Παραιτήσεις και «μαχαιρώματα»

Παραιτήσεις και «μαχαιρώματα»

Συνθήκες μετεκλογικής κατάρρευσης  επικρατούν στη ΝΔ καθώς μετά την παραίτηση του κ. Κώστα Καραμανλή υπό το βάρος της ιστορικής ήττας αποχωρούν από την πολιτική κορυφαία στελέχη ενώ έχει αρχίσει το blame game της αποτυχίας.

Η ΝΔ εισέρχεται σε μία δομική και υπαρξιακή κρίση και καλείται να εκλέξει νέο αρχηγό και παράλληλα να αναζητήσει πολιτικό στίγμα, στρατηγική εξουσίας και να διαμορφώσει σύγχρονο προγραμματικό λόγ

Παραιτήσεις και «μαχαιρώματα»

Συνθήκες μετεκλογικής κατάρρευσης  επικρατούν στη ΝΔ καθώς μετά την παραίτηση του κ. Κώστα Καραμανλή υπό το βάρος της ιστορικής ήττας αποχωρούν από την πολιτική κορυφαία στελέχη ενώ έχει αρχίσει το blame game της αποτυχίας.

Η ΝΔ εισέρχεται σε μία δομική και υπαρξιακή κρίση και καλείται να εκλέξει νέο αρχηγό και παράλληλα να αναζητήσει πολιτικό στίγμα, στρατηγική εξουσίας και να διαμορφώσει σύγχρονο προγραμματικό λόγο που θα προσδιορίσει και την αντιπολιτευτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Ήδη διαμορφώνονται δύο ριζικά αντίθετες απόψεις: από τη μία πλευρά στελέχη όπως ο κ. Μιχάλης Λιάπης και ο κ. Σάββας Τσιουρίδης λένε ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστικός και ευρύς διάλογος, να αναζητηθούν οι αιτίες της ήττας και της παρακμής της ΝΔ και ο αρχηγός να επιλεγεί σε σχέση με την πολιτική πλατφόρμα που θα προτείνει και θα απαντά στα ουσιαστικά ερωτήματα που έχουν τεθεί. Από την άλλη υπάρχουν στελέχη όπως ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας που λένε να μην γίνει διάλογος ούτε καν εκλογή αρχηγού και να αποχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες όσοι δουν ότι «δεν τους βγαίνουν τα κουκιά ώστε να μείνει μόνο ένας υποψήφιος».

Παραιτήσεις και παιχνίδι ευθυνών

Την Δευτέρα ο κ. Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό πολιτική δηλώνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί την βουλευτική έδρα που κέρδισε με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο  κ. Σουφλιάς ανέλαβε έτσι το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί στην συναπόφαση των πρόωρων εκλογών και στην στρατηγική που οδήγησε στην πανωλεθρία. Την ίδια μέρα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική και ο άσπονδος εσωκομματικός του εχθρός ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης λέγοντας ότι παραιτείται από όλα τα κομματικά αξιώματα και ότι θα επιστρέψει στην πανεπιστημιακή δραστηριότητα.

Εν τω μεταξύ θέμα ευθυνών που συνδέεται με την κούρσα της διαδοχής ανοίγουν στελέχη της ΝΔ όπως οι κ.κ. Μιχάλης Λιάπης, Σάββας Τσιτουρίδης, Βασίλης Μιχαλολιάκος και Γιάννης Μανώλης.

Νιώθωντας δικαιωμένος για την στάση που κράτησε πριν από τις εκλογές και που τον οδήγησε στην απόφαση να μην είναι υποψήφιος ο κ. Μιχάλης Λιάπης επανήλθε την Δευτέρα το πρωί ζητώντας τις παραιτήσεις όσων έχουν ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Λιάπης δήλωσε: «Κάποιοι μας οδήγησαν στην καταστροφή και στον εξευτελισμό. Εγώ έγκαιρα μίλησα για πολιτική αυτοκτονία. Με αγνόησαν όπως αγνόησαν και την συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της ΝΔ και την κοινή λογική. Περιφρόνησαν την εντολή του ελληνικού λαού να κυβερνήσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας. Εγώ όταν διαφώνησα παραιτήθηκα, εκείνοι που συναποφάσισαν τις εκλογές και ταπείνωσαν και διέσυραν την παράταξη θα πράξουν το ίδιο;». Σε ερώτηση για το ποιούς εννοεί ο κ. Λιάπης απάντησε ότι «είναι αυτονόητο ποιοί είναι οι ηρακλιδείς του στέμματος». Ο κ. Λιάπης εξηγούσε αμέσως μετά ότι στο κάδρο των ευθυνών βάζει πρωτίστως τον κ. Γιώργο Σουφλιά και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που είναι τα δύο κορυφαία στελέχη που εισηγήθηκαν και ακολούθως στήριξαν την απόφαση του κ. Καραμανλή να πάει σε πρόωρες εκλογές. Για την κ. Μπακογιάννη δηλώνει στο protothema gr ότι «είναι lame duck» ήτοι κουτσή πάπια δηλαδή ευάλωτη και προσθέτει ότι «εκτός από τη απόφαση των εκλογών χρεώνεται την υπόθεση Καράβελα και μία σειρά από λάθη που κόστισαν στην παράταξη».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε ότι «ήταν πολύ βαριά ήττα και πρέπει να δούμε τι έφταιξε και ποιοι έφταιξαν. Είναι προφανές ότι φθάσαμε στην συντριβή γιατί κάποιοι προέταξαν τις προσωπικές στρατηγικές σε βάρος της παράταξης. Θα πρέπει να δούμε πως θα πορευθούμε και να μην εξαντληθούμε σε ονοματολογία επίδοξων διαλόγων». Έτερο στέλεχος που μίλησε για ευθύνες ήταν ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος ο οποίος δήλωσε ότι «υπήρχαν τρωκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου και κατηγόρησε τους κ.κ. Σουφλιά και Δημήτρη Σιούφα γιατί δεν κατέβηκαν με σταυρό στις εκλογικές τους περιφέρειες και προτίμησαν την ασφάλεια του Επικρατείας». Θέμα ευθυνών του κ. Σουφλιά και της κ. Μπακογιάννη θέτει και ο κ. Γιάννης Μανώλης ο οποίος αφήνει αιχμές εναντίον της απερχόμενης υπουργού «για την εμπλοκή της στην υπόθεση Ζίμενς και στην υπόθεση Καράβελα».

Προετοιμασίες

Εν τω μεταξύ οι τρεις δελφίνοι αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους προετοιμάζονται δέχονται κόσμο στο γραφείο τους ενισχύουν τους προσωπικούς τους μηχανισμούς και κάνουν επαφές με νεοκλεγέντες βουλευτές και κομματικά στελέχη. Ήδη έχει ανοίξει ζήτημα για το συνέδριο της διαδοχής. Τυπικά θα πρέπει να συγκροτηθεί με την σύνθεση που είχε το τελευταίο συνέδριο του 2007. Ωστόσο υπάρχουν κομματικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής και να γίνει από το σύνολο των κομματικών μελών. Την πρόταση αυτή είχε καταθέσει παλαιότερα και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώ φαίνεται ότι δεν διαφωνεί και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Για αλλαγή του τρόπου εκλογής είχε μιλήσει παλαιότερα και η κυρία Μπακογιάννη. Παράλληλα άρχισε να διαχέεται η άποψη –το είπε δημοσίως ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας- ότι δεν πρέπει να γίνει εκλογική διαδικασία και να αποχωρήσουν οι δύο από τους τρεις δελφίνους ώστε να καταλήξουν σε μία μόνο ενωτική υποψηφιότητα. «Να μετρήσουν τα κουκιά και εκείνοι που θα δουν ότι δεν βγαίνουν να αποχωρήσουν». Στην ουσία υπό το πρόσχημα να μην δημιουργηθούν εντάσεις προτείνουν να μην υπάρξει ούτε αυτή την φορά εσωκομματικός διάλογος και να μην αναζητηθούν τα αίτια της ήττας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης