Καρδιαγγειακές παθήσεις: «όπλο» για την αντιμετώπισή τους η πρόληψη
Έως και το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα «θύματά» τους έκαναν μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Όπως επισήμαναν σήμερα έλληνες καρδιολόγοι με αφορμή τη διοργάνωση διημερίδας στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Απριλίου, με θέμα «Ετήσιες Πολυθεματικές Ιατρικές Ελπιδο(ς)φόρες Ημέρες », τα μέτρα προφύλαξης που αφορ
Έως και το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα «θύματά» τους έκαναν μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Όπως επισήμαναν σήμερα έλληνες καρδιολόγοι με αφορμή τη διοργάνωση διημερίδας στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Απριλίου, με θέμα «Ετήσιες Πολυθεματικές Ιατρικές Ελπιδο(ς)φόρες Ημέρες », τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν στη διατροφή και την άσκηση καθώς και τα νέα διαγνωστικά τεστ που βγάζουν από την φαρέτρα τους οι επιστήμονες, αποτελούν σημαντικά «όπλα» για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η στεφανιαία νόσος που θεωρείται και η… κορωνίδα των καρδιαγγειακών παθήσεων, ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους στις ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα, δύο στους τρεις θανάτους που έχουν καρδιαγγειακό αίτιο, είναι αιφνίδιοι και συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου. Έτσι εύκολα εννοεί κανείς τον λόγο για τον οποίο η επιστημονική κοινότητα πρωτοστατεί στην έρευνα νέων μεθόδων που θα μπορούν να διαγιγνώσκουν το πρόβλημα προτού εξελιχθεί σε έμφραγμα.
«Στο πεδίο αυτό η ανεύρεση αυξημένης υψηλής ευαισθησίας της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (hs-CRP), που είναι δείκτης υποκλινικής φλεγμονής φαίνεται ότι αποτελεί έναν προγνωστικό δείκτη για επερχόμενο καρδιαγγειακό επεισόδιο και επομένως ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των καρδιολόγων», τόνισε ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ», κ. Αθανάσιος Τρίκας, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της διημερίδας.
Όπως ανέφερε ο κ. Τρίκας, δεν είναι μακριά η υλοποίηση του στόχου παρασκευής τεχνητής καρδιάς στο Εργαστήριο και εφαρμογής της στην κλινική πράξη, επιστημονικό επίτευγμα που θα έχει μείζονα σημασία με δεδομένη την έλλειψη μοσχευμάτων-δοτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μέσος χρόνος αναμονής -π.χ.στις ΗΠΑ- για εύρεση μοσχεύματος είναι περίπου 600 ημέρες και συνεχώς αυξάνει, ενώ στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, με περίπου 200.000 ασθενείς να πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και να περιμένουν 3 και πλέον χρόνια για το μόσχευμα, ακόμη και να καταλήγουν πριν βρεθεί το σωτήριο μόσχευμα.
Ο ειδικός αναφέρθηκε επίσης στον ευεργετικό ρόλο των νεότερων αντιπηκτικών-αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων και των νέων τεχνικών της επεμβατικής καρδιολογίας (συσκευές αναρρόφησης θρόμβου, νεότερες ενδοπροθέσεις - stents) στο κρίσιμο πεδίο της στεφανιαίας νόσου και ιδιαίτερα του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θετικά αποτελέσματα, που καταγράφονται σε ό,τι αφορά την ταχεία αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος, όταν η πρόσβαση του ασθενούς είναι άμεση, σε λιγότερο από 1,5 ώρα, στο Επεμβατικό Εργαστήριο.
Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) υλοποιούν τους τελευταίους μήνες πιλοτικό πρόγραμμα για την ταχεία αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος, το οποίο περιλαμβάνει την διενέργεια επείγουσας στεφανιογραφίας καθώς και την διενέργεια αγγειοπλαστικής (στεντ) στον ασθενή εφόσον κριθεί αναγκαία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr