Πες μου πώς κρατάς αγκαλιά το μωρό σου, να σου πω ποια είσαι!

Πες μου πώς κρατάς αγκαλιά το μωρό σου, να σου πω ποια είσαι!

Η Κλινική Ψυχολόγος και Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα, εξηγεί πως ο τρόπος που κρατάτε αγκαλιά το μωρό σας, αποκαλύπτει «κρυφές» πτυχές της συμπεριφοράς σας προς τους άλλους

babies1again

*Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς


Με δεδομένο ότι το 90% των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες, γιατί ορισμένες μαμάδες επιλέγουν να κρατήσουν ενστικτωδώς το μωράκι τους στην αριστερή πλευρά του σώματος τους; Είτε δεξιόχειρες είτε αριστερόχειρες, οι μητέρες είναι εξίσου πιθανόν να προτιμούν την αριστερή πλευρά του σώματός τους, για να αγκαλιάσουν το μωρό τους.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Evolutionary Psychology από εξελικτικούς ψυχολόγους του Πανεπιστήμιου G. D'Annunzio της Chieti-Pescara στην Ιταλία, αποκάλυψε ότι ο τρόπος που αγκαλιάζει η μητέρα το βρέφος αποκαλύπτει τον τύπο προσκόλλησής. Σχετικά με τους τύπους της πρώιμης προσκόλλησης και τον τρόπο που επηρεάζουν τις ενήλικες σχέσεις, έχω αναφερθεί λεπτομερώς σε προηγούμενο άρθρο μου.



Στη συγκεκριμένη μελέτη έλαβαν μέρος 288 γυναίκες. Οι συμμετέχουσες στο πείραμα ήταν ηλικίας από 18 έως 38 ετών. Η πειραματική διαδικασία αφορούσε τον τρόπο, με τον οποίο η κάθε συμμετέχουσα κρατούσε μια κούκλα σε χρονικό διάστημα δέκα δευτερολέπτων. Η διαδικασία επαναλήφθηκε έξι φορές. Ανάλογα με την πλευρά που έπαιρναν αγκαλιά την κούκλα, οι συμμετέχουσες χωριστήκαν σε δύο ομάδες (δεξιά και αριστερή πλευρά).

Κλείσιμο
Έπειτα, όλες οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν δύο ερωτηματολόγια: το πρώτο ήταν το Parental Bonding Instrument (PBI), το οποίο αξιολογεί το πως νιώθει κάποιος για την σχέση που με είχε με τους γονείς του μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Το δεύτερο ερωτηματολόγιο ήταν το Experience in Close Relationships (ECR), το οποίο αξιολογεί τον τύπο προσκόλλησης που έχει ένας ενήλικας στις ρομαντικές σχέσεις.



Oι μισές από τις συμμετέχουσες επέλεξαν να κρατήσουν αγκαλιά την κούκλα-μωρό στην αριστερή πλευρά του σώματός τους. Περίπου 34% στη δεξιά πλευρά, ενώ το 16% των γυναικών δεν έδειξε κάποια προτίμηση. Τα αποτελέσματα του PBI και του ECR έδειξαν ότι οι εθελόντριες που προτίμησαν την αριστερή πλευρά, είχαν πιο θετική σχέση με τις μητέρες τους, αλλά και πιο αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις με τους ρομαντικούς συντρόφους τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος που η μάνα αγκαλιάζει το μωρό της, αποκαλύπτει τον τύπο προσκόλλησης (attachment style). Πιο συγκεκριμένα, η αριστερή πλευρά σχετίζεται με τον ασφαλή τύπο προσκόλλησης (σταθερές και υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις), ενώ αντίθετα η δεξιά αγκαλιά με τον ανασφαλή τύπο προσκόλλησης (δυσκολία στο να διατηρήσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις). Επιπλέον, η αριστερή αγκαλιά βοηθάει στο μέγιστο το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ της μητέρας και του βρέφους.

Είτε δεξιά είτε αριστερά, δεν υπάρχει για τα παιδιά πιο... γλυκό «καταφύγιο» από την αγκαλιά της μανούλας!



- Βρείτε την Έλσα Μπάρδα στις σελίδες της στο Facebook, πατώντας εδώ και εδώ - Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
- email. elsabardapsychologist@hotmail.com

*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης