LIVE

Κορωνοϊός

Ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων

Κοινά στοιχεία στο γονιδίωμα  ανθρώπου και  βατράχου

Σε μια νέα και αποτελεσματική τεχνική οδηγήθηκαν Αμερικανοί ερευνητές για την δημιουργία πολύτιμων ανθρωπίνων βλαστικών κυττάρων από απλά κύτταρα του δέρματος, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση σε σχέση με την ηθικά αμφισβητούμενη χρήση εμβρυικών κυττάρων για τον ίδιο σκοπό.

Σε μια νέα και αποτελεσματική τεχνική οδηγήθηκαν Αμερικανοί ερευνητές για την δημιουργία πολύτιμων ανθρωπίνων βλαστικών κυττάρων από απλά κύτταρα του δέρματος, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση σε σχέση με την ηθικά αμφισβητούμενη χρήση εμβρυικών κυττάρων για τον ίδιο σκοπό. Η νέα ασφαλέστερη μέθοδος δεν απαιτεί προηγουμένως την επικίνδυνη γενετική τροποποίηση των κυττάρων και είναι πολλά υποσχόμενη στο θεραπευτικό πεδίο.

Η ανακάλυψη, υπό τον Ντέρικ Ρόσι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Cell Stem Cell». Οι ερευνητές, αντί να τροποποιήσουν με την βοήθεια ιών τα γονίδια των κυττάρων και να αναπρογραμματίσουν το DNA των ενήλικων κυττάρων προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, ανέπτυξαν συνθετικά τροποποιημένα μόρια RNA, τα οποία, χωρίς να ενσωματωθούν στο DNA των κυττάρων, κωδικοποίησαν με διαφορετικό τρόπο τις πρωτεΐνες τους.

Το αποτέλεσμα ήταν τα ενήλικα κύτταρα του δέρματος να μετατραπούν πολύ γρήγορα σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και μάλιστα χωρίς τον κίνδυνο γενετικών μεταλλάξεων και καρκίνου που εμπεριέχει η πρώτη μέθοδος, η οποία για πρώτη φορά εφαρμόστηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Επιπλέον η παλαιότερη μέθοδος είναι μη αποδοτική, αφού μόνο ένα στα χίλια κύτταρα τελικά αναπρογραμματίζετε και αυτό μπορεί να πάρει πάνω από ένα μήνα. Η νέα τεχνική μειώνει στο μισό τον απαιτούμενο χρόνο (σε δύο εβδομάδες), ενώ είναι πολύ πιο αποδοτική, καθώς μετατρέπει δύο στα εκατό κύτταρα σε βλαστικά.

Ο πολυδύναμος χαρακτήρας αυτών των «αναγεννημένων» κυττάρων σημαίνει ότι μπορούν πλέον να διαφοροποιηθούν, δηλαδή να εξειδικευθούν, ώστε να «μεταμορφωθούν» σε οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού, π.χ. του δέρματος, της καρδιάς, του αίματος, των μυών κλπ. Τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα είναι από τη φύση τους πολυδύναμα, αλλά η χρήση τους συναντά εμπόδια λόγω της καταστροφής εμβρύων στην όλη διαδικασία, με συνέπεια οι επιστήμονες να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους δημιουργίας βλαστικών κυττάρων όχι από έμβρυα, αλλά μέσω μετατροπής ενηλίκων κυττάρων (π.χ. από το δέρμα) σε πολυδύναμα κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά μπορούν στη συνέχεια να αντικαταστήσουν κατεστραμμένους ιστούς (ή ακόμα και ολόκληρα όργανα στο μέλλον) σε διάφορα μέρη του σώματος.

Ο Ρόσι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η νέα τεχνική έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αποτελέσει εναλλακτική λύση, αλλά τη βασική μελλοντική τεχνολογία κυτταρικών θεραπειών, στο πλαίσιο του ολοένα διευρυνόμενου πεδίου της αναγεννητικής ιατρικής.

Μια πραγματική μάχη μαίνεται τελευταία στο Κογκρέσο και στα δικαστήρια των ΗΠΑ σχετικά με το αν πρέπει να χρησιμοποιούνται έμβρυα στις σχετικές έρευνες και θεραπείες. Οι αντίπαλοι των εμβρυικών βλαστοκυττάρων επιμένουν ότι, ακόμα κι αν τα έμβρυα είναι υπόλοιπα που προέρχονται από θεραπείες σε κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι ανήθικη η εν συνεχεία καταστροφή τους προκειμένου να ληφθούν τα βλαστικά κύτταρά τους, έστω κι αν ο σκοπός για κάτι τέτοιο είναι θεραπευτικός. Προς το παρόν, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει την χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας, έστω και μετ' εμποδίων, μέχρι να βγει η οριστική απόφαση από τα Ομοσπονδιακά δικαστήρια, η οποία αναμένεται να επηρεάσει ευρύτερα, σε διεθνές επίπεδο, τις σχετικές έρευνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης