Ελπίδες για το γλαύκωμα

Ελπίδες για το γλαύκωμα

Αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Είναι μία συνήθης οφθαλμολογική πάθηση που μετρά περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια «θύματα» παγκοσμίως, ωστόσο δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Έτσι, το γλαύκωμα, για το οποίο ο λόγος, χαρακτηρίζεται  από τους ειδικούς ως μία αόρατη «απειλή» για τα μάτια μας. Και τούτο διότι στα πρώτα στάδια, η νόσος δε συνοδεύεται από κάποια συμπτώματα που θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν

Ελπίδες για το γλαύκωμα

Αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Είναι μία συνήθης οφθαλμολογική πάθηση που μετρά περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια «θύματα» παγκοσμίως, ωστόσο δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Έτσι, το γλαύκωμα, για το οποίο ο λόγος, χαρακτηρίζεται  από τους ειδικούς ως μία αόρατη «απειλή» για τα μάτια μας. Και τούτο διότι στα πρώτα στάδια, η νόσος δε συνοδεύεται από κάποια συμπτώματα που θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν το άτομο, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις η διάγνωση να γίνεται πολύ αργά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δυτικές χώρες το ποσοστό εκείνων που πάσχουν από γλαύκωμα αλλά δεν το γνωρίζουν αγγίζει περίπου το 50%, στις δε αναπτυσσόμενες το 90%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν οι ειδικοί με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Γλαυκώματος –ημέρα που έχει καθιερώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κλείσιμο

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκώματος είναι η υψηλή πίεση στα μάτια, το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, η μυωπία και η ανατομία του ματιού (χαμηλός πάχος κερατοειδούς). Περισσότερο ωστόσο «ενοχοποιείται» από τους ειδικούς για την εμφάνιση της πάθησης η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση. Όπως εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Athens Vision,  χειρουργός-οφθαλμίατρος κ. Γεράσιμος Κοψίνης, «η πίεση αυτή συνήθως προκαλείται από την παρεμπόδιση της φυσιολογικής απορροής, απομάκρυνσης  του υδατοειδούς υγρού εντός του οφθαλμού».  

Ο στόχος της θεραπείας του γλαυκώματος είναι η ελάττωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, είτε με φαρμακευτικά μέσα (κολλύρια) αρχικά, είτε χειρουργικά στη συνέχεια, όταν δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα με τη φαρμακευτική αγωγή. Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα οι ειδικοί παρουσίασαν μιια νέα, πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδος, την τραμπεκουλεκτομή εκ των έσω, η οποία αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή κι ενός Έλληνα επιστήμονα, του χειρουργού οφθαλμιάτρου κ. Θάνου Φιλιππόπουλου.  Η νέα χειρουργική μέθοδος επεμβαίνει στο «αποχετευτικό σύστημα» του οφθαλμού από μέσα, διευκολύνοντας έτσι την απορροή του υδατοειδούς υγρού μέσω της φυσιολογικής οδού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης