Ταύτιση Τσίπρα με Παππά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αιχμές «να είμαστε πιο προσεχτικοί»

Ταύτιση Τσίπρα με Παππά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αιχμές «να είμαστε πιο προσεχτικοί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υψωθεί « συλλογικά ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που στόχο δεν έχουν τα στελέχη, αλλά το κόμμα» - Βλέπει «εκστρατεία δυσφήμησης και «πόλεμο λάσπης», αλλά δεν απάντησε για τις αποκαλύψεις, παρά τις πιέσεις που δέχεται - «Αντί να πάρει αποστάσεις φρόντισε να δείξει ξανά ότι ο Ν. Παππάς είναι το άλλο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα. ‘Όμως το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται» σχολίασε η ΝΔ

tsipras-pappas534
Την οδό της ταύτισης με τον Νίκο Παππά επέλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθώντας το «δεξί του χέρι» στην οδό της σιωπής παρά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων που φέρνουν τον Νίκο Παππά για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο για τους χειρισμούς του, ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να μη μιλήσει για την ταμπακέρα, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε από το Πρώτο ΘΕΜΑ η υπόθεση Καλογρίτσα - Παππά, να πάρει θέση. Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για πόλεμο που δέχεται η παράταξη και όχι μόνο στελέχη της από το παλιό πολιτικό σύστημα και κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να υψώσουν ανάχωμα- ουσιαστικά για την προστασία Παππά.   Πάντως, ο κ.Τσίπρας, άφησε εμμέσως αιχμές για τον Νίκο Παππά, λέγοντας ότι «πρέπει να μετράμε κάθε μας βήμα και να είμαστε πιο προσεχτικοί».

«Ο κ. Τσίπρας, μπροστά στον πανικό του, έστησε ολόκληρη παράσταση για να παρέχει πλήρη κάλυψη στον πιο στενό συνεργάτη του και στις παρακρατικές μεθόδους του» σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας: «Με προσβλητικά επίθετα και βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της ΝΔ προσπάθησε να σκεπάσει όσα είδαν κι άκουσαν οι Έλληνες, που θυμίζουν μαφία κι όχι πολιτικούς δημοκρατικής χώρας. Αντί να πάρει αποστάσεις φρόντισε να δείξει ξανά ότι ο Ν. Παππάς είναι το άλλο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα. ‘Όμως το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται.»

Στη σκιά των αποκαλύψεων, με τελευταία την υπόθεση Καλογρίτσα,  ο κ.Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του με αφορμή τον ένα χρόνο από τις εκλογές, είπε μεταξύ άλλων: «είμαστε εδώ. Ενωμένοι απέναντι στις επιθέσεις. Για να αποτρέψουμε μαζί με το λαό αυτό που εμφανίζουν ως αναπότρεπτο. Είμαστε εδώ όχι για να λέμε ωραίες προτάσεις. Αλλά είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία αυτό που σήμερα εμφανίζουν ως κανονικότητα και καταστρέφει τη κοινωνική πλειοψηφία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «είμαστε περήφανοι για το ήθος με το οποίο διαχειριστήκαμε το δημόσιο χρήμα», ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του εκτίμησε: «Να είστε βέβαιοι θα επανέλθουμε πιο γρήγορα».

Με αναφορές στην περίοδο της δικτατορίας, «δεν έχω ζήσει, αλλά από όσο μπορώ να γνωρίζω, νομίζω δεν είναι υπερβολική η διαπίστωση, ότι ποτέ άλλοτε με εξαίρεση τα χρόνια της χούντας, δεν υπήρξε τέτοιο χάσμα ανάμεσα στην αλήθεια και στην εικόνα της μαζική προπαγάνδας» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως «μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα ο πολίτης που ζει ένα καθημερινό δράμα, υποχρεώνεται να παρακολουθεί στις ειδήσεις την εικονική του ευτυχία».

Δυσφημιστική εκστρατεία

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του κ. Τσίπρα ότι «καμία καταστολή, κανένας νόμος κατά των διαδηλώσεων και του φρονήματος του λαού, καμιά δυσφημιστική εκστρατεία, και καμιά δικαστική δίωξη δεν πρόκειται να πτοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, την προοδευτική παράταξη, τους δημοκρατικούς πολίτες», στον απόηχο των αποκαλύψεων με πρωταγωνιστή τον Νίκο Παππά.

«Όσο τα πράγματα δυσκολεύουν για τη χώρα και για τους ίδιους, τόσο η ΝΔ επανέρχεται στις παλιές μεθόδους της Δεξιάς. Στις λογικές και στο οπλοστάσιο της άκρας Δεξιάς. Στην χειραγώγηση των δημοκρατικών θεσμών, στο διχαστικό λόγο, στην τοξική αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «θεσμικό ξεχαρβάλωμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε «μια προειδοποίηση προς κάθε δημοκρατικό πολίτη.Όσο πιο ένοχοι και πιο υπόλογοι καθίστανται, τόσο πιο επικίνδυνοι γίνονται». «Όσο η τοξικότητα, κοινωνική, οικονομική, ηθική, της πολιτικής τους γίνεται πιο ορατή, τόσο πιο ορατά γίνονται και τα μέσα με τα οποία θέλουν και επιδιώκουν να τη συνεχίσουν» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και «μας φοβούνται, λοιπόν.Και πολύ καλά κάνουν και μας φοβούνται» συμπέρανε, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις.

«Μαζί με την αστυνομία, τη μαφία»

Στην ίδια κατεύθυνση, «σωστά έχουν καταλάβει ότι δε πρόκειται να τους επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδιά τους, σκίζοντας τη θάλασσα της κοινωνικής αντίστασης, για να περάσουν όπως πέρασε ο Μωυσής.Και επειδή το έχουν καταλάβει επιστρατεύουν μαζί με την τρομοκρατία, τη συκοφαντία. Μαζί με το κράτος το παρακράτος. Μαζί με την αστυνομία, τη μαφία» τόνισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Τσίπρας.

Κλείσιμο
Ο ίδιος ανέφερε πως «πετάνε λάσπη στον ΣΥΡΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στα στελέχη του, ακριβώς γιατί δε τους ενδιαφέρει αν η λάσπη μετατρέψει τη πολιτική αντιπαράθεση σε βούρκο.Αυτοί άλλωστε εκεί είναι συνηθισμένοι να ζουν. Αλλά αυτό που θέλουν είναι να κυλιστούμε στο βούρκο μαζί τους».

Κάνοντας λόγο για «χιλιάδες ανήθικες επιθέσεις που δέχτηκα και δέχομαι εγώ προσωπικά», ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι  «οφείλουμε να μετράμε μια και δύο φορές κάθε μας βήμα και να είμαστε όλοι προσεκτικοί.Αλλά οφείλουμε επίσης και να μην αφήνουμε τίποτα να πέφτει κάτω», με φόντο τις αποκαλύψεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να «υψώσουμε συλλογικά ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που στόχο δεν έχουν τα στελέχη, αλλά μέσω των στελεχών, το ίδιο το κόμμα, την ίδια τη παράταξη» και κατέληξε «Ως εδώ λοιπόν. Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δε θα κάνουν σε εμάς τα παπαγαλάκια των υπόδικων επιχειρηματιών. Ως εδώ. Με το ήθος και την ιστορία της αριστεράς δε θα αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια».

Ομιλία στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά, η ομιλία Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι

Κλείνει σήμερα ένας χρόνος από τότε που η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου.

Και θέλω να το πω από την αρχή:

Δεν είναι μια καλή επέτειος ούτε για μας, ούτε για τη χώρα. Γιατί ο τελευταίος ήταν ένας σκοτεινός χρόνος.

Για τη δημοκρατία, για την κοινωνία, για την οικονομία, για τους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά, για τη μεσαία τάξη, για τη νεολαία.

Παρέλαβαν πέρσι τέτοιες μέρες μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα μνημόνια.

Σε τροχιά ανάπτυξης για δώδεκα συνεχή τρίμηνα.

Με ρυθμισμένο χρέος.

Με αναβαθμισμένη διεθνή αξιοπιστία.

Με αναβαθμισμένη εθνική αξιοπρέπεια.

Και με τους πρώτους καρπούς για την κοινωνική πλειοψηφία μιας πολιτικής που χρηματοδότησαν οι θυσίες του λαού, και είχε στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, το κοινωνικό κράτος, την ουσιαστική διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον.

Αυτά τους παραδώσαμε.

Μαζί με 37 δισεκατομμύρια μαξιλάρι για την οικονομία.

Η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου που μια κυβέρνηση όχι μόνο δεν αφήνει άδεια τα ταμεία, αλλά αφήνει μια προίκα ικανή να κρατήσει την οικονομία και τη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή.

Και είμαστε περήφανοι για όσα αφήσαμε πίσω μας.

Για όσα, με όλα τα λάθη, την απειρία, τις αδυναμίες μας, καταφέραμε ως κυβέρνηση εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό.

Για τη δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία με την οποία ασκήσαμε την εξουσία.

Για το ήθος με το οποίο διαχειριστήκαμε το δημόσιο χρήμα.

Για την υπευθυνότητα με την οποία δεχτήκαμε την ετυμηγορία του λαού και τηρήσαμε την εντολή του, σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας.

Η κυβερνητική μας θητεία και τα αποτελέσματά της, όσο και αν τους πονάει τους αντιπάλους μας, είναι η σημαντική μας παρακαταθήκη.

Γιατί δείχνει στον ελληνικό λαό όχι με λόγια, αλλά στην πράξη, τι πετύχαμε εμείς, που αναλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και τη σηκώσαμε στα πόδια της.

Και δείχνει και ποιοι είμαστε εμείς, γιατί αυτό δεν έγινε τυχαία.

Και δείχνει και πώς καταλαβαίνουμε εμείς την άσκηση της δημοκρατικής εξουσίας, και πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα.

Και όταν με το καλό επανέλθουμε -και θα επανέλθουμε γρήγορα, να είστε σίγουροι- με την ψήφο του λαού, έχουμε όχι μόνο το ηθικό και το πολιτικό κεφάλαιο, αλλά πλέον και την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να βάλουμε μαζί με τους Έλληνες την Ελλάδα ξανά σε ένα δρόμο προόδου, δημοκρατίας, και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όπως επιθυμεί η μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της ελληνικής κονωνίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα, ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2019, έχουμε μια κυβέρνηση που κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Τρέχει, ότι τρέχει τρέχει, δε μπορώ να πω, αλλά τρέχει με την όπισθεν.

Όλα ανάποδα, όπως δήλωσα πριν λίγες μέρες.

Προσπαθώντας με όλα τα μέσα που διαθέτει να γυρίσει την Ελλάδα σε κείνο ακριβώς το παρελθόν που μας οδήγησε στην πρόσφατη ελληνική τραγωδία.

Στον κύριο Μητσοτάκη, νομίζω ταιριάζει παραλλαγμένος ο διάλογος του Μπρεχτ:

Τι κάνετε;

Προετοιμάζω την επόμενη καταστροφή.

Έταξαν πέρυσι, ανάπτυξη 4% και μετά έσπρωξαν την οικονομία στην ύφεση, πριν ο κορονοϊός χτυπήσει τη χώρα.

Έταξαν πέρυσι, καλοπληρωμένες δουλειές και τώρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά, την ανεργία να απειλεί τις οικογένειές τους, και τις απολύσεις να γίνονται η νέα κανονικότητα.

Έταξαν πέρυσι, στη μεσαία τάξη γενναία μείωση της φορολογίας, και τώρα την αφήνουν αβοήθητη και απειλητικά «επιστρεπτέα» απέναντι στην κρίση που ήδη έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της.

Έταξαν πέρυσι, υπευθυνότητα και σοβαρότητα και τώρα οδηγούν τον τουρισμό, στις πιο δύσκολες συνθήκες των τελευταίων χρόνων, σαν αυτοκινητάκι από τα συγκρουόμενα.

Υπέγραφε προεκλογικά ο κύριος Μητσοτάκη συμφωνία αλήθειας με το λαό.

Έτσι έλεγε.

Και τώρα, αυτή η πολιτική που ρημάζει ανθρώπους, κλείνει σπίτια, και απειλεί την κοινωνία με επιστροφή στα δίσεκτα χρόνια, βλέπουμε να συνοδεύεται από ψέματα, ψέματα, και πάλι ψέματα.

Κατασκευάζουν με σύστημα, κυνισμό, και με τη συνδρομή πολλών γνωστών μεγάλων ΜΜΕ μια ανατριχιαστική για όποιον επιμένει να είναι πολίτης και όχι τηλεθεατής εικονική πραγματικότητα.

Δεν τα έχω ζήσει, αλλά από όσο μπορώ να γνωρίζω, νομίζω δεν είναι υπερβολική η διαπίστωση,

ότι ποτέ άλλοτε με εξαίρεση τα χρόνια της χούντας,

δεν υπήρξε τέτοιο χάσμα ανάμεσα στην αλήθεια και στην εικόνα της μαζική προπαγάνδας.

Γιατί, άλλωστε, μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα ο πολίτης που ζει ένα καθημερινό δράμα, υποχρεώνεται να παρακολουθεί στις ειδήσεις την εικονική του ευτυχία.

Σπάνια, είπε ο πρωθυπουργός, κυβέρνηση έκανε τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο.

Νομίζω ότι αυτή είναι μια διαπίστωση με την οποία θα πρέπει να συμφωνήσουμε.

Από τον πολιτευτή στον οποίο έταξε ένα νοσοκομείο έναντι κάποιων ψήφων, μέχρι τον διοικητή της ΕΥΠ, για χάρη του οποίου άλλαξε τον νόμο, όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε πτυχίο.

Από τις απευθείας αναθέσεις, μέχρι τα βάουτσερ του κυρίου Βρούτση.

Από την φορολογική ελάφρυνση των μερισμάτων, μέχρι την ασυλία των τραπεζιτών.

Από την μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους διαθέτουν βίλες στην Εκάλη και στο Ψυχικό, μέχρι την κατάργηση της δέκατης τρίτης σύνταξης.

Από τη λίστα Πέτσα, μέχρι και τις κουμπαριές με τη μεγάλη και μικρή διαπλοκή.

Γίνεται καθαρό πόσο πολλά σε πόσο λίγο χρόνο βαρύνουν τον κύριο Μητσοτάκη και τους άριστους συνεργάτες του.

Κι επειδή σε τέτοιες δύσκολες, κρίσιμες καταστάσεις, κανένας δεν δικαιούται να σωπαίνει, ή να μασάει τα λόγια του, ήρθε νομίζω η στιγμή να το πούμε, να το αποφασίσουμε, να το κάνουμε οδηγό στην καθημερινή μας δράση:

Δεν πάει άλλο με αυτούς που μας κυβερνούν.

Καταστρέφουν την οικονομία, διαλύουν τη κοινωνική συνοχή, συρρικνώνουν επικίνδυνα τη δημοκρατία

Δεν πάει άλλο.

Καμιά επίκληση της πανδημίας, καμιά προπαγάνδα, καμιά επιχείρηση λάσπης, δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας κάνει να δεχτούμε ως κανονικότητα την επιδρομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στο κράτος, στη δημοκρατία, στους θεσμούς, στα δημόσια ταμεία, στο εισόδημα και στη ζωή των πιο ευάλωτων, στα δικαίωμα των πολλών να θέλουν και να επιδιώκουν μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια καλύτερη ζωή.

Καμιά καταστολή, κανένας νόμος κατά των διαδηλώσεων και του φρονήματος του λαού, καμιά δυσφημιστική εκστρατεία, και καμιά δικαστική δίωξη δεν πρόκειται να πτοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, την προοδευτική παράταξη, τους δημοκρατικούς πολίτες.

Είμαστε εδώ. Ενωμένοι απέναντι στις επιθέσεις.

Για να αποτρέψουμε μαζί με το λαό αυτό που εμφανίζουν ως αναπότρεπτο.

Είμαστε εδώ όχι για να λέμε ωραίες προτάσεις.

Αλλά είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία αυτό που σήμερα εμφανίζουν ως κανονικότητα και καταστρέφει τη κοινωνική πλειοψηφία.

Είμαστε εδώ όχι για να κάνουμε μόνο καλή αντιπολίτευση, αλλά για να προσφέρουμε υπηρεσία στο τόπο και στη κοινωνική πλειοψηφία.

Αρα είμαστε εδώ για να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση.

Να φύγει πριν μετατρέψει τη χώρα σε οικογενειακή οφσορ, και σε δημοκρατία κρότου λάμψης.

Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε να ξαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά Δικαιοσύνης και προόδου.

Παρόντες καθημερινά στη Βουλή, αλλά όχι μόνο στη Βουλή.

Παρόντες και παρούσες και στο δρόμο, στις κοινωνικές κινητοποιήσεις, παντού όπου οι πολίτες αντιστέκονται, διεκδικούν, διαδηλώνουν.

Γιατί είμαστε η Αριστερά που έμαθε να κυβερνάει, αλλά δεν ξέμαθε να παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό.

Στο λαό ακουμπάμε,

τον λαό εμπιστευόμαστε,

από τον λαό αντλούμε δυνάμεις,

με τον λαό βρίσκουμε τις απαντήσεις στο ΤΙ και στο ΠΩΣ μιας σύγχρονης δημοκρατικής Ελλάδας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Δεν είναι εύκολο το σήμερα.

Αυτό το διαπιστώνουν με την ίδια την πικρή τους πείρα όλο και περισσότεροι Έλληνες.

Και ακόμα χειρότερα: δεν είναι ευοίωνο το αύριο.

Αυτό το συνειδητοποιεί σιγά-σιγά, όσο ξεδιπλώνεται η πολιτική της κυβέρνησης, η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Ο κορονοϊός που έπληξε τη χώρα αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται από τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, που έχουν σήμερα το πάνω χέρι, ως μοχλός στην προσπάθειά τους να επιταχύνουν την πορεία προς τα πίσω.

Η οικονομική κρίση, για την έκταση και το βάθος της οποίας είναι υπεύθυνος ο κύριος Μητσοτάκης, αξιοποιείται όλο και πιο συστηματικά ως ευκαιρία για να επιβάλουν το καθεστώς που ο λαός δεν τους επέτρεψε να επιβάλουν την εποχή των μνημονίων.

Όταν έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τη δύναμη να σταματήσει τον κοινωνικό τους οδοστρωτήρα.

Αρνήθηκαν να ακούσουν τη φωνή της λογικής, της κοινωνίας, και της αντιπολίτευσης, και να ενισχύσουν την οικονομία πριν οι οικονομικές δυσκολίες εξελιχθούν σε οικονομική πανδημία.

Πριν πάρει διαστάσεις η κρίση και γίνει απείρως πιο καταστροφική.

Και όσο τα πράγματα δυσκολεύουν για τη χώρα και για τους ίδιους, τόσο η ΝΔ επανέρχεται στις παλιές μεθόδους της Δεξιάς.

Στις λογικές και στο οπλοστάσιο της άκρας Δεξιάς.

Στην χειραγώγηση των δημοκρατικών θεσμών, στο διχαστικό λόγο, στην τοξική αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης τελικά, αντί να κυβερνά και να λύνει προβλήματα για την οικονομία και την κοινωνία, τα δημιουργεί και μετά κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση για αντιπερισπασμό.

Η Δικαιοσύνη λοιδορείται και υπονομεύεται, λειτουργοί της απειλούνται δημόσια και ξεδιάντροπα από κυβερνητικά στελέχη, ενώ επιχειρείται η δίωξη και η διαπόμπευσή τους.

Μεγάλα σκάνδαλα όπως της Νοβάρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ κουκουλώνονται και αντί να διωχτούν οι ένοχοι, διώκονται εκείνοι που προσπάθησαν να τους ξεσκεπάσουν.

Η ταξική μεροληψία υπέρ των γνωστών ελίτ, η παραβίαση κάθε πολιτικού και ηθικού κανόνα για να διευκολυνθεί η διαπλοκή, οι ανάρμοστες σχέσεις οικονομικής ισχύος και πολιτικής εξουσίας, δίνουν σήμερα τον τόνο.

Ως αποτέλεσμα, ένα επικίνδυνο θεσμικό ξεχαρβάλωμα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η λίστα Πέτσα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Είναι γνωστό πια σε όλους το αίσχος της διανομής δημόσιου χρήματος σε μικρά και μεγάλα ΜΜΕ, σε συνθήκες πλήρους και ολοκληρωτικής αδιαφάνειας.

Η απευθείας ανάθεση της μοιρασιάς σε ιδιωτική εταιρία έναντι σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Τα κριτήρια Μητσοτάκη που επικράτησαν για τη μοιρασιά των 20 εκατομμυρίων.

Ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για την ύπαρξή τους καλά καλά.

Μόνο ο αποκλεισμός ανεπιθύμητων μέσων και η ένοχη σιωπή του Μαξίμου για βδομάδες, μέχρι να μαγειρέψουν τα ποσά και τα ονόματα.

Δεν έχω κανένα σχόλιο εδώ.

Μιλούν από μόνα τους τα γεγονότα, που ευτυχώς δεν μπόρεσαν να κρύψουν, παρά τις φιλότιμες και καλοπληρωμένες όπως αποδείχτηκε, προσπάθειες.

Ένα πράγμα μόνο: Αν κάτι δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο πώς,

με πόσο κυνισμό,

πόση κομματική και οικογενειακή φαυλότητα,

πόσο θράσος,

πόση έλλειψη σεβασμού για όσους υποφέρουν,

έκαναν την υγειονομική κρίση ευκαιρία, αυτή είναι η λίστα Μητσοτάκη-Πέτσα.

Και αυτή η ιστορία δε θα τελειώσει εδώ.

Θα δώσουν λογαριασμό μέχρι τέλους.

Και όχι μόνο στο πεδίο της πολιτικής ευθύνης.

Γιατί τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων δεν είναι οικογενειακή περιουσία, για να εκβιάζουν με αυτά για τη μονοφωνία στην ενημέρωση.

Και επιτρέψτε μου να σημειώσω εδώ μια πολιτική διαπίστωση.

Η οποία κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική για όλους, για τη στάση του κόμματος αλλά και του καθενός μας ξεχωριστά.

Και μια προειδοποίηση προς κάθε δημοκρατικό πολίτη

Όσο πιο ένοχοι και πιο υπόλογοι καθίστανται, τόσο πιο επικίνδυνοι γίνονται.

Όσο η τοξικότητα, κοινωνική, οικονομική, ηθική, της πολιτικής τους γίνεται πιο ορατή, τόσο πιο ορατά γίνονται και τα μέσα με τα οποία θέλουν και επιδιώκουν να τη συνεχίσουν.

Και να την επιβάλουν.

Σε δυο μέτωπα εξελίσσεται αυτή τη στιγμή η δράση τους.

Το πρώτο η άσκηση κρατικής βίας χωρίς κανένα μέτρο, φραγμό, και όριο.

Από την υπόθεση Ινδαρέ μέχρι την κακοποίηση μικρών παιδιών προχτές στη Βικτώρια, και από τις εισβολές σε κινηματογράφους, πλατείες και στέκια νέων ανθρώπων.

Μέχρι την μετεξέλιξη του υπουργείου προστασίας του Πολίτη σε υπουργείο Προστασίας ΑΠΟ τον Πολίτη,

και το χουντικό νόμο κατά των διαδηλώσεων και του δημοκρατικού φρονήματος που ετοιμάζονται να ψηφίσουν μεθαύριο,

ο χάρτης της καταστολής και του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων που σχεδιάζουν στο σώμα της χώρας είναι πια ολοφάνερος.



Η δημόσια τάξη ταυτίζεται με σπασμένα κεφάλια, επιθέσεις των ΜΑΤ, αστυνομική βαρβαρότητα και δηλώσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Η Αριστερά, αλλά και η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, και οι κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στο σήμερα και στο αύριο, κηρύσσονται εσωτερικός εχθρός.

Και αντιμετωπίζονται ως εσωτερικός εχθρός.

Με το νομοσχέδιό τους κηρύσσουν ακόμα και τη «ριζοσπαστικοποίηση» εκτός νόμου.

Δώστε εντολή να τη συλλάβουν τη ριζοσπαστικοποίηση, κύριε Μητσοτάκη, γιατί είναι όντως επικίνδυνη για την κανονικότητα που ετοιμάζετε στους Έλληνες.

Τι επιδιώκουν, όμως, με όλα αυτά είναι νομίζω φανερό:

Να προλάβουν τις αντιδράσεις στην πολιτική τους, που είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν και να ενταθούν.

Να εξουδετερώσουν με τον φόβο και την απειλή της κρατικής βίας την Ελλάδα που επιμένει και αντιστέκεται.

Και να φυλακίσουν μια ζωντανή, πολύχρωμη, απαιτητική, και επικίνδυνη για τα σχέδιά τους κοινωνία στο φόβο του νόμου και του αστυνόμου.

Το ΓΙΑΤΙ το επιδιώκουν, είναι επίσης φανερό:

Γιατί φοβούνται.

Την κοινωνία, τη δημοκρατική πλειοψηφία, την αντιπολίτευση, εμάς.



Γιατί αν η πραγματικότητα ήταν αυτή που καθημερινά με πολύ κόπο και μελάνι, εικονογραφούν σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για τη κυβέρνηση, δε θα είχαν τέτοιο άγχος να καταστείλουν δημοκρατικές ελευθερίες,

ούτε να μετατρέψουν τη πολιτική ζωή του τόπου σε βούρκο από τη λάσπη που μας πετάνε καθημερινά.



Μας φοβούνται, λοιπόν.

Και πολύ καλά κάνουν και μας φοβούνται.



Γιατί σωστά έχουν καταλάβει ότι δε πρόκειται να τους επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδιά τους, σκίζοντας τη θάλασσα της κοινωνικής αντίστασης, για να περάσουν όπως πέρασε ο Μωυσής.



Και επειδή το έχουν καταλάβει επιστρατεύουν μαζί με την τρομοκρατία, τη συκοφαντία.

Μαζί με το κράτος το παρακράτος.

Μαζί με την αστυνομία, τη μαφία.



Ίσως πει κάποιος σήμερα ότι χρησιμοποιώ σκληρές εκφράσεις.

Όχι.

Γιατί, καμιά σκληρή έκφραση δεν μπορεί να αποδώσει την ανηθικότητα της δολοφονίας χαρακτήρων που επιχειρούν, προκειμένου να στρέψουν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας.

Και όχι στα κοινωνικά ερείπια της πολιτικής τους.



Καμιά σκληρή έκφραση δε μπορεί να περιγράψει τη συνειδητή τους επιλογή να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που διαβρώνουν τη δημοκρατία.

Τα ανοίκεια μέσα με τα οποία υπηρετούν ανοίκειους σκοπούς.



Γιατί πετάνε λάσπη στον ΣΥΡΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στα στελέχη του, ακριβώς γιατί δε τους ενδιαφέρει αν η λάσπη μετατρέψει τη πολιτική αντιπαράθεση σε βούρκο.

Αυτοί άλλωστε εκεί είναι συνηθισμένοι να ζουν.

Αλλά αυτό που θέλουν είναι να κυλιστούμε στο βούρκο μαζί τους.

Αυτό που θέλουν είναι να επιβάλουν το στερεότυπο ότι όλοι είναι ίδιοι.

Και τελικά να σπείρουν την απογοήτευση στην κοινωνία, έτσι που να παραδοθεί στις ορέξεις τους χωρίς αντίσταση.



Επιτρέψτε μου, όμως εδω, μια παρένθεση εδώ.



Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί αυτό η ελληνική Δεξιά.

Την κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία.

Την ξέρει καλά τη διαδικασία της διαβολής και της λάσπης.



Και σήμερα δε θα πάω μακριά στην εποχή του πατέρα Μητσοτάκη.

Αλλά σε όσα ζήσαμε πρόσφατα.



Σε όσα ζήσαμε με τις Πρέσπες.

Με τη διαβολή υπουργών μας όταν ήμασταν στην κυβέρνηση.

Με τις χιλιάδες ανήθικες επιθέσεις που δέχτηκα και δέχομαι εγώ προσωπικά.



Με τον οχετό που πολλοί, ή μάλλον όλοι, αντιμετωπίσαμε όταν δημοσίευαν σενάρια δήθεν πλουτισμού, δήθεν διαπλοκής, δήθεν κινήσεων αντίθετων με το ήθος της Αριστεράς.



Βλέπω απέναντί μου πάρα πολλούς και πολλές που η Δεξιά δοκίμασε πάνω τους τα δόντια της.



Και όσο πιο πολύ η πολιτική τους θα χρεοκοπεί και θα καταδικάζεται να είστε σίγουροι ότι τόσο πιο πολύ θα βουλιάζει στη λάσπη αυτού του είδους.



Κι αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να μετράμε μια και δύο φορές κάθε μας βήμα και να είμαστε όλοι προσεκτικοί.



Αλλά οφείλουμε επίσης και να μην αφήνουμε τίποτα να πέφτει κάτω.

Να υψώσουμε συλλογικά ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που στόχο δεν έχουν τα στελέχη, αλλά μέσω των στελεχών, το ίδιο το κόμμα, την ίδια τη παράταξη.



Ως εδώ λοιπόν.

Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δε θα κάνουν σε εμάς τα παπαγαλάκια των υπόδικων επιχειρηματιών.

Ως εδώ.

Με το ήθος και την ιστορία της αριστεράς δε θα αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια.





Συντρόφισσες και σύντροφοι,



Προσπάθησα να περιγράψω την κατάσταση στη χώρα μετά τον ένα χρόνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Γιατί πρέπει να καταλάβουμε σε όλο της το πλάτος και το βάθος την πραγματικότητα στη χώρα, αν θέλουμε να την αλλάξουμε.



Και πιστεύω ότι μπορούμε να την αλλάξουμε.

Να στηρίξουμε την αντίσταση της κοινωνικής πλειοψηφίας σήμερα.

Και να ετοιμαζόμαστε για το αύριο.



Μπορούμε, γιατί το εγγυώνται τα χιλιάδες μέλη και στελέχη μας.

Παλιά αλλά και νέα, που τώρα μπαίνουν στην οργανωμένη πολιτική δράση, αλλά και μας δοκιμάζουν με τον I SYRIZA.

Το εγγυώνται τα μεγάλα βήματα της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Το εγγυώνται οι εκατοντάδες χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες που βρέθηκαν στη κάλπη μας και συνεχίζουν να μας στηρίζουν και να μας δίνουν δύναμη.

Το εγγυάστε όλοι εσείς, που έχετε την τιμή και το καθήκον να εκπροσωπείτε ένα μεγάλο κομμάτι του δημοκρατικού λαού μας.



Η απαίτηση λοιπόν αυτού του λαού, όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είναι μια :

Μη μας αφήσετε στο έλεος της κοινωνικής λαίλαπας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κάντε κάτι, βάλτε τα δυνατά σας.



Σας ζητώ λοιπόν , σήμερα ένα χρόνο μετά τη εκλογή της κυβέρνησης της Δεξιάς,

Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη απάτη

Που θα έφερνε πιο γαλανό ουρανό και έφερε μαύρο σκοτάδι..

Σας ζητώ να βάλετε τα δυνατά σας ώστε να μη διπλώσει ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης και να μη διπλασιαστούν τα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού.»

Ειδήσεις σήμερα

Κηφισιά: Πώς έγινε το ατύχημα στον ΗΣΑΠ - Εννέα τραυματίες

ΠΟΥ: Προειδοποίηση προς τους ταξιδιώτες- «Ανοδικές τάσεις» στη διασπορά του κορωνοϊού

Δεκαετές ομόλογο: Υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης