Βότανα: Μαγειρέψτε τα, βράστε τα, τρίψτε τα…

Βότανα: Μαγειρέψτε τα, βράστε τα, τρίψτε τα…

Γνωρίστε καλύτερα τα βότανα που όλα τα νοικοκυριά έχουν και ανακαλύψτε τις ιδιότητές τους, όπως επίσης και τις πολλές και διαφορετικές τους χρήσεις.

 Βότανα: Μαγειρέψτε τα, βράστε τα, τρίψτε τα…
Τα βότανα υπάρχουν από πάντα στη ζωή των ανθρώπων, ενώ οι ευεργετικές τους ιδιότητες άρχισαν να αναγνωρίζονται από την αρχαιότητα και για το λόγο αυτό έγιναν βασικά και απαραίτητα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, και την εξέλιξη της ιατρικής τα φάρμακα αντικατέστησαν τα βότανα και τα διάφορα γιατροσόφια που ταξίδευαν για αιώνες από γενιά σε γενιά. 

Αυτό, πάραυτα, δε σημαίνει ότι έχασαν την αξία τους, αφού στις μέρες μας αποτελούν τον πυλώνα της εναλλακτικής ιατρικής, ενώ ολοένα και αυξάνονται οι άνθρωποι που έχουν τοποθετήσει για τα καλά τη βοτανολογία στην καθημερινότητά τους. Έτσι, σας παραθέτουμε μερικά από τα πιο γνωστά βότανα που όλοι έχουμε στο ντουλαπάκι της κουζίνας μας και που λίγοι γνωρίζουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

1. Βασιλικός

Σίγουρα πολλοί βάζουν στις σάλτσες και στο κρέας βασιλικό φρέσκο ή αποξηραμένο για να δώσουν γεύση και άρωμα στο φαγητό τους. Γνωρίζατε, όμως, ότι το εκχύλισμα του βασιλικού είναι δυνατόν να  προλαμβάνει τις άφτρες, να αντιμετωπίζει δραστικά τους πονοκεφάλους, να βοηθά στην πέψη και να καταπραΰνει νεύρα και σπασμούς;

2. Δάφνη
Κλείσιμο
Η δάφνη έχει έντονο και ιδιαίτερα χαρακτηριστικό άρωμα. Τη βάζουμε στις σάλτσες των φαγητών μας, στα κρεατικά, τα ψαρικά και τα όσπρια και τους προσδίδουμε μια πιο έντονη υφή στη γεύση. Και μπορεί να κάνει πιο «βαρύ» ένα φαγητό, εντούτοις, αν τη βράσουμε καταπολεμάμε τα φουσκώματα και ανοίγει η όρεξή μας. Ακόμη, η δάφνη έχει και αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα, ενώ το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.

3. Ρίγανη
«Must» στο κρέας και σίγουρα μέσα σε κάθε σπίτι. Είναι ένα εξαιρετικό μυρωδικό και άκρως συνυφασμένο με τη χωριάτικη σαλάτα και τη μεσογειακή διατροφή. Η ρίγανη, όμως, όπως υποστηρίζουν οι «φύλακες» της βοτανολογίας συμβάλει στην πέψη και βοηθά όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Είναι, επίσης, καλό δυναμωτικό και «εχθρός» στις χρόνιες βρογχίτιδες.

4. Θυμάρι
Όπως και η ρίγανη, έτσι και το θυμάρι συνοδεύει άριστα το ψητό κρέας. Τονωτικό και αντισηπτικό βότανο, το οποίο σύμφωνα με τη βοτανολογία ρίχνει τον πυρετό, προλαμβάνει το κρύωμα, καταπολεμά τη γρίπη, τις δερματικές λοιμώξεις και τις εντερικές διαταραχές. Επίσης, όπως και η δάφνη, διευκολύνει την πέψη, ενώ η χρήση του δε συνιστάται από υπερτασικούς, καθώς ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

5. Χαμομήλι

Αναμφίβολα πολλοί γνωρίζουν ότι το χαμομήλι εκτός από ένα καταπληκτικό και γευστικό αφέψημα είναι ιδανικό για τα μαλλιά και κυρίως σε ξανθές αποχρώσεις, αφού χαρίζει μοναδικές ανταύγειες, αλλά και για τον καθαρισμό του πρόσωπου και του ευαίσθητου δέρματος των βρεφών. Το χαμομήλι, επιπρόσθετα, καταπολεμά τους πονοκεφάλους, τις νευρώσεις και το συνάχι, ενώ ένα φλιτζανάκι χαμομηλιού πριν από το γεύμα θα σας κάνει να φάτε με περισσότερη όρεξη.

6. Φασκόμηλο
Ιδανικό για όσους υποφέρουν από εφίδρωση. Είναι τονωτικό, καταπραϋντικό και υποκατάστατο της…σόδας. Τα φύλλα του διαθέτουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες και είναι «ειδικός» στη θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών, άφτρων, φαρυγγίτιδας και ουλίτιδας. Αλλά και τίποτα από όλα αυτά να μη σας ταλαιπωρεί, απολαύστε απλώς την χαρακτηριστική και έντονη γεύση του.

7.  Δυόσμος
Ο δυόσμος είναι ένα βότανο ιδιαιτέρως τονωτικό, χωνευτικό και καταπραϋντικό για το στομάχι. Επίσης, είναι αντισπασμωδικό, δρα εναντίον του λόξιγκα, βοηθά στις ημικρανίες και στον πονόδοντο, αρκεί να μασήσουμε και όχι να βράσουμε τα φύλλα του. Επίσης, ως αιθέριο έλαιο δρα ανακουφιστικά με εντριβή τους πόνους των ρευματισμών, ενώ με μερικές σταγόνες σε χλιαρό νερό γίνεται η τέλεια συνταγή για γαργάρες σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, ουλίτιδας και φλεγμονών του ρινοφάρυγγα.

Τα βότανα, επομένως, έχουν πολλές ιδιότητες και πολλές χρήσεις. Για το λόγο αυτό, βάλτε τα στο φαγητό για να γίνει πιο νόστιμο, βράστε τα για να αντιμετωπίσετε έναν πονόλαιμο, τρίψτε τα και εν γένει εξαντλείστε όλες τους τις χρήσεις. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι ξεχνάμε ή αναβάλλουμε την επίσκεψη στο γιατρό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης