Πλανήτης Media: Η εκδίκηση των ελληνικών σίριαλ

Πλανήτης Media: Η εκδίκηση των ελληνικών σίριαλ

Οι ελληνικές σειρές επιστρέφουν σχεδόν σε όλα τα κανάλια και θα ξεπεράσουν τις 20 σε αριθμό για την ερχόμενη σεζόν

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
matsouka_arthrooo

«Ολο το παιχνίδι στην ιδιω-τική τηλεόραση θα παιχτεί για τις τρεις πρώτες θέσεις». Αυτή είναι η μορφή που θα πάρει η μάχη των ιδιωτικών καναλιών για την επόμενη σεζόν, σύμφωνα με ένα από τα εμπειρότερα στελέχη της αγοράς. Τα δεδομένα αλλάζουν και μαζί με τα συμπεράσματα της τρέχουσας περιόδου θα διαμορφώσουν τη στρατηγική που θα χαράξουν οι επικεφαλής, που για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν διακόπτουν την παραγωγή προγράμματος ούτε το καλοκαίρι λόγω έντονου ανταγωνισμού.

Η τάση που θα κυριαρχήσει είναι η επιστροφή στις ελληνικές σειρές, μοντέλο στο οποίο επένδυσε ο ALPHA με εξαιρετικά αποτελέσματα και φυσικά ακολούθησε έστω και στον «αυτόματο πιλότο» και κατάφερε να δημιουργήσει προβλήματα λόγω υψηλής τηλεθέασης σε ζώνες όπως η μεσημεριανή και η απογευματινή το MEGA. Η παραγωγή των ελληνικών σειρών, οι οποίες στο σύνολό τους θα φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν τις 20, έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες. Αφενός ενεργοποιείται η ελληνική παραγωγή και αφετέρου δημιουργείται επιτέλους ένας ενεργός πυρήνας θέσεων εργασίας για σκηνοθέτες, σεναριογράφους και φυσικά ηθοποιούς.

Η τάση που ήθελε τα ριάλιτι και τα τάλεντ σόου να έχουν τον πρώτο λόγο δεν έχει υποχωρήσει ακόμη, αλλά πλέον θα βρεθεί αντιμέτωπη με το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής μυθοπλασίας, και μάλιστα με πολύ δυνατά ονόματα, τα οποία επιστρέφουν μετά από πολύ καιρό στην παραγωγή. Ο ALPHA, ο οποίος ήταν ο πρώτος και ο μοναδικός που επέλεξε παίρνοντας ρίσκο να επιμείνει στα σίριαλ, δικαιώθηκε τόσο αισθητικά όσο και σε αριθμούς τηλεθέασης και κόστους. Το «Ελα στη θέση μου» κατάφερε να κυριαρχήσει με πολύ μεγάλη διαφορά στη διακεκαυμένη «ζώνη των 8» υποχρεώνοντας τα δελτία ειδήσεων που εκείνη την ώρα προβάλλονται να περιοριστούν σε τηλεθέαση γύρω στο 10%. Μεγάλη επιτυχία σημειώνει και το «Τατουάζ», το οποίο εκτός του ότι δεν έπεσε ποτέ κάτω από την πρώτη τριάδα τηλεθέασης στο prime time απέναντι στα μεγαθήρια «Survivor» και «MasterChef», κατάφερε κάποιες φορές και να τα ξεπεράσει. Φυσικά, το κόστος μιας σειράς δεν συγκρίνεται με το αντίστοιχο ενός ριάλιτι και ειδικά με κάποιο από τα προαναφερθέντα, των οποίων τα δικαιώματα και το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλά.

Κλείσιμο
Ο μόνος σταθμός που δεν θα επενδύσει στις σειρές είναι το STAR. Ολοι οι υπόλοιποι, με τον ANT1, τον ALPHA και το EPSILON να έχουν τον πρώτο λόγο, όχι απλώς θα επενδύσουν στο είδος, αλλά θα του δώσουν και τη μερίδα του λέοντος σε ποσοστό προγράμματος.


Ο χάρτης των ελληνικών σίριαλ

Ο ALPHA διατηρεί στο πρόγραμμά του όλες τις σειρές που είχε και την τρέχουσα σεζόν. Ετσι, στις 20.00 παραμένει το «Ελα στη θέση μου», με τους Γιάννη Τσιμιτσέλη και Παύλο Ευαγγελόπουλο, ενώ και στο prime time συνεχίζουν κανονικά οι σειρές του σταθμού. Μετά από όλα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για το αν θα συνεχιστεί το «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», ο κύβος ερρίφθη και η σειρά συνεχίζεται ανανεωμένη σε επίπεδο καστ. Ακούγεται έντονα το όνομα της Μαρίας Καβογιάννη, ενώ σίγουρα θα γίνουν αντικαταστάσεις στα νεότερα ζευγάρια, τα οποία είναι και τα πιο «αδύναμα» συνήθως. Σταθερά, μετά την εντυπωσιακή φετινή αύξηση ποσοστών τηλεθέασης, συνεχίζει το «Σόι σου» με το ίδιο καστ, ενώ είναι δεδομένο το πράσινο φως για τη δραματική σειρά «Τατουάζ», η οποία θα συνεχιστεί με νέα επεισόδια και φυσικά με εκπλήξεις στο καστ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο σταθμός δεν σχεδιάζει παραγωγή νέων σειρών ούτε στο πρώτο αλλά ούτε και στο δεύτερο μισό της σεζόν, καθώς προτιμά να επενδύσει στη σχέση συνήθειας που έχει χτίσει με το τηλεοπτικό κοινό.

Μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ΑΝΤ1 προσπαθεί πλέον να ξαναχτίσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα βασίζεται σε περιεχόμενο που αφορά όλη την οικογένεια απομακρύνοντας, τουλάχιστον για την περίοδο Σεπτέμβριος - Ιανουάριος, το ενδεχόμενο προβολής ριάλιτι. Ο σταθμός, που παραδοσιακά είχε πλούσια και πολύτιμη «βιβλιοθήκη», στρέφει και πάλι το βλέμμα του στην παραγωγή και θα ρίξει στο πρόγραμμα πέντε σειρές στην πρώτη περίοδο και περίπου άλλες τόσες μετά τις γιορτές.
Στη θέση του lead in των ειδήσεων θα προβάλλεται η σειρά «Η εξαφάνιση του Λούκας». Πρόκειται για δραματική καθημερινή σειρά την οποία υπογράφει η Μαρίνα Τσαμπάνη, που είχε την επιμέλεια και της «Παρθένας Ζωής». Αφορά την εξαφάνιση του δεύτερου παιδιού μιας οικογένειας και θα προβάλλεται ως τον Ιανουάριο, οπότε και θα τη διαδεχτεί μια νέα σειρά εποχής με την υπογραφή του γνωστού Πιέρρου Ανδρακάκου. Από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια του σταθμού είναι και «Η ταβέρνα του Πέπε» του Γιώργου Κρητικού, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μορφονιού, με τους Γιάννη Μπέζο, Φάνη Μουρατίδη, Ελενα Ουζουνίδου και Νικολέτα Κοτσαηλίδου. Μια σειρά με αυτοτελή επεισόδια δραματοποιημένων αληθινών ιστοριών εγκλήματος είναι αυτή που επιμελείται ο Δημήτρης Αρβανίτης και η οποία θα προβάλλεται μία φορά την εβδομάδα. Η Σάρα Γανωτή και ο Νίκος Σταυρακούδης, δημιουργοί της «Εργαζόμενης γυναίκας», υπογράφουν τη νέα κωμική σειρά με τίτλο εργασίας «Επιστροφή στο σπίτι των παιδιών», όπου καταγράφεται η περιπετειώδης συνύπαρξη δύο διαζευγμένων γονιών που αποφασίζουν να μετακομίσουν στο σπίτι που μένουν τα παιδιά τους εγκαταλείποντας την κοινή εστία. Για τη συγκεκριμένη σειρά έχει ακουστεί το όνομα της Ελένης Ράντου, ωστόσο πρόκειται για συζήτηση και όχι για τελική συμφωνία.

Ο ΑΝΤ1 μελετά τέσσερα ακόμη σενάρια τα οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων και κυρίως των αριθμών, θα προβληθούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Εκπληξη αποτελεί η απόφαση του ΣΚΑΪ να σπάσει τη μονοτονία των ριάλιτι και να προγραμματίσει δύο σειρές. Η μία θα είναι καθημερινή για το prime time με τίτλο «Πλούσιοι και φτωχοί» και την ετοιμάζει η Ρένα Ρίγγα σε σκηνοθεσία Χάρη Μπλάτσιου, ενώ θα υπάρχει και μια δεύτερη εβδομαδιαία σε λογική αυτοτελών επεισοδίων. Μέχρι στιγμής το κανάλι, λόγω του ότι δεν έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες, δεν αποκαλύπτει ονόματα ηθοποιών. Πιστό στην άποψη «να γίνουμε ένα νέο MEGA», ή τουλάχιστον να το προσπαθήσουμε, το EPSILON εφορμά στην ελληνική παραγωγή και ετοιμάζει τέσσερις νέες σειρές. Η πιο φιλόδοξη θα είναι η καθημερινή σειρά «Ο Πρίγκιπας της φωτιάς» την οποία συγγράφει ο Γιώργος Κυρίτσης και σκηνοθετεί ο Χρήστος Δήμας. Μεταξύ των πρωταγωνιστών και η Πέγκυ Σταθακοπούλου.
Το «Για πάντα παιδιά» θα είναι μία από τις κωμικές σειρές του σταθμού με πολύ ενδιαφέρον καστ: Αποστόλης Τότσικας, Τζένη Θεωνά, Νίκος Πουρσανίδης, Ελενα Ασημακοπούλου, Λεωνίδας Καλφαγιάννης. Τη σκηνοθετεί ο Βασίλης Κεχαγιάς και το σενάριο είναι της Κωνσταντίνας Γιαχαλή. Η σειρά θα παίζεται δύο φορές την εβδομάδα.

Ο Βασίλης Θωμόπουλος ετοιμάζει το «Chipe Libre» με πρωταγωνιστές τον Μάριο Αθανασίου και τη Δήμητρα Ματσούκα και προβολή τρεις φορές την εβδομάδα. Στο κανάλι υπέγραψε και ο Πάνος Κοκκινόπουλος, ο οποίος θα σκηνοθετεί το «Ου φονεύσεις» σε σενάριο Βασίλη Ρίσβα και Δήμητρας Σακαλή. Πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες με περιεχόμενο ιστορίες εγκλημάτων που συγκλόνισαν. Ηδη τα πρώτα γυρίσματα ξεκίνησαν με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων η Παναγιώτα Βλαντή και ο Χρήστος Λούλης.

Πλέον μιλάμε για ολική επαναφορά της ελληνικής μυθοπλασίας, η οποία ίσως επαναλάβει το τηλεοπτικό θαύμα του 2001: την πανωλεθρία των ριάλιτι.


program1
H Νικολέτα Κοτσαηλίδου συμμετέχει στο σίριαλ η «Η ταβέρνα του Πέπε», ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια του ΑΝΤ1
program2
Είναι δεδομένο το πράσινο φως για τη δραματική σειρά «Τατουάζ», η οποία θα συνεχιστεί με νέα επεισόδια και φυσικά με εκπλήξεις στο καστ
program3
Στο EPSILON υπέγραψε και ο Πάνος Κοκκινόπουλος, ο οποίος θα σκηνοθετεί το «Ου φονεύσεις»
program4
Η Τζένη Θεωνά θα πρωταγωνιστεί στο «Για πάντα παιδιά», μία από τις κωμικές σειρές του EPSILON
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης