Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ωφελούν την καρδιά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ωφελούν την καρδιά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν ουσιαστικά να ωφελήσουν την καρδιά μας, για παράδειγμα μειώνοντας την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα της χοληστερόλης, γράφουν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής η δρ Εβα Γουορένσζο, του πανεπιστημίου της Ουψάλας και οι συνεργάτες της.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν ουσιαστικά να ωφελήσουν την καρδιά μας, για παράδειγμα μειώνοντας την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα της χοληστερόλης, γράφουν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής η δρ Εβα Γουορένσζο, του πανεπιστημίου της Ουψάλας και οι συνεργάτες της.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντική πηγή κορεσμένου λίπους στη διατροφή μας, κάτι που συνδέεται στενά με τα καρδιακά νοσήματα.
Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα του αίματος σε δύο βιοδείκτες στα λιπαρά του γάλακτος 444 καρδιοπαθών και 556 υγιών εθελοντών. Οι ουσίες πενταδεκανοϊκό οξύ και επταδεκανοϊκό οξύ υποδεικνύουν πόσο γαλακτοκομικό λίπος καταναλώνει ένας άνθρωπος στη διατροφή του.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών, δηλαδή κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα γαλακτοκομικού λίπους, είχαν ουσιαστικά μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή: για τις γυναίκες ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 26%, ενώ για τους άνδρες ήταν 9% χαμηλότερος.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, ένας άνδρας 60 ετών με φυσιολογικό βάρος, χωρίς παράγοντες κινδύνου για καρδιακό νόσημα (όπως κάπνισμα ή διαβήτης) έχει 6% πιθανότητες να πεθάνει τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η μελέτη αυτή επομένως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν αυτός ο άνδρας κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών, θα μείωνε τον κίνδυνο κατά περίπου μισό τοις εκατό.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντική πηγή κορεσμένου λίπους στη διατροφή μας, κάτι που συνδέεται στενά με τα καρδιακά νοσήματα.
Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα του αίματος σε δύο βιοδείκτες στα λιπαρά του γάλακτος 444 καρδιοπαθών και 556 υγιών εθελοντών. Οι ουσίες πενταδεκανοϊκό οξύ και επταδεκανοϊκό οξύ υποδεικνύουν πόσο γαλακτοκομικό λίπος καταναλώνει ένας άνθρωπος στη διατροφή του.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών, δηλαδή κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα γαλακτοκομικού λίπους, είχαν ουσιαστικά μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή: για τις γυναίκες ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 26%, ενώ για τους άνδρες ήταν 9% χαμηλότερος.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, ένας άνδρας 60 ετών με φυσιολογικό βάρος, χωρίς παράγοντες κινδύνου για καρδιακό νόσημα (όπως κάπνισμα ή διαβήτης) έχει 6% πιθανότητες να πεθάνει τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η μελέτη αυτή επομένως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν αυτός ο άνδρας κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών, θα μείωνε τον κίνδυνο κατά περίπου μισό τοις εκατό.
Για μία γυναίκα ή για κάποιον με μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή, τα οφέλη θα ήταν μεγαλύτερα.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ευεργετικές ουσίες όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και κάλιο, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης (HDL).
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ευεργετικές ουσίες όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και κάλιο, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης (HDL).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα