LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης: Απορρίπτουμε τις θεωρίες συνωμοσίας - Φοράμε όλοι μάσκα

mitsotakis-tilediaskepsi-arthro

«Εθνικό μας εμβόλιο το φιλότιμο, το σχέδιό μας αναπροσαρμόζεται συνέχεια» είπε ο πρωθυπουργός, που απέδωσε στη χαλάρωση του Ιουλίου την αύξηση των κρουσμάτων - «Έχουμε επιβάλλει, μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, τουλάχιστον 15 στοχευμένα νέα περιοριστικά μέτρα» - «Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας» - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε το φιλότιμο

Την ανησυχία της κυβέρνησης για το επικίνδυνο «κοκτέιλ» της χαλάρωσης στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και των φαινομένων συνωστισμού σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι, δεν έκρυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη για τη νόσο Covid-19 το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε το φιλότιμο των Ελλήνων, ενώ  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων, εάν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας.

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως πιθανώς η κατάσταση να είναι κρισιμότερη και από την περίοδο της καραντίνας, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει, πλέον, η πολυτέλεια της απόφασης για ένα δεύτερο, καθολικό lockdown, όπως σημείωσε άλλωστς ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των πρόσφατων κοινών του δηλώσεων με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ.

«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη» τόνισε ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης για την Covid-19.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή στη μάχη που όλοι μαζί δίνουμε συντεταγμένα από τον Φεβρουάριο, πολιτεία και κοινωνία, ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μία σημαντική αύξηση των θετικών κρουσμάτων η οποία, όμως, διαφέρει ουσιωδώς από το πρώτο κύμα της πανδημίας και αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί»
ανέφερε.

«Θα πρέπει να το πούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά το μήνα Ιούλιο. Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη γι' αυτό. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είχαμε δηλώσει με πολύ καθαρό τρόπο στις ανακοινώσεις που έγιναν στα τέλη Απριλίου από εμένα και από τα μέλη της κυβέρνησης και από όλους τους αρμόδιους και από τον Νίκο και από τον Σωτήρη ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι ένα σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, ούτε είναι ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα. Κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι το Φεβρουάριο και έως ότου η επιστημονική κοινότητα ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο, αλλά και τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει. Γι' αυτό και κανέναςεφησυχασμός δεν δικαιολογείται» υπογράμμισε.

Μήνυμα Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού


«Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, δεν γνωρίζουμε ακόμα τη διάρκεια της πανδημίας. Ξέρουμε ότι η επιστήμη κάνει πολύ γρήγορα βήματα προόδου, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα για πόσο καιρό, για πόσους μήνες θα είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε μαζί με τον ιό» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 ​«Είχαμε δηλώσει εξ αρχής ότι το σχέδιό μας αναπροσαρμόζεται συνέχεια με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας είχαμε πει τότε, ότι θα μετριέται, όπως και έγινε. Θα αξιολογείται, όπως και γίνεται διαρκώς και θα αποφασίζουμε συνεχώς αν πρέπει να επιταχύνουμε κάπου ή να επιβραδύνουμε κάπου αλλού. Και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε. Το κάνουμε κάθε μέρα. Έχουμε επιβάλλει μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, τουλάχιστον 15 στοχευμένα νέα περιοριστικά μέτρα. Είναι μέτρα τα οποία απαντούν στα ευρήματα του Παρατηρητηρίου και του Διυπουργικού Μηχανισμού Παρέμβασης που έχουμε δημιουργήσει. Και αυτό που κάποιοι συχνά κακοπροαίρετα ονομάζουν έλλειψη σχεδίου ή κυβερνητικές παλινωδίες, είναι ακριβώς αυτή η διαρκώς ευμετάβλητη συνθήκη στην οποία καλείται να προσαρμοστεί κάθε κυβέρνηση -το τονίζω κάθε κυβέρνηση- απέναντι σε μια πανδημία που θέτει πρωτόγνωρα προβλήματα δημόσιας πολιτικής για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε έτοιμες απαντήσεις ούτε δοκιμασμένες λύσεις» ανέφερε ακομη ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτή τη μεγάλη κρίση η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη. Δεν είμαστε ή με την υγεία ή με την οικονομία. Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δείκτη προστασίας πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και ένα κράτος το οποίο να επιτελεί το ρόλο του. Για αυτό και θα το ξαναπώ. Η πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από εδώ και πέρα» υπογράμμισε.

«Φοράμε όλοι, όλοι μάσκα σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και τη διασκέδαση σε χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγείται όχι η πολιτεία αλλά οι ειδικοί επιστήμονες για να προστατεύσουμε τελικά τη δημόσια υγεία όλων» κατέληξε ο πρωθυπουργός.Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων κι επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων. Εκεί που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα αναφέρθηκε ότι γίνεται συστηματική ιχνηλάτησηκαι καταβάλλεται προσπάθεια στεγανοποίησης. Επίσης, παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία από τις αφίξεις, που επιβεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όχι στα εισαγόμενα περιστατικά αλλά στην εγχώρια μετάδοση. Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα και σε αυτές τις περιοχές θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

20-08-05_0044__DPT8831


Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή τραγωδία στον Λίβανο. «Επιτρέψτε μου να κάνω μία σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση ξεκινώντας με τα θερμά μου συλλυπητήρια και τις σκέψεις μου στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου και ειδικά της Βηρυτού μετά από αυτή την τραγική έκρηξη την οποία όλοι είδαμε χθες. Σε συνεννόηση και με τον Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήδη απογειώνεται άμεσα το πρώτο C130 με άντρες και γυναίκες της ΕΜΑΚ καθώς οι πρώτες ανάγκες, όπως μας ζητήθηκαν από τους Λιβανέζους, αφορούν ανθρώπινο δυναμικό σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Και βέβαια είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με πρόσθετο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό καθώς φαντάζομαι ότι όσο θα περνάνε οι ώρες και οι μέρες θα αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας που χτύπησε τον Λίβανο» ανέφερε.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισαγωγικής τοποθέτησής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Καλημέρα σας. Επιτρέψτε μου να κάνω μία σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση ξεκινώντας με τα θερμά μου συλλυπητήρια και τις σκέψεις μου στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου και ειδικά της Βηρυτού μετά από αυτή την τραγική έκρηξη την οποία όλοι είδαμε χθες.

Σε συνεννόηση και με τον Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήδη απογειώνεται άμεσα το πρώτο C130 με άντρες και γυναίκες της ΕΜΑΚ καθώς οι πρώτες ανάγκες, όπως μας ζητήθηκαν από τους Λιβανέζους, αφορούν ανθρώπινο δυναμικό σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Και βέβαια είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με πρόσθετο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό καθώς φαντάζομαι ότι όσο θα περνάνε οι ώρες και οι μέρες θα αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας που χτύπησε τον Λίβανο.

Τώρα, ως προς τα ζητήματα τα οποία μας αφορούν, νομίζω ότι είναι τελείως ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή στη μάχη που όλοι μαζί δίνουμε συντεταγμένα από τον Φεβρουάριο, πολιτεία και κοινωνία, ενάντια στην πανδημία του κοροναϊού. Και έχοντας ήδη διανύσει σχεδόν τρεις μήνες από τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία θυμίζω ότι ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μία σημαντική αύξηση των θετικών κρουσμάτων η οποία, όμως, διαφέρει ουσιωδώς από το πρώτο κύμα της πανδημίας και αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί.

Είχαμε δηλώσει με πολύ καθαρό τρόπο στις ανακοινώσεις που έγιναν στα τέλη Απριλίου από εμένα και από τα μέλη της Κυβέρνησης και από όλους τους αρμόδιους και από τον Νίκο και από τον Σωτήρη ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι ένα σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, ούτε είναι ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα.

Κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι το Φεβρουάριο και έως ότου η επιστημονική κοινότητα ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο, αλλά και τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει. Για αυτό και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται.

 ​Είχαμε ονομάσει το σχέδιό μας «Γέφυρα Ασφάλειας». Ήταν ένα σχέδιο μετάβασης από το «Μένουμε Σπίτι» στο «Μένουμε Ασφαλείς». Σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου όμως, που επιβάλλει νέους κανόνες εργασίας, συμβίωσης, κυκλοφορίας, ψυχαγωγίας. ​Αλλά και νέα εργαλεία παρακολούθησης από την πολιτεία τόσο των υγειονομικών δεδομένων, όσο και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ένα σχέδιο που όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο, διότι επιβάλλει μέτρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι για όλους μας δυσάρεστα.

 ​Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε δεν γνωρίζουμε ακόμα τη διάρκεια της πανδημίας. Ξέρουμε ότι η επιστήμη κάνει πολύ γρήγορα βήματα προόδου, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα για πόσο καιρό, για πόσους μήνες θα είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε μαζί με τον ιό.

 ​Είχαμε δηλώσει εξ αρχής ότι το σχέδιό μας αναπροσαρμόζεται συνέχεια με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας είχαμε πει τότε, ότι θα μετριέται, όπως και έγινε. Θα αξιολογείται, όπως και γίνεται διαρκώς και θα αποφασίζουμε συνεχώς αν πρέπει να επιταχύνουμε κάπου ή να επιβραδύνουμε κάπου αλλού. Και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε. Το κάνουμε κάθε μέρα.

 Αξίζει να θυμίσω ότι ανοίγοντας ξανά την οικονομία μας, έχουμε επιβάλλει μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, τουλάχιστον 15 στοχευμένανέα περιοριστικά μέτρα. Είναι μέτρα τα οποία απαντούν στα ευρήματα του Παρατηρητηρίου και του Διυπουργικού Μηχανισμού Παρέμβασης που έχουμε δημιουργήσει.

Και αυτό που κάποιοι συχνά κακοπροαίρετα ονομάζουν έλλειψη σχεδίου ή κυβερνητικές παλινωδίες, είναι ακριβώς αυτή η διαρκώς ευμετάβλητη συνθήκη στην οποία καλείται να προσαρμοστεί κάθε Κυβέρνηση, το τονίζω κάθε Κυβέρνηση, απέναντι σε μια πανδημία που θέτει πρωτόγνωρα προβλήματα δημόσιας πολιτικής για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε έτοιμες απαντήσεις ούτε δοκιμασμένες λύσεις.

Νομίζω ήταν σαφές σε όλους μας ότι το lockdown δεν μπορούσε, δεν έπρεπε να συνεχιστεί άλλο. Διότι ναι μεν χάρη σε αυτό καταφέραμε και σώσαμε ζωές και πρέπει να είμαστε όλοι, όλη η ελληνική κοινωνία πολύ υπερήφανοι για αυτό το οποίο πετύχαμε, όμως ταυτόχρονα τα κλειστά σχολεία, κλειστές επιχειρήσεις, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προκαλούν όχι μόνο τεράστια οικονομικά αδιέξοδα, αλλά και εντονότατα κοινωνικά προβλήματα. Εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες, δημιουργούν προβλήματα ψυχολογικά, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ήταν επίσης σαφές ότι η αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής όπως την εφαρμόσαμε σε φάσεις από το Μάιο, θα συνεπαγόταν και συνεπάγεται τον κίνδυνο μιας νέας αύξησης κρουσμάτων. Το γνωρίζαμε ότι αυτό θα συνέβαινε. Και ζούμε όλοι σε έναν κόσμο πολύ αυξημένου ρίσκου και όπως είπα οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι που να βρεθεί η οριστική θεραπεία.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα κλειστούμε στο καβούκι μας ή θα χώσουμε το κεφάλι μας σαν την στρουθοκάμηλο στην άμμο. Αντίθετα πρέπει να εκπαιδευτούμε, να προσαρμοστούμε ως υπεύθυνοι πολίτες στα νέα δεδομένα που δημιουργεί αυτός ο θανατηφόρος ιός.

Και κατανοώ ότι προκαλεί εύλογη αγωνία σε όλους η αύξηση των κρουσμάτων. Και έτσι πρέπει να γίνει. Διότι ποτέ δεν είπαμε ως Κυβέρνηση ότι ο ιός έσβησε και ότι μπορούμε να επιστρέψουμε κανονικά στις ζωές μας σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

20-08-05_0026__DPC3353


Το λέγαμε πάντα, το έλεγα σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου. Ο ιός είναι εδώ, κυκλοφορεί ανάμεσά μας και βέβαια προς διάψευση μιας διαδεδομένης αντίληψης η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται τόσο στο άνοιγμα των συνόρων, τα οποία θέλω να πω ότι επιτηρούνται υποδειγματικά με επιστημονικά εργαλεία προηγμένων αλγορίθμων που πολύ λίγες χώρες έχουν υιοθετήσει ως τώρα. Θα πρέπει να το πούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά το μήνα Ιούλιο. Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη για αυτό. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια.

Και αποδεικνύεται από τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, στοιχεία της πολιτικής προστασίας, του ΕΟΔΥ, από τις ιχνηλατήσεις που κάνουμε ότι σήμερα κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσια, γιορτές, χώροι διασκέδασης όπου συνωστίζεται κόσμος, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, αλλά και συγκεκριμένες παραγωγικές δραστηριότητες που οφείλουν να τηρούν αυστηρά υγειονομικά μέτρα όπως η βιομηχανία τροφίμων, αποτελούν σήμερα σοβαρές εστίες μετάδοσης του ιού.

Και για αυτό και λαμβάνουμε νέα αυστηρότερα στοχευμέναμέτρα και πραγματοποιούμε πολλούς αυξημένους ελέγχους σε αυτούς τους χώρους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δεν είναι, όμως, σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων ο μόνος κρίσιμος δείκτης που πρέπει να μας απασχολεί. Διότι ο Αύγουστος δεν είναι Μάρτιος. Και όσοι επιχειρούν αυτή τη σύγκριση νομίζω ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Συχνά κάνουν αντιπολίτευση όχι σε εμάς στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια τη χώρα. Το Μάρτιο είχαμε ένα εθνικό σύστημα υγείας με πολύ λίγες κλίνες ΜΕΘ, χωρίς επαρκή αριθμό αναπνευστήρων και υλικών, με μικρή δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ, με έναν πληθυσμό, αλλά και μια ιατρική κοινότητα η οποία δεν είχε εκπαιδευθεί ακόμα στην αντιμετώπιση του ιού.

Και σήμερα όλα είναι τελείως διαφορετικά και ως προς τις δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας να ανταποκριθεί σε έναν δυνητικό αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και ως προς τη δυνατότητα της επιστημονικής κοινότητας να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά, έστω με τα μέσα που διαθέτει τα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά βέβαια και με μια κοινωνία πιο ώριμη και πιο ενημερωμένη. Αλλά και με διαφορετικό τρόπο διάδοσης πια του ιού. Το είπε εχθές και ο Σωτήρης στην ενημέρωσή του. Έχουμε πια μια διάδοση του ιού σε νεότερες ηλικίες, συχνά με πιο ασυμπτωματικούςφορείς. Ασυμπτωματικοί φορείς οι οποίοι όμως δεν είναι λιγότερο μεταδοτικοί. Και οι κρίσιμοι δείκτες που παρακολουθούμε, που είναι κυρίως η επιβάρυνση των κλινών Covid, των κλινών ΜΕΘ, τα νοσοκομεία, παραμένουν σε πολύ-πολύ χαμηλό ποσοστό του υφιστάμενου δυναμικού.

Αυτό είναι το καλό νέο. Αλλά για αυτό και πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα για να μη δούμε αυξημένες πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Έχουμε βέβαια και σήμερα τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε πολύ περισσότερα τεστ και να τα πραγματοποιούμε πολύ πιο στοχευμένα. Για αυτό και αποκαλύπτονται ενδεχομένως περισσότερα θετικά κρούσματα. Όλα αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λόγος εφησυχασμού. Νομίζω ότι όλοι έχουμε κατανοήσει ότι σε αυτή τη μεγάλη κρίση η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη. Δεν είμαστε ή με την υγεία ή με την οικονομία.

Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δείκτη προστασίας πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και ένα κράτος το οποίο να επιτελεί το ρόλο του.

Για αυτό και θα το ξαναπώ. Η πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από εδώ και πέρα. Και σε αυτή την κρίσιμη καμπή ώστε να μην δούμε μέσα στον Αύγουστο μία νέα σημαντική αύξηση των κρουσμάτων η οποία θα προκαλέσει ευρεία διασπορά στην κοινότητα. Για να μην οδηγηθούμε σε ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα που θα βλάψουν την οικονομία και την κοινωνία.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι ημέρες χαλάρωσης για πολλούς συμπολίτες μας και για αυτό και οφείλουμε να δείξουμε ένα αυξημένο αίσθημα επαγρύπνησης, ένα αίσθημα ευθύνης, προστασίας των πιο ηλικιωμένων και των ευπαθών πληθυσμών.

Φοράμε όλοι, όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας. ​

Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και τη διασκέδαση σε χώρους έντονου συγχρωτισμού. ​

Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγείται, όχι η πολιτεία, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες για να προστατεύσουμε τελικά τη δημόσια υγεία όλων.​

20-08-05_0032__DPT8642


Και δεν υπάρχουν περιθώρια σε αυτή τη συγκυρία ούτε για μικρόψυχα σχόλια, ούτε ασφαλώς για αντιεπιστημονικές φήμες, ψεκασμένες με ψέματα, σκοταδιστικές απόψεις ότι τάχα δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι η μάσκα δεν χρειάζεται. Όλα αυτά αποτελούν οι ίδιες επικίνδυνες αρρώστιες. Δηλητηριάζουν την κοινωνία και σπέρνουν τον κίνδυνο και για αυτό και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα από την πολιτεία και ποινικά όπου αυτό χρειάζεται.

Η ειλικρίνεια, η διαφάνεια, η εμπιστοσύνη στην επιστήμη αποτελούν αναγκαίους συμμάχους στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Και αυτή τη μάχη τη δίνουμε και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε με συμμάχους την επιστήμη και την τεχνολογία.

Η κατάσταση που εξακολουθούμε να ζούμε είναι πρωτόγνωρη. Ποτέ άλλοτε η ατομική συμπεριφορά του καθενός μας δεν επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τη συλλογική πορεία της χώρας.

Η υπευθυνότητα που επιδείξαμε ως κοινωνία κατά την υποχρεωτική, οριζόντια στέρηση βασικών ελευθεριών μας προκειμένου να προασπίσουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν ήταν αυτονόητη. Όμως πετύχαμε να ανακόψουμε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Και αυτή η νέα εμπιστοσύνη που χτίζεται καθημερινά μεταξύ των πολιτών και του κράτους, ούτε αυτή ήταν αυτονόητη. Είναι μία εμπιστοσύνη που κερδίζεται κάθε μέρα. Και αυτή η νέα συλλογικότητα της ευθύνης είναι ένα δείγμα ωρίμανσης, τολμώ να πω συναισθηματικής και πολιτικής ενηλικίωσης της ίδιας της κοινωνίας και εν τέλει κοινωνικής προόδου. Είναι ένα σημαντικό κεκτημένο το οποίο δεν επιτρέπεται να απεμπολήσουμε, είναι το μόνο το οποίο μπορεί να μας μεταφέρει σε ένα καλύτερο και σε ένα ασφαλέστερο μέλλον.

Πρέπει με άλλα λόγια, και να κλείσω με αυτό, να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο, που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας. Και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε, γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε το φιλότιμο

Την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοιό σχολιάζουν πηγές της Κουμουνδούρου, αναφέροντας:

«Αφού άνοιξαν τα πάντα χωρίς σχέδιο, αφού απείλησαν τους πολίτες με πρόστιμα ενώ μείωναν τα δρομολόγια στις συγκοινωνίες, αφού εν μέσω έκρηξης κρουσμάτων αυξάνουν την πληρότητα των πλοίων, τώρα ο κ. Μητσοτάκης για να μην αναλάβει καμιά ευθύνη θυμήθηκε το φιλότιμο». «Ομως οι πολίτες έχουν φιλότιμο και το έχουν αποδείξει, σε αντίθεση με τον ίδιο...», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τουρίστας «ξάπλωσε» σε γλυπτό 200 ετών σε μουσείο της Ιταλίας και το... έσπασε

Έκρηξη στη Βηρυτό: Η καταστροφή και ο ανθρώπινος θρήνος - Σκληρές εικόνες

Κοζάνη: Πήγε να ζητήσει ενοίκιο και τον… πέταξαν από τη σκάλα!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (72)

εθνικό μας εμβόλιο το φιλότιμο

Ο λαός δεν έχει ανάγκη. Κάποιοι πολιτικοί, παρατρεχάμενοι και ολιγάρχες έχουν ανάγκη από εμβόλιο για φιλότιμο. Αν τους πιάσει φυσικά...

Τι λεεε ρεεεε...

Σας στέρησε την ελευθερία του λόγου??? Ανατρίχιασα τώρα... Καλά σας έκανε ρε γιατι με της αρλουμπες που γράφετε είστε επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο, κάποιοι μπορεί να διαβάσουν και να πιστέψουν της χαζομάρες σας και να κολλήσουν το ιό ή και να πεθάνουν... Όχι μόνο να σας στερησουν την ελευθερία της βλακειας αλλά να σας ξεσκισουν και με μεγάλα πρόστιμα...

ΑΝΤΙΣ.

Οι σημερινοι νεοι μας εχουν αμεση συνεχεια με τους προγονους μας Αρχαιους Ελληνες, του διαλογου,της Δημοκρατιας, και της Λογικης, ως επιστημης που καθιερωσε ο Αριστοτελης, και γι αυτο κουβεντιαζουν σαν ισοι προς ισους, δεν αναγνωριζουν αυθεντιες,αλλα πειθονται μονο με αληθειες και επιχειρηματα Θυμηθειτε οτι ο Αλεξανδρος μιλουσε με τους στρατιωτες του, και με το Διογενη, στον ενικο αριθμο,Δε σκυβουν το κεφαλι, εως εδαφους, οπως στην Ανατολη, ουτε και χαμπαριαζουν απο απειλες! Υπακουνε στους Νομους, αλλα και αγωνιζονται να τους αλλαξουν,αν το κρινουν σωστο!

kyriakos

@ΑΝΤΙΣ. Είσαι λίγο βλήμα τώρα τις τελευταίες μέρες ή είναι μόνιμη η κατάσταση; Το έχεις ήδη χάσει το παιχνίδι. Θα είσαι αντιδραστικό λόγω άγνοιας. Το μόνο που σου μένει είναι να μπεις σε κανένα κόμμα και να φας μέχρι να σε πάρουν χαμπάρι.

Q

Μην ξεχνας πως αυτο που εσεις κανετε σημερα στα πλαισια της "δημοκρατιας" , μπορει να σας το κανουν αυριο οι αλλοι. Και εχετε δειξει οτι οποτε σας πληρωνουν με το ιδιο νομισμα τσινατε! Και λιγο προσοχη δεν βλαπτει! Αλλωστε αν ειστε υπερ της στερησης ελευθεριας λογου, τοτε να αποδεχτειτε και οτι αυτο που εχετε δεν ειναι δημοκρατια και να τελειωνει επιτελους αυτο το παραμυθι για το οποιο στηνετε και φιεστες!

Q

Το φιλοτιμο μονο στους αλλους ε? Πολιτικοι, δημοσιογραφοι, κομμουνιστες, λαθρομεταναστες... η ελιτ δηλαδη της χωρας, εξαιρουνται απο λαικιστικες εννοιες του τυπου "φιλοτιμο", λογω ηθικου πλεονεκτηματος, σωστα? Φιλοτιμο για να σεβαστειτε τις θυσιες που εκανε 10 χρονια τωρα ο Ελληνικος λαος εχετε? Γιατι βλεπω οτι δεν εχετε προβλημα να καταβαραθρωσετε για μια φορα ακομα την Ελληνικη οικονομια! Οταν θα ερθει η λυπητερη της οικονομιας και θα μας κουνατε νεα τριλογια μνημονιων στα μουτρα, φροντιστε να μπορουμε να τα πληρωσουμε ολα αυτα με το φιλοτιμο! Να πληρωσουμε και την εφορια με το φιλοτιμο... και την ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ... Καντε το φιλοτιμο εθνικο μας νομισμα, διαφορετικα εσεις οι αφιλοτιμοι να μην μιλατε!

Mario

Σαμοθράκη γίνεται χαμός. Συνωστισμός απερίγραπτος, μάσκες κανένας. Αποδείξεις σπάνιες. Κράτος εν κράτη.

Καλά τα λες Μητσοτάκη!

Έχεις κάνει όμως ένα σφάλμα! Πίστεψες ότι όλοι οι πολίτες είναι νοήμονες και με στοιχειώδη κοινωνική ευθύνη....πουθενά στον κόσμο δεν ισχύει αυτό! Δυστυχώς ανάμεσά μας κυκλοφορούν κάποιοι που μόνο από αστυνομικά μέτρα καταλαβαίνουν και μόνο σε θεωρίες συνωμοσίας πιστεύουν...δυστυχώς!

Τωρα κοντά πρώην σαιος και τώρα νεοδημοκράτης

Έχει δίκιο ο Κούλης εθνικό μας εβλειμα το φιλότιμο. Αλωστε αυτό το έδειξε και από το αποτέλεσμα της χρεοκοπιας 55δις δίς μέτρα λιτότητας φορτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Χάσαμε το 1/4 του μισθού μας και την μιση μας περιουσία, ανεργία....ε δεν το λές και μικρό φιλότιμο αυτο? Αλλά έτσι είμαστε εμείς Έλληνες. Μαζί με τους πολιτικου μας ξεπερναμε τα δύσκολα. Ετσι και τώρα. Χαλαρώσαμε εμείς, εμεις οι απλοί πολίτες και όπως λέει και ο κουλης είχαμε αύξηση κρουσματων. Για αυτό χρειάζεται προσοχή και σε απόσταση για να προστατεύσουμε και τους τουρίστες. ε?????? Γιατί όπως τα είχε πει ο Κούλης από την Σαντορίνη <<Ελάτε στην Ελλάδα >> και στα όσα ειχε πει έτσι ακριβώς και έγινε. Δηλαδή οτι ειχαν κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία!!!!!!, και γενικά έπνεε μια εικόνα η χώρα ασφαλείας, από πλευράς κορονοιου. Αλλά βλέπεις χαλαρώσαμε εμείς εδω στην Ελλάδα και να τα πάλι από την αρχη αυξήση των κρούσματων. ε????????

Οκ

Ενταξει... να φοραμε ολοι μασκες και ετσι πρεπει να κανουμε, αλλα Μητσοτακη, κατι πρεπει να κανεις, ωστε να πεσει η τιμη της μασκας! Ας πουλιουνται στη διατιμηση και χωρις ΦΠΑ. Ειναι αδιανοητο να πουλιουνται σε τοσο ακριβες τιμες!

ΑΝ

Η αυξηση των κρουσματων δε συνοδευεται και απο αυξηση θανατων, και διασωληνωμενων, δυό δεδομενα που δεν μπορει ευκολα κανενας να κανει παιγνιδια προπαγαντας με αυτα, οπως με τα διαπιστουμενα κρουσματα,που μεγαλωνουν τα νουμερα,οσο πολλαπλασιαζονται οι ελεγχοι, αλλα και βγαινουν και θετικοαρνητικα, και ασυμπτωματικα! Και ας εχουν περασει απο τη χαλαρωση . . .σχεδον 2 μηνες!

Insider

Η ιστορία θα γράψει οτι ο γέρο Μητσοτάκης άνοιξε τα σύνορα με την Αλβανία και ο νέος άνοιξε τα σύνορα χωρίς τεστ για τον κορονοιό. Ότι και να κάνει επικοινωνιακά, αυτό που έρχεται θα τον τελειώσει.

Αγύριγο κεφάλι

Αυτού του ...είδους την "ιστορία" την γράφετε και την διαβάζετε αποκλειστικά εσείς οι ΟΥΓΚΑΝΟΙ!.._______Η Ιστορία ...άλλα λέει!

kyriakos

Ερώτηση: Γιατί ο Μητσοτάκης είναι καλός πρωθυπουργός; Απάντηση: Επειδή δεν ξέρει τι βλήματα είναι οι κάτοικοι της Ελλάδας!!! Αυτό του επιτρέπει να νομίζει ότι απλά έχουν κάποιες ιδιαιτεροτητες και να μην παθαίνει ΟΛΙΚΉ κατάθλιψη από την γαλαξιακων διαστάσεων βλακεια τους. Τον 21ο αιώνα, το 40% είναι κομμουνιστες, συριζοβλακες (αλβανοτσαμηδες, τουρκαλβανοι, εαμοβουλγαροι και σαρακηνοι), Σωρραιοι-διαστημανθρωποι, Μπαρούφες χα χα χαχουχα, Χαυγουλα και αναγνώστες επιστολών του Χριστουλη μας!!!

Mike K.

Ο κίνδυνος δυστυχώς είναι υπαρκτός. Ο κορονοιός, παρόλο πού μοιάζει μέ τήν εποχειακή γρίπη, είναι πολύ πιό επικίνδυνος καί σημαντικά πιό μεταδοτικός, άρα επιβάλλεται νά λαμβάνωμε τά μέτρα μας, χωρίς όμως νά ζούμε σέ κατάσταση πανικού. Ο εχθρός μπορεί νά νικηθεί καί θά νικηθεί. Μάσκες σέ κοινόχρηστους κλειστούς χώρους, κράτησις αποστάσεων καί συχνό πλύσιμο χεριών. Αυτά είναι τά όπλα μας απέναντι σ' αυτόν τόν αόρατο εχθρό. Καί σύντομα θά έχωμε καί εμβόλιο καί θεραπεία. Αλλά τό νά κάθεται κάποιος στήν παραλία, μακρυά από αλλους, ή νά οδηγάει αυτοκίνητο μονος του, καί νά φοράει μάσκα, είναι χαζό. Πρέπει νά έχωμε υπομονή αλλά δέν πρέπει νά ξεχνάμε ότι τήν φράση πού βγαίνει πάντα αληθινή : "καί αυτό θά περάσει". Καί εδώ έχω πρόβλημα μέ τίς (κατά τή γνώμη μου) κακόβουλες καί προκλητικές, ητουλάχιστο ηλίθιες εξαγγελίες από διάφορους αξιωματούχους, πού σώνει καί καλά θέλουν νά μάς πείσουν ότι από εδώ καί πέρα, έτσι θά είναι η ζωή μας. Δίνουν τήν εντύπωση ότι αυτό θά ήθελαν, ότι αυτό είναι τό σχέδιό τους. Ιδιαίτερα, ο πρόεδρος τού ΠΟΥ, στις 2 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι δέν θά απαλλαγούμε ποτέ από τήν πανδημία ! Καί τό είπε μέ τέτοιο ύφος, σάν νά έλεγε " τώρα πού σάς βάλαμε στό σακκουλάκι δέν θά σάς αφήσωμε ποτέ πιά ελεύθερους". Σάν νά άκουγα τόν George Orwell συγγραφέα τού "1984" νά λέει " άν θές νά δείς πώς θά είναι τό μέλλον, φαντάσου μιά μπότα νά σέ πατάει στό πρόσωπο". Τέτοιου είδους εξαγγελείες, είτε γίνωνται εσκεμμένως, είτε από ηλιθιότηυα καί χαζομάρα, δίνουν βάση σέ κάθε είδους θεωρείες συνομωσίας καί σκοτεινών δυνάμεων εν ενεργεία. Οι ηγέτες πάντα πρέπει νά εμπνέουν στόν κόσμο ελπίδα καί αισιοδοξία, αλλοιώς καλλίτερα νά σιωπούν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης