα - Παππά να μην έχουν αποκρυπτογραφηθεί, η ύπαρξη ενός ακόμη προσώπου με την κωδική ονομασία «White porscha», αλλά και ορφανών εκατομμυρίων (τουλάχιστον τριών) ενισχύουν την κυβερνητική ορμή προς την αξιωματική αντιπολίτευση, με στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα να ζητούν επιτακτικά από χθες το πρωί απαντήσεις σχετικά με τα έργα και τις ημέρες της «πρώτη φορά Αριστεράς».

Σαλπίζοντας επικοινωνιακή επίθεση, με τη σειρά σχεδόν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ζητούσαν να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, με την κοινή γνωμη να παρακολουθεί μουδιασμένη τα νέα επεισόδια, στην πορεία προς τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού «προδιαγραφών» ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ, όπως εξήγησε ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Καλογρίτσα, Κυριάκος Τόμπρας.

Ο τελευταίος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star πως στόχος του κ. Καλογρίτσα ήταν η εξαγορά τηλεοπτικής άδειας, όπως και η εκκίνηση του καναλιού, αν και οι διαδικασίες ελέγχου είχαν μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του γνωστού εργολάβου, καταφεύγοντας για το λόγο αυτό στη λύση της εικονικής συναλλαγής μέσω της CCC.

Κλείσιμο
Στο χορό των αντιδράσεων, «ο ελληνικός λαός περιμένει πολιτικές απαντήσεις» εκτίμησε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής διαπιστώνοντας πως ο κ. Παππάς «κρύβεται». «Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να απομακρύνει τον Παππά ή ο Παππάς να κάνει μήνυση στον Καλογρίτσα» εξήγησε ο υπουργος Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και κατέληξε λέγοντας ότι «η απόδειξη ότι ο κ. Τσίπρας τα γνώριζε όλα είναι ότι δεν έχει διώξει ακόμα τον πρώην υπουργό Επικρατείας».

Ξέπλυμα και άπατες

Εξίσου ενδιαφέρουσα αναμένεται και η τροπή στο νομικό σκέλος της υπόθεσης, με δεδομένο ότι «αν ο Καλογρίτσας λέει αλήθεια έχουν διαπραχθεί απάτες και παράβαση του νόμου για τις επενδύσεις» υποστήριξε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης δεν έκρυψε πως «εκείνο που μου προξενεί τεράστια εντύπωση είναι ότι ο κ. Παππάς δεν αντιδρά σε όλες αυτές τις υποθέσεις. Δεν αντιδρά καθόλου», επισημαίνοντας παράλληλα πως ότι «εάν προκύψει ότι αυτά τα χρήματα εν συνεχεία, σε κάποια χρονική στιγμή χάνονται, τότε προκύπτει ζήτημα ξεπλύματος».

Την ίδια στιγμή, για σκηνές μαφιόζικης ταινίας με φόντο την υπόθεση Καλογρίτσα έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Στο ίδιο μήκος κύματος, «τώρα φαίνεται ότι είχαν έναν απίστευτο κυνισμό. Ήρθαν έτοιμοι να διαπλακούν από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής τους και να κάνουν χειρότερα από αυτά που κατηγορούσαν τους άλλους» συμπέρανε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζιδάκης.

«Ανάχωμα» Τσίπρα με αστερίσκους

Λίγες ώρες μετά, με την κυβερνητική πίεση προς την Κουμουνδούρου να κορυφώνεται, να αποδράσει από τον απόηχο των αποκαλύψεων διαμέσου της επίθεσης επέλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Με τη φράση «ως εδώ» ο κ. Τσίπρας επιχείρησε αφενός να κατανείμει ισότιμα την ευθύνη στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τους βουλευτές του να σηκώσουν συλλογικά το βάρος από τους χειρισμούς Παππά.

Αποφεύγοντας κάθε ονομαστική αναφορά στον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη, «οφείλουμε να μετράμε μια και δύο φορές κάθε μας βήμα και να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Αλλά οφείλουμε επίσης και να μην αφήνουμε τίποτα να πέφτει κάτω» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κοιτώντας προς την μεριά Παππά, για τον οποίο ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να «υψώσουμε συλλογικά ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που στόχο δεν έχουν τα στελέχη, αλλά μέσω των στελεχών, το ίδιο το κόμμα, την ίδια τη παράταξη».

Με λεξιλόγιο «πολεμικής», ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του να αντεπιτεθούν πολιτικά, προειδοποιώντας πως «μαθήματα ήθους και εντιμότητας δε θα κάνουν σε εμάς τα παπαγαλάκια των υπόδικων επιχειρηματιών». Με την επίθεση να παραμένει η καλύτερη άμυνα, ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «δυσφημιστική εκστρατεία», «μαφία», «λάσπη» και «βούρκο», αποδίδοντας τις αποκαλύψεις στο γεγονός ότι «μας φοβούνται».

Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παρέχει ανοιχτή στήριξη στον Νίκο Παππά, «ο κ. Τσίπρας, μπροστά στον πανικό του, έστησε ολόκληρη παράσταση για να παρέχει πλήρη κάλυψη στον πιο στενό συνεργάτη του και στις παρακρατικές μεθόδους του» σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας: «Με προσβλητικά επίθετα και βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της ΝΔ προσπάθησε να σκεπάσει όσα είδαν κι άκουσαν οι Έλληνες, που θυμίζουν μαφία κι όχι πολιτικούς δημοκρατικής χώρας. Αντί να πάρει αποστάσεις φρόντισε να δείξει ξανά ότι ο Ν. Παππάς είναι το άλλο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα. ‘Όμως το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται».

Παρότι τα συμπτώματα αμηχανίας παραμένουν έκδηλα σε μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την αφόρητη πίεση των αποκαλύψεων, τη σιωπηρή ανακωχή επέλεξαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αρκετά εκ των κορυφαίων στελεχών περιμένοντας την τελική έκβαση της υπόθεσης, ώστε να μην θεωρηθούν μέρος του ευρύτερου προβλήματος για την ηγεσία. Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, τα τελευταία εικοσιτετράωρα «πυροσβεστικές» συζητήσεις μεταξύ πρωτοκλασάτων βουλευτών του κόμματος με ανοιχτούς διαύλους με την ηγετική ομάδα, προετοιμάζοντας το «ενωτικό κλίμα» της χθεσινής συνεδρίασης.

Στους περίπου 30 βουλευτές που τοποθετήθηκαν χθες (στην πλειοψηφία τους «Προεδρικοί» και «πασοκογενείς»), η ανάγκη για ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό προσκήνιο με πρόσημο αισιοδοξίας αποτέλεσε κοινό πόθο, ενώ αρκετοί πρώην υπουργοί (Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλωτος - απών ο Νικος Φίλης) επέλεξαν να μην λάβουν το λόγο, κρατώντας χαμηλό προσώρας προφίλ.

Στον αντίποδα, από τους πρώτους στο βήμα ανέβηκε ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος απέδωσε κατά πληροφορίες τις αποκαλύψεις στον «πόλεμο» που δέχεται από την εποχή των τηλεοπτικών αδειών, με τον πρώην υπουργό να φέρεται να ισχυρίζεται χθες πως «επειδή αυτό τους κόστισε σε χρήμα (σ.σ. τους καναλάρχες), για αυτό στοχοποιηθηκα». «Με έχουμε μόνιμα στο στόχαστρο», κατέληξε.

Εντύπωση προκάλεσε, ακόμη η αποστροφή του πρώην Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Αφού κάλεσε τους βουλευτές «να είμαστε πιο αποφασιστικοί» στην υπεράσπιση των θέσεων του κόμματος, απευθυνόμενος προς τον κ. Παππά, «να κάνεις διαψεύσεις και μηνύσεις» του συνέστησε ο κ. Βούτσης, αν αυτό χρειάζεται.

Ανάμεσα στις πρώτες τοποθετήσεις δεν έλειψε και αυτή του Παύλου Πολάκη, ο οποίος τόνισε πως «θα πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση γιατί το παρακράτος είναι η ΝΔ και η δεξιά», εστιάζοντας στη δυναμική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, χωρίς να ασχολούμαστε με τους «Καλογρίτσες».

Ειδήσεις σήμερα:

Μειώσεις στα τέλη ταξινόμησης ΙΧ φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Τι προβλέπει

Ιωάννα Μαλέσκου: Η «Μενεγάκη της Κρήτης» υπέγραψε στον ΣΚΑΪ

Ψευτογιατρός: Απίστευτη φωτογραφία - Πόζαρε όχι μόνο ντυμένος χειρουργός αλλά και... πιλότος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης