Οικογένεια Τομ Χανκς: Ο πατέρας με διαβατήριο και ο γιος με σταυρό

Οικογένεια Τομ Χανκς: Ο πατέρας με διαβατήριο και ο γιος με σταυρό

Η φωτογραφία του διάσημου ηθοποιού και της συζύγου του να κρατάνε περιχαρείς τα ελληνικά διαβατήρια στο χέρι μαζί με το πρωθυπουργικό ζεύγος στην Αντίπαρο είναι απλώς το επιστέγασμα μιας ολόκληρης διαδρομής με γαλανόλευκη αποκλειστικά σφραγίδα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
hanks_main
Το ελληνικό διαβατήριο που τους παραδόθηκε από το πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αντίπαρο δεν είναι παρά το αποκορύφωμα της σχέσης πάθους που έχουν με την Ελλάδα, την εθιμοτυπία της και την ορθόδοξη πίστη ο Τομ Χανκς και η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον.

Είτε πρόκειται για τον Επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής, τον οποίο σπεύδει πάντα να σηκώσει από τους πρώτους όποτε βρεθεί Πάσχα στο νησί, είτε για τα ελληνικά τραγούδια που έχει μάθει πια να σιγοτραγουδά, δεν υπάρχει τίποτε ελληνικό που να μην έχει οικειοποιηθεί με τον δικό του παθιασμένο και βιμπράτο τρόπο ο Χολιγουντιανός ηθοποιός. Μαζί με τη Ρίτα Γουίλσον, η οποία δεν ξέχασε, ούτε ξεχνά την ελληνική καταγωγή της, ο βαπτισμένος ορθόδοξος πλέον και με ελληνική υπηκοότητα Τομ Χανκς επικαλείται τις δικές του μνήμες και εικόνες από την Ελλάδα -και όχι μόνο αυτές της γυναίκας του- δηλώνοντας λάτρης της χώρας μας. Εξ ου και το διάπλατο χαμόγελο του διάσημου κινηματογραφικού ζεύγους δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι μπροστά από την είσοδο του σπιτιού τους με φόντο μια εμβληματική και άκρως ελληνική ελιά.

Πρόκειται για άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια ανάμεσα σε τόσες άλλες που μαρτυρούν το ελληνικό αίμα που τρέχει στις φλέβες του διάσημου αστέρα: «Είμαι 100% Ελληνας. Είμαι περισσότερο Ελληνας από Ελληνα επειδή είχα καλό γούστο και προτίμησα να παντρευτώ Ελληνίδα. Ορισμένοι Ελληνες παντρεύονται μη Ελληνες, το πιστεύετε; Είναι δυνατόν; Είναι ευτυχία να παντρευτείς Ελληνίδα, είναι φανταστικό», δήλωσε πρόσφατα, εξηγώντας γιατί από τότε που γνώρισε τη Ρίτα Γουίλσον, το 1984, στα γυρίσματα του πλατό της ταινίας «Εθελοντές» βρήκε την πραγματική ευτυχία και, όπως έχει ομολογήσει και στην αυτοβιογραφία του, απελευθερώθηκε σεξουαλικά και νίκησε τις εξαρτήσεις και την κατάθλιψη.



f1
Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον επιδεικνύουν με περηφάνια τα ελληνικά διαβατήρια ποζάροντας για την αναμνηστική φωτογραφία με το πρωθυπουργικό ζεύγος στην Αντίπαρο

Αιώνιο ελληνικό γλέντι

Εκτός από την προσωπική του Θεά Αφροδίτη, η οποία τον μύησε στα μυστικά του έρωτα, σημαντικό ρόλο αντίστοιχα έπαιξαν και τα ελληνικά αγαθά: το τσίπουρο αλλά και το χύμα κρασί, που τόσο λατρεύει, αντικατέστησαν επίπλαστους παραδείσους, ενώ το ελληνικό γλέντι ήταν ο λόγος που ο Χανκς αποφάσισε ρίχνοντάς το έξω να πει αντίο σε εφήμερες θλίψεις. Η διονυσιακή έκσταση των Ελλήνων, οι δικές του προσωπικές δοκιμές στο συρτάκι έμοιαζαν με ιδανικό τρόπο εξόντωσης μιας κατάθλιψης που τον βασάνιζε από την παιδική ήδη ηλικία παρά με σκηνές από το «Γάμος αλά ελληνικά» - αν και ο Χανκς έχει προ πολλού ομολογήσει πως νιώθει απολύτως άνετα με οποιονδήποτε τρόπο ελληνικής υπερβολής. Αγαπάει τη φασαρία γύρω από τα γεμάτα με κόσμο τραπέζια, τα γεμιστά και τη φάβα, τα οποία ζητάει πάντα από τη γειτόνισσά του στην Αντίπαρο και μαγείρισσα στην ταβέρνα «Yorgis», που ο Χανκς τη θεωρεί συνώνυμη με ιδανικό καταφύγιο. «Η Ελλάδα είναι ένα καταφύγιο, ένα μέρος ιαματικό. Εχω γυρίσει όλο τον κόσμο, έχω πάει στα ομορφότερα μέρη της Γης, πουθενά δεν είναι σαν την Ελλάδα. Η γη, ο ουρανός, το νερό κάνουν καλό στην ψυχή σου. Ειδικά όταν προσαρμοστείς σε αυτό το φανταστικό πρόγραμμα των Ελλήνων να κοιμάσαι μέχρι το μεσημέρι και να μένεις ξύπνιος και να συζητάς στην ταβέρνα μέχρι τις 3 τα ξημερώματα», δήλωνε λίγο μετά την απονομή ακόμα μιας Χρυσής Σφαίρας.

Και όντως, την ταβέρνα «Yorgis» στην Αντίπαρο την τιμάει πάντα, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πάντα κρατάει την ίδια θέση στη γωνία, δίπλα στα καφάσια με τις μπίρες, μακριά από τις εκτεθειμένες προς τον δρόμο θέσεις, αποφεύγοντας τα βλέμματα των περαστικών - αν και όλοι ξέρουν ότι ο Χανκς είναι πλέον σήμα κατατεθέν για το νησί. Περιδιαβαίνει με άνεση στα σοκάκια ψωνίζοντας καφτάνια από τα μαγαζιά και κουλουράκια από τον αγαπημένο του φούρνο, ενώ φροντίζει να κάνει πλάκα με τους καταστηματάρχες. Σε έναν από αυτούς σιγοτραγουδούσε κομμάτια του Θεοδωράκη αλλά και το «Φεγγαράκι μου λαμπρό», με το οποίο κοίμιζε ο ίδιος τους δύο γιους του από τον γάμο του με τη Ρίτα, τον Τσέστερ και τον Τρούμαν. Είναι άλλωστε εκείνη η οποία φρόντισε να του μάθει όλα τα τραγούδια και τα έθιμα και να τον μυήσει στην ελληνική μουσική. Οχι τυχαία, η ίδια ασχολείται χρόνια με τη μουσική, ενώ διακρίνεται και στο τραγούδι - δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξε Ελληνα τραγουδοποιό, και συγκεκριμένα τον Χρήστο Μάστορα από τις Melisses, για να εμφανιστούν μαζί στο φεστιβάλ Summer Nostos Festival που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το Ιδρυμα Νιάρχος. Την είχε μάλιστα συγκινήσει η προσωπική του ιστορία, αφού και αυτός κατάγεται από τη Βόρεια Ηπειρο, και συγκεκριμένα από το ίδιο χωριό με τη μητέρα της. Από εκείνη έμαθε να λατρεύει τα ηπειρώτικα, τα μοιρολόγια, αλλά και τις ψαλμωδίες, μια αγάπη που μετέφερε και στον άνδρα της και στα παιδιά της.

Κλείσιμο
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο γιοι του ζευγαριού επέλεξαν μεγαλώνοντας να ακολουθήσουν τα ελληνικά έθιμα αλλά και να γίνουν χριστιανοί ορθόδοξοι, πρεσβεύοντας ότι ο τρόπος που δοξάζονται στη χώρα μας τα θεία αντιπροσωπεύει τις δικές τους εσωτερικές πεποιθήσεις για τη μεταφυσική. Ο σκληροτράχηλος Τσέστερ μάλιστα πιστεύει ότι η Παναγιά η Γλυκοφιλούσα είναι που τον έσωσε από τα ναρκωτικά με τα οποία είχε περιπέτειες από πολύ μικρή ηλικία, καταφέροντας να απεξαρτηθεί σχετικά πρόσφατα. Ακόμη, θεωρεί ότι αυτή είναι που προστατεύει την οικογένεια από τις κακοτοπιές. Θρήσκος, λοιπόν, και με ελληνικό αίμα να τρέχει στις φλέβες του, επέλεξε την εικόνα της ορθόδοξης Παναγίας για να στολίσει το μπράτσο του με ένα τεράστιο τατουάζ, το οποίο επεδείκνυε με κάθε τρόπο στους φίλους του ή στις άπειρες εμφανίσεις του ως ράπερ. Φιλήσυχος και πιο κοντά στον ντροπαλό χαρακτήρα του Τομ Χανκς όταν ήταν νεαρός, ο μεγαλύτερος γιος, ο Κόλιν, επέλεξε τον ίδιο δρόμο με τον πατέρα του, αυτόν της υποκριτικής, ενώ πάντα φροντίζει να επισκέπτεται την Αντίπαρο μαζί με τα δυο του παιδιά. Είναι μάλιστα η κόρη του η Ολίβια που απευθύνεται στον Τομ και τη Ρίτα πάντοτε στα ελληνικά φωνάζοντάς τους «παππού» και «γιαγιά». Μιλώντας πάντα με τρυφερότητα για τον πατέρα του, ο Κόλιν επιμένει ότι είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος με απίστευτη αίσθηση του χιούμορ, ο οποίος ωστόσο όταν θυμώνει -ειδικά όταν πολεμάει να βγάλει άκρη με τον υπολογιστή του- μοιάζει με άνθρωπο των σπηλαίων, ενώ μιλάει φωνάζοντας -μήπως και εδώ είναι Ελληνας;- και πάντα σε ντεσιμπέλ παραπάνω από το κανονικό.


Επιπλέον, επειδή δεν έχει καλές σχέσεις με την τεχνολογία, ο Ελληνας πλέον Τομ Χανκς προτιμάει να γράφει σενάρια, επιστολές, ακόμα και διηγήματα, τα οποία μάλιστα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μία από τις σπάνιες συλλεκτικές γραφομηχανές του, αφού είναι ένας από τους πιο γνωστούς συλλέκτες στον κόσμο - μαζί με τις μηχανές του καφέ, με τις οποίες έχει επίσης μανία. Μάλιστα μια τέτοια μηχανή μεγάλης αξίας επέλεξε να στείλει ως δώρο στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο πάντοτε υποστήριζε ανοιχτά, χωρίς να κρύβει τη σαφή του υποστήριξη προς τους Δημοκρατικούς. Οταν όμως σε κάποια ανύποπτη στιγμή τον είχαν ρωτήσει αν θα έβαζε ποτέ υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε επικαλεστεί και πάλι... την ελληνική του ταυτότητα, αποφεύγοντας τεχνηέντως την απάντηση: «Προτιμώ να είμαι πολιτογραφημένος Ελληνας, κάτοικος Αντιπάρου, παρά πρόεδρος των ΗΠΑ. Γι’ αυτόν τον ρόλο είναι πολύ καλύτερος ο Κλούνεϊ», είχε δηλώσει τότε, με τον οποίο φρόντιζε μάλιστα να κάνει καλή παρέα. Βέβαια στενότερος φίλος του είναι ο Μάθιου ΜακΚόναχι, τον οποίο έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές μαζί με τα παιδιά του στο σπίτι της Αντιπάρου, οργανώνοντας αυτοσχέδια 5x5 και παιχνίδια στην αμμουδιά.

Από το ίδιο σπίτι έχουν περάσει ο διάσημος ροκ σταρ Μπρους Σπρίνγκστιν, ενώ συχνά φιλοξενείται Νία Βαρντάλος, η οποία διατηρεί εξοχικό στην Πάρο. Φυσικά για να διασχίσουν τις βίλες των Χανκς όλοι υποχρεούνται να περάσουν τις τελετές μύησης στην ελληνική κουλτούρα, τρώγοντας παϊδάκια οι κρεατοφάγοι και μουσακά ή γεμιστά με ρύζι οι χορτοφάγοι, τα οποία μαγειρεύει μία από τις Ελληνίδες οικονόμους του σπιτιού, ενώ δεν διανοούνται να φύγουν από το σπίτι χωρίς να μάθουν έστω έναν στίχο από τα αγαπημένα του Χανκς τραγούδια του Θεοδωράκη ή του Χατζιδάκι. Εννοείται ότι όλοι μαζί, καλεσμένοι και οικοδεσπότες, θα πάνε για ψάρεμα, συνήθεια που ο Τομ Χανκς έχει πει πως είναι καλύτερη από την ψυχανάλυση, ή μια θαλάσσια βόλτα με το σκάφος του στα γύρω νησιά, τα οποία αγαπάει εξίσου με την Αντίπαρο. Αλλωστε έχουν πια συνηθίσει οι κάτοικοι του Αιγαίου να τον βλέπουν να επισκέπτεται τα παραλιακά ταβερνάκια των νησιών παρέα με κάποιον Χολιγουντιανό αστέρα, στον οποίο θα έχει φροντίσει να μεταφέρει την απόλυτη λατρεία για τον ελληνικό ήλιο, τη θάλασσα και την ελευθερία που ο ίδιος υποστηρίζει πως του εμφύσησε η γυναίκα του, με την οποία εξακολουθούν να είναι αγαπημένοι ύστερα από 32 χρόνια γάμου.


f7
Προκειμένου να αποδείξει την ορθόδοξη πίστη του, ο μικρότερος γιος του Τομ Χανκς και της Ρίτας Γουίλσον, Τσέστερ (Τσετ), έκανε τατουάζ στην πλάτη του έναν εντυπωσιακό σε μέγεθος σταυρό

Επέτειοι πάντα στην Αντίπαρο

Αλλά δεν είναι μόνο η επέτειος του γάμου του που το ζεύγος Χανκς γιορτάζει σχεδόν πάντα με ελληνικό τρόπο - με ελληνικό γλέντι και αντίστοιχο μενού. Είναι και τα γενέθλια του Τομ που έχουν πάντα άρωμα Αιγαίου. Ο ίδιος μάλιστα φροντίζει την επιβλητική τούρτα να την παραγγέλνει μαζί με ελληνικά γλυκά από συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο στην Αθήνα, ενώ συχνά βάζει τους καλεσμένους να συναγωνίζονται ποιος θα προφέρει πιο δεξιοτεχνικά τη λέξη «γαλακτομπούρεκο» ώστε να κερδίσει μεγαλύτερο κομμάτι από την τούρτα. Αντίστοιχα, οι κάτοικοι της Αντιπάρου πάντα περιμένουν να δουν τα βεγγαλικά να φωτίζουν τον έναστρο ουρανό ανήμερα των γενεθλίων του στις 3 του Ιούλη, γνωρίζοντας με βεβαιότητα ότι προέρχονται από τη βίλα «Hanx», όπως συνηθίζει χαριτωμένα ο ίδιος να την αποκαλεί. Το ίδιο κάνει και με το σκάφος, το οποίο έχει αντίστοιχα ονομάσει «Hanx boat» παίζοντας με το «Thanx» και με το «Hanks». Απλώς κάθε φορά προσθέτει μια λεπτομέρεια που κάνει το όνομα Χανκς συνώνυμο της Αντιπάρου: πέρυσι έσπευσε να συνοδεύσει το βίντεο που τον έδειχνε να βουτάει από το σκάφος του στα ανοιχτά της Αντιπάρου με τη λεζάντα «Δείτε τι ωραία ρούχα παραλίας που μου έδωσαν για τα 63α γενέθλια μου!», κάνοντας και πάλι διάσημο το μικρό νησί των Κυκλάδων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μόνο και μόνο η σκέψη ότι οι 9,4 εκατομμύρια ακόλουθοι του Χανκς στο Instagram εκείνη τη στιγμή μάθαιναν, για μια ακόμα φορά, για τις ομορφιές των θαλασσών μας την πιο γιορτινή μέρα του Χολιγουντιανού ηθοποιού αρκεί για να καταλάβουμε γιατί ο Χανκς περιοποιεί μεγάλη τιμή στην Ελλάδα - και όντως αξίζει την υπηκοότητα.

f6
Ο σκληροτράχηλος, αλλά βαθιά θρησκευόμενος, Τσέστερ πιστεύει ότι η Παναγιά η Γλυκοφιλούσα είναι αυτή που τον έσωσε από τα ναρκωτικά, γι' αυτό αποφάσισε να αποτυπώσει τη μορφή της με τατουάζ στο μπράτσο του. Δεξιά, πατέρας και γιος στην πισίνα του σπιτιού τους
f9
Αναμνηστική φωτογραφία του Τομ Χανκς στον ολάνθιστο κήπο της βίλας του στην Αντίπαρο
f5
Το καλοκαίρι στην Αντίπαρο ο Τομ Χανκς συμπεριφέρεται σαν γνήσιος Ελληνας ακόμη και στις φάρσες που σκαρώνει

Ειδήσεις σήμερα: 

Θεσσαλονίκη: Ανθρωποκτονία έδειξε η νεκροψία του ενός αλλοδαπού - Τον έσφαξαν και του έβαλαν φωτιά

Στη Μύκονο εκτάκτως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά τα κρούσματα στο Alemagou

Με «μοντέλο Πόρου» τα μέτρα στις εστίες διασποράς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης