Αιφνιδιασμός της Ντόρας από τον Μιλόσοσκι
Στο Ελσίνκι μεταφέρθηκε το Σκοπιανό και η αντιπαράθεση Ελλάδας – πΓΔΜ, με την ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι να καταγγείλει από το βήμα του ΟΑΣΕ την Ελλάδα που εμπόδισε την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
«Ίσως μπορείτε να ανακαλέσετε ότι παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας εκπλήρωσε τα κριτήρια για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η σύνοδος του Βουκουρεστίου απέτυχε, λόγω
Στο Ελσίνκι μεταφέρθηκε το Σκοπιανό και η αντιπαράθεση Ελλάδας – πΓΔΜ, με την ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι να καταγγείλει από το βήμα του ΟΑΣΕ την Ελλάδα που εμπόδισε την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
«Ίσως μπορείτε να ανακαλέσετε ότι παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας εκπλήρωσε τα κριτήρια για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η σύνοδος του Βουκουρεστίου απέτυχε, λόγω της αντίθεσης μιας χώρας μέλους σε ένα διμερες ζήτημα, να απευθύνει πρόσκληση ένταξης της Μακεδονίας στη Συμμαχία» υπογράμμισε ο κ. Μιλόσοσκι. Σύμφωνα με το Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών η πρόσκληση (εισόδου της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ) έχε ανασταλεί μέχρις ότου εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.
Ο κ. Μιλόσοσκι επισήμανε ότι η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Και παρα το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι η ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές αποτελεί μονόδρομο για τα Σκόπια, υποστήριξε ότι «θα γίνουμε κράτος μέλος μόνο με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την αξιοπρέπειά μας ως ένα κυρίαρχο κράτος».
Ο Σκοπιανός υπουργός διαβεβαίωσε τις διπλωματικές αποστολές των 56 χωρών μελών του ΟΑΣΕ ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι αφοσιωμένη στην προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ και ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και το διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μιλόσοσκι κάλεσε την Ελλάδα (αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΑΣΕ από τον Ιανουάριο του 2009) «να μην φοβηθεί να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα και τα αισθήματα ενός γειτονικού λαού», κάνοντας επίκληση της φράσης του Θίοντορ Ρούσβελτ «το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο φόβος ο ίδιος».
Η κυρία Μπακογιάννη είτε αιφνιδιάστηκε από την ομιλία του κ. Μιλόσοσκι είτε (σύμφωνα με συνεργάτες της) επέλεξε να μην επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι το θέμα της ονομασίας είναι διμερές. «Thank you Antonio» απάντησε η προεδρεύουσα υπουργός Εξωτερικών, αποφεύγοντας να απευθυνθεί εστω στον «υπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ενημερώνοντας τους παρισταμενους υπουργούς ότι η Ελλάδα πρώτη ενδιαφέρεται για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Και όσο η κυρία Μπακογιάννη επέλεξε τις ίσες αποστάσεις και τη φλεγματική βορειοευρωπαϊκή στάση ενός «honest broker», ο κ. Μιλόσοσκι κατήγγειλε την Ελλάδα ότι εμποδίζει την ενταξη της «Μακεδονίας» (λέξη που επανέλαβε 14 φορές στην έκτασης επτά σελίδων ομιλία του) στο ΝΑΤΟ αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr