Νέες εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Νέες εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ένα στα έξι ζευγάρια στη χώρα μας προσπαθεί χωρίς επιτυχία να αποκτήσει παιδί. Γι’ αυτά τα ζευγάρια –εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από 300.000-  η επιστήμη όμως προσφέρει πλέον ολοένα πιο αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, που αφορούν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή,  παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Αν

Νέες εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ένα στα έξι ζευγάρια στη χώρα μας προσπαθεί χωρίς επιτυχία να αποκτήσει παιδί. Γι’ αυτά τα ζευγάρια –εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από 300.000-  η επιστήμη όμως προσφέρει πλέον ολοένα πιο αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, που αφορούν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή,  παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Ταρλατζής και ο διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μηνάς Μαστρομηνάς, με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Γονιμότητας (Ιούνιος).

Σύμφωνα με τους ειδικούς έως και το 12% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, με τα αίτια «ευθύνης» να μοιράζονται  και στους δύο συντρόφους. Ιδίως σε ό,τι αφορά τη γυναίκα ο πιο ισχυρός «εχθρός» της γονιμότητάς της θεωρείται πλέον ο χρόνος – η ηλικία έχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τη γονιμότητά της. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε το χρόνο σύμμαχο και όχι εχθρό», ανέφερε ο κ. Ταρλατζής, εξηγώντας ότι όσο πιο γρήγορα αναζητηθεί λύση, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν. Ο καθηγητής όρισε  στους 12 μήνες το μέγιστο χρονικό διάστημα κατά το οποίο «επιτρέπονται» οι προσπάθειες μεταξύ του ζευγαριού. «Μετά από ένα έτος άκαρπων προσπαθειών, είναι αναγκαία η επίσκεψη στον γυναικολόγο», υπογράμμισε ο ειδικός.  

Κλείσιμο

Με τη συμβολή των μεθόδων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα τελευταία 30 χρόνια έχουν γεννηθεί παγκοσμίως 2.300.000 παιδιά. Μάλιστα οι δύο ειδικοί ανέφεραν ότι στην Ελλάδα «ανθεί» ο ιατρικός τουρισμός, καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών από άλλες χώρες αναζητεί στην Ελλάδα τη λύση στο πρόβλημα υπογονιμότητας. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει, όπως τόνισαν, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο, η προοδευτική νομοθεσία και το λογικό κόστος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 3% των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Μάλιστα, το τελευταίο έτος έχουν γεννηθεί τρία παιδιά από κατεψυγμένο ωάριο! Και όπως λένε οι ειδικοί, ολοένα και περισσότερες γυναίκες απευθύνονται στις μονάδες υποβοηθούμενης γονιμοποίησης (στη χώρα μας η μέθοδος αυτή γίνεται μόνον στον ιδιωτικό τομέα) για να καταψύξουν τα ωάρια τους είτε για λόγους ιατρικούς πχ σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε για λόγους κοινωνικούς ή επαγγελματικούς.

«Εκτός από τις σύγχρονες τεχνικές, που ήδη με επιτυχία εφαρμόζουμε στη χώρα μας, όπως είναι η υαλοποίηση (vitrification) και η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD), σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να εφαρμόζουμε μεθόδους, όπως η τεχνική array – CGH, που περιλαμβάνει την ανάλυση του συνόλου των χρωμοσωμικών ανωμαλιών, με πολύ υψηλά ποσοστά εμφύτευσης στην εξωσωματική, ακριβώς όπως οι συνάδελφοί μας ιατροί στις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαστρομηνάς.

Όπως διευκρίνισε, με τη μέθοδο PGD, τη διαδικασία δηλαδή ανίχνευσης γονιδιακών και χρωμοσωμικών γενετικών διαταραχών, επιτυγχάνεται η μεταφορά στη μήτρα μόνο των υγιών εμβρύων και διασφαλίζεται η γέννηση παιδιών χωρίς τον κίνδυνο σοβαρών γενετικών ασθενειών (μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση, σύνδρομο Down). Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα σε ζευγάρια που το χρειάζονται να αποκτήσουν συμβατούς απογόνους, για τη θεραπεία πάσχοντος παιδιού με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Αναφερόμενος στις επιστημονικές εξελίξεις, ο κ. Μαστρομηνάς προλόγισε την κλινική εφαρμογή της μεθόδου «μικροσυστοιχίες DNA», λέγοντας, ότι θα επιτρέψει την ταυτόχρονη ανίχνευση των ανωμαλιών για το σύνολο των χρωμοσωμάτων και των μονογονιδιακών γενετικών ασθενειών: «Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε επίπεδο τεχνικών και μεθόδων και αυτό διασφαλίζει όχι μόνο υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση και δυνατότητα επιλογής του χρόνου τεκνοποίησης, αλλά κυρίως τη γέννηση μωρών προφυλαγμένων από σοβαρές γενετικές παθήσεις».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης