Wikileaks: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να εμποδίσει τις παραδόσεις πυραύλων από Β. Κορέα στο Ιράν
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να εμποδίσει τις παραδόσεις τμημάτων πυραύλων της Βόρειας Κορέας στο Ιράν και απογοητεύτηκαν από τις μικρές προσπάθειες που κατέβαλε προς την κατεύθυνση αυτή στο Πεκίνο, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeaks και δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει ένα διπλωματικό τηλεγράφημα του 2007, στο οποίο οι ΗΠΑ έδωσαν στην Κίνα λεπτομέρειες για μια παράδοση που θα γινόταν μέσω Πεκίνου ζητώντας από το Πεκίνο μια "ουσιαστική αντίδραση".
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διπλωμάτες έλαβαν τότε εντολή να ενημερώσουν για τις αμερικανικές ανησυχίες "το ανώτερο δυνατό επίπεδο" στην Κίνα.
"Οι ΗΠΑ νομίζουν ότι η εξάπλωση της τεχνολογίας που έχει σχέση με τους πυραύλους θα αυξηθεί ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και ότι οι δύο χώρες θα επιχειρήσουν να πραγματοποιούν αυτές τις μεταφορές χρησιμοποιώντας το κινεζικό έδαφος", σύμφωνα με το έγγραφο.
Το τηλεγράφημα που περιήλθε στην κατοχή του WikiLeaks αναφέρει μια λίστα 11 φερόμενων παραδόσεων μικρών πτερυγίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πυραύλους της Βόρειας Κορέας στο Ιράν, τα οποία φέρεται να μεταφέρθηκαν από το αεροδρόμιο του Πεκίνου με βορειοκορεατικά και ιρανικά πολιτικά αεροσκάφη.
Το έγγραφο διευκρινίζει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις κινέζων αξιωματούχων που δήλωσαν ότι δεν βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν τη μεταφορά των ευαίσθητου χαρακτήρα παραδόσεων μέσω του κινεζικού εδάφους, "φαίνεται ότι οι παραδόσεις αυτές έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται μέσω Πεκίνου".
Το τηλεγράφημα ενημερώνει για την αμερικανική δυσαρέσκεια σε σχέση με προγενέστερα αμερικανικά αιτήματα στην Κίνα, τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον προβλέπει μια "πολύ μεγάλη" αύξηση των δραστηριοτήτων αυτών.
Το εμπιστευτικό έγγραφο υπογραμμίζει ότι το θέμα είχε εξεταστεί νωρίτερα σε απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο και του αμερικανού ομολόγου του Τζορτζ Μπους.
Το τηλεγράφημα προσθέτει ότι οι παραδόσεις αυτές παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και τους κανονισμούς που η ίδια η Κίνα όρισε για τον έλεγχο των ευαίσθητου χαρακτήρα εξαγωγών.
Η ενδεχόμενη αντίδραση του Πεκίνου στο αμερικανικό αίτημα δεν είναι γνωστή, σύμφωνα με τη Guardian που είχε πρόσβαση στα έγγραφα που αποκάλυψε το WikiLeaks.
Η Κίνα είναι ο κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και μεγάλος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου. Κατά παράδοση υποστηρίζει τις δύο χώρες, που είναι δακτυλοδεικτούμενες από τη διεθνή κοινότητα λόγω των πυρηνικών τους προγραμμάτων.
Σύμφωνα με άλλα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks και δημοσίευσε χθες Κυριακή η εφημερίδα New York Times, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι πεπεισμένες ότι το Ιράν έλαβε από τη Βόρεια Κορέα προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους, ικανούς να πλήξουν την Ευρώπη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr