Σύνοδος Κορυφής: Παρασκηνιακό debate για τις δωρεές ΑstraZeneca σε φτωχότερες χώρες

Σύνοδος Κορυφής: Παρασκηνιακό debate για τις δωρεές ΑstraZeneca σε φτωχότερες χώρες

Ποιοι ηγέτες υποστήριξαν πως η Ένωση θα κατηγορηθεί πως «ξεφορτώνεται» τα αποθέματα AstraZeneca – Αντιτάχθηκαν Μητσοτάκης και Ντε Κρόο: Το πρόβλημα είναι η εταιρεία όχι το εμβόλιο

synodos-koryfis-6584
Εκτός από το ψηφιακό πιστοποιητικό, ένα ακόμα θέμα που φαίνεται πως απασχόλησε αρκετά τους ηγέτες των κρατών μελών κατά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ήταν και η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διαμοιραστούν εμβόλια και στις φτωχότερες χώρες.

Το θέμα έθιξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μιλώντας για την Σύνοδο, είπε στους δημοσιογράφους πως η Αθήνα προτίθεται να συμμετάσχει στον διαμοιρασμό εμβολίων στις φτωχότερες χώρες και ανέφερε ότι θα ξεκινήσει με διμερείς συμφωνίες με τις γειτονικές μας χώρες.

Το Politico ωστόσο μεταφέρει και παρασκήνιο από την συνεδρίαση η οποία φάνηκε πως δεν ήταν και τόσο ομαλή όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Συγκεκριμένα, μία από τις απόψεις που ειπώθηκε και στήριξαν ορισμένοι από τους ηγέτες αφορούσε στο ότι η κίνηση αυτή της Ένωσης θα μπορούσε να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, εκφράστηκαν ανησυχίες πως σε περίπτωση που η Ένωση επέλεγε να κάνει δωρεές σε φτωχώτερες χώρες το σκεύασμα της AstraZeneca, σίγουρα κάποιοι θα την κατηγορούσαν πως «ξεφορτώνεται» το εν λόγω εμβόλιο λόγω των όσων έχουν κατά καιρούς γραφτεί αλλά και του «πολέμου» που ξέσπασε μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και της Ένωσης.

Την συγκεκριμένη άποψη στήριξαν ορισμένοι από τους ηγέτες που συμμετείχαν στην Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο υπήρξε αντίλογος. Ένας από τους πρωθυπουργούς που εξέφρασαν αντίθετη γνώμη ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Βέλγος Ντε Κρόο.

Αυτή η «πλευρά » αυτή τόνισε πως η κριτική που έχει ασκηθεί από την πλευρά της ΕΕ στην AstraZeneca δεν αφορούσε στο εμβόλιο αυτό καθ αυτό αλλά στις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι σε όσα η ίδια δεσμεύτηκε αλλά δεν τήρησε αναφορικά με τις παραδόσεις. Άλλωστε πλέον είναι κυρίαρχη η άποψη πως η AstraZeneca μείωσε τις παραδόσεις στην ΕΕ για να στείλει εμβόλια σε άλλους πελάτες, κάτι που όπως σημειώνει το Politico παραδέχθηκε και ο CEO της εταιρείας.

Κλείσιμο
Σημειώνεται δε πως τόσο η Ελλάδα όσο και το Βέλγιο είναι από τις χώρες οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο παρ' όλα αυτά αναγνώρισαν την ανάγκη η Ένωση να βοηθήσει χώρες οι οποίες δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα ούτε τις προσβάσεις για να λάβουν άμεσα μεγάλες ποσότητες εμβολίων.

Ειδήσεις σήμερα

Survivor: Το ελληνοτουρκικό ντέρμπι, οι... γυμνοί μπλε και το «κήρυγμα» Ατζούν

Τι συμβαίνει με τις περικοπές σε 5.500 συνταξιούχους χηρείας;

Άρειος Πάγος - ΣτΕ: Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στην ηγεσία της Δικαιοσύνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ