Εννέα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε άσπονδους φίλους - Και πώς να τους χειριστείτε

Εννέα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε άσπονδους φίλους - Και πώς να τους χειριστείτε

Μήπως η κολλητή σας, τελικά, δεν είναι και τόσο κολλητή.

frenemiesmain
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη φίλων. Ο Αριστοτέλης έκανε διάκριση ανάμεσα σε φιλίες με βάση τη χρησιμότητα, την ευχαρίστηση και την αρετή. Ο Γάλλος φιλόσοφος, Michel de Montaigne έγραψε για την αληθινή φιλία, η οποία «μεγαλώνει, τρέφεται και βελτιώνεται με την απόλαυση, ως να είναι από μόνη της πνευματική, και η ψυχή να γίνεται ακόμα πιο εκλεπτυσμένη με την άσκησή της».

 
Ωστόσο, ακόμα και αν οι φιλίες μας δεν λειτουργούν, τείνουμε να παραμένουμε σε αυτές λόγω αδράνειας, κοινής ιστορίας ή απλώς λόγω εγγύτητας. Αλλά οι φιλίες, όπως ακριβώς και οι ρομαντικές σχέσεις, μπορεί να είναι τοξικές, επιβλαβείς ή απλώς ενοχλητικές. Και μερικές φορές πρέπει να τελειώσουν.

 
Κλείσιμο
Εδώ είναι που έρχεται αυτό που λέμε «άσπονδη φιλία» ή στα αγγλικά, “frenemy”. O όρος προέρχεται από τις λέξεις “friend” (φίλος) και “enemy” (εχθρός) και χαρακτηρίζει εκείνον τον άνθρωπο που φαινομενικά είναι φίλος μας, αλλά στην ουσία μας εχθρεύεται.

Αυτό το αρκτικόλεξο του φίλου και του εχθρού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα στα τέλη του 19ου αιώνα. Σηματοδοτεί μια δυσαρμονική σχέση στην οποία κάποιος μοιάζει να είναι φίλος με κάποιον άλλο ή έχει μια επιφανειακά φιλική συμπεριφορά απέναντί του, αλλά στην πραγματικότητα δεν βρίσκεται στο πλευρό του ως αληθινός φίλος.

 
Στα ελληνικά η λέξη «άσπονδος» σχηματίζεται από το στερητικό άλφα και τη λέξη σπονδή, που στην αρχαιότητα αναφερόταν σε μια επίσημη τελετή επικύρωσης μιας συμφωνίας, και αναφέρεται σε κάποιον κάποιον με τον οποίο δεν έχουμε κάνει κάποια σπονδή (ιεροτελεστία για επικύρωση φιλίας). Πρόκειται, δηλαδή, για έναν εχθρό μεταμφιεσμένο σε φίλο όπου ο φθόνος και η ζήλια υπερισχύουν της δήθεν φιλίας.

Διαβάστε περισσότερα στο marieclaire.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης