Κορωνοϊός: Τα εμβόλια των Pfizer και Moderna προσφέρουν μακράς διάρκειας προστασία

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια των Pfizer και Moderna προσφέρουν μακράς διάρκειας προστασία

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature δείχνει ότι όσοι έχουν κάνει mRNA εμβόλιο ενδεχομένως να μην κάνουν νέα δόση

emvolio_pfizer_123
Τα mRNA εμβόλια, δηλαδή των Pfizer/BioNTech και Moderna προσφέρουν μακράς διάρκειας προστασία έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης Covid-19 που αυτός προκαλεί. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα στο περιοδικό Nature. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με όποιο εκ των δύο mRNA εμβολίων ενδεχομένως να μην χρειαστεί να κάνουν υπενθυμιστική δόση για αρκετά χρόνια.

Πρόκειται για να ανασκόπηση στοιχείων βάσει της οποίας οι επιστήμονες καταλήγουν στη διαπίστωση ότι τα εμβόλια mRNA προκαλούν ισχυρή ανοσοαπόκριση που με τη σειρά της παρέχει προστασία έναντι της Covid-19 για χρόνια.

Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει παλαιότερα επιστημονικά δεδομένα, που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Μάιο, και έδειχναν ότι στα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός και έχουν επίσης λάβει μια δόση εμβολίου mRNA, ο οργανισμός τους παράγει ακόμα ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση.

Η νέα ανασκόπηση στοιχείων δείχνει ότι τα mRNA εμβόλια παράγουν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων τα οποία είναι αποτελεσματικά έναντι και των τριών παραλλαγών του κορωνοϊού, περιλαμβανομένης της Βήτα που φαίνεται να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί με μια δόση, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά στους λεμφαδένες τους εντοπίζονταν «βλαστικά κέντρα» τα οποία εκπαιδεύουν τα ανοσοκύτταρα να προστατεύουν το σώμα από μελλοντικές λοιμώξεις.

Κλείσιμο
Αυτό κατά τους επιστήμονες είναι ένα θετικό σημάδι αφού συνήθως τα βλαστικά κέντρα κορυφώνουν τη δράση τους συνήθως μια με δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια αρχίζουν να φθίνουν.

Η παραγωγή ενός ευρύτερου φάσματος ανοσοκυττάρων και η μεγαλύτερης διάρκειας εκπαίδευσης τους ενδεχομένως να οδηγεί σε πιο ισχυρή προστασία από τον SARS-CoV-2 και τυχόν παραλλαγές του που ενδέχεται να προκύψουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή ανασκόπηση επικεντρώθηκε μόνο στα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna κι έτσι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τα εμβόλια των Johnson & Johnson και AstraZeneca. Ωστόσο, ερευνητής που συμμετείχε στην ανασκόπηση εκτιμά ότι η διάρκεια της προστασίας των εμβολίων με αδενοϊούς ίσως είναι μικρότερη.

Τέλος η μελέτη δεν δίνει νεότερα στοιχεία για τη δράση των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα που έχει πανικοβάλει τον πλανήτη λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της.


Ειδήσεις σήμερα:

Όταν έσπασε ο δολοφόνος: «Συγγνώμη, εγώ το έκανα»

Οι... εναλλακτικές διακοπές του Τζάστιν Μπίμπερ στη Μήλο - Αποφεύγει την χλιδή, έγινε φίλος με 79χρονο ψαρά που δεν τον ήξερε!

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη έκανε επέμβαση μηνίσκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK