Κατερίνα Βρανά: Ο σεξισμός, οι διακρίσεις, οι σχέσεις και το σεξ
vrana-art_2

Κατερίνα Βρανά: Ο σεξισμός, οι διακρίσεις, οι σχέσεις και το σεξ

Η stand up κωμικός επιστρέφει στη σκηνή ως «Ντερμπεντέρισσα» και ξορκίζει για τα καλά τη μελαγχολία του φθινοπώρου

Η Κατερίνα Βρανά με υποδέχεται στο σπίτι της «με την τσίμπλα στο μάτι», όπως μου λέει ως πρώτη ατάκα. Η συζήτηση πριν ακόμα ξεκινήσει έχει γίνει απολαυστική και είμαι σίγουρος πως αυτή τη συνέντευξη θα την ευχαριστηθώ πολύ. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν πραγματικά ανατρεπτικά για την Κατερίνα. Καθώς ο κόσμος βίωνε δύσκολες στιγμές, εκείνη δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Μετά από σοβαρές «προκλήσεις», όπως τις χαρακτηρίζει η ίδια, στην υγεία της, μια πανδημία που άλλαξε τις ζωές όλων μας, δύο περιόδους καραντίνας και τρεις εξαιρετικές παραστάσεις (δηλαδή, το «Staying Alive», το διαδικτυακό «Καλή βρανοχρονιά» και το επετειακό «Φέτα, σεξ και αναπηρία»), η αγαπημένη stand-up κωμικός επιστρέφει με ένα ολοκαίνουριο εκρηκτικό υλικό για μία παράσταση με τίτλο «Ντερμπεντέρισσα».

Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το πασίγνωστο τραγούδι των Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη και Στέλλας Χασκίλ; «Ναι και όχι. Λατρεύω αυτό το τραγούδι σαφώς, αλλά το κοινό μου στοιχείο με αυτό είναι η λέξη “Ντερμπεντέρισσα”. Αυτό που με μάγεψε είναι η ετυμολογία της. Με οδηγούς τις λέξεις “καραντίνα - αναπηρία - παλικάρι”, που με συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια, αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσα να βρω ένα θηλυκό επίθετο ταιριαστό με την κατάστασή μου. Ολοι μου λένε πως στάθηκα “παλικάρι” ή “λεβέντης” μέσα σε όλη αυτή την περιπέτεια με την υγεία μου, όμως εγώ δεν είμαι άντρας και δεν αισθάνομαι καθόλου “λεβέντης”. Αυτή η λέξη μού είναι πιο ταιριαστή και μου αρέσει και ο ήχος της, έτσι την υιοθέτησα και την έκανα τίτλο στην παράστασή μου», απαντά αφοπλιστικά η Κατερίνα Βρανά.

Με τον χαρακτηριστικό τρόπο της παρουσιάζει το πώς αισθάνεται ως γυναίκα και ως κωμικός αντιμετωπίζοντας στερεότυπα και κοινωνικές προκαταλήψεις. Εξετάζει πώς η αναπηρία έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα, τη θηλυκότητα, τη σεξουαλικότητα και το χιούμορ της, προσεγγίζοντας παράλληλα μικρές και μεγάλες χαρές που μπορούν να φωτίσουν την καθημερινότητά μας. Με βαθιά ειλικρίνεια και αστεία παρατήρηση του σύγχρονου κόσμου, η Κατερίνα Βρανά μάς χαρίζει μια μοναδική ευκαιρία να σκεφτούμε και να γελάσουμε με τον εαυτό μας και τις ζωές μας μέσα από τον κωμικό φακό της.

«Αν ξανακούσω άλλη μια φορά την ερώτηση “πώς αισθάνεσαι ως γυναίκα κωμικός;” ή “πώς είναι η ζωή μιας κωμικού με αναπηρία;” προτιμώ να αυτοκτονήσω. Κουράστηκα πια με τις κλισεδούρες, γιατί όλοι μου μιλούν ή με πλησιάζουν λες και είμαι κανένα εξωτικό πουλί;
Μάζεψα πολύ υλικό από αυτά τα τελευταία χρόνια, οπότε το επιστρέφω με τον δικό μου κωμικό τρόπο. Ηταν βούτυρο στο ψωμάκι μου». Γιατί αλήθεια φερόμαστε ακόμα έτσι; Γιατί θεωρούμε πως τέτοιου είδους ερωτήσεις έχουν ενδιαφέρον; «Ολα αυτά τα πρόσημα τα χρησιμοποιούμε ως παράσημα, ενώ είναι απλές ιδιότητες. Δεν αντιλαμβάνομαι αλλιώς τον κόσμο “ως γυναίκα”, ούτε “ως ανάπηρη”. Τι νομίζεις, ότι περίμενα την κωμωδία για να νιώσω σεξισμό;».

Η Κατερίνα είναι single και η κουβέντα μας πηγαίνει γρήγορα στα ερωτικά. Τι συζητάει με τις φίλες της και πώς διαμορφώνεται ο ερωτικός χάρτης στην ηλικία της; «Δεν υπάρχουν και πολλές ανύπαντρες στην ηλικία μου. Ολα τα κορίτσια φρόντισαν και στεφανώθηκαν, εγώ ήμουν και σε κώμα και έχασα λίγο χρόνο εκεί. Δεν έχω βγει ακόμα στη γύρα και δεν ξέρω τι καινούρια φρούτα παίζουν εκεί έξω. Εχω, όμως, την αίσθηση ότι παίζει μια ξηρασία και αχρηστίλα. Κάνω λάθος;». Της εξηγώ πως αν ξεκινήσει τα ραντεβού άμεσα, ιδίως μέσα από το Tinder που είναι και πολύ στη μόδα, θα έχει υλικό για τις επόμενες τριάντα παραστάσεις. «Tinder δεν θα έκανα.

Δεν βλέπω και καλά, οπότε δεν θα ήξερα ποιον να κάνω swipe. Ολοι μου οι σύντροφοι ήταν μέσα από την παρέα και γενικά προτιμώ τις live γνωριμίες», απαντά συμπληρώνοντας ότι, ως κυνηγός, νιώθει άβολα να κρύβεται πίσω από ένα πληκτρολόγιο. Πιστεύει ότι οι Ελληνες άντρες έχουν χιούμορ; «Εχουν και μάλιστα καυστικό, αλλά παίρνουν πολύ σοβαρά τον εαυτό τους, ρε παιδί μου. Δεν είμαστε άνετοι τελικά και μας έχει καταπιεί η σοβαροφάνεια. Για να είναι κάποιος μαζί μου πρέπει να καταλαβαίνει τι είναι κωμωδία και να αυτοσαρκάζεται, αλλιώς τι θα κάνει με μένα; Και μετά όλο αυτό γύρω από τη δυναμική γυναίκα. Σε αμαξίδιο βρίσκομαι, δεν είμαι και τόσο δυναμική, μη νομίζεις. Μετά θα με ρωτάνε πάλι “πώς νιώθεις ως γυναίκα που τσαλακώνεσαι στη σκηνή;”. Δεν τσαλακώνομαι, μια χαρά σιδερωμένα είναι τα ρούχα μου. Αγαπώ και σέβομαι τον εαυτό μου κι αυτή είναι η ζωή μου, όλα αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν για κανέναν».

Ποια θεωρεί την πιο άβολη στιγμή στη ζωή της; «Στην παράσταση “About Sex”, μιλούσα για τη σεξουαλική μου ζωή με γλαφυρές περιγραφές. Μια βραδιά αποφάσισαν να έρθουν οι καθηγητές μου από το Λύκειο και να κάτσουν στην πρώτη σειρά. Σκέφτεσαι κάτι πιο άβολο από αυτό; Ηθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί». Η «Ντερμπεντέρισσα» θα έχει άβολες στιγμές; «Εγώ υπόσχομαι μια βραδιά γέλιου, σε μια παράσταση που είναι ίσως η πιο προσωπική που έχω κάνει ποτέ. Μέσα από το χιούμορ μιλάω ανοιχτά για όλα όσα με απασχολούν και μου συμβαίνουν και, όπως καταλαβαίνεις, γίνομαι πολύ περιγραφική. Από γκομενικά μέχρι κοινωνικά, τα λέω όλα και το ευχαριστιέμαι», καταλήγει η Κατερίνα που «Δεν τη συγκινούν αγάπες - Φτάνει να καλοπερνά», κατά το θρυλικό τραγούδι, κι εμείς σπεύδουμε να κλείσουμε εισιτήριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης