Επικίνδυνη για τους διαβητικούς η φρουκτόζη
Επικίνδυνη για τους διαβητικούς η φρουκτόζη
Φρουκτόζη. Γνωστή ως γλυκαντική ουσία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης...
UPD:
Φρουκτόζη. Γνωστή ως γλυκαντική ουσία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
Αποτελέσματα ερευνών τα οποία παρουσίασε στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, ο διαβητολόγος διευθυντής ΕΣΥ στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», Βασίλειος Λιμενόπουλος, έδειξαν ότι η χρήση της φρουκτόζης είναι επιβλαβής για τους διαβητικούς.
Και αυτό διότι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα ενώ είναι πιθανόν να αυξάνει και την αρτηριακή πίεση.
«Η φρουκτόζη διαφημίζεται ως μία γλυκαντική ουσία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και κακώς διαφημίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο. Η φρουκτόζη είναι υδατάνθρακας και προσθέτει θερμίδες. Πολλές φορές οι διαβητικοί δεν υπολογίζουν τις θερμίδες που προσθέτει η φρουκτόζη ώστε να πάρουν κάποια επιπρόσθετα μέτρα για να διατηρήσουν το σάκχαρο χαμηλό.
Υπάρχουν τελευταίες μελέτες που δείχνουν ότι ανεβάζει και τα τριγλυκερίδια του αίματος, που ως γνωστόν παίζουν ρόλο στην αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο των ατόμων αυτών και πιθανότατα αυξάνει και την αρτηριακή πίεση.
Η χρήση της φρουκτόζης θα πρέπει να αποφεύγεται από τους διαβητικούς και ως γλυκαντικό πρέπει να χρησιμοποιούν την ασπαρτάμη ή κάποιο αμινοξύ» εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας-διαβητολογίας στο ΑΠΘ Τριαντάφυλλος Διδάγγελος.
Αποτελέσματα ερευνών τα οποία παρουσίασε στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, ο διαβητολόγος διευθυντής ΕΣΥ στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», Βασίλειος Λιμενόπουλος, έδειξαν ότι η χρήση της φρουκτόζης είναι επιβλαβής για τους διαβητικούς.
Και αυτό διότι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα ενώ είναι πιθανόν να αυξάνει και την αρτηριακή πίεση.
«Η φρουκτόζη διαφημίζεται ως μία γλυκαντική ουσία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και κακώς διαφημίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο. Η φρουκτόζη είναι υδατάνθρακας και προσθέτει θερμίδες. Πολλές φορές οι διαβητικοί δεν υπολογίζουν τις θερμίδες που προσθέτει η φρουκτόζη ώστε να πάρουν κάποια επιπρόσθετα μέτρα για να διατηρήσουν το σάκχαρο χαμηλό.
Υπάρχουν τελευταίες μελέτες που δείχνουν ότι ανεβάζει και τα τριγλυκερίδια του αίματος, που ως γνωστόν παίζουν ρόλο στην αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο των ατόμων αυτών και πιθανότατα αυξάνει και την αρτηριακή πίεση.
Η χρήση της φρουκτόζης θα πρέπει να αποφεύγεται από τους διαβητικούς και ως γλυκαντικό πρέπει να χρησιμοποιούν την ασπαρτάμη ή κάποιο αμινοξύ» εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας-διαβητολογίας στο ΑΠΘ Τριαντάφυλλος Διδάγγελος.
UPD:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα