Άνια Τέιλορ-Τζόι: Ο λόγος που η ηθοποιός μετά τα γυρίσματα περνάει μία περίοδο... θρήνου
anya-taylor-joy-arth

Άνια Τέιλορ-Τζόι: Ο λόγος που η ηθοποιός μετά τα γυρίσματα περνάει μία περίοδο... θρήνου

Στα 26 της χρόνια η ηθοποιός ενσαρκώνει στον απόλυτο βαθμό αυτό που θέλει η βιομηχανία του θεάματος αλλά και της μόδας

Ανασφαλής. Φοβική. Οχι ακόμα συμφιλιωμένη με τον εαυτό της. Με τάσεις φυγής. Και ξεκάθαρη ροπή στη σιωπή. Κάποτε λέει πως σταμάτησε να μιλάει για δύο ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να πείσει τους γονείς της να εγκαταλείψουν το Λονδίνο, όπου είχαν εγκατασταθεί οικογενειακώς, για να επιστρέψουν πίσω στην Αργεντινή όπου εκείνη είχε πλάσει τις πρώτες παιδικές αναμνήσεις της. Αυτή κοντολογίς είναι μια επιδερμική αλλά μεστή περιγραφή της Ανια Τέιλορ-Τζόι. Δηλαδή μιας από τις πλέον ανερχόμενες, περιζήτητες και -ω του θαύματος- καλές ηθοποιούς της νέας γενιάς. Είτε υποδύεται τη δαιμονικά ευφυή και πεισματάρα σκακίστρια Μπεθ Χάρμον στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» -εκείνου που λειτούργησε ως τηλεοπτικό βάλσαμο στην περίοδο της πανδημίας και απόλαυσε δίκαια δάφνες viral-, είτε ενσαρκώνει τη συνοδό πολυτελείας Μάργκοτ στην πρόσφατη -απογοητευτικά απολαυστική ή ίσως απολαυστικά απογοητευτική- ταινία «Το Μενού».

Σε κάθε περίπτωση, η 26χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός συνδέεται στενά με τις ηρωίδες της. Ζει τόσο πολύ μαζί τους, ώστε αμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων λέει πως επιτρέπει στον εαυτό της μία περίοδο θρήνου. Οχι μακρά σε διάρκεια. Αλλωστε, οι δουλειές διαδέχονται η μία την άλλη, έρχονται μαζεμένες σαν άλλες πληγές του Φαραώ (αλλά -ευτυχώς- με θετικό πρόσημο) για εκείνην. Οχι μόνο στο σινεμά αλλά και στη βιομηχανία της μόδας, η οποία δεν μπορούσε παρά να κλίνει το γόνυ στην αντισυμβατική καλλονή της, η οποία είναι η καλύτερη ευόδωση των φλύαρων κηρυγμάτων περί διαφορετικότητας.
Ηδη από το φθινόπωρο του 2021 η Τέιλορ-Τζόι ανέλαβε χρέη παγκόσμιας πρέσβειρας του οίκου Dior για τα προϊόντα γυναικείας μόδας και μέικ απ, δικαιώνοντας τον τίμιο αγώνα που έδινε έως τότε στα όπου Γης κόκκινα χαλιά πάντα με δημιουργίες του εμβληματικού γαλλικού οίκου. Με Dior από την κορυφή έως τα νύχια εμφανίστηκε και στην πρόσφατη πρεμιέρα του «The Super Mario Bros Movie» που έλαβε χώρα την εβδομάδα που μας πέρασε στο Λος Αντζελες. Με ολόσωμη ροζ φόρμα και φούξια γαλότσες υπερέβη για μία ακόμα φορά τον στυλιστικό πήχη που θέτει με κάθε εμφάνισή της και ήταν αναμφίβολα ταιριαστά ντυμένη για τον ρόλο της, αφού στο εν λόγω φιλμ είναι η φωνή της Princess Peach.
Μικρή, σταμάτησε να μιλάει για δύο χρόνια, προκειμένου να πείσει τους γονείς της να επιστρέψουν στην Αργεντινή

Παρά τη χαρακτηριστική άνεση που φαίνεται πως τη διακατέχει στη διάρκεια των κοσμικών λαοσυνάξεων και των χολιγουντιανών μαζώξεων, η ηθοποιός λέει πως χρειάστηκε χρόνο για να συνηθίσει τα διερευνητικά βλέμματα στο κορμί της. Βέβαια, με τη διασημότητα να την ακολουθεί σαν πιστό σκυλί, αναγκάστηκε να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και να επινοήσει μια πολύ προσωπική φόρμουλα επιβίωσης μπρος στο νυφοπάζαρο των παπαράτσι. Αποφάσισε λοιπόν να αντιμετωπίζει κάθε εμφάνισή της ως έναν ρόλο ή καλύτερα μια περφόρμανς. Μπορεί τελικά να υποκρίνεται τη σταρ, αλλά το κάνει όχι απλώς πειστικά, αλλά αριστοτεχνικά.



THE MOVIES





Στα ακόμα καλύτερα για εκείνη νέα, πλέον μπορεί να επιτρέπει μια χαραμάδα ειλικρίνειας στον εαυτό της, αντλώντας σιγουριά και αυτοπεποίθηση από τον σύντροφό της Μάλκολμ Μακ Ράε, τον οποίο «δειγμάτισε» στην οικουμένη και στη φετινή απονομή των Χρυσών Σφαιρών. Μολονότι δεν είναι σαφές πότε γνωρίστηκε με τον frontman και κιθαρίστα του συγκροτήματος More*, η εικασία που βρίσκεται εγγύτερα στην αλήθεια είναι πως μοιράζονται τη ζωή και την καθημερινότητά τους τα τελευταία τρία χρόνια - ναι, είναι από εκείνα τα ζευγάρια που επιβίωσαν της πολλής συνάφειας στην καραντίνα. Εναν περίπου χρόνο πριν από τη γνωριμία τους, το 2019 η Τέιλορ-Τζόι είχε έναν συντριπτικό, όπως τον έχει χαρακτηρίσει σε συνεντεύξεις της, χωρισμό.

«Ζούμε σαν 80χρονοι και 7χρονοι μαζί», έχει πει για τη σχέση της με τον σύντροφό της Μάλκολμ Μακ Ράε

Της στοίχισε τόσο πολύ, ώστε έπνιγε τον καημό της στις έξι σεζόν του «Sex & The City», καθρεφτίζοντας τη δική της περίπτωση σε εκείνη της Κάρι Μπράντσο και του Mr Big. Οταν μάλιστα συνάντησε διά ζώσης τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ έσπευσε να τη ρωτήσει εάν οι χωρισμοί και οι επανασυνδέσεις των δύο χαρακτήρων της σειράς μπορούν να έχουν αντίκρισμα στην αληθινή ζωή. Η απάντηση την απογοήτευσε. Αλλά δεν ακρωτηρίασε την πίστη της στον έρωτα, τον οποίο βρήκε στο πρόσωπο του Μακ Ράε. «Ζούμε σαν 80χρονοι και 7χρονοι μαζί», έχει πει ακτινογραφώντας τη σχέση τους, προσθέτοντας πως νιώθει ευγνώμων που επιτέλους βρήκε έναν άνδρα να απολαμβάνει τη σιωπή τις (πολλές) ώρες που εκείνη διαβάζει.




Η Τέιλορ-Τζόι δεν τελείωσε ποτέ το σχολείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι φιλοπερίεργη και φιλομαθής. Στα 16 της έγραψε μια επιστολή, την οποία απηύθυνε στην αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων μητέρα της και στον τραπεζίτη πατέρα της. Τους ενημέρωνε για την ειλημμένη απόφασή της να αφήσει το σχολείο για να σπουδάσει ηθοποιός. Εκείνοι δέχτηκαν την πρωτοβουλία της έφηβης κόρης τους -της μικρότερης από τα έξι παιδιά της οικογένειας- με στωικότητα. Αλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ανια επαναστατούσε.

Είχε αναμετρηθεί μαζί τους όταν η οικογένεια έφυγε από το Μαϊάμι για να εγκατασταθεί στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, το ίδιο -και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση- επαναλήφθηκε όταν οι γονείς της αποφάσισαν να μετοικήσουν στο Λονδίνο. Τότε η Τέιλορ-Τζόι ανέπτυξε την πεποίθηση πως αν δεν εξέφερε γρυ λέξη αγγλικών, η οικογένεια θα αναγκαζόταν να επιστρέψει στην Αργεντινή. Η απεργία λέξεων που διήρκεσε κοντά στα δύο χρόνια δεν απέδωσε καρπούς. Η μικρότερη κόρη της οικογένειας τελικά έμαθε αγγλικά, διαβάζοντας όλα τα βιβλία του «Χάρι Πότερ», όπως έχει πει.



Βέβαια, τίποτα δεν θα ήταν ίδιο στη ζωή της, αν καταμεσής της εφηβείας της δεν είχε αποφασίσει να δοκιμάσει την επιδεξιότητά της στο περπάτημα με τακούνια. Η νεαρή Τέιλορ-Τζόι σκέφτηκε πως ήταν καλή ιδέα να εμφανιστεί σε ένα πάρτυ όπου ήταν προσκεκλημένη με ψηλοτάκουνες γόβες. Δανείστηκε λοιπόν ένα ζευγάρι της μητέρας της και έβγαλε τον σκύλο της βόλτα, προκειμένου να συνηθίσει το περπάτημα αρκετά εκατοστά πάνω από το έδαφος. Ηταν ένας περίπατος που όρισε τη ζωή της, αν και η ίδια άργησε να το καταλάβει. Η Τέιλορ-Τζόι αντιλήφθηκε πως κάποιος την παρακολουθούσε σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Δεν τολμούσε να γυρίσει να κοιτάξει - όχι δηλαδή ότι αν κοιτούσε θα καταλάβαινε πολλά, αφού από τότε συνήθιζε να κυκλοφορεί χωρίς γυαλιά και φακούς επαφής, βλέποντας τον κόσμο μέσα από ένα μυωπικό καλειδοσκόπιο. Πίστευε πάντως ότι κάποιος την κατασκόπευε ενώ δεν είχε αποκλείσει την ιδέα πως θα μπορούσε να πέσει θύμα απαγωγής. Τελικά ο μυστηριώδης τύπος που την είχε πάρει στο κατόπι με το αυτοκίνητό του την έφτασε, κατέβασε το παράθυρο του οδηγού και της συστήθηκε προτάσσοντας μια κάρτα του.

Ζει τόσο πολύ με τις ηρωίδες της, ώστε μετά το τέλος των γυρισμάτων επιτρέπει στον εαυτό της μία περίοδο θρήνου

Δεν ήταν κατάσκοπος, ούτε απαγωγέας, αλλά μάνατζερ μοντέλων που είχε δει σε εκείνην την επόμενη μεγάλη ανακάλυψή του. Η Τέιλορ-Τζόι πείστηκε να ξεκινήσει το μόντελινγκ, αλλά δεν μακροημέρευσε. Σε μια από τις πρώτες φωτογραφήσεις της ο ηθοποιός Αλαν Λιτς τη σύστησε στον δικό του ατζέντη. Το μέλλον της ήταν πια η βιομηχανία του θεάματος. Απλώς ήταν θέμα χρόνου να το χωνέψει και η ίδια. Χρειάστηκε η ταινία «The Witch» που συνεπήρε τα πλήθη του Φεστιβάλ Sundance το 2015 και παρέδωσε στο Χόλιγουντ τη νέα ενζενί του, η οποία αν και απείχε παρασάγγας από το στερεότυπο, ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στον ρόλο της. Ή μάλλον βοήθησε και η ίδια στην αναθεώρησή του. Αλλωστε, αν κάτι έχει μάθει από τη σύντομη χρονικά αλλά πυκνή σε ρόλους καριέρα της -αισίως βαδίζει προς τον 30ό- είναι να μην επιτρέπει στους άλλους να της λένε ποια είναι. Αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της. Και μέχρι στιγμής το πράττει με σοφία δυσανάλογη της εμπειρίας και της ηλικίας της.





THE COVERS






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης